007 No Time To Die | No Time To Die (2021) - arvosteluOhjaus: Cary Joji Fukunaga
Pääosissa: Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Lashana Lynch,
Jeffrey Wright, Christoph Waltz, Ralph Fiennes, Ben Whishaw,
Naomie Harris, David Dencik, Ana de Armas, Billy Magnussen
Genre: Toiminta, Seikkailu, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 43 minuuttia

Vuonna 2019 valkokankaille haikaillut No Time To Die -elokuva joutui koronaviruspandemian vuoksi siirtämään ensi-iltaansa lukuisia kertoja eteenpäin. Vannoutuneet James Bond -kannattajat joutuivat myös pettymään monta kertaa seuraavan kahden vuoden aikana, kun elokuvan ilmestymistä jatkuvasti pidäteltiin. Nyt se vihdoin tapahtui - kauan odotettu elokuva sai ensi-iltansa. No Time To Die on kahdeskymmenesviides James Bond -elokuva ja Daniel Craigin viides tähdittämä vakoojaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Cary Joji Fukunaga.
 
Itselleni Bond-elokuvat eivät rehellisesti ole olleet elämää suurempia kokemuksia koskaan, vaikka lapsuudestani asti olen niitä sivusilmällä seuraillut. Vasta muutamia vuosia takaperin pääsin katsomaan Daniel Craigin aikakauden ensimmäisen vakoojaelokuvan, joka onnistui kyllä herättämään kiinnostukseni elokuvasarjaa kohtaan. No Time To Die kuului kuin kuuluikin vuoden odotetuimpiin elokuviin, joten odotukset olivat ennnakkoon poikkeuksellisen hurjat. Toki, pyrin tarkoituksella pidättelemään niitä aisoissa, jotta kokemus ei menisi pilalle täydellistä lopetusta haikaillessa. Onnistuiko Cary Joji Fukunaga lähettämään Daniel Craigin James Bondin eläkkeelle vai lässähtikö kaikki lopulta käsiin?
 

James Bond on päättänyt erota MI6:sta viettääkseen onnellista elämäänsä uuden rakkaansa Madeleinen kanssa. Noin viiden vuoden hiljaiselon jälkeen pariskunta joutuu todellisen vaaratilanteen keskelle, jonka aiheuttajaksi selviää Spectre-rikollisjärjestö. Selvittyään tilanteesta alkaa James kaivelemaan tuoreita haavojaan vastauksien toivossa ja epäluulot luottamuksellisuudesta nousevat pintaan. Epäilykset rakkaansa puolesta alkavat kasvamaan, kun tälle traumaattisen lapsuudenkokemuksen aiheuttanut mysteerinen Lyutsifer Safin astuu parrasvaloihin.

No Time To Die avaa upealla tavalla pohjustaen Léa Seydouxin esittämän Madeleine Swannin hahmoa. Pääsemme todistamaan tämän vaikealuontoista lapsuutta, joka pitää sisällään palkkatappaja isän, alkoholisoituneen äidin ja hyvin koulutetun pikkutytön - Madeleinen. Tilanne muuttuu nopeasti astetta vaarallisemmaksi kostoa janoavan Rami Malekin esittämän Lyutsifer Safinin astuessa kuvaan. Kohtaus antaa hyvän kuvan siitä, minkälaisessa maailmassa ja minkälaisten ihmisten keskellä nuori tyttö on elänyt. On siis kiehtovaa nähdä, mitä kaikkea Madeleinelle on tapahtunut traumaattisen tapahtuman keskellä ja sen jälkeen ennen ensimmäistä tapaamistaan Jamesin kanssa.


Daniel Craigin esittämä James Bond on vihdoin parantanut Vesper Lyndin mukana tulleet syvät haavansa, mutta muistot niistä alkavat palaamaan takaisin pinnalle, kun mies imaistaan yllättäen takaisin mukaan vakoojamaailman keskelle selvittämään uutta pahantekijää. Mies joutuu jälleen kerran luopumaan rakkaudestaan työnsä ja oman turvallisuutensa takaamiseksi. Madeleinen historia Safinin kanssa herättää Jamesissa suuria epäilyksiä ja tämä päättääkin palata operaatioiden pariin selvittääkseen asetelman perinpohjin. Mies on kyllä kokenut sydänsuruja pitkin elokuvasarjaa, mutta tämä tuntuu olevan viimeinen niitti hänelle.

Sivureittejä pitkin Bond löytää tiensä takaisin MI6:n päämajaan, jossa muutoksia on tapahtunut paljon. 007-status on siirtynyt uudelle nuoremmalle agentille - Lashana Lynchin esittämälle Nomille, joka ei hätkähdä miehen massiivista historiaa. Vaikka edessä onkin alansa legenda, tekee nainen Jamesille selväksi, että hän on uusi 007-statuksen omaava agentti. Pitkin elokuvaa seuraamme, kuinka kaksi agenttia vääntävät keskenään kättä sekä henkilökohtaisella tasolla, että kenttätöissä. Vaikka he eivät toisistaan sen kummemmin pitäisikään vaarallisen tilanteen selvittelyvaiheessa, pistävät he yhteisen operaationsa egojensa edelle.


Vaikka Christoph Waltzin esittämä Ernst Stavro Blofeld onkin turvallisesti telkien takana, kukkii Spectre-rikollisjärjestö edelleen varjoissa. Lyutsifer Safin on kuitenkin päättänyt viedä omaa mahtipontista suunnitelmaansa eteenpäin jäättäessään rikollisjärjestön jalkoihinsa. Mies on tehnyt yhteistyötä venäläisen tutkijan David Dencikin esittämän Valdo Obruchevin kanssa liittyen uuteen vaaralliseen aseeseensa. Tämän tutkijan katoamista Bond lähteekin selvittämään, kunnes pinnan alta paljastuukin astetta kuolettavampi totuus.
 
Tämä yllä mainittu ase liipaisee jopa pelottavan läheltä maalia, sillä kontaktissa ihmisihoon se joko tappaa heti kättelyssä tai juurtuu tähän toista kohdetta varten. Näin koronaviruspandemian keskellä eläessämme tiedämme, että tuo yksityiskohta kuulostaa jopa yllättävän realistiselta. Vaikka elokuva onkin tullut vasta tässä vaiheessa, on se ollut käytännössä valmis jo 2019 vuoden lopusta asti, mikä on aikamoinen sattuma omasta mielestäni. Tämä ase on kuitenkin siitä loistava lisäys elokuvaan, että se tuo siihen astetta hurjemmat panokset ja nostaa sen emotionaalista arvoa entisestään.


No Time To Die on kieltämättä poikkeuksellisen pitkä kokemus. Vaikka se onkin historian pisin James Bond -elokuva, ei se todellakaan tunnu sellaiselta. Elokuva on nimittäin tahditettu sen verran pätevästi ja monipuolisesti, ettei se ala pidemmän päälle turruttamaan katsojaa, mikä on jossain määrin jopa yllättävää huomata. Tarina on rakennettu hyvin kärsivällisellä ja huolellisella otteella alusta loppuun asti, vaikka pienimuotoisia lapsuksia ja vajaavaisuuksia siitäkin tosin löytyy. Elokuvasta huokuu kuitenkin intoa ja halua, mitä esimerkiksi edellisestä Spectre-elokuvasta tuntui usein puuttuvan.

Tunnelmallisesti elokuva on hyvin vaativa rakenteiltaan, mutta haudanvakavuudestaan huolimatta se yllättää toimivilla humoristisilla lisäyksillään. Seuraamme painostavan tilanteen eskaloitumista, joka alkaa saamaan hyvin vaarallisia vaikutteita mysteerisen aseen ilmestyttyä kuvaan mukaan. Pystymme investoitumaan katsojina moitteettomasti materiaaliin, emmekä selviä siitä herkistymättä. Elokuva nostattaa tunteita pinnalle, kuten sen kuuluukin. Loistava viimeinen kolmannes tarjoaa paljon vilskettä ja hulinaa räjähtävien toimintakohtausten ja väkevän draaman muodossa.


On hienoa huomata, että elokuvasta huokuu intoa ja myllerrystä. Ei ainoastaan, että Cary Joji Fukunaga yllättää hyvin rohkeilla ratkaisuillaan ja ideoillaan, mutta näytelijäkaarti tuntuu tällä kertaa todellakin nauttivan osallisuudestaan elokuvassa. Daniel Craig vakuuttaa jälleen kerran James Bondina ja hänen työpanoksensa näkyy upeasti pitkin elokuvaa. Léa Seydoux on yllättäen paljon isommassa roolissa, kun mitä ennakkoon osasimme ehkä odottaa ja hän onnistuu hahmonsa kanssa upeasti. Rami Malek tekee materiaalillaan hyvää jälkeä, vaikka tähtiä ei mies voinut hahmonsa rajallisuuden vuoksi tarjota. Ana de Armas vähäisestä ruutuajastaan huolimatta varastaa show'n sympaattisena, mutta kokemattomana agenttitulokkaana. Muu näyttelijäkaarti toimii edelleen moitteettomasti elokuvaa tukevina tahoina, eikä suuria ohilyöntejä onneksi päästä todistamaan.

Elokuvan ''No Time To Die'' -tunnusmusiikista vastaa nuori sensaatiomainen Billie Eilish, joka omilla listoillani nousee puolen välin paremmalle puolelle, kun lähdetään listaamaan James Bond -elokuvien parhaimpia kappaleita järjestykseen. Vaikka mielestäni alkutekstikohtaus ei välttämättä suosikkeihini kuuluisikaan, osaa se ajaa asiansa mainiosti. Elokuvassa on paljon viittauksia aiempiin elokuviin myös Daniel Craigin edeltäviltä aikakausilta, mikä tuo varmasti lisäarvoa myös kokeneempien Bond-kannattajien silmissä. Vahvalla kädellä modernisoitu elokuva ei tule kaikkia katsojia kuitenkaan miellyttämään muutamien ratkaisujen valossa, mutta onneksi nämä muutokset eivät ole kriittisiä.


Vaikka No Time To Die ei ylläkään erinomaisten Casino Royalen ja Skyfallin tasolle, onnistuu se helposti ylittämään Quantum of Solacen ja Spectren laadussaan. Elokuva on pituudestaan huolimatta yllättävän nopeasti ohimenevä vakoojaelokuva, joka ei ainoastaan onnistu eeppisyydellään tarjoamaan mielettömän upeaa toimintaa, mutta se osaa myös kutkuttavasti leikkiä tunteillamme massiivisella emotionaalisella latauksellaan. No Time To Die on loistava lopetus Daniel Craigin viisiosaiselle aikakaudelle, joka ailahtelevuudestaan huolimatta jää historiaan hienona elokuvasarjana.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 30.9.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit