Batman Begins (2005) - arvosteluOhjaus: Christopher Nolan
Pääosissa: Christian Bale, Michael Cane, Liam Neeson,
Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson,
Morgan Freeman, Rutger Hauer, Ken Watanabe
Genre: Toiminta, Rikos, Draama
Kesto: 2 tuntia 20 minuuttia

''It's not who I am underneath, but what I do that defines me.''

Vaikka DC Comics -sarjakuvayhtiön luoma Lepakkomies onkin itsessään jonkin verran ylilyöty idea realistisesta supersankarista, ei tähän seikkaan ole aiemmin liikkuvien kuvien muodossa painotettu. Loistavan Memento-elokuvan ohjannut brittiläis-amerikkalainen Christopher Nolan sai mahdollisuuden tehdä oman versionsa Gothamin viittasankarista. Hän päätti kertoa alkuperäisen tarinan Bruce Waynestä, jota emme olleet vielä tuolloin nähneet valkokankailla.

Nolanin päämääränä oli tuoda tämä ikoninen hahmo uskottavaan maailmaan, johon pystyisimme itsekin jollain tasolla samaistumaan. Vaikka miljardööriin onkin vaikeaa monen samaistua, voi hänen inhimillisten ongelmiensa ja psykologisten piirteiden takana seistä tukevasti. Ohjaaja halusi tehdä elokuvan, joka sukeltaisi syvälle Brucen alkuperätarinaan ja hänen ympäröivään maailmaan, jonka varjoista hänen alter egonsa, Lepakkomies, nousisi esiin.


Warner Bros. Pictures -tuotantoyhtiöllä oli vain yksi ehto, josta Nolanin oli pidettävä kiinni. Studio halusi, ettei elokuva yltäisi aikuisille suunnattuun R-leimaan. Onnekseen ohjaajalla oli samanlainen visio päässään, sillä hän halusi ohjata elokuvan, jonka olisi halunnut itsekin varhaisteininä nähdä valkokankailta. Näyttelijäkaarti palkattiin täyteen a-luokan taitoa, joten laadusta ei studiokaan päättänyt tinkiä missään vaiheessa. Onnistuiko Batman Begins vakuuttamaan katsojat varteenotettavuudestaan?

Ympäri maailmaa matkannut ja erilaisia taistelulajeja opetellut Bruce Wayne palaa takaisin kotiin jakaakseen oikeudenmukaisuutta korruptoituneen ja rikosten ryvettämään Gothamiin, jonka alamaailmasta vastaa pahamaineinen mafiapomo Carmine Falcone. Mustiin pukeutunut, omankädenoikeutta jakava Lepakkomies joutuu vaarallisen verkoston keskelle selvittelemään syvälle juurtunutta rikollisuutta, joka tuntuu pitävän sisällään enemmän yllätyksiä kuin mitä siitä päällepäin näyttäisi paistavan.


Batman: Ensimmäinen vuosi-, The Man Who Falls- ja Batman: Pitkä pyhäinpäivä -sarjakuvia inpiraatioina pitänyt Christopher Nolan tiesi tasan tarkkaan, mihin suuntaan hän lähtisi viemään uutta modernisoitua Lepakkomies-tarinaansa. Batman Begins on kuin onkin loistava alkuperätarina Gothamin viittasankarista, jonka maailma muuttuu hetkessä uuden sivun kääntyessä elämässä. Vuosien verran idässä pikkurikollisia mätkinyt Christian Balen esittämä Bruce Wayne ajautuu elämänsä mahdollisuuteen, kun hän tapaa Liam Neesonin esittämän Varjojen liigan edustajan Henri Ducardin.

Ducard tarjoaa Brucelle mahdollisuuden muuntautua kuvaannolliseksi varjoksi muiden ihmisten silmissä. Lupaavana tappelijana tunnettu miljardööri oppii paljon uusia tekniikoita ja niiden yhdistelmiä hioakseen taisteluarsenaaliaan eheämmäksi. Tilanteen eskaloituessa mies päättää kuitenkin eriävien maailmankuvien vuoksi palata takaisin Gothamiin taistelemaan kaupungin systemaattista korruptiota ja rikollisuutta vastaan, joka ulottuu synkästä alamaailmasta vaikutusvaltaisimpaan virkavaltaan.
 

Bruce tiedostaa sen, että pelkkänä ihmisenä hän tulee kaatumaan ennemmin tai myöhemmin, minkä vuoksi hänestä on tultava ikoni - aate, jonka vaikutus tulisi kestämään mahdollisen kuolemankin rajoitukset. Ideoidessaan alter egoaan päättää Bruce palata traumaattisen lapsuudensa äärelle, joka teki hänestä sellaisen kuin hän on tällä hetkellä. Miltei rikolliseksi itse joutunut mies saa uuden mahdollisuuden näyttää, että hänellä olisi enemmän annettavanaan kaupungille kuin vain oma traumaperäinen koston henki.
 
Batman Begins on hyvin mukaansatempaava ja poikkeuksellisen omaperäinen lähestymistapa konseptiin, joka kumpuaa synkkyyttä ja vaikuttavaa draamaa. Ei ainoastaan, että ohjaaja onnistuu herättämään armottoman maailman vakuuttavasti eloon, mutta jossain määrin verrattavissa oleva realistisuus erottuu väkevästi puolekseen moniulotteisesta kokonaiskuvasta. Yksityiskohdat merkkaavat - ja paljon. Nolan ei unohda esille nostamiaan yksityiskohtia tarjottimelle, vaan varmistaa rakenteellisilla ratkaisuillaan, että ne käsitellään läpi edes jossain muodossa.
 

Jos jotain negatiivista pitäisi elokuvasta mainita, niin nostaisin ehdottomasti elokuvan ensimmäisen kolmanneksen. Se ei ole missään nimessä huonosti rakennettu, mutta itse ainakin olisin uudelleenjärjestänyt kohtaukset hieman toisella tavalla yhtenäisemmän ja nousujohteisemman tarinankerrontatyylin ylläpitämiseksi. Nolanin epäordinaarinen tyyli on miellyttävää seurattavaa kaikin puolin, mutta sen vuoksi hänen on tehtävä paikoitellen hätiköityjä päätöksiä, jotta kokonaiskuva pysyisi ehjänä. Etenkin ensimmäisen kolmanneksen aikana tarina tuntuu hyppelehtivän ehkä liikaakin aikajanalla.
 
Tämä osittainen epäordinaarisuus rauhoittuu kuitenkin toisen kolmanneksen aikana, jolloin tarina muuttuu astetta traditionaalisemmaksi ja yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi. Tuosta hetkestä eteenpäin mikään ei enää kääntäisi katsettani seurattavasta materiaalista, joka todellakin vakuuttaa katsojan kuin katsojan uskottavuudellaan ja huolellisuudellaan. On hienoa huomata, kuinka traumastaan itseään edelleen syyttävä Bruce päättää ohjata pahan olonsa hyväntekoon ja omankädenoikeuteen, jonka avulla hän pistäisi rikollisuuden aisoihin kertaheitolla.
 

Mies on kokematon, minkä vuoksi hän ajautuukin monesti kinkkisiin tilanteisiin Tom Wilkinsonin esittämän Carmine Falconen massiivista huumekauppaa selvittäessään ja pysäyttäessään. Mafiapomo toimii järkevänä aloituspisteenä viittasankarin tarinalle. Voiko maanläheisempää antagonistia löytää kuin korruptoituneeseen oikeusjärjestelmään kajoavaa mafiapomoa? Ei ainakaan alustavasti. Falconen kautta pääsemme käsiksi myös Cillian Murphyn esittämään tohtori Jonathan Craneen, joka yrittää pitää Falconen alaisuudessa työskentelevät rikolliset vapaalla jalalla.
 
Vaikka sanonkin, että hahmoa käytetään vähän aliravitulla tavalla, potentiaalia tuntuu huokuvan näyttelijän työstä. Pidän valtavasti hänen versiostaan ''uskottavasta'' Linnunpelättimestä, joka käyttää myrkyllistä kaasua uhrin hallusinaatioiden korostamiseksi. Christian Bale on tähän mennessä nimetty monen tahon puolesta parhaimpana Bruce Waynenä ja Lepakkomiehenä, mitä olemme koskaan todistaneet liikkuvan kuvan muodossa. Jos Kevin Conroyn ääninäyttelemää Batman: The Animated Series -sarjan nimikkohahmoa ei mukaan lueta keskusteluun, niin sanoisin, että ainakin Bruce Waynenä Bale onnistuu parhaiten työssään.
 

Lepakkomiehenä hän on naurettavasta kurkkua viiltävästä äänestään huolimatta vaikuttava roolissaan, vaikka oma preferenssini kohdistuukin toissijaiseen osapuoleen. Tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna elokuva on erinomaista seurattavaa. Ei ainoastaan, että maailma herää eloon, mutta sen realistinen luonne välittyy vaikuttavasti näytön toiselle puolelle katsojan vastaanotettavaksi. Tunnelmallisesti se lähentelee oikeaa elokuvaa kuin mitään muuta, mikä on vaikea sanoa yleisellä tasolla supersankaripainoitteisesta tuotoksesta. Draama puree vaikuttavasti rivien välistä, eikä mysteerikään tunnu jäävän omasta huomiostaan paitsi.
 
Batman Begins on loistava elokuva, joka pienellä hiomisella olisi voinut osoittautua jopa mestarilliseksi kokonaisuudeksi. Vaikka minulla onkin pienet ongelmani tuotoksen kanssa, on lopputulos varsin poikkeuksellista ja uraaurtavaa seurattavaa. Hans Zimmerin ja James Newton Howardin yhteistyössä sävelletyt melodiat tuovat oman eeppisen mausteensa elokuvaan, joka uhkuu synkkää tunnelmaa. Ei ainoastaan, että Christopher Nolan onnistui palauttamaan supersankarielokuvien maineen, mutta hän antoi sille uuden valon, jota lukuisat muut ohjaajat ovat yrittäneet sittemmin vain imitoida töissään. Loput onkin sitten historiaa...
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 25.2.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit