The Vast of Night (2019) - arvosteluOhjaus: Andrew Patterson
Pääosissa: Sierra McCormick, Jake Horowitz, Gail Cronauer,
Bruce Davis, Cheyenne Barton, Mark Banik, Gregory Payton,
Adam Dietrich, Mallorie Rodak, Mollie Milligan
Genre: Draama, Mysteeri, Scifi
Kesto: 1 tunti 29 minuuttia

Amazon Prime -striimauspalvelu julkaisi pitkästä aikaa hiljattain uuden alkuperäiselokuvan, joka on herättänyt ihmisissä kiinnostusta ja uteliaisuutta maailmanlaajuisesti. Harvinaisesti pelkkä juliste herätti minun kiinnostukseni ja päätin ottaa elokuvan käsittelyyn. Ensimmäistä kertaa ohjaajan penkissä majaileva Andrew Patterson rahoitti projektinsa kokonaisuudessaan ja tiimeineen he kuvasivat sen kuukauden sisällä käyttäen minimaalisen seitsemän sadantuhannen dollarin budjettinsa loppuun. Hyvin pienestä tuotannosta on siis kyse.

Kohtalokkaana iltana 1950-luvun New Mexicon hämärässä nuori puhelinvaihteen hoitaja Fay ja karismaattinen radiojuontaja Everett havaitsevat yllätyksekseen oudon äänitaajuuden, joka saattaisi pysyvästi muuttaa heidän pikkukylänsä ja tulevaisuutensa sillä välin, kuin kaikki ovat koripallokauden avausottelussa. Onko kyse jostain maapallon ulkopuolisesta entiteetistä vai pelkätä yksinkertaisesta yhteysongelmasta?


Elokuva on hyvin merkillinen tapaus kaiken kaikkiaan. Seuraamme kahden päähahmon eriskummallista löytöä, joka vie tarinan pikkuhiljaa kohti suurempaa mysteeriä. Sierra McCormickin esittämä Fay ja Jake Horowitzin esittämä Everett työskentelevät päivittäin erilaisten radiolaitteiden kanssa, mutta ennenkuulumaton ääni saa heidät molemmat ymmälleen ihmetyksestä, kun se raikuu heidän kuulokkeistaan ensimmäistä kertaa.

Hitaasti palava ja muotoutuva kokonaisuus ei etene kaikista traditionaalisimmalla tavalla, vaan ottaa kaiken aikansa pohjustaakseen asetelmansa, sekä syventääkseen tunnelmansa vaadittavalle tasolle. Ensimmäinen puolisko elokuvasta pitää huolen siitä, että katsoja ensin kiinnostuu itse mysteeristä ja samaistuttavista hahmoista, jotka yrittävät selvittää sitä, kun taas toinen puolisko keskittyy mysteerin syventämiseen ja paljastumiseen.


Elokuva alustaa asetelmansa esitellen päähahmonsa Fayn, sekä Everettin, jotka molemmat ovat kiinnostuneita teknologiasta ja etenkin radiolaitteistosta. Ensimmäisen puolituntisen aikana opimme heistä paljon, minkä vuoksi pienimuotoiseen ja hitaasti palavaan tarinaan onkin niin helppoa investoitua. Vaikka katsojalla kestääkin hetki päästä kärryille siitä, mitä tarina tarkalleen ottaen käsittelisikään, sen mukaansatempaava luonne ja uskottavan vanhanaikainen tunnelma pitää huolen siitä, ettemme menetä kiinnostustamme siihen missään vaiheessa.

Indie-elokuvaksi The Vast of Nightin toteutus on erittäin vakuuttavaa seurattavaa. Debytoiva ohjaaja Andrew Patterson selkeästi ymmärtää sen, että joskus vähemmän on enemmän ja tässä elokuvassa se päätös osoittautuu tällä kertaa ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi. Elokuva käsittelee hyvin kiehtovaa aikakautta ja etenkin aihetta, joka on kiinnostanut minuakin pienestä pojasta asti. Pidin siitä, kuinka vihjaileva ja hienovarainen elokuva onkaan konseptinsa suhteen.


Tekjät eivät yritä liikoja, vaan yrittävät parhaansa mukaan keksiä näppäriä ja maanläheisiä ratkaisuja rajoitetun tarinansa kertomiseksi. Vaikka konsepti itsessään ulottuukin tähtien toiselle puolelle, sen keskitetty olemus ja huolellinen läpivienti pitää huolen siitä, että katsoja uppoutuu kahden uteliaan nuoren matkaan selvittämään pelottavaa mysteeriä, joka tällä kertaa on heidän eteensä tupsahtanut. Siihenkin nähden, että budjetti oli niin minimaalinen, elokuva onnistuu käyttämään muita vahvuuksiaan erottuakseen muista samankaltaisista tuotoksista.

Teknisesti elokuva on hyvin vakuuttava kokonaisuus. Ei ainoastaan, että elokuvan rakenne on miellyttävän omaperäinen, mutta sen audiovisuaalinen toteutus on erinomaisella tasolla. Visuaalisesti elokuva on kokeilunhaluinen ja hyvin vangitsevaa seurattavaa kaiken kaikkiaan. Värimaailma huokuu 1950-luvun retroa, tarina hienovaraisia salaliittovihjauksia ja kokonaisuus itsessään aitoa indie-henkeä, joka valtaa katsojan kuin katsojan maanläheisellä lähestymistavallaan.


The Vast of Night on mainio indie-elokuva, joka onnistuu upeasti kertomaan puhuttelevan tarinansa omaperäisen aavemaisella tavalla. Elokuvaan on helppo investoitua vangitsevan visuaalisen ilmeen ja varteenotettavien roolisuoritusten vuoksi. Se ei välttämättä jokaista katsojaa tule miellyttämään, mutta Andrew Pattersonin debyyttielokuva todellakin yllättää laadukkuudellaan. Jos Salaiset kansiot ja Hämärän rajamailla -sarjat ovat suosikkejanne, kannattaa kyseinen elokuva ehdottomasti katsastaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 10.6.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit