Game of Thrones | Kausi 5 (2015) - arvostelu



Luojat: David Benioff, D. B. Weiss
Pääosissa: Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Aidan Gillen,
Kit Harington, Diana Rigg, Natalie Dormer, Maisie Williams, Sophie Turner, Alfie Allen,
 John Bradley, Dean Charles-Chapman, Gwendoline Christie, Liam Cunningham,
Stephen Dillane, Nathalie Emmanuel, Jerome Flynn, Iain Glen, Conleth Hill, Kristofer Hivju,
Michiel Huisman, Michael McElhatton, Iwan Rheon, Carice van Houten, Hannah Murray
Genre: Draama, Fantasia, Toiminta
Jaksoja: 10

''Now his watch is ended.''

Erinomaisen kahden ensimmäisen, laadukkaan kolmannen ja jäätävän neljännen tuotantokauden jälkeen on aika siirtyä viidennen tuotantokauden pariin. Kuten viime arvostelussani mainitsinkin, neljännellä tuotantokaudella viimeistään kaikki tiesivät mikä Game of Thrones oli. Massiiviseksi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi noussut sarja on onnistunut jo tässä vaiheessa pyyhältämään sarjojen kaikkien aikojen parhaimpien joukkoon, enkä malttanut odottaa mitä tuleman pitäisi. Odotukseni ovat edelleenkin proggressiivisesti nousseet kausi kaudelta, mikä saattaa koitua lopulta sarjan kohtaloksi.

Game of Thrones on yhdysvaltalainen fantasiadraamasarja, joka perustuu George R. R. Martinin ylistettyyn ''Tulen ja jään laulu'' -fantasiakirjasarjaan. Sarja käsittelee hahmojensa kautta lukuisia teemoja ja konflikteja, jotka pyörivät sodan, uskonnon, seksin, väkivallan, sekä lojaalisuuden ja oikeuden ympärillä. Sarjan pitkäjänteisyydestä ei tunnu olevan enää epäilystäkään, mutta pystyvätkö sarjan luojat David Benioff ja D. B. Weiss pitämään mestarillisen tason vieläkin yllä vai onko pohja pikkuhiljaa pettämässä alta?


Kuningas Joffreyn ja Tywinin yllätävien kuolemien jälkeen kilpailu rautavaltaistuimesta käy kuumempana kuin koskaan aikaisemmin. Cersei Lannister potee syvässä surussa ja vannoo kostavansa poikansa ja isänsä murhaajalle. Tyrion Lannister pakenee kohtaloaan ja tapaa feeniksin lailla tuhkasta valtaan nousseen Daenerys Targaryenin. Arya Stark kouluttautuu kasvottomaksi ja Sansa Stark joutuu entistä tukalempaan paikkaan. Muurilla Yövartiossa Jon Snow valmistautuu tulevaan sotaan Stannis Baratheonin alaisuudessa.

Sarjan aiemmassa vaiheessa istutetut kytkökset alkavat vihdoin tuottamaan hedelmää ja hahmojen toimintojen seuraukset alkavat astua kuvaan. Näiden hedelmien tuoreus taas riippuu suoraan siitä, kenen näkökulmasta tilannetta katsoo. Yhdelle suvulle menetykset ovat oikeaa painajaista, kun taas toisille ne saattavat olla kuin siunaus konsanaan. Yhdet yrittävät parhaansa selviytyä esteistä yksikseen ja tekevät mitä vain päästäkseen turvallisille vesille, kun taas toiset tekevät mitä vain suojellakseen perhettään ja ottavat itse miekasta suojellakseen rakkaitaan.


Lena Headeyn esittämä Cersei Lannister alkaa massiivisten menetysten vuoksi pelkäämään valtansa menettämisestä Kuninkaansatamassa. Joffreyn pikkuveli Dean Charles-Chapmanin esittämä Tommen nimitetään uudeksi kuninkaaksi, vaikka nuori pojannulikka ei ole vielä yhtään kartalla siitä, mitä häneltä kuninkaana vaaditaan ja odotetaan. Erona narsistiseen Joffreyyn, Tommen on paljon armeliaampi ja pidettävämpi hahmo, kuin luultavasti kukaan muu Kuninkaansatamassa, joten katsojana haluammekin nähdä hänen onnistuvan uudessa virassaan.

Idässä Emilia Clarken esittämä Daenerys Targaryen hallitsee maitaan Meereensistä käsin. Viime kaudella omien epäluulojensa kanssa elänyt nainen selviytyy mentaalisesta taistelustaan ja himoaa rautavaltaistuinta enemmän kuin koskaan ennen. Katsojina huomaamme myös, kuinka valta-asema korruptoi käyttäytymistä ja hahmot joutuvat tekemään vaativia kompromisseja päästäkseen ravintoketjun huipulle, vaikka toimet sotisivatkin omaa moraalia ja elämänarvoja vastaan. On kiehtovaa nähdä, kuinka inhimillisiä hahmot oikeasti ovat. Heitä viettelee ajatus suuruudesta ja he sokaistuvat helposti toiveidensa edessä.


Aiempien kausien aikana hidasta nousuaan tehneet uskonnot ja uskomukset alkavat raivaamaan tietään näkyvälle korokkeelle. Keskitymme viidennen kauden aikana hyvin paljon kapinoiviin uskovaisiin, jotka alkavat radikalisoitumaan oman viestinsä välittämiseksi. Kapinoijat aiheuttavat sekasortoa ja pelkoa kaduilla, eikä juuri valtaan noussut Tommenkaan pysty asialle mitään. Ollakseni rehellinen kanssanne, tämä lisäys tuo sarjaan hiukan erilaista lisuketta, mikä mielestäni tuo ''maanläheisemmän'' näkökulman rautavaltaistuinpeliin. Ainoastaan isot pelinappulat eivät taistele keskenään, vaan politiikka ja itse yhteskuntakin pelaavat suuren osan jatkuvasti eskaloituvassa tilanteessa. Myös kansalaisten kurjia oloja korostetaan kaudella enemmän kuin aikaisemmilla.

Sarja on tähän asti onnistunut vakuuttamaan pitkäjänteisyydellään ja uskaliaisuudellaan, mutta viidennen tuotantokauden aikana alkoi tuntumaan jo siltä, ettei yhtä suuria riskejä uskalleta enää ottaa kuin ennen. Toki se voi johtua myös siitäkin, että katsojana on alkanut tottumaan sarjan tavanomaisen massiivisiin ja shokeeraaviin juonenkäänteisiin, etteivät pienemmässä mittakaavassa tapahtuvat käänteet enää potkaisekaan yhtä lujaa, mutta samaan aikaan se pieni kirsikka kakun päällä tuntuu puuttuvan.


Viides tuotantokausi on hyvin hidastempoinen kokonaisuus, joka rakentaa tulevia tapahumia huolellisesti ja jopa poikkeuksellisen kärsivällisesti. Vaikka tarina tuntuukin ajoittain polkevan paikoillaan, juonikuvioita väännetään ja eskaloidaan jokseenkin tuntemattomille teille. Hitaammasta aloituksestaan huolimatta kausi on edelleen laadukas kaikin puolin, vaikka tietynlaista särmikkyyttä ja mukaansatempaavuutta siltä tuntui kuitenkin puuttuvan.

Kuten mainitsinkin jo, kauden ensimmäinen puolisko etenee hyvin rauhallisissa merkeissä rakentaen hiljalleen eskaloituvaa tilannetta yhä pidemmälle. Usein tarina tuntuukin hiukan pitkäveteiseltä, mutta toinen puolisko onneksi onnistuu nostamaan toiveita paremmasta tulevaisuudesta ja sitä tuttua mukaansatempaavuutta loppua kohden. Tuotannollisesti sarja on päässyt siihen pisteeseen, että se pystyy kokeilla yhä mahtipontisempia kohtaus- ja efektikokonaisuuksia ja se näkyy. Lavastuksen laatu näkyy esillepanossa, eikä variaatioista ole enää pulaa budjetin kasvaessa pilviin.


Game of Thronesin viides tuotantokausi on edeltäjäänsä heikompi kokonaisuus, mutta siitäkin huolimatta laadukasta seurattavaa. Sarjaan alkaa tulemaan yhä enemmän ja enemmän ulottuvuutta erilaisten lisäyksien avulla, jotka avaavat aivan uudenlaisia näkemyksiä ja näkökulmia tilanteisiin kuin tilanteisiin. Sanoisin, että sarjalla ei varsinaisesti ole hätää vielä, mutta jos laatu pysyy tällaisena, niin ensimmäisien kausien loistoon ei enää päästä. Toivottavasti olen väärässä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.7.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit