Amerikan psyko | American Psycho (2000) - arvostelu

 

Ohjaus: Mary Harron
Pääosissa: Christian Bale, Reese Witherspoon, Chloë Sevigny,
Justin Theroux, Willem Dafoe, Jared Leto, Matt Ross,
Josh Lucas, Cara Seymour, Samantha Mathis
Genre: Jännitys, Komedia, Kauhu
Kesto: 1 tunti 41 minuuttia

''I have all the characteristics of a human being: blood, flesh, skin, hair; but not a single, clear, identifiable emotion, except for greed and disgust. Something horrible is happening inside of me and I don't know why. I think my mask of sanity is about to slip.''

Nyt olisi aika ottaa käsittelyyn elokuva, joka on jakanut mielipiteitä rajusti vuosien mittaan elokuvakannattajien keskuudessa. Kyseessä on elokuva, jonka katsomiseen en ole vieläkään kaikkien näiden vuosien jälkeenkään kyllästynyt, vaikka olen sen useamman kerran jo uudelleenkatsastanutkin. Amerikan psyko on vuonna 2000 julkaisunsa saanut satiirinen jännityselokuva, joka perustuu Bret Easton Ellisin samannimiseen romaaniiin.


Mary Harronin ohjaama elokuva on saanut vuosien mittaan paljon ylistystä upeasta yhteiskuntakritiikistään, kun taas samaan aikaan Ellisin kirjoittaman romaanin vannoutuneet kannattajat ovat olleet tyytymättömiä elokuvan ottamista vapauksista ja tekemistä muutoksista. On siis mielenkiintoista nähdä, kuinka elokuvasovitus toimii näytöllä omana itsenäisenä teoksenaan. Onko Amerikan psyko todellisuudessakin onnistunut elokuva vai varjostavatko tietyt epäkohdat sen yhtenäistä luonnetta?

Nuori Patrick Bateman elää hienostelevaa elämäänsä pörssimeklarina miljoonapalkkansa keskellä New Yorkin urbaaniympäristössä. Miehen elämä kostuu egoistisista pakkomielteistä ja sairaalloisesta materialismista, joista hän pyrkii kaksin käsin pitämään tiukasti kiinni. Patrick välittää omasta imagostaan enemmän kuin mistään muusta ja mittaakin muut ihmiset esimerkiksi käyntikorttien perusteella, sillä materia on hänelle tärkeämpää kuin itse ihmiset. Kun miehen elämä alkaa pikkuhiljaa musertumaan sisältäpäin, löytää hän uuden harrastuksen pahan olonsa lievittämiseksi. Auttaako se häntä kuitenkaan?


Amerikan psyko on hyvin kiehtova ja ajatuksia herättävä elokuva kaiken kaikkiaan. Seuraamme sen aikana, kuinka pakkomielteinen Patrick Bateman ajautuu yhä lähemmäs ja lähemmäs hulluuden portteja pyrkiessään täydellisyyteen. Mies ei tunne mitään muuta elämässään kuin inhoa ja ahneutta, mikä ajaakin häntä jatkuvasti eteenpäin oman mielihyvänsä tavoittelussa. Vaikka Patrick kylpeekin rahassa ja monimuotoisissa ylellisyyksissään, on hänen elämänsä onnetonta monestakin näkökulmasta katsottuna.

Bateman nimittäin pyrkii jatkuvasti saavuttamaan mielihyvänsä välittämällä mahdollisimman idealistisen kuvan itsestään, johon muut voisivat samaistua. Materialismista ja imagostaan pakkomielteinen mies kilpailee kollegoidensa kanssa käyntikorteista ravintolavarauksiin, mutta kun hän jää toiseksi, joutuu hän purkamaan pahan olonsa hyvinkin graafisin metodein. Vaikka Patrickin ongelmat ja esteet ovatkin yleensä pintapuolisia ja mitättömiä, hänen omat ajatuksensa syövät mieltä pala palalta kuvitteellisen paineen alla.


Elokuva on loistava monestakin näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että se onnistuu olemaan erinomainen osuvan yhteiskuntakritiikkinsä suhteen, mutta sen nostamat ajatukset jäävät efektiivisesti muhimaan katsojan mielen perukoille pidemmäksikin aikaa elokuvan loputtuakin. Teemat ovat hyvin vaativia ja syviä, vaikka niihin lähestytäänkin hyvin synkällä komediapainoitteisella asenteella. Vaikka se kuulostaisikin vääryydeltä sanoa, pystymme samaistumaan Christian Balen esittämään Patrick Batemaniin jollain tasolla.

Psykologisesta näkökulmasta katsottuna kaikki ihmiset kamppailevat päivittäin vastaavanlaisista tilanteista ja ajatuksista, vaikka asiayhteydet ja niiden vaikutuksen olisivatkin täysin päinvastaisia. Kaikilla ihmisillä löytyy omia pakkomielteitä ja mielihyvää stimuloivia aktiviteetteja, jotka pitävät heitä niin sanotusti kasassa ja järjissään. Joillakin ihmisillä se on oma imago, kun taas toisilla se voi olla ruoka. Joillakin se voi olla seksi, kun taas toisilla se on murha.
 

Patrick Batemanilla se on kuitenkin inhimillisempi versio jumaluuskompleksista, josta hän pyrkii pitämään kiinni hinnasta mistä hyvänsä. Hän pitää itseään kaikkien muiden ihmisten yläpuolella, eikä kestä lainkaan kilpailua - puhumattakaan kritiikistä. Tämä ehdoton itsekeskeisyys ja täydellinen empatian puute ajaakin miehen lopulta tekemään toinen toistaan häiritsevämpiä asioita, joita tervejärkinen ihminen ei tekisi edes paineenalaisena. On myös kiehtovaa huomata, kuinka helpolla Patrick pääsee pälkähästä elokuvan aikana.
 
Alkuun mies peittelee raakuuksiaan visusti piilossa julkisuudelta pitääkseen oman imagonsa puhtaana, mutta mitä pidemmälle elokuvassa etenemme, sitä holtittomammaksi ja välinpitämättömämmäksi hän muuttuu. Miehellä kun on muutenkin ongelmia itsehillinnän kanssa, on selvää, että tiukan paikan tullen kupla poksahtaa ja mies joutuu tuuliajolle. Kun Patrick ei enää saakaan pakkomielteisistä rutiineistaan tarpeeksi jännitystä ja mielihyvää elämäänsä, alkaa hän vaipumaan yhä syvemmälle ja syvemmälle todelliseen luonteeseensa paljastaen oikeat värinsä täydellisen ulkokuorensa alta.


Jos jotain elokuvasta täytyy rakenteellisesti mainita, niin mainitsisin ehdottomasti sen, että elokuva on hyvin vangitseva ja omaperäinen konseptiltaan. Ei ainoastaan, että se tarjoaa syvän sukelluksen itsekeskeisen hahmon sairaan mielen sisään, mutta samalla onnistuu myös välittämään sen kaoottisen luonteen vakuuttavasti näytön toiselle puolelle. Tarina on hyvin hahmovetoinen ja mukaansatempaava, joten katsojan on helppo investoitua sen keskittyneeseen olemukseen alusta asti. Tunnelma on piinaavaa koettavaa pitkin elokuvaa, eikä näytöllä tapahtuvat tapahtumatkaan yhtään lievitä sen efektiiviisyyttä.

Amerikan psyko on yhden miehen esitys. Patrick Batemania esittävä Christian Bale on maaginen roolissaan, eikä mikään ihme, että mies nousi sen myötä koko elokuvamaailman tietoisuuteen. Tämä on hänen läpimurtoroolinsa ja uskaltaisin väittää, että se on edelleenkin miehen merkittävin ja vakuuttavin suoritus, jonka hän on onnistunut uransa aikana tuoda näytölle. Vaikka Bale onkin vuosien mittaan tarjonnut kerta toisensa jälkeen upeita suorituksia ja ehdotonta omistautumista rooleilleen, ei Patrick Batemanin roolia voi missään nimessä jättää unholaan, kun puhutaan miehen vaikuttavimmista roolisuorituksista kautta aikain.


Amerikan psyko on loistava elokuva, joka ei todellakaan pelkää olla oma itsensä. Vaikka se ei välttämättä tulekaan jokaisen katsojan makuun sopimaan häiritsevän luonteensa vuoksi, herättää se varmasti jokaisessa katsojassaan mielenkiintoisia ajatuksia ja kysymyksiä, jotka jäävät kummitelemaan mielen perukoille moneksi päiväksi katsastuksen jälkeenkin. Vaikka elokuvan tuomat teemat ovatkin vaativia ja suorastaan karmaisevia koettavia teoriassakin, lähestymistavat niihin ovat kuitenkin poikkeuksellisen omaperäisiä. Amerikan psyko on synkkä ja jännittävä kauhukomedia, joka hirvittää päällepäin, mutta vangitsee katsojan mukaansa syvällä merkityksellisyydellään.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.2.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit