Kadonnut luoti | Balle Perdue (2020) - arvosteluOhjaus: Guillaume Pierret
Pääosissa: Alban Lenoir, Nicolas Duvauchelle, Ramzy Bedia,
Stéfi Celma, Rod Paradot, Sébastien Lalanne, Arthur Aspaturian,
 Patrick Médioni, Alexandre Philip, Stephen Scardicchio
Genre: Toiminta, Rikos
Kesto: 1 tunti 32 minuuttia

On aika palata uusien Netflix-alkuperäiselokuvien pariin, kun niitä nyt alkaa pikkuhiljaa ilmestymään yhä enemmän ja enemmän palvelun jatkuvasti kasvavaan valikoimaan. En tiennyt elokuvasta mitään muuta kuin, että se olisi ranskalaisena tuotantona luonnollisesti ranskankielinen ja että se toimisi toimintagenren edustajana. Itse traileri vaikutti jopa yllättävän lupaavalta ja mukaansatempaavalta tapaukselta, joten toivoin elokuvalta ensisijaisesti vauhtia ja ennen kaikkea - toimivan tarinan.

Lähdin katsomaan elokuvaa avoimin mielin, vaikken odottanutkaan siltä kuitenkaan mitään vallankumouksellista tai maatajärisyttävää toteutusta. Itselleni tuntemattomat tekijät ja näytteljät pitivät huolen siitä, että lähtisin kokemaan elokuvaa täysin puhtaalta pöydältä vailla mitään sen suurempia odotuksia. Elokuvalla oli täten siis mahdollisuus yllättää minut tavalla tai toisella. Oliko kyseisestä toimintaelokuvasta alkuunkaan varteenotettavaksi kokonaisuudeksi vai oliko kyse taas yhdestä Netflixin tyypillisestä hutilyönnistä?


Epäonnistunut ryöstökeikka ajaa Linon vankilaan. Taikuriksi leimattu mekaanikko saa mahdollisuuden päästä vapaaksi aikaisemmin ja todistaa kykynsä poliisivoimien salaisen yksikön mekaanikkona. Miehen täytyy tuunata autot kestäviksi menopeleiksi maan parhaimpia poliisikuskeja varten, jotka yrittävät estää alamaailman huumediilerien kaupankäynnin kokonaan vastuualueellaan. Eräänä päivänä peiteoperaatio menee pahasti metsään ja Lino todistaa poliisin kuoleman lähietäisyydeltä.

Kun murhaaja osoittautuukin poliisiksi, tilanne alkaa kärjistymään hyvin epätoivoiseksi mekaanikon näkökulmasta katsottuna. Linolle autojen tuunaus on lastenleikkiä, mutta kierojen poliisien kukistamiseen tarvitaan kuitenkin muutakin kuin nopeat menopelit ja mies joutuu kuin joutuukin vasten tahtoaan pistämään suuret aivonsa peliin selvitäkseen tilanteesta hengissä. Onko tiukka asetelma miehen työkalupakille liian haastava keikka käsiteltäväksi vai löytyykö häneltä muutakin hyödyllistä kuin mekaanista silmää?


Elokuvan tarinan alustus on erittäin nopeatempoinen ja suora. Mitään ylimääräistä ei ohjaaja Guillaume Pierret tunnu ottavan alustukseensa turhaan mukaan tehdäkseen tuotoksen aloituksesta pitkästyttävää, vaan kaikki tarpeellinen tulee esille ensimmäisen viidentoista minuuttisen aikana. Vaikka täysin toivottomalta tuntuva asetelma alkaakin kääntymään tavallaan voitoksi jossain vaiheessa elokuvaa, mikään tilanne ei tunnu olevan pitävää.

Koskaan ei voi sanoa varmuudella, että tilanne olisi turvallinen Alban Lenoirin esittämälle Linolle. Hänestä tulee hetkessä taas rikollinen tilanteen kääntyessä rajusti päälaelleen ja tämä yrittääkin selvitä likaisien poliisien painostavasta paineesta. On hienoa nähdä, että ohjaaja uskaltaa tehdä vaikeitakin päätöksiä elokuvan monipuolistamiseksi ja päätökset tuntuvatkin suurimmaksi osaksi toimivilta ja harkituilta ratkaisuilta. 


Kadonnut luoti -elokuva muistuttaa kovasti toista ranskankielistä Netflix-alkuperäistuotosta nimeltään Selviytymistaistelu. Vaikka elokuvat käsittelevätkin täysin eri teemoja ja aiheita tarinansa puolesta, uskalia ja laadukas tarinankerronnallinen tyyli säilyy yhteneväisenä alusta loppuun asti. Seuraamme Linon kamppailua oikeudenmukaisuudesta ja oman nimensä puhtaana pitämisestä rajusti korruptoituneessa asetelmassa. Vaikka elokuva yrittääkin vakuuttavasti keventää tunnelmaansa hyvin koreografioiduilla toimintakohtauksillaan, se on hyvin vakavaluonteinen käsiteltävien poliittisten aiheidensa puolesta.

Elokuvan hahmot ovat asiansa ajavia ja he palvelevat tarinaansa vakuuttavasti. Linon suuriin koettelemuksiin pystyy investoitumaan moitteettomasti ja toivomme miehen todellakin onnistuvan paljastusoperaatiossaan. On kiva kokea toimiva ja pienimuotoinen tarina näin avoimena ja riippumattomana tyypillisistä toiminnan alalajeihin yhdistetyistä juonenkäänteistä, sekä ratkaisuista. Juonenkäänteet pitävät elokuvaa elossa ja katsojan kiinnostuneena tulevista koitoksista.


Ilman lukuisia kyseisiä käänteitä elokuvasta olisi voinut tulla hyvin tasapaksu ja laiska kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Tässä muodossaan se kuitenkin tarjoaa kelpoviihdettä puoleksitoista tunniksi ja saa katsojan kuin katsojan unohtamaan arjen huolensa hetkeksi aikaa. Vaikka elokuvan ensimmäinen kolmannes imaiseekin katsojan moitteettoman helposti mukaansa, vauhti hidastuu loppua kohden rajusti ja se tuntuu menettävän kaiken mukaansatempaavuutensa siinä samalla, mikä meinaakin koitua lopulta koko elokuvan kohtaloksi.

Elokuvaa ei välttämättä enää muutaman päivän päästä muista tarkalleen, mutta on silläkin onneksi omat hetkensä, joita voi jälkeenpäin muistella lämmöllä. Toiminta tuo elokuvaan juuri sen verran vauhtia, ettei se kaadu kokonaisuudessaan pitkäveteisyyden puolelle. Jännitys operaation onnistumisesta kasvaa hitaasti, mutta varmasti nostaen samalla panokset hyvin korkealle. Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva onnistuu välittämään laadukkaan toteutuksensa näytön toiselle puolelle katsojan pureskeltavaksi, vaikkei välttämättä mitään sen mieleenpainuvimpia ratkaisuja tarjoakaan.


Netflixin Kadonnut luoti on toimiva rikospainoitteinen toimintaelokuva, joka ei järisytä genrensä rajoja juuri millään tavalla, mutta tarjoaa katsojalleen kelpoviihdettä puoleksitoista tunniksi. Elokuvan luultavasti unohtaa seuraavana päivänä, mutta sen aikana viihtyy juuri tarpeeksi, ettei siitä kuitenkaan jää imelää jälkimakua suuhun. Teos ei missään nimessä ole mikään täydellinen suoritus, mutta se ajaa asiansa moitteettomasti ja monesta eri näkökulmasta katsottuna.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.7.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit