The Devil All the Time (2020) - arvostelu

 


Ohjaus: Antonio Campos
Pääosissa: Tom Holland, Bill Skarsgård, Haley Bennett,
Robert Pattinson, Riley Keough, Jason Clarke, Sebastian Stan,
Eliza Scanlen, Mia Wasikowska, Harry Melling, Donald Ray Pollock
Genre: Rikos, Draama, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 18 minuuttia
 
Harvemmin sitä näkee Netflix-tuotannon pitävän sisällään näin kovaluokkaisen näyttelijäkaartin, mutta onneksemme niitäkin tapauksia tulee silloin tällöin vastaan. Jatkamme siis Netflix-alkuperäiselokuvien saralla ja luvassa olisi Antonio Camposin ohjaama rikostrilleri The Devil All the Time. Jätin tarkoituksella kaiken pohjustuksen mysteeriksi, sillä näyttelijäkaarti itsessäänkin onnistui vakuuttamaan minut siitä, että kyseessä saattaisi olla hyvinkin miellyttävä kokemus. Onnistuiko elokuva yllättämään minut varteenotettavuudellaan?

Nuori mies hakee oikeutta epäpyhiä saarnamiehiä, kieroja lainvartijoita ja vaarallisia rakastajia kuhisevassa kaupungissa. Tilanne alkaa kuitenkin nopeasti eskaloitumaan, kun julmien ihmisten ympäröimä mies itsekin joutuu maistamaan epätoivoisen itsekeskeistä maailmaa saadakseen haluamansa. Onko raa'assa maailmassa mahdollista edes selviytyä omatunto puhtaana vai onko jokaisen ihmisen pakko liata kätensä päästäkseen kuiville synneistään?


The Devil All the Time on hyvin erikoinen, mutta mielenkiintoinen elokuva koettavaksi. Tarina koostuu lukuisten hahmojen vaativista koettelemuksista, jotka yhdistyvät lopulta hyvin monipuolisilla tavoilla. Hitaasti palava elokuva hypnotisoi katsojansa mukaansa ja tarjoaa paljon draamaa, sekä jännittäviä tilanteita meidän vastaanotettavaksemme. On jopa yllättävää, kuinka näinkin suuri kokonaisuus onnistuu koukuttamaan katsojaa alusta asti hajanaisesta tarinankerronnastaan huolimatta.

Vaikka tarina hyppelehtiikin paljon hahmojen välllä, on huikeaa huomata, kuinka yhtenäisenä se onnistuu pysymään siitäkin huolimatta. Tarina tuntuu toki massiiviselta kokonaisuudessaan, mutta se ei koskaan kuitenkaan tunnu yliajavalta tai pirstaloituneelta. Tapahtumat vaikuttavat toisiinsa vahvasti ja lopuksi itse kokonaiskuva on selkeä kuin vesi konsanaan. Seuraamme näitä hyvin epämiellyttäviä ja pahoja ihmisiä, jotka tekevät hirveitä asioita toisilleen tyydyttääkseen omat häiritsevät halunsa.


Elokuva ei välttämättä sovi kaikille katsojille. Se ei välttämättä johdu siitä, että materiaali itsessään olisi turhan vaativaa tai groteskia, vaan itse elokuvan rakenne saattaa olla monille liian puuduttavaa seurattavaa. Katsojalta vaaditaan tietynlaista mielentilaa ja keskittymistasoa, jotta sen pystyisi sulattamaan juohevasti. Elokuvan tarinankerronta on nimittäin kuin kirjasta konsanaan. Se tasapainottelee lukuisien hahmojen ja teemojen ympärillä rakennellen syväluotaavaa kokonaiskuvaa huolellisesti eteenpäin.

Kärsivällinen katsoja tulee varmasti saamaan elokuvasta paljon hyvää irti, vaikka se ei välttämättä ikimustettavaksi koskaan muutukaan kestonsa aikana. Näitä toisistaan etäisiä tarinakaaria rakennetaan pikkuhiljaa eteenpäin omalla nojallaan ja pääsemme käsiksi hahmoihimme hyvin perusteellisella tavalla. Etenkin päähahmojen kohdalla on hienoa nähdä, kuinka paljon syvyyttä heistä löytyykään, kun pieniinkin yksityiskohtiin keskitytään perusteellisesti. Pikkuhiljaa tiet alkavat yhdistymään ja dominopalikoiden lailla tilanne lähtee eskaloitumaan hyvin raa'aksi emotionaaliseksi selviytymistaisteluksi.


1950-luku ja sen jälkeinen aika säteilee upeasti elokuvan esillepanosta ja tunnelma säväyttää painostavalla inhorealistisuudellaan. Tuotannollisesti elokuva on hyvin vakuuttava tapaus kaiken kaikkiaan. Se on visuaalisesti hyvin mellyttävää seurattavaa, enkä olisi edes liioitteleva, jos sanoisin sen olevan yksi laadukkaimmista Netflix-alkuperäiselokuvista sillä saralla. Kuvaus osaa olla niin aistikasta ja tunnelmallista, että se välittää tämän hirveän maailman ikävimmät puolet vaikuttavasti näytön toiselle puolelle katsojan koettavaksi.

Roolisuoritukset ovat uskottavia ympäri pöydän. Vaikka painavaan aksenttiin joutuukin joidenkin kohdalla hiukan totuttelemaan, kärryille pääse senkin puolesta yllättävän nopeasti. Tom Holland näyttää vihdoin laajaa talenttiaan, sillä näköjään myös vaativammatkin roolit luonnistuvat nuorelta mieheltä oikein vakuuttavasti. Robert Pattinsonista on vuosien mittaan kasvanut hyvin muovautuva näyttelijä kaiken kaikkiaan ja jälleen kerran hän näyttää osaavansa paljon enemmän kuin mihin uskoisimme hänen päällepäin pystyvän.


Vaikka kaikki elokuvassa näytelleet tahot ovatkin vakuuttavia omissa rooleissaan tasavertaisesti, vain yksi nimi ponnahtaa selkeästi esille muiden seasta ja se on Bill Skarsgård. Elokuva keskittyy alkupuolella suurimmaksi hänen hahmoonsa ja mies suorastaan säkenöi upean roolisuorituksensa puolesta. Mies katoaa esittämän hahmonsa taakse kuin valettu ja kameleontin lailla näyttää pystyvänsä välittämään vahvoja tuntemuksia näytön toiselle puolelle.

The Devil All the Time on yksi niistä elokuvista, joka saattaa jäädä ikävästi valtavirtaelokuvien varjoon ja ihan ymmärrettävistäkin syistä. Teos ei nimittäin ole ihan jokaiselle silmäparille tarkoitettu. Kirjoista pitävät tahot saattavat pitää elokuvan rakennetta miellyttävänä ja elokuvien vannoutuneimmat harrastajat voivat arvostaa teoksen varteenotettavuutta, mutta tavalliset kaduntallaajat luultavasti jäävät puremaan näppejään ja etsimään muuta tekemistä ajan kuluksi, sillä onhan tämä elokuva vaativahko vastaanotettavaksi.


The Devil All the Time on ehdottomasti yksi paremmista Netflix-alkuperäiselokuvista, joita palveluun on julkaistu, vaikka rahkeet eivät millään riittäisikään kärkikahinoihin. Nykyhetken aatelistoon kuuluvien näytteljöiden täyttämä elokuva on ehdottomasti kaartinsa veroinen ja kokeilun arvoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Epäilen, että se mitään mielettömän suurta maailmanlaajuista huomiota herättää, mutta tarjoaa teos kuitenkin siitäkin huolimatta paljon hyviä artistisia ja tarinankerronnallisia piirteitä, joita harvemmin pääsee kokemaan jopa valtavirtaelokuvissa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.9.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit