Children of the Sea | 海獣の子供 (2019) - arvosteluOhjaus: Ayumu Watanabe
Pääosissa: Mana Ashida, Hiiro Ishibashi, Seishū Uragami,
Win Morisaki, Anjali Gauld, Lynden Prosser, Benjamin Niedens,
Beau Bridgland, Marc Thompson, Karen Strassman
Genre: Anime, Fantasia, Draama
Kesto: 1 tunti 51 minuuttia

Palaamme pitkästä aikaa anime-elokuvien maailmaan, kun vuoroon astelee Ayumu Watanaben ohjaama Children of the Sea. Elokuva perustuu samannimiseen mangaan ja toimii ensimmäisenä Daisuke Igarashin tuotannon filmatisointina kautta aikain. En tiennyt elokuvasta ennakkoon mitään muuta kuin sen tiedon, mitä mysteerinen traileri meille tarjosi. Konsepti kyllä kiehtoi, mutta selkeää kuvaa siitä ei minullakaan ollut ennen katsastusta. Oli siis kiintoisaa nähdä, mitä se pitäisi sisällään.


On kesäloman ensimmäinen päivä. Vikkelän neljätoistavuotiaan Ruka Azuman kesälomasta näyttäisi tulevan surkea, kun valmentaja potkii hänet ulos käsipallojoukkueen harjoituksista hölmön riidan seurauksena. Yksinäinen tyttö yrittää löytää itselleen tekemistä lomansa aikana ja päätyykin lopulta isänsä työpaikalle - merimaailmaan, jossa hän tapaa kaksi mystistä poikaa. Umi ja Sora ovat kasvaneet meressä merilehmien kanssa ja pystyvät hämmästyttäviin vedenalaisin temppuihin. Ruka avaa sydämensä valaiden laululle, meren kutsulle ja mystisille pojille.

Seuraamme elokuvan aikana nuorta koululaistyttöä Rukaa, joka vetäytyy tavanomaisesti omiin oloihinsa ja toimii sosiaalisesti epävarmana tapauksena. Vaikka hän ei suosituin tyttö olekaan, yrittää hän kovasti menestyä elämässään. Kesälomalla Ruka päättää tylsyyttään mennä merimaailmaan, jossa hän pienempänä kävi useasti vanhempiensa kanssa. Tytön isän Masaakin työskennellessä siellä, Ruka pääsee huoletta kulkemaan merimaailman takatiloissa. Hän yllättäen törmää huolettomaan Umiin, joka mullistaa tämän elämän kertaheitolla.


Children of the Sea on hyvin omaperäinen ja uniikki elokuva kaiken kaikkiaan. Tarina etenee hidastempoisella otteella kärsivällisesti eteenpäin rakentaen ja syventäen konseptin tarjoamaa mysteeriä. Ensimmäinen kolmannes toimii moitteettomasti hypnoottisena koukkuna, joka pistää katsojan jonkin sortin transsiin seuraamaan Rukan tapahtumarikasta kesälomaa. Vaikka elokuva tuntuukin kiehtovan katsojaa mysteerisellä konseptillaan ja mielenkiintoisella asetelmallaan, siitä tuntuu jatkuvasti puuttuvan jotain keskeistä...

Elokuva ei välttämättä ihan jokaiselle katsojalle sovi hidastempoisen ja kokeilunhaluisen luonteensa vuoksi. Se yrittää niin kovasti erottua tavanomaisten anime-elokuvien joukosta, mutta samalla unohtaakin keskittyä olennaiseen - eli elokuvan rakenteeseen. Children of the Sea on kyllä hyvin näyttävä ja mahtipontinen elokuva koettavaksi etenkin visuaalisesta näkökulmasta katsottuna, mutta kun rakenteelliset tukipilarit jäävät niin hennoiksi, on elokuvasta vaikeaa saada paljoakaan aitoa tunnetta irti.
 

Sen esillepano osaa olla omaperäistä ja aistikasta kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että elokuvan animointityyli on kaikessa uniikkiudessaan vakuuttavaa seurattavaa, mutta sen tarjoama kaunis maailma välitetään vangitsevan upeasti näytön toiselle puolelle katsojien koettavaksi. Elokuvan äänimaailma uhkuu vedenalaisen ympäristön luomaa hypnoottista tunnelmaa ja musiikki tarjoaa katsojille mahdollisuuden sukeltaa Rukan lailla meren armoille etsiessään omaa tarkoitustaan maailmassa.

Vaikka Ruka ja muut hahmot vaikuttavatkin päällepäin kiinnostavilta tapauksilta, emme kovin vahvaa sidettä onnistu heihin luomaan elokuvan aikana. Investoitumisemme vaikeutuu entisestään, kun elokuva lähtee kokeilemaan tulkinnanvaraisuuttaan ennen kuin rakenteelliset tukipilarit on lyöty vankasti paikoilleensa. Pystymme kyllä pinnallisella tasolla samaistumaan heidän kokemuksiinsa ja koettelemuksiinsa, mutta investoituminen jää lopulta valitettavan laihaksi.


Children of the Sea on elokuva, joka tarjoaa omaperäisen visuaalisen kokemuksen ja hypnoottisen tunnelman, mutta jää tarinallisesti valitettavan epätasapainoiseksi ja löyhäksi kokemukseksi. Artistisesti elokuva on hyvin monipuolinen ja aistikas tapaus kaiken kaikkiaan, mutta rakenteellisesti se jää jopa yllättävän pinnalliseksi kokonaisuudeksi syvästä konseptistaan huolimatta. Elokuva ajaa ehdottomasti asiansa, mutta mitään poikkeuksellista tai uraauurtavaa se ei kuitenkaan katsojilleen tarjoa koettavaksi.
 
Kuten mainitsinkin jo aiemmin, elokuva on visuaalisesti erittäin kokeilunhaluinen ja jossain määrin jopa poeettinen symbolistisuutta uhkuvan materiaalinsa vuoksi. Vaikka Children of the Sea käsitteleekin vaativia aiheita inhmillisyydestä, luonnosta ja niiden syvästä yhteydestä, ei se aina tunnu onnistuvan yhdistämään ideoitaan yhdeksi juohevaksi jatkumoksi, minkä vuoksi elokuva tuntuukin ajoittan niin epätasapainoiselta ja hyppelehtivältä luonteeltaan. Tämä hyvin tulkinnanvarainen elokuva jää kuitenkin lopulta pienoiseksi pettymykseksi, vaikka potentiaalia olisi ollut vaikka kuinka korkealle tasolle.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 30.9.2020
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit