His Dark Materials | Kausi 1 (2019) - arvosteluLuojat: BBC One, HBO
Pääosissa: Dafne Keen, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff,
Clarke Peters, James Cosmo, Ariyon Bakare, Will Keen, Lucian Msamati,
Lin-Manuel Miranda, Daniel Frogson, Ruta Getmintas, Gary Lewis
Genre: Seikkailu, Draama, Fantasia
Jaksoja: 8

Oi että, kaikkea sitä pääseekään kokemaan tällä alalla. Pääsin alalla toimivan ystäväni kautta HBO Nordicin järjestämään kutsuvierasnäytökseen, jossa pääsimme katsomaan uuden His Dark Materials -sarjan avausjakson ennakkoon noin vuosi takaperin. En ehtinyt katsomaan tuotantokautta loppuun vielä tuolloin, joten jätin sen katsastamisen parempaan ajankohtaan. Nyt olikin sitten vihdoin aika katsastaa loputkin jaksoista. Jätin tarkoituksella kirjasarjaan perustuvan elokuvankin katsomatta, jotta pääsisin puolueettomasti kokemaan tämän tarinan ja sen tuomat hahmot sarjan tarjoilemana. Vaikka minua kiinnostikin sarja jo jonkin verran ennakkoon, en halunnut tietää siitä vielä mitään ennen kuin näkisin sen omin silmin.


Sarja perustuu maailmanlaajuisesti hyvin suosittuun Philip Pullmanin kirjoittamaan His Dark Materials -fantasiakirjasarjaan, josta on ehditty aiemmin tehdä yksi filmatisointiyritys - tai no osittainen sellainen, sillä elokuvasarjaa ei koskaan jatkettu ensimmäisen osan jälkeen pidemmälle saatuaan hieman ailahtelevaisen vastaanoton sekä kannattajilta, että kriitikoilta. Nyt tuli vastaan kuitenkin uusi mahdollisuus tehdä tälle tarinakokonaisuudelle kunniaa nimittäin sarjan muodossa. Vaikka sarjakuosi onkin hiukan ''helpompi'' toteutustapana pitkän kestonsa ja perusteellisemman keskittymismahdollisuutensa vuoksi, mielestäni näin suurille nimikkeille täytyykin antaa tilaa hengittää rauhassa, jotta ne voisivat puhjeta kunnolla kukkaan.

Vauvana orvoksi jäänyt Lyra elää rinnakkaisuniversumissa, jossa tiede, teologia ja taika ovat yhteenpunottuja. Hänen ystävänsä yllättäen kaapataan, jolloin tyttö päättää lähteä etsimään tätä. Etsinnän aikana Lyra paljastaa kaappaajien pahaenteiset suunnitelmat liittyen kadonneisiin lapsiin, mutta tämä etsintäoperaatio taas muuttuu entistä opettavammaksi kokemukseksi, kun matkan varrella hän saa tietää mysteerisen arvoituksellisesta ilmiöstä - Tomusta, jolla on paljon suurempi rooli tässä unversumissa, kuin mitä olettaa saattaa. Mitä tapahtuu, kun Lyra saa tietää jatkuvasti uusia käänteentekeviä seikkoja sekä omasta historiastaan, että ympärillä toimivasta maailmakaikkeudesta?


Heti kättelyssä täytyy kyllä sanoa, että His Dark Materials -sarja huokuu fantasiaa ja lumoa, joka onnistuu kiinnittämään katsojan huomion moitteettomasti. Ei ainoastaan, että konsepti itsessään on hyvin monitasoinen ja -puolinen kokonaisuus, mutta sen tarjoama mytologia on mielettömän syvä ja kiehtova kaiken kaikkiaan. Satumaiselta tuntuva maailma on pullollaan erilaisia olentoja, sekä fantastisia paikkoja, jotka heräävät eloon tämän yllättävän varteenotettavan ympäristön katsojan vastaanotettavaksi.

Konsepti on pullollaan myös mielenkiintoisia ideoita ja vastakkainasetteluita, jotka risteävät keskenään jopa yllättävän monipuolisesti. Sarjassa käsitellään monenlaisia kulttuureita; vastakkainasettelu tieteen ja uskonnon välillä on verrattavissa tuntemaamme maailmaan; sekä fantasiaelementit ovat hyvin laajoja ja monitasoisia koettavia. Jos jostain täytyy sarjalle nostaa hattua, niin nostaisin sen omaperäisestä ja vangitsevasta maailmasta, joka on verrattavissa omaamme, mutta myös samaan aikaan satumainen kaikessa uskomattomuudessaankin.


Tarinankerronta on suurimmaksi osaksi mukaansatempaavaa, vaikka ajoittain se poukkoileekin paikasta toiseen hyvin nopeatempoisesti. Tarinan itsessään koostuu monesta tarinakokonaisuudesta, jotka alkuun saattavat tuntua hyvin erottuvilta toisistaan, mutta mitä pidemmälle sarjassa etenemmekin, sitä enemmän ne alkavat risteämään keskenään tehden kokonaiskuvasta selkeämmän. Sarja tarjoaa valtavasti hahmoja käsiteltäväksi, mutt yllätyksekseni tekijät onnistuvat käyttämään lähes kaiken potentiaalin hyväksi syventäessään päähahmojen lisäksi myös joitain sivuhahmoja.

Tarinan vetonaulana toimii Lyra Belacqua, jonka tapahtumarikasta matkaa seuraamme sarjan mukana. Tyttö on hyvin seikkailunhaluinen ja huoleton tapaus, joka pääsee vihdoin toteuttamaan itseään matkustellessaan maailman halki etsiessään kadonnutta ystäväänsä ja muita siepattuja lapsia. Hänen vaativat koettelemuksensa välittyvät näytön toiselle puolelle efektiivisesti tarjoillen tarvittavaa draamaa ja syvyyttä konseptiin. Pystymme siis moitteettomasti investoitumaan hahmoihimme ja uppoutumaan sarjan tarjoamaan maailmaan.


Jos jossain sarja onnistuu erinomaisesti, niin näyttävässä esillepanossaan. His Dark Materials on mielettömän vakuuttavaa seurattavaa etenkin teknisestä näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että maisemakuvat ovat yllättävän mieleenpainuvia, mutta kuvaus itsessäänkin onnistuu olemaan hyvin aistikasta ja monipuolista pitkin sarjaa pitäessään samalla katsojan kiinnostuneena näytöllä tapahtuvasta. Visuaaliset efektit ovat vaikuttavat perusteiltaan. Teknisestä toteutuksesta vastaavat tekijät ovat pistäneet todellakin parastaan yrittäessään tuoda tätä fantastista maailmaa näytölle mahdollisimman varteenotettavalla tavalla.

Vaikka tarinan laajuus ajoittain tuntuukin olevan ongelmana sarjan tasapainoisuudelle, onnistuu se lopulta muovaamaan suht selkeän kokonaiskuvan katsojalle vastaanotettavaksi. His Dark Materials -sarjassa on monia kovan luokan näyttelijöitä mukana ja heidän roolisuorituksensa ovat oikein meneviä. Etenkin Logan-elokuvasta tuttu Dafne Keen esittää sarjan päähahmoa Lyra Belacquaa, joka onnistuu ajan kanssa voittamaan katsojan puolelleen alun ailahtelevaisen tason jälkeen. Luther-sarjasta tuttu Ruth Wilson esittää rouva Coulteria, joka osaa olla hyvin uhkaava, mutta harhaanjohtava tapaus kaiken kaikkiaan.
 

Eniten odotin kuitenkin James McAvoyn suoritusta, joka esittää mahtipontista tieteilijää lordi Asriel Belacquaa. Vaikka mies ei yhtä paljon näytölle ilmestykään, on hänen suorituksensa yleensä aina varteenotettavaa seurattavaa. Koko His Dark Materials -sarja pyöriikin tavallaan perimmiltään näiden kolmen hahmon välillä, sillä tarinan tärkeimmät elementit nousevat heidän vaativien koettelemusten varassa esille. Muut roolisuoritukset ajavat mainiosti asiansa, joten uskottavuuteen sarja ei tunnu ainakaan kaatuvan.

His Dark Materials -sarjan ensimmäinen tuotantokausi on miellyttävä kokonaisuus, joka yllättää varteenotettavalla fantasiapainoitteisuudellaan ja teknisellä toteutuksellaan. Vaikka tarinakokonaisuus onkin järkyttävän laaja ja moniulotteinen, osaavat tekijät avata maailmaa juuri sen verran, ettei se tunnu perimmiltään liian sekavalta tai epätasaiselta toteutukselta. Lorne Balfen säestämä tunnusmusiikki on miellyttävää kuultavaa ja sen kuuntelemiseen ei missään vaiheessa käy hermoille, mikä on hieno juttu. On myös kiehtovaa nähdä, mihin seuraavaksi tarina jatkuukaan, kun suunnistamme kohti seuraavaa tuotantokautta.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 18.11.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit