Vuoden 2021 odotetuimmat elokuvatTaas yksi vuosi on kulunut ja uusi on alkamaisillaan. Tällä listalla silmäillään tulevan vuoden odotetuimpia elokuvia minun näkökulmastani katsottuna. Elokuvat eivät ole missään tietyssä järjestyksessä ja ihan syystäkin. Odotusten tasokin tulee nimittäin vaihtelemaan ajan kuluessa. Olisin kyllä mielelläni halunnut lisätä muutaman muunkin teoksen listalle, mutta päätin jo ennakkoon, että rajaan sen kymmeneen nimikkeeseen.

Koronaepidemian riehuessa edelleen maailmalla, on listasta vaikea tehdä kovinkaan virallista, sillä kuten viime vuoden tekstin kanssa huomasimme, noin puolet odotetuimmista elokuvista siirrettiin tulevaan vuoteen. Tämän vuoksi en lue niitä mukaan tähän listaukseen, vaan otan täysin uudet nimikkeet käsittelyyn. Viime vuoden tekstiin pääsee käsiksi tästä. Jokaisen elokuvan kohdalla on pieni saateteksti, jossa avaan hieman odotuksiani näiden tulevien projektien osalta. Ei muuta, kun pistetään homma liikkeelle ja lista pyörimään!

THE FRENCH DISPATCH


Aloitamme listamme hyvin mielenkiintoisella The French Dispatchilla, joka on hyvin arvostetun yhdysvaltalaisen ohjaajan Wes Andersonin uusi draamaelokuva. Elokuvasta ei paljoakaan vielä tiedetä, mutta sen verran odotuksia voimme kuitenkin nostattaa, että ainakin näyttelijäkaarti näyttää paperilla aivan mielettömän laadukkaalta. Esimerkiksi Benicio Del Toro, Tilda Swinton, Frances McDormand ja Timothée Chalamet esittävät päähahmoja, joten hyvin suuresta elokuvasta on siis kyse.

Wes Anderson on hyvin kiehtova ohjaaja itsessäänkin. Uniikkia ja surrealistiselta tuntuvaa materiaalia tarjoavaa ohjaajaa pidetään tämän hetken omaperäisimpänä elokuvantekijänä, eikä väite kaukana totuudesta olekaan. Itse tutustuin Andersonin filmografiaan Isle of Dogs -elokuvan merkeissä, joka tarjosi paljon mielenkiintoisia elokuvantekoon liittyviä ideoita ja käytännön toteutuksia. Mitä tähän elokuvaan taas tulee, minun ei välttämättä tarvitsekaan tietää elokuvasta mitään ja siltikin odottaisin sitä innolla. Joillain ohjaajilla sattuu vain olemaan sellainen vaikutus katsojiinsa.


THE GREEN KNIGHT


Kuten olette varmasti huomanneet arvosteluistani, katson mielelläni A24-tuottamia elokuvia. Mielestäni ne ovat ehkä tämän hetken puhuttavimpia ja omaperäisimpiä elokuvia, mitä on tästä valtavirtaelokuvien täyttämästä maailmasta saatavilla. The Green Knight on ohjaaja David Loweryn eeppinen historiallinen fantasiaelokuva, joka perustuu Sir Gawain and the Green Knight -nimiseen runoelmaan. Ohjaaja on tuttu erinomaisesta A Ghost Story -elokuvasta, joka muistaakseni herättikin alunperin kiinnostukseni A24-tuottamiin teoksiin.

Elokuva kertoo tarinan Sir Gawainista, kuningas Arthurin sisukkaasta veljenpojasta, joka lähtee etsimään eponyymistä, jättiläiskokoista ja vihreäihoista muukalaista, jota kutsutaan ''Vihreäksi ritariksi''. Elokuva kuulostaa ainakin konseptinsa perusteella hyvin eeppiseltä ja fantasiapainoitteiselta seikkailulta, joka tulee luultavasti pitämään sisällään myös hyvin riskialttiita teemoja ja yksityiskohtia. Toivottavasti siinä uskalletaan sukeltaa syvälle mielikuvitukselliseen ytimeen, sillä pinnallisesti idea vaikuttaisi oikein lupaavalta.

Ottaen huomioon, että The Green Knight on A24-tuottama elokuva, voin kyllä varmuudella sanoa, että tuotos tulee varmasti jakamaan mielipiteitä. Vastaavanlaiset elokuvat ovat nimittäin tarjonneet monille joko liikaa häiritsevää materiaalia tai liian vähän mieluisaa sisältöä, enkä epäile tämänkään olevan poikkeus. Odotan elokuvaa todellakin innolla ja jos ohjaaja David Lowery pysyy elementissään jälleen kerran, voimme odottaa A Ghost Storyn tasoista elokuvaa toistamiseen.


LAST NIGHT IN SOHO


Last Night in Soho on suositun ohjaajan Edgar Wrightin ohjaama psykologinen kauhuelokuva, joka käsittelee nuorta muka-muotisuunnittelijaa, joka mysteerisesti onnistuu hyppäämään 1960-luvulle tapaamaan idoliaan. Sanotaanko näin, että vaikka konsepti itsessään ei näytä kovin kummoiselta, voi siitä tehdä lukuisia erilaisia päätelmiä jo tuonkin perusteella.

Edgar Wright on hyvin mielenkiintoinen ja uniikki elokuvaohjaaja, joka on tunnettu esimerkiksi Shaun of the Dead-, Scott Pilgrim vastaan maailma- ja Baby Driver -elokuvista. Jos olette kyseiset elokuvat nähneet, voitte varmasti itsekin päätellä, että miehellä on hyvin erikoinen mielikuvitus ja poikkeuksellinen lähestymistapa elokuvien tekoon. Arvostan paljon sellaisia ohjaajia, jotka uskaltavat testata itseään ja katsojiaan vaihtuvilla teemoillaan - ja jotka uskaltavat rohkeasti hypätä uusien tyylilajien äärelle.

Vaikka elokuvasta ei vielä paljoakaan tiedetä, voi Edgar Wrightilta kuitenkin odottaa mitä tahansa. Mies on sen verran oikukas ohjaaja, että hän saattaa keksiä hyvin mieleenpainuvia asioita tehostaakseen teostaan. Myös Anya Taylor-Joyn liittyminen projektiin mukaan herättää mielenkiintoa, sillä nainen on onnistunut vakuuttamaan minut ja luultavasti myös monet muutkin viimeaikaisilla roolisuorituksillaan. Voiko Last Night in Soho -elokuva olla jopa vuoden elokuva? Voihan se olla, mutta en pistäisi rahojani kuitenkaan siihen kiinni. Mielenkiintoinen teos siitä huolimatta tulossa.

THE LITTLE THINGS


The Little Things on John Lee Hancockin ohjaama psykologinen rikoselokuva, jossa Kern Countyn apulaissheriffi ja Los Angelesin etsivä yrittävät selvittää sarjamurhien tekijää. Erimielisyydet ja eroavat maailmankuvat tekevät prosessista kuitenkin astetta hankalamman. Sanotaanko näin, että vaikka konseptiltaan The Little Things ei välttämättä erotu sen kummemmin muista vastaavista elokuvista, sen näyttelijäkaarti vaikuttaisi paperilla olevan täyttä kultaa.

Rooleissa nähdään Oscar-voittajat Denzel Washington, Rami Malek ja Jared Leto, jotka kaikki ovat omissa kirjoissani loistavia näyttelijöitä ja elokuvan musiikeista vastaa mahtava Thomas Newman. Odotan elokuvalta jotain häiritsevää - tai siihen se tuntuu tähtäävän konseptillaan. Traileri vaikutti oikein lupaavalta, mutta elokuva saattaa kuitenkin pahimmassa tapauksessa jäädä hyvin ennalta-arvattavaksi kokemukseksi, jos ideaan ei keksitä mitään järeämpää käännettä. Onko elokuva osuma vai huti, aika sen meille näyttää...


LUCA


Saimme kuluvan vuoden aikana kokea loistavan Eteenpäin- ja erinomaisen Soul - Sielun syövereissä -elokuvan. Molempien toteutukset ylittivät alkuperäiset odotukseni, joten hyvin onnistuneesta vuodesta voi Pixarilla puhua. Seuraavana vuonna tulee kaksi Pixar-elokuvaa, joista toinen herätti kiinnostustani enemmän. Luca-elokuva on itselleni tuntemattoman ohjaajan Enrico Casarosan ohjaama animaatioelokuva, joka toimii Pixar-yhtiön kahdentenakymmenentenäneljäntenä elokuvana.

Elokuva pohjautuu Italian Rivieralle, jossa nuori poika nauttii elämästään ystävänsä kanssa, kunnes yllättäen he saavat tietää meren pinnan alla lymyilevistä merihirviöistä. Elokuva kuulostaa konseptinsa perusteella hyvin mysteeriseltä ja yksinkertaiselta, mutta Pixar on onnistunut ennenkin vaalimaan aivan uskomattomia asioita pienistäkin ideoista, joten jään toiveikkaana odottamaan, mitä ohjaaja Enrico Casarosalla ja kumppaneilla on tarjottavanaan. Toivottavasti edelleenkin jotain upeaa.

MINARI | 미나리


Aasialaistaustaiset elokuvat ovat onnistuneet vakuuttamaan minut siitä, että erinomaisia elokuvia osataan tehdä muuallakin maailmalla. Mestarillisen Parasiten, erinomaisen Jäähyväiset-elokuvan ja loistavan The Handmaidenin katsastuksien jälkeen toivoisin näkeväni tulevana vuonna lisää upeita aasialaistaustaisia elokuvia. Vaikka A24:n tuottama Minari ei välttämättä olekaan puhtaasti aasialainen tuotanto, pitää se sisällään suurimmaksi osaksi aasialaistaustaiset näyttelijät ja tekijät.

Minari kertoo tarinan yhdysvaltalais-korealaisesta perheestä, jotka muuttavat Arkansasiin oman amerikkalaisen unelman perässä. Perheen viekas ja rääväsuinen, mutta rakastava isoäiti muuttaa perheen luokse ja heidän arkensa muuttuu kertaheitolla astetta mielenkiintoisemmaksi. Konsepti kuulostaa lupaavalta ja odotan todellakin innolla, mitä tuleman pitäisi. The Walking Dead -sarjasta tuttua Steven Yeunia lukuunottamatta näyttelijäkaarti on täysin tuntematon minulle, joten on kiehtovaa nähdä, mitä he saavat materiaalillaan aikaiseksi. Vastaanotto on ollut sen verran ylistävää, että toivottavasti jotain poikkeuksellista.


NOMADLAND


Nomadland on kiinalaisen ohjaajan Chloé Zhaon ohjaama draamaelokuva, joka on saanut maailmanlaajuisesti valtavaa ylistystä elokuvafestivaaleilla. Voimme siis suht varmasti odottaa, että kotimaisen elokuvafestivaalin myötä myös teatterikierros on mahdollinen. Elokuva perustuu vuonna 2017 kirjoitettuun Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century -kirjaan. Nomadland kertoo tarinan kuusikymppisestä naisesta, joka menetettyään kaiken lähtee elämään elämäänsä matkustelevana kulkurina.
 
Elokuvan pääosassa nähdään Oscar-voittaja Frances McDormand, joka on valinnut hyvin tarkasti roolinsa ainakin viimeisten vuosien ajan. Hänen roolisuorituksensa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri -elokuvassa oli mieletön ja siitä hän on ainakin itselleni tutuksi tullut. Ohjaaja taas on toistaiseksi täysin tuntematon, joten on kiehtovaa nähdä, mitä hän elokuvallaan tarjoaisi. Ainakin filmografian perusteella näyttäisi olevan hyvin vakuuttava ohjaajanalku kyseessä. Toivottavasti elokuva suoriutuu myös käytännössä, sillä teoriassa sen pitäisi olla hyvin vaikuttava teos paperilla. Ei auta muuta kuin odottaa...


(UNTITLED) SPIDER-MAN 3


Marvel Cinematic Universe -elokuvasarja pyrkii aloittamaan seuraavan kappaleensa tulevana vuonna, jolloin supersankarielokuvia pitäisi tulla poikkeuksellisen monta. Hämähäkkimies-elokuvien osalta laatu on ollut erittäin laadukasta, joten kun tarjottimelle otetaan trilogian päättävä osa, ovat odotuksetkin järkyttävän suuret. Tom Holland on onnistunut vakuuttamaan minut ja monet muutkin siitä, että hän on varteenotettava Hämähäkkimies ja Peter Parker, joten nyt on aika hypätä uudelle tasolle hahmon suhteen.

Kuten olette varmasti viimeisten viikkojen aikana kuulleet, kyseinen elokuva on ollut suuressa nosteessa viimeisimpien kiinnityksien johdosta. Elokuva on jopa yllättävästi onnistunut tuomaan takaisin entisiä näyttelijöitä aiemmista Hämähäkkimies-elokuvista esittämään hahmojaan uudestaan tulevassa projektissa. Esimerkiksi Jamie Foxx, Alfred Molina ja J. K. Simmons ovat olleet varmistetut näyttelijät, jotka palaisivat rooleihinsa vähintäänkin sivuhahmoiksi. Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia -elokuvan mielettömän menestyksen jälkeen oli jopa odotettavissa, että uusi Hämähäkkimies-elokuva kokeilisi jotain uutta ja mieletöntä konseptinsa kanssa.
 
Jos kaikki merkit pitävät paikkansa, näemme pian kuinka suuri vaikutus tällä animaatioelokuvalla on ollut tulevan vuoden elokuvaan, ellei Marvel Studios sitten vedä kannattajiaan höplästä. Vaikka tahtoisin uskoa sihen, että merkit viittaavat johonkin tiettyyn ratkaisuun, en menisi siitä kuitenkaan takuuseen, sillä yhtiölllä on ollut tapana vähän kiusoitella kannattajiaan ja ajaa heitä harhaan. Odotukset ovat kuitenkin siitä huolimatta hyvin korkealla. Edessämme on potentiaalisesti yksi eeppisimmistä Hämähäkkimies-elokuvista, enkä malttaisi enää odottaa.

WEST SIDE STORY


West Side Story on draamapainoitteinen romanttinen musikaali, jonka ohjaa elävä ohjaajalegenda Steven Spielberg. Vaikka miehen parhaat vuodet ovatkin jo takanapäin, ei se kuitenkaan tarkoittaisi sitä, etteikö hän onnistuisi puristamaan vielä yhden mestariteoksen lisää mittavan filmografian jatkeeksi. Elokuva perustuu Arthur Laurentsin, Leonard Bernsteinin ja Stephen Sondhemin vuonna 1957 yhteisvoimin luomaan samannimiseen musikaaliin, josta on jo aiemmin tehty yksi elokuva vuonna 1961. Se menestyi musikaalin tapaan myös upeasti ja kahmi palkintoja kaksin käsin.

Tarina seuraa kahta teini-ikäistä nuorukaista Tonya ja Mariaa, jotka rakastuvat yllättäen toisiinsa hyvin riskialttiissa olosuhteissa. Teinit nimittäin kuuluvat kilpaileviin gangsteriliigoihin, jotka eivät tule keskenään toimeen millään osa-alueella. Konsepti kuulostaa klassiselta kaavalta, joka ennalta-arvattavuudestaan huolimatta saattaa tarjota etenkin vanhempien elokuvien rakastajille paljon mieluisaa materiaalia. Itselleni musikaalielokuvat ovat olleet positiivisia yllättäjiä kaikin puolin La La Landin ja The Greatest Showmanin muodossa, joten odotan innolla myös tulevaa West Side Storyä.

YHDET VIELÄ | DRUK


Yhdet vielä on tanskalaisohjaajan Thomas Vinterbergin ohjaama draamaelokuva, joka käsittelee neljän miehen ystäväporukkaa, jotka päättävät eräänä päivänä testata riskialtista ja merkillistä teoriaa. Heidän on pidettävä promilletasonsa puolessa prosentissa koko työpäivän ajan ja katsoa, miten se vaikuttaa heidän suoriutumiseensa. Pian he huomaavat kokeilun hyvät ja itsetuntoa nostattavat, sekä ne ikävämmät ja kohtalokkaammat puolet.

Elokuva kuulostaa konseptinsa perusteella oikein mielenkiintoiselta. En ole ohjaajan aiempiin teoksiin ehtinyt vielä tutustumaan, vaikka ohimennen olenkin niistä kuullut puhuttavan. Nähtyäni trailerin uutuuselokuvasta, kiinnostuin siitä heti. En ole kovin montaa tanskalaista elokuvaa nähnytkään, minkä vuoksi olisi sopiva hetki muuttaa tämä vääryys. Elokuva tarjoaa myös hyvin lahjakkaan Mads Mikkelsenin etunenässä, joten odotukseni eivät voisi olla korkeampia.

Uskon vakaasti siihen, että Yhdet vielä -elokuva tulee tarjoamaan paljon viiltävää draamaa, joka saattaa jopa yllättää niinkin realistisella lähestymistavallaan alkoholismiin ja sen aiheuttamiin ongelmiin. Toivon mukaan elokuva onnistuu myös pysymään tiukasti kiinni agendassaan, eikä lähde liikaa poikkelehtimaan muille teille, sillä aihe itsessään on monille varmasti hyvin samaistuttava ja vaativa vastaanotettavaksi. Onko elokuva ylistyksensä ansainnut? Aika sen näyttää...


Noin! Nyt on tulevia nimikkeitä esitelty ja puidittu. Aika näyttää, kuinka ne suoriutuvat massiivisista odotuksista. Toivottavasti hyvin. Jatkammekin seuraavaksi uuden vuoden ja sen tarjoamien tuotoksien parissa...

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.12.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit