Night in Paradise | 낙원의 밤 (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Park Hoon-jung
Pääosissa: Tae-goo Eom, Yeo-bin Jeon, Seung-Won Cha,
 Dong-in Cho, Park Ho-San, Bong-sik Hyun
Genre: Rikos, Draama
Kesto: 2 tuntia 11 minuuttia

Palaamme pitkästä aikaa takaisin Netflix-alkuperäiselokuvien pariin, kun vuoroon asettuu eteläkorealainen rikos-draamaelokuva Night in Paradise. Aasialaistaustaiset elokuvat ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen toistaiseksi, vaikka alkuun hyvin skeptinen olinkin niiden suhteen. Bong Joon Hon ohjaama Parasite-elokuva toimi oven raottavana kokemuksena, joka onnistui yllättämään minut toden teolla, minkä jälkeen aloin etsimään muita vastaavanlaisia teoksia myös Aasian suunnalta. Toistaiseksi kokemukseni näistä elokuvista ovat olleet suurimmaksi osaksi positiivisia, joten toivoin myös Night in Paradisen yllättävän minut positiivisesti. Onnistuiko se siinä?

Julman tragedian jälkeen vääryyttä kokenut jengiläinen lähtee maanpakoon Jejun saarelle, jossa häntä majoittavat asukkaat pitävät hänestä huolta hyväntahdon eleenä. Vaikka Tae-Gu onkin jengiläisenä tullut tutuksi hirveistä ja armottomista teoistaan, tämä raju käänne saa miehen pehmenemään ja taistelemaan kokemaansa vääryyttä vastaan. Tappajat kinterellä hän tutustuu nuoreen naiseen, jolla on omat demoninsa käsiteltävänään. Onnistuuko Tae-Gu taistelemaan tiensä vapauteen vai ovatko vastassa olevat voimat liian suuria?


Night in Paradise on hyvin mielenkiintoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka odotukseni olivatkin suhteellisen korkealla, toivoin elokuvan kulkevan jouhevasti eteenpäin ponnistelematta katsojana sen kummemmin itse. Elokuva sai paljon huomiota vuoden 2020 Venetsian elokuvajuhlilla ja ymmärrän kyllä täysin, että miksi näin kävi. Night in Paradise on hyvin vaikuttavasti tehty elokuva, joka onnistuu erinomaisesti etenkin teknisen toteutuksensa puolesta. Vaikka leikkauspöydällä tekijät ovatkin olleet säästäväisiä, on kokonaisuus laadukas ja vaikuttava.

Seuraamme elokuvassa jengiläistä, Tae-Gua, jonka elämä muuttuu hetkessä järkyttävän perhetragedian seurauksena. Mies lähtee kostamaan läheistensä kuolemia ja joutuu sen vuoksi itse silmätikuksi. Nyt kun paluuta normaaliin ei enää ole saatavilla, täytyy Tae-Gunin selviytyä vaarallisten jengiläisten kynsistä päästäkseen vapauteen. Miehen kosto pistää liikkeelle räikeän tapahtumaketjun, joka ajaa kaksi jengiä sotaan. Panokset nousevat ja jokainen peliliike on merkittävä tulevaisuuden kannalta.


Tilanne lähtee odotetustikin lapasesta ja taudin lailla sota leviää massiiviseksi mittelöksi, jota ei enää miellyttävin sanoin tai hyvin elein pysty pysäyttämään. Katsojina pääsemme seuraamaan kahta näkökulmaa, jotka alkavat paisumaan traagisen käänteen seurauksena. Seuraamme Tae-Gun kohtalokasta vihanpuuskaa, jonka seurauksena mies joutuu pakenemaan vastapuolen jengiläisten ulottumattomiin. Ymmärrämme täysin, miksi pakosalla oleva jengiläinen tekee harkitsemattoman teon, vaikka se johtaakin verilöylyyn.

Läheisen kuolema vaikuttaa ihmiseen eri tavoin ja välillä se on rumaa jälkeä. Kivuissaan ihminen saattaa tehdä hurjia asioita epävakaassa tilassa, jotka yleensä johtavat huonoihin lopputuloksiin. Ottaen huomioon itse onnettomuuden, se tietyn sortin epätietoisuus ja -varmuus asian luonteesta saattaa ajaa kenet tahansa yllättäviin johtopäätöksiin, vaikka todellisuus olisikin toisenlainen. On sydäntäsärkevää nähdä, kuinka Tae-Gun alistuu omien demoniensa alaiseksi ja lähtee kostoretkelleen ilman, että hän on tutkinut asiaa sen enempää tai perehtynyt sen yksityiskohtiin tarkemmin.


Elokuva on hyvin hidastempoinen ja painostava kokonaisuus, joka pyrkii parhaansa mukaan sukeltamaan ihon alle inhorealistisella luonteellaan ja groteskilla materiaalillaan. Vaikka teoksella onkin omat hetkensä, se tuntuu turhan epätasaisesti vaakkuvan kahden mielenkiintoisen näkökulman välillä. Vaikka molemmat näkökulmat ovatkin laadukkaasti suunniteltuja ja toteutettuja, jännityksen puute rokottaa elokuvaa liikaa tehden kokemuksesta jokseenkin ristiriitaisen.

Night in Paradise kuitenkin onnistuu laadukkaan visuaalisen esillepanonsa avustuksella vangitsemaan katsojan mukaansa. Ei ainoastaan, että kuvaus on hyvin aistikasta ja värimaailma hyvin painostavaa seurattavaa, osaa elokuva myös yllättämään etenkin toimintansa puolesta. Toimintakohtaukset ovatkin hyvin mukaansatempaavia ja omaperäisen päräyttäviä tyyliltään, vaikka toimintagenren sisällä aiemmiin tutuksi tulleita ideoita käytetäänkin välillä hyväksi nitomaan uusia ideoita uskottavaan muotoon.


Draama onnistuu suurimmaksi osaksi puremaan vaikuttavasti, vaikka itse tunnelma ei aina välttämättä pysyisikään vaaditulla tasolla. Visuaalisesta näkökulmasta katsottuna elokuva pitää tyylin hyvin yhtenäisenä, mutta musiikki taas onkin hieman ailahtelevampaa. En missään nimessä sano, että sävellykset olisivat huonoja tai heikosti toteutettuja, mutta ne eivät kuitenkaan aina istu näytöllä tapahtuvaan, minkä vuoksi moni merkityksellinen kohtaus jää hieman vaisuksi.

Roolisuoritukset ovat vakuuttavia ja uskoudumme täysin näyttelijöiden esittämiin hahmoihin. Hahmojen koettelemukset ovat hyvin vaativia ja vakavia, minkä vuoksi pystymme huoletta investoitumaan elokuvan tarinaan. Näemme elokuvassa monenlaisia tilanteita, jotka jättävät järkyttävät arvet ihmiseen kuin ihmiseen. On hienoa nähdä, kuinka tämä tunteellinen puoli onnistutaankin välittämään näytön toiselle puolelle, vaikka tunnelmallisesti elokuva onkin ajoittain häiritsevän epätasainen. Elokuva loppuu kuitenkin poikkeuksellisen vahvasti ja sitä jäin kaipaamaan aiemmaltakin materiaalilta.


Night in Paradise on hyvä elokuva, joka osaa tarjoilla ajoittain loistavia piirteitä, sekä tarinallisesta, että visuaalisesta näkökulmasta katsottuna. Mikä elokuvasta tekee kuitenkin hieman ristiriitaisen, on sen ailahteleva tunnelma ja jokseenkin pitkäveteinen tahti, joka ei tuo kokonaisuudelle oikeastaan mitään lisäarvoa. Mielestäni elokuvasta olisi voinut leikata kevyesti parikymmentä minuuttia pois ja pienellä kohtausten uudelleenjärjestämisellä, sekä editoimisella, ja elokuvasta olisi voinut saada irti paljon enemmän. Tässäkin muodossaan se ajaa kyllä asiansa, mutta parannettavaa jäi kyllä valitettavan paljon.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.4.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit