Willy's Wonderland (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Kevin Lewis
Pääosissa: Nicolas Cage, Emily Tosta, Beth Grant,
Ric Reitz, Chris Warner, Kai Kadlec, Caylee Cowan, Jonathan Mercedes,
Terayle Hill, Christian Delgrosso, David Sheftell
Genre: Toiminta, Komedia, Kauhu
Kesto: 1 tunti 28 minuuttia

Muistan kuinka muutama vuosi takaperin uutisoitiin, että Five Nights at Freddy's -videopelisarja saisi ensimmäisen elokuvasovituksensa tulevaisuudessa. Suunnitteilla olevan tuotannon hehkutus hiljeni pikkuhiljaa unholaan, eikä elokuvasta tullut pitkään aikaan enää mitään uutta tietoa, minkä vuoksi oletin sen keskeytyneen. Vuosien päästä Willy's Wonderland -niminen projekti ilmestyi tapetille ja Nicolas Cage liitettiin mukaan tähdittämään elokuvaa, jolloin se alkoi saamaan nostetta siipiensä alle.

Kun elokuvan traileri vihdoin ilmestyi, olin yllättynyt ja häkeltynyt siitä, kuinka paljon se muistutti Five Nights at Freddy's -videopeliä. Oliko tämä tosiaan se unohdettu elokuvasovitus, jota hehkutettiin julkistamisensa ohessa vai puhdasta sattumaa? Kyseenalaistin itseäni ja päätin etsiä enemmän taustatietoa projektista. Sen aikana minulle tuli ilmi, että Willy's Wonderland ei ollutkaan kyseinen Five Nights at Freddy's -elokuvasovitus, vaan aivan oma juttunsa, joka sattui muistuttamaan tahattomasti videopelisarjan konseptia.


Ohikulkumatkallaan vähäsanainen mies ajaa autonsa tielle jätettyyn piikkilankaan, joka puhkaisee kaikki auton renkaat ja pysäyttää auton tien varteen. Paikallinen sheriffi sattuu paikan päälle ja tarjoaa miehelle hinauksen lähimpään pieneen kylään. Paikan rajallisten teknologisten mahdollisuuksien vuoksi mies joutuu tekemään hanttihommia maksaakseen hinauksen ja uuden setin renkaita jatkaakseen matkaansa eteenpäin. Hänet passitetaan Willy's Wonderland -nimiseen ravintolaan siivoamaan yön yli ja pian hänelle selviääkin, että paikkaa varjostaa hyvin häiritsevä menneisyys, joka kummittelee siellä edelleenkin.

Willy's Wonderland on hyvin kiehtova tapaus etenkin minun näkökulmastani katsottuna, sillä elokuvan konsepti tuntui perimmiltään niin tutulta, kuten aiemmin mainitsinkin. Elokuva ei aikaile alustuksensa kanssa ollenkaan, vaan hyppää suoraan asian ytimeen. Nimetön protagonisti joutuu pakon edessä urakoimaan päästäkseen jatkamaan matkaansa. Hyvin pian hänelle selviää kuitenkin, että ravintolan maskottirobotit elävät omaa elämäänsä ja yö muuttuu hetkessä mielenkiintoisemmaksi.


Nicolas Cage esittää nimetöntä protagonistia, joka on hieman omalaatuinen tapaus perimmiltään. Mies on hyvin vähäsanainen, eikä hän itseasiassa sano yhtääkään sanaa elokuvan aikana, mikä kyllä tuntuu nykyään niin epätavalliselta seikalta. Tämä armoton ja päättäväinen mies tekee kovasti töitä ja ottaa uuden työnantajansa sanat hyvin kirjaimellisesti vastaan saadakseen projektinsa valmiiksi ennen aamua. Hän reagoi tilanteeseen naurettavan kasuaalisti, mikä taittuu näytölle useasti koomisena kevennyksenä.

Vaikka maskottirobotit hyökkäilevätkin jatkuvalla tykityksellä, mies hoitelee ne jopa yllättävän ammattimaisesti. Elokuvan aikana mysteeri kyteekin protagonistin harteilla, koska emme tiedä kuka hän on miehiään ja minkälaisissa piireissä hän on liikkunut. Voimme vain arvailla hänen elämäntarkoitustaan ja se tekeekin hahmosta mielenkiintoisen. Elokuva pitää sisällään jopa hävyttömän paljon yhtäläisyyksiä Five Nights at Freddy's -videopelisarjaan, mikä on syytä kyllä ottaa esille.


Ei ainoastaan, että maskottirobotit elävät omaa elämäänsä murhanhimo silmissään, mutta elokuvan estetiikka ja esillepano ovat hyvin samankaltaisia. Willy's Wonderland on ränsistynyt ravintola, joka on tahrittu täyteen kirjoituksia, merkkejä ja muita yksityiskohtia, jotka viittaavat paikan häiritsevään menneisyyteen. Myös asetelma vaikuttaa samankaltaiselta, vaikka muutamia yksityiskohtia onkin muutettu omaperäisyyden nimissä. Yövartijan sijaan Willy's Wonderlandiin palkataan siivooja, jonka pitää saada ravintola kuntoon muutaman hassun tunnin aikana.

Ravintola itsessään pitää sisällään jopa yllättävän syvällisen ja häiritsevän taustan, joka antaa elokuvalle juuri sen verran sisältöä, ettei se jää vain tyhjänpäväiseksi ja pinnalliseksi mässäilemiseksi. Mässäilemisestä puheen ollen, elokuva on hyvin tyylitelty ja omaperäinen tuotos, joka yllättää raa'alla luonteellaan ja esillepanollaan. Veri roiskuu, eikä sääliä tunneta, mutta onneksi materiaali pysyy lopulta hyvän maun rajojen sisäpuolella.


Willy's Wonderland on päräyttävä kokemus, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi päräyttävä pitääkseen materiaalinsa jatkuvasti kiinnostavana. Vaikka tarinassa onkin paljon mahdollisuuksia sukeltaa astetta syvemmälle ravintolan menneisyyden uumeniin, päättää ohjaaja Kevin Lewis kuitenkin pitää kevytmielisen ja pinnallisen kosketuksen konseptiinsa pitääkseen kokonaisuuden yksinkertaisena. Tarina ajoittain kiertää kehää samojen käänteiden ympärillä, jotka alkavat ajan saatossa valitettavasti jopa tylsistyttämään.

Toki elokuva on tehty puhtaasti viihdyttämään katsojaa naurettavuudellaan ja ylilyövillä maneereillaan, mutta kun ilmaisu toistaa useasti itseään, sitä toivoo elokuvan tarjoavan myös jotain uutta ja ennennäkemätöntä. Onneksi ravintolan historia tuo elokuvaan oman lisukkeensa pyrkiessään laajentamaan konseptia entisestään. Kaikkea potentiaalia elokuva ei onnistu käyttämään, mutta se käyttää sitä juuri sen verran, ettei katselukokemus tunnu katsojasta vain hukkaan heitetyltä ajalta.


Elokuva on räikeä, värikäs, armoton ja niin yliampuva tapaus, että se viihdyttää katsojaa naurettavuudellaan. Toki rakenteellisesti elokuvassa on selkeitä aukkoja ja yksityiskohtien oikomista on selkeästi näkyvillä, mutta elokuva tekee sen, mitä se yrittääkin tehdä - eli viihdyttää. Tuotannollisesti se onnistuu yllättämään ylittämällä kaikki odotukseni ja miellyttää näyttävällä, sekä aggressiivisella luonteellaan. Willy's Wonderland on keskiverto sekoilu, joka tarjoaa juuri sen, mitä lupaakin. Joihinkin asioihin olisin itse painottanut enemmän, mutta tässäkin muodossaan elokuva ajaa asiansa moitteettomasti.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 22.4.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit