Mortal Kombat (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Simon McQuoid
Pääosissa: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson,
Hiroyuki Sanada, Joe Taslim, Mechad Brooks, Tadanobu Asano,
 Chin Han, Ludi Lin, Max Huang, Sisi Stringer, Daniel Nelson
Genre: Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Kesto: 1 tunti 50 minuuttia

Mortal Kombat on ollut yksi kirkkaimmista tähdenlennoista taisteluvideopelien historiassa ja ihan syystäkin. Konsepti lähti liikkeelle yhdysvaltalaisen Midway Games -videopeliyhtiön - nykyisin NetherRealm Studiosin - ohjelmoijan Ed Boonin, sekä graafisen suunnittelijan John Tobiasin kehitttämästä yksinkertaisesta ideasta, jonka ympärille alkoi vuosien mittaan tulemaan yhä enemmän ja enemmän täytettä. Nopean huipulle nousun myötä Warner Bros. Picturesin alaisuudessa nykyään toimiva New Line Cinema -tuotantoyhtiö päätti kokeilla ideaa valkokankaalla menestyksekkäin tuloksin.
 
Vaikka elokuva ei kovin kummoista vastaanottoa saanut kriitikoilta julkaisunsa aikana, on se onnistunut vuosien mittaan vakuuttamaan Mortal Kombat -videopelisarjan kannattajat varteenotettavuudestaan. Teos kuuluukin monelle taholle niihin lapsuuden suosikkeihin, joissa nostalgia on edelleenkin vahvasti läsnä. Jatko-osasta emme kannattajina mielellään puhu, sillä se on yksi elokuvahistorian hirveimmistä suuremman studion tuottamista elokuvista, jonka olemme koskaan nähneet ja valtaosa katsojista pystyy varmasti samaistumaan tähän väitteeseen.


Kaksikymmentäneljä vuotta on ehtinyt kulua viimeisimmästä elokuvasovituksesta, joten oli mielestäni jo korkea aika päivittää suurimpiin videopeliklassikoihin kuuluva Mortal Kombat uuteen uskoon elokuvan muodossa. Itselleni kyseinen videopelisarja on ollut läsnä jo nuoruudessani, mutta varsinainen innostus sitä kohtaan alkoi vasta viimeisimpien osien myötä. Olen valmistautunut elokuvaan pelaamalla Mortal Kombat -videopelejä läpi ja lukemalla hyvin kiehtovia mytologiaa avaavia tekstejä kuukausien mittaan.
 
Suomessa Mortal Kombat -elokuva missasi elokuvateatterikierroksensa koronaviruspandemian jälkeisen julkaisuruuhkan vuoksi, joten jouduimme odottamaan sen fyysistä julkaisua entistä kauemmin. HBO Max -striimauspalveluunkin ilmestynyt elokuva ei ollut kuitenkaan vielä saatavilla Suomessa, sillä palvelu ei ollut ehtinyt vielä rantautua Eurooppaan tähän mennessä. Oli odottavan aika kyllä pitkä, mutta toivottavasti odotuksiin vastataan myös viihdyttävällä materiaalilla. Oliko Mortal Kombat kaikkien niiden odotusten arvoinen tekele?


Mortal Kombat on ikivanha turnaus, jossa eri maailmojen parhaimmat taistelijat taistelevat keskenään voitosta. Tavoitteena on kerätä kymmenen voittoa, jotka mahdollistavat laillisen maailmanvaltauksen voittavalle joukkueelle. Maapallo - eli Earthrealm, on vaarassa, sillä Outworldin edustajat ovat onnistuneet nitistämään yhdeksän voittoa peräkkäin maallikoista vuosien mittaan. Nyt pahuuden keisarina tunnettu velho Shang Tsung lähettää taitavat kätyrinsä varmistamaan himoitun valtauksensa turnaussäännöistä välittämättä.

On olemassa kuitenkin ikivanha ennustus, jonka mukaan Hanzo Hasashin - eli Scorpionin jälkeläinen liittyisi mukaan taisteluun viimeisen turnauksen ohessa estämään Outworldin murskavoiton ja sen mahdollistavan valtauksen. Ukkosjumala Raiden kasaa ryhmän taistelijoita, joiden tehtävänä on estää sieluja nielevän Shang Tsungin sääntöjen vastainen valtausyritys ennen kuin Earthrealm joutuu iankaikkiseen kadotukseen. Onnistuvatko fantastiset voimat ja taistelutaidot omaavat maallikot estämään hyökkäyksen ennen ratkaisevaa Mortal Kombat -turnausta?


Vuonna 1995 ensi-iltansa saanut Mortal Kombat on jäänyt varmasti monen videopelisarjan kannattajan sydämeen hienona muistona ja ihan ymmärrettävästikin. Vaikka elokuva ei kovin kummoinen ollutkaan, tuntui siinä olevan jotain erityistä. Simon McQuoidin ohjaama uusintafilmatisointi oli siis valmiiksi suurien paineiden alla kannattajien massiivisten odotusten vuoksi. Onnistuiko elokuva täyttämään nämä järkälemäiset odotukset? Vastaisin itse kyseiseen kysymykseen sekä kyllä, että ei. Miksi näin?

Lähdetään ensiksi siitä, että kyseinen videopelisarja on viimeisen vuosikymmenen ajan ollut suurien muutosten keskellä. Mortal Kombat X- ja Mortal Kombat 11 -videopelit ovat nimittäin vieneet sarjan entistä raaempaan ja armottomampaan suuntaan. Ei ainoastaan, että materiaali on muuttunut rankemmaksi, mutta pelit ovat alkaneet keskittymään entistä enemmän tarinankerrontaan ja mytologisempaan maailmanrakentamiseen. Oli siis mielenkiintoista nähdä, miten tämä muutos otettaisiin huomioon uudessa elokuvasovituksessa.


Elokuva on kyllä ottanut vaikutteita yllämainituista peleistä. Vaikka kyseessä onkin vain taistelupeli, päättivät tekijät selkeästi lähestyä konseptia astetta huolellisemmalla otteella. Tarina sijoittuu yhdeksännen ja kymmenennen Mortal Kombat -turnauksen väliin, jolloin Outworldin joukot yrittävät väkisin vallata Earthrealmin itselleen ennen kuin huhuttu ennustus ehtii käymään toteen. Seuraammekin elokuvan aikana, kuinka nopeasti eskaloitunut tilanne rupeaa lähtemään pikkuhiljaa lapasesta jäätä kontrolloivan Sub-Zeron etsiessä sitä ''valittua'' elimioidakseen hänet pelistä pois ennakkoon. Tehtävä ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaisesti...

Jos jotain täytyy sanoa elokuvan rakenteesta, niin mainitsisin ehdottomasti sen, että ensimmäinen kolmannes onnistuu yllättämään positiivisesti. Ei ainoastaan, että pohjustus onnistuu upottamaan katsojan poikkeuksellisen uskottavan fantasiamaailman keskelle, mutta pääsemme heti kärryille siitä, mistä elokuvassa on kyse. Se osaa olla kuitenkin hyvin ristiriitainen monestakin syystä. Ensinnäkin tekijät luottavat vahvasti siihen, että katsojat tietävät ennakkoon edes jotain kyseisestä maailmasta ja sen tarjoamista hahmoista. Tietämättömänä katsojana voi elokuva tuntua tämän vuoksi hyvinkin sekavalta.


Tarina on valitettavasti itsessäänkin hiukan rikkonainen. Lupaavan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen elokuva siirtyy toiseen kolmannekseen, jonka aikana maallikkotaistelijat valmistautuvat ja pyrkivät löytämään oman ''arkanansa'' avatakseen pinnan alla piilevät voimansa. Tämä kohta elokuvasta tuntuu vähän polkevan paikoillaan, eikä asiaa auta myöskään se, että vietämme suurimman osan ajastamme Raidenin pyhätössä. Kun tarina on muuten puskenut nopeatempoisella otteella alusta asti, on tämä äkkinäinen tahdin muutos hyvin selkeä huomata.

Viimeinen kolmannes taas tuntuu ottavan paljon vapauksia loogiikan ja maalaisjärjen suhteen. Tuntuu ihan kuin tekijöillä olisivat ideat loppuneet kesken kuvausten. Asioita tuntuu vain tapahtuvan lennosta ja käsitys jo rakennetusta maailmasta nopeasti katoaa viimeisen puolen tunnin aikana - etenkin kokemattomamman katsojan näkökulmasta katsottuna. Videopelien kannattajat tietävät onneksi, miten kyseinen maailma toimii ja kuinka hurjaksi se saattaa muuttua tilanteen kiristyessä. Siksi nämä äkkinäiset muutokset ja paljastukset elokuvan mittaan käyvät enemmän järkeen kannattajien näkökulmasta katsottuna kuin esimerkiksi tavallisten elokuvien kohdalla.


Elokuva on täynnä ykkösluokan Mortal Kombat -hahmoja - sekä alkuperäisiä, että uudempia tulokkaita. On hienoa nähdä, kuinka laaja hahmokaarti elokuvassa lopulta on, vaikka se tietääkin automaattisesti sitä, että sen vaikutus saattaa olla heikkoa yksiulotteisten rakenteidensa vuoksi. Voisin puhua käsiteltävistä hahmoista hyvin pitkään, mutta otan tällä kertaa vain muutaman yksilön valokeilan alle. Lewis Tanin esittämä Cole Young on uusi tuttavuus Mortal Kombat -maailmassa. Hahmo oli tarkoituksella luotu elokuvaan edustamaan katsojan näkökulmaa, sillä hänen kauttaan pääsemme tutustumaan hahmoja ympäröivään fantasiamaailmaan ja sen epätavallisen yliluonnolliseen luonteeseen.

Sanotaanko näin, että ideanahan Cole on ihan järkeenkäypä lisäys, kun ottaa huomioon uudet asiasta tietämättömät katsojat, mutta toteutukseltaan hän jää poikkeuksellisen mitäänsanomattomaksi tapaukseksi. Ei ainoastaan, että näyttelijä itse ei saa hahmosta mitään erikoista irti, mutta tämä vaikuttaa muutenkin turhan yksiulotteiselta hahmolta tarinan keskipisteeksi. Josh Lawson taas esittää petollista Kanoa, joka varastaa show'n humoristisella lähestymistavallaan. Mies murjaisee muutamankin hyvin nasevan vitsin elokuvan aikana ja vakuuttaa karismaattisella roolisuorituksellaan.


Muut hahmot ovat sitten enemmän tai vähemmän mukana kokonaisvaltaisessa tarinakaaressa joko taistelijoina tai sitten ryhmää kokoavina tukipilaireina. Earthrealmin taistelijoihin kuuluvat: Jessica McNameen esittämän Sonya Bladen, Mechad Brooksin esittämän Jax Briggsin, Tadanobu Asanon esittämän ukkosjumalan Raidenin, Ludi Linin esittämän Liu Kangin, sekä Max Huangin esittämän Kung Laon. Outworldin joukkoihin kuuluvat taas: Joe Taslimin esittämä Sub-Zero, Chin Hanin esittämä Shang Tsung, Sisi Stringerin esittämä Mileena, Daniel Nelsonin esittämä Kabal, Mel Jarnsonin esittämä Nitara, sekä Nathan Jonesin esittämä Reiko. Taustalla myös kostoaan haavittelee Hiroyuki Sanadan esittämä Hanzo Hasashi, eli Scorpion.

Teknisesti elokuva on yllättävän laadukas toteutukseltaan. Vaikka ajoittain vaikeammat efektikokonaisuudet paljastavat pieniä vajaavaisuuksia, ovat elokuvan visuaaliset annit jopa poikkeuksellisen vaikuttavat. Kuvaus on myös hyvin näyttävää seurattavaa, minkä vuoksi elokuvan katsominen tuntuu miellyttävältä alusta loppuun. Vaikka toimintakohtauksissa esiintyykin ajoittain erikoisia ratkaisuja kuvauksen ja editoimisen puolesta, välittää se kaoottisen tunteen vaikuttavasti näytön toiselle puolelle. Hahmojen puvustus on myös uskollinen etenkin uudemmille Mortal Kombat -videopeleille. Elokuvan musiikeista vastaa Benjamin Wallfisch, joka pyrkii käyttämään elektronisuutta hyväkseen sävellyksissään.
 

Saamme ajoittain myös kuulla alkuperäisen Mortal Kombat -elokuvan tunnusmusiikin sävellyksien keskeltä, mikä tuo aina hymyn suupieliin. Uusi Mortal Kombat -elokuvasovitus on kaikista vajaavaisuuksistaan huolimatta hyvin vauhdikas ja mieleenpainuva toimintapläjäys, joka tarjoilee videopeleistä tuttua raakuutta ja eeppisyyttä näytölle. Vaikka se ei ihan jokaista kannattajaa varmasti miellytäkään, saavat ainakin uudet kannattajat ajalleen miellyttävää vastinetta. Elokuva myös viittaa mahdolliseen jatko-osaan, mikä olisi ehdottomasti hienoa nähdä, sillä siinä tapauksessa pääsisimme vihdoin itse turnauksen äärelle alustettuamme vastakkainasettelun ja panokset vaaditulle tasolle.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 17.7.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit