It Follows (2014) - arvostelu

 

Ohjaus: David Robert Mitchell
Pääosissa: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Daniel Zovatto,
Jake Weary, Olivia Luccardi, Lili Sepe, Bailey Spry
Genre: Kauhu, Mysteeri, Jännitys
Kesto: 1 tunti 40 minuuttia

Tällä kertaa on aika hypätä indie-elokuvien kimppuun, kun vuoroon astelee David Robert Mitchellin ohjaama vuonna 2014 ensi-iltansa saanut It Follows. Ensimmäisellä katsastuskerralla en osannut oikein arvostaa kyseistä tuotosta, vaikka se lupaavalta vaikuttikin. Päätin antaa sille kuitenkin uuden mahdollisuuden. En tiennyt ohjaajasta mitään, joten oli mielenkiintoista nähdä, mitä hän toisi rajoitetulla budjetillaan tarjottimelle. Odotukseni olivat pidättäytyväiset, mutta toiveikkaat. Onnistuiko It Follows avautumaan kunnolla uusintakatsastuksella vai jäikö ensivaikutelmat pinnalle kummittelemaan?

Yhden illan jutun jälkeen yhdeksäntoistavuotias Jaime Height, eli Jay, alkaa tuntea ikään kuin joku tai jokin seuraisi häntä kaiken aikaa. Vainoharhaisuuksiinsa sotkeutuva teinityttö huomaa pian joutuneensa piinaavan kirouksen alaiseksi ja hänen arkensa muuttuu hetkessä todelliseksi selviytymistaisteluksi, jonka aikana hänen on löydettävä tiensä vapauteen. Onnistuuko tyttö löytämään vastaukset kysymyksiinsä ajoissa vai ajautuuko hän tapaamaan kuoleman silmästä silmään?


Indie-elokuvissa korostuvat elokuvanteon tärkeimmät aspektit. Yleisimmin näitä teoksia pidättelee rajallinen budjetti, minkä vuoksi tiettyjä ratkaisuja joutuu miettimään uudestaan moneen otteeseen. Elokuvalla on tärkeää olla kuitenkin idea, tarina ja uskottava toteutustapa, mitkä lopulta määrittävät sen varteenotettavuuden. Tunnollisuus, mielikuvitus ja halu onnistua paistavat näistä teoksista eniten, sillä niitä ei tehdä vain ja pelkästään rahan vuoksi, vaan niin sanotusti rakkaudesta lajiin.

Vajaallakin budjetilla voi saada paljonkin aikaiseksi ja historia pystyy sen myös todistamaan. Hyvänä esimerkkinä toimii esimerkiksi The Blair Witch Project, jonka budjetti oli noin puolet sadastatuhannesta dollarista. Tietenkin nykymittapuulla se olisi enemmän, muttei kuitenkaan paljoa. Tuo elokuva onnistui tekemään massiivisen vaikutuksen sekä katsojiinsa, että elokuvahistoriaan - ja vain selkeällä visiolla, sekä efektiivisellä toteutuksella. It Follows ei välttämättä seuraa kovin poikkeuksellista tai omaperäistä ideaa, mutta sen selkeähkö visio ja vaikuttava lopputulos varmistavat sen, että elokuva on varteenotettava.


It Follows -elokuva seuraa nuoren naisenalun Jayn arkielämää, joka saa yllättävän käänteen. Tämä lähtee ulos mukavalta vaikuttavan pojan kanssa, joka ajaa hänet kuitenkin erikoislaatuiseen ansaan. Elokuvan konsepti on kieltämättä hyvin yksinkertainen luonteeltaan. Ajatus tuntemattomasta uhasta pelottaa varmasti jokaista ihmistä vähintäänkin alkeellisella tasolla. Se tunne, kun tiedostat jonkin olevan kannoillasi, muttet osaa kuvailla sitä tai pistää edes sanoiksi, on hirvittävä ajatukseltaankin.

Ottaisitteko satamiljoonaa euroa vastaan vaihdoksi siitä, että kuolettava etana seuraisi teitä taukoamatta minne menettekin? Kyllä, etana on hidas, mutta se jatkaa määrätietoisesti matkaansa koskettaakseen lopulta teitä kuolettavalla kosketuksellaan. Ottaisitteko rahat silti vastaan tietäen, että se tulee jatkumaan loputtomiin, kunnes joko itse etana tai elinaika loppuu kesken? Naurettavuudestaan huolimatta on tämä ajatus aika painostava luonteeltaan. Vaikka toki Jaylle ei valinnanvaraa paljon jäänytkään, on hän joutunut vastaavanlaiseen tilanteeseen vailla korvausta.


Erityislaatuinen kirous leviää nuorten keskuudessa seksin harrastamisen yhteydessä. Se siirtyy ihmisestä toiseen ja väsymättä jatkaa matkaansa, kunnes lopulta löytää vääjäämättömän uhrinsa. Jay joutuu syklin jatkeeksi harrastettuaan pitämänsä treffikumppaninsa seksiä ja hän alkaa heti hallusinoimaan omiaan siitä johtuen. Näyt alkavat herättämään tytössä paniikkikohtauksia ja vainoharhaisia ajatuksia, kun muille näkymätön uhka seuraa Jaytä ympäri kaupunkia.

Elokuva on hyvin kiehtova tapaus pienimuotoisuudestaan huolimatta. Intiimin lähestymistapansa vuoksi  se tuntuukin erityisen painostavalta ja efektiiviseltä kokemukselta kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että elokuva yllättää jouhevalla tarinallaan, mutta ohjaajan tapa käsitellä jännitystä erottuu vaikuttavasti puolekseen. Seuraamme, kuinka tuikitavallinen tilanne saa yllättävän käänteen, kun Jay joutuu painostavan oravanpyörän vangiksi.


Vaikka tarina itsessään ei välttämättä mitään poikkeuksellisen omaperäistä ideaa tarjoakaan, toimii elokuva vakuuttavasti yhtenäisenä kokonaisuutena. Pystymme katsojina investoitumaan käsiteltäviin hahmoihin, vaikka osa niistä jäävätkin hieman aliravituiksi. Jos elokuva jossain ehkä vähän hätäilee, niin kiroksen sääntöjen selkeyttämisessä. Ohjaaja pyrkii viittaamaan tulkinnanvaraisin tavoin niihin, mutta kaikki palaset eivät aina kuitenkaan loksahda paikoilleen. Muuten kliseitä välttelevä elokuva sortuu ajoittain tyypillisiin ratkaisuihin, jotka kätevyydellään helpottavat tarinan kertomista jättäen muutamia yksityiskohtia täysin varjoon.

Mikä kuitenkin tekee It Follows -elokuvasta yllättävänkin efektiivisen, on sen kutkuttava tunnelma. Ei ainoastaan, että se on painostava luonteeltaan, mutta se onnistuu vakuuttamaan intensiivisyydellään. Jännitys puree vaikuttavalla tavalla ja ohjaaja selkeästi osaa pitää katsojat istuimen reunalla hyytävän tunnelman nielaisemana. Visuaalisesti elokuva on minimalistinen, mutta juuri sen vuoksi se onnistuu korostamaan konseptinsa efektiivisyyttä niin hienosti. Äänimailma on loistava, vaikka ''carpenterimainen'' synteettinen musiikki ei aina ihan istukaan näytöllä tapahtuvaan.


It Follows on hieno kauhuelokuva, joka onnistuu saamaan konseptistaan kaiken efektiivisen irti, vaikka budjetti rajoittaakin ohjaajan ratkaisuja astetta maanläheisimmiksi. Elokuvassa on loistava tunnelma, joka kantaa vaikuttavasti loppuun saakka, eikä se sorru säikäyttelemään jatkuvasti reaktiopainoitteisilla valinnoillaan. Vaikka elokuva onkin astetta halvempi toteutukseltaan, tuntuu se paljon pelottavammalta kuin monet muut nykyiset rahalla sutatut kauhunimikkeet tunnollisen lähestymistapansa vuoksi. Vaikka siinä jääkin häiritsemään pari seikkaa näin jälkikäteen mietittynä, on se hyvin miellyttävä katsastus siitäkin huolimatta.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 22.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

  1. Öh... kyllähän elokuvan idea nimenomaan oli poikkeuksellisen omaperäinen - en ihan ymmärrä kritiikkiä "omaperäisyyttä" kohtaan. Leffalla oli myös ehkä pieni budjetti, mutta onhan tuo kameratyöskentely aivan häikäisevän loistavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seksin kautta kulkeva kirous on kyllä omaperäinen ratkaisu, mutta Michael Myersista inspiroitunut paha henki ei kyllä uniikki ole alkuunkaan. Sen lisäksi elokuva lainailee vahvasti Carpenterin Halloweenia audiovisuaalisen toteutuksensa puolesta. Eli ei kovin "omaperäisestä" ideasta ole kyse, vaikka se onkin istutettu aivan toisenlaiseen muottiin.

      Poista

Lähetä kommentti