Texasin moottorisahamurhat | The Texas Chain Saw Massacre (1974) - arvostelu

 

Ohjaus: Tobe Hooper
Pääosissa: Marilyn Burns, Paul A. Partain, William Vail,
Allen Danziger, Teri McMinn, Gunnar Hansen, Edwin Neal,
Jim Siedow, John Dugan, John Larroquette
Genre: Kauhu
Kesto: 1 tunti 23 minuuttia

Texasin moottorisahamurhat -elokuva onnistui muuttamaan kauhun genreä suunnattomasti ja aloittamaan uuden aikakauden luomalla oman häiritsevän alatyylinsä. Entisajan kauhut keskittyivät suurimmaksi osaksi vain fiktiivisiin hahmoihin ja ideoihin, jotka nojasivat enemmän fantasiapainoitteisuuteen ja satumaisiin konsepteihin. Alfred Hitchcockin Psyko-elokuva oli ensimmäinen kauhuelokuva, joka toi sarjamurhaajat valokeilaan. Tuokaan elokuva ei kuitenkaan kovin uskottavalta vaikuttanut toteutukseltaan, vaikka paljon oikeaan elämään heijastettuja yksityiskohtia pitikin sisällään. Elokuvan ohjaajana toiminut Tobe Hooper päätti tehdä asiaan muutoksen.
 

Vuonna 1974 ensi-iltansa saanut elokuva inspiroitui nimittäin yhdysvaltalaisen murhamiehen Edward Theodore Geinin karmivasta historiasta, jonka aikana mies nylki ja palotteli kaksi uhriaan poikkeuksellisen raa'alla tavalla käyttäen heidän ruumiinosiaan, sekä ihoaan koristeina ja vaatteina. Ennen veritekojaan hän kaivoi myös kuolleita ruumiita ylös maasta tutkiakseen ihmisen anatomiaa lähietäisyydeltä. Mies ei ainoastaan kyhäillyt erilaisia tavaroita uhriensa ihosta, mutta päätti viedä pakkomielteensä astetta pidemmälle käyttäen heidän naamoja maskeinaan.

On siis sanomattakin selvää, että kyseisen indie-elokuvan inspiraation lähde on häiritsevän vaikeaa käsiteltävää jopa näin kirjoitetussa muodossa. Muistan kuin eilisen, kuinka nuorena poikana satuin vahingossa törmäämään elokuvaan selatessani televisiokanavia tylsyyteni vuoksi ennen koulupäivän alkua. En kuollaksenikaan muista, mistä Texasin moottorisahamurhat -elokuvasarjan osasta oli tuolloin kyse, mutta muistan vahvasti mieleni perukoilla sen vaikuttaneen minuun hyvin ikävällä tavalla. Nyt oli kuitenkin aika kohdata menneet pelot ja katsoa onko alkuperäinen Texasin moottorisahamurhat -elokuva pahamaineisen tittelinsä ansainnut.


Seuraamme tarinassa viiden nuoren - Sallyn, Pamin, Jerryn, Kirkin ja Franklinin yhteistä autoretkeä halki Teksasin osavaltion. Heidän määränpäänään toimii Sallyn ja Franklinin edesmenneen isoisän syrjäisellä kylällä sijaitseva hylätty maatila, jota he haluavat mennä tutkimaan. Matkan varrella he päättävät ottaa oudolta vaikuttavan liftarin mukaansa, joka alkaa yllättäen satuttamaan itseään ja invalidisoitua Franklinia veitsellään. Paniikin kehittyessä nuoriso häätää miehen tiehensä ja jatkaa matkaansa järkytyksensä valtaamana.

Pian hyvin erikoislaatuisen tapauksen jälkeen he päättävät pysähtyä etsimään uimapaikkaa virkistääkseen itseään ennen saapumistaan maatilalle. Ystävykset kuitenkin huomaavat, että auto on mennyt yllättäen epäkuntoon, minkä vuoksi he päättävät etsiä apua viereisiltä maatiloilta. He ajautuvat hyvin tavalliselta vaikuttavan omakotitalon pihalle, jota ympäröi kuitenkin haudanvakava hiljaisuus. Yksitellen nuoret kohtaavat kauhun silmästä silmään ja joutuvat toden teolla kamppailemaan selviytymisestään tavatessaan talossa asuvan mielipuolen.


Julkaisuaikoinaan omaperäisyydellään ja psykologisella raakudellaan Texasin moottorisahamurhat -elokuva on syystäkin vaikuttanut kauhun genren tulevaisuuteen niin keskeisellä tavalla. Mikään aiempi kauhuelokuva ei tuntunut tuolloin edes harkitsevan vastaavanlaista lähestymistapaa konseptiinsa, puhumattakaan sen realistisista juurista. Vaikka elokuva ei varsinaisesti perustukaan tositapahtumiin, päätti studio ottaa mahdollisuudestaan kaiken irti ja muotoilla asian johdattelevalla tavalla markkinoinnissaan. Ihmisluonteen tuntien, tämä olikin hyvin nerokas ratkaisu markkinointitiimiltä, sillä elokuva menestyi vakuuttavasti teatterikierroksellaan.

Elokuva on kuin onkin poikkeuksellisen ahdistava kokemus, jota vastaanottaessa katsoja saattaa voida pahoin. Vaikka elokuva ei kovin verinen olekaan lopulta, on sen häiritsevä psykologinen tematiikka käsinkosketeltavan hyytävää koettavaa. Seuraamme lähietäisyydeltä, kuinka tämä omiin oloihinsa vetäytynyt Leatherfaceksi nimetty mielipuoli alkaa mättämään nuorisoa yksitellen omaan käyttöönsä häiriintyneiden ja eläimellisten pakkomielteidensä täyttämiseksi. Elokuva ottaa vahvasti kantaa murhaajien laajaan kirjoon jättämällä veritekojen takana lymyilevät syyt katsojan tulkittavaksi ja se tuokin oman lisämausteensa jo valmiiksi efektiiviseen kokonaisuuteen.


Tarinan edetessä alamme saamaan yhä enemmän ja enemmän tietoa Leatherfacesta - ja etenkin tätä ympäröivästä asetelmasta, joka on vaikuttanut miehen psyykkeeseen niin järkyttävällä tavalla. Vaikka näitä yksityiskohtia ei erikseen korosteta elokuvassa dialogin tai muun selityksen muodossa, ovat kaikki tarvittavat tiedonjyväset odottamassa kärsivällisesti ottajaansa. Tarinan aikana tuleekin selkeästi ilmi se, mikä on voinut etunenässä vaikuttaa Leatherfacen outoon ja häiritsevän lapsenomaiseen luonteeseen. Puhumattakaan talon rosoisesta kunnosta tai siisteydestä, miehen vinksahtaneella perheellä on ollut oma osasensa pakkomielteisen miehen psyykkisessä kehityksessä - tai oikeastaan sen puuttumisessa.
 
Elokuvassa onkin kiehtovaa huomata, kuinka epätavanomaisella tavalla Leatherface reagoi vastaantuleviin tilanteisiin. Vaikka hän onkin hyvin suoraviivainen ja armottoman raaka tappaja ulkokuoreltaan, piilee sisällä pelokas poika, joka haluaa vain olla hyödyllinen perheelleen. Hän haluaa jäädä teurastamoa muistuttavan kellarinsa uumeniin työskentelemään intohimonsa äärelle, mutta joutuu jatkuvasti ''puolustamaan'' reviiriään nuorten matkailijoiden saapuessa paikalle avun tarpeessa. Uhrit itse tosin kerjäävät verta nenästään nuuskiessaan paikkoja, mikä raivostuttaa tämän mielipuolen ja käynnistää hänen jahtinsa.


Texasin moottorisahamurhat on poikkeuksellisen painostava ja raaka luonteeltaan, vaikka se ei graafisin aina olisikaan visuaalisuutensa puolesta. Elokuva käyttää mestarillisesti materiaaliaan hyväksi järkyttävyyden korostamiseksi ja siinä se onnistuukin saumattoman helposti ajaen katsojan samalla hyvin turvattoman tunteen valtaamaksi. Elokuva on sanoinkuvaamattoman vastenmielinen ja iljettävä luonteeltaan, mikä välittyykin upeasti ohjaajan kärsivällisesti harkittujen yksityiskohtien ja visuaalisen esillepanon kautta näytön toiselle puolelle.

Ei ainoastaan, että jännitystä rakennetaan efektiivisellä tavalla pitkin elokuvaa, mutta konseptin varsinaisiin kauhuihin ja raakuuksiin viitataan vain pintapuolisesti, minkä vuoksi me katsojina luomme omassa mielessämme kuvan tapahtumien varsinaisesta raakuudesta ja lopullisesta visuaalisesta esillepanosta. Kuten sanoinkin jo aiemmin, verta ei elokuvassa paljoakaan käytetä. Tällä ratkaisulla pyritäänkin nostattamaan elokuvan järkyttävyyttä korostamalla Leatherfacen ennalta-arvaamattomia toimintatapoja ja paniikinomaista suhtautumista tappamiseensa. Se toimiikin näytöllä hyvin efektiivisesti.


Texasin moottorisahamurhat on iljettävän vastenmielinen, hyytävän painostava ja kiehtovan tulkinnanvarainen kauhuelokuva, joka saa katsojan kuin katsojan vikisemään jännityksestä. Ei ainoastaan, että elokuva raivasi tien lukuisille sen jälkeen ilmestyneille kauhuklassikoille, mutta se onnistui vakiinnuttamaan tittelinsä yhtenä elokuvahistorian vallankumouksellisimmista elokuvista koskaan. Indie-elokuvaksi se on jo poikkeuksellisen vakuuttava suoritus kaiken kaikkiaan. Ottaen huomioon, että sillä oli katastrofaaliset oltavat sekä tuotantonsa, että julkaisunsa alla, onnistui tuotos vastoin kaikkia odotuksia yllättämään kaikki laadullaan.
 
Rakenteellisesti Texasin moottorisahamurhat seuraa hyvin suoraviivaista tarinakaarta, jonka ei ole tosin tarkoituskaan niin sanotusti halkaista taivasta, vaan enemmänkin korostaa oikean elämän pahuutta, joka ikävä kyllä elelee keskuudessamme. Vaikka elokuva pitääkin sisällään monta aliravittua hahmoa, hyvittää se takaisin mestarillisesti luodulla tunnelmallaan, joka jää kummittelemaan pidemmäksi aikaa lopputekstikohtauksen jälkeenkin. Leatherface oli tullut jäädäkseen ja yksi ikonisimmista sarjamurhaajista sai kuin saikin heti ensimmäisen nappiosumansa elokuvan myötä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 31.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit