Peacemaker | Kausi 1 (2022) - arvostelu

 

Luoja: James Gunn
Pääosissa: John Cena, Danielle Brooks, Jennifer Holland, Freddie Stroma,
Steve Agee, Chukwudi Iwuji, Robert Patrick, Annie Chang, Lochlyn Munro,
Elizabeth Ludlow, Mel Tuck, Nhut Le, Christopher Heyerdahl
Genre: Toiminta, Komedia, Scifi
Jaksoja: 8

Vuonna 2021 Warner Bros. Pictures -tuotantoyhtiön The Suicide Squad: Suicide Mission -nimeä kantava julkinen anteeksipyyntö osoittautui onnistuneeksi projektiksi, jonka pohjalta he päättivät antaa ohjaaja James Gunnille vapaat kädet jatkaa tarinakaarta eteenpäin - ainakin jossain muodossa. Elokuvassa esiintynyt Rauhantekijä oli hänen valintansa. Peacemaker on vuonna 2022 julkaisunsa saanut HBO Max -alkuperäissarja, jota en välttämättä odottanut ihan haljetakseni, mutta jonka DC Comics -kannattaja toivoin menestyvän siitäkin huolimatta. Onnistuiko Gunn osumaan nappiin jo toistamiseen ja vielä sarjan muodossa?

Viisi kuukautta on ehtinyt kulua Projekti Meritähdestä ja Christopher Smith, eli Rauhantekijä, on vihdoin parantunut saamistaan vammoista - ainakin pääosin. Hämmentynyt vapautumisestaan mies päättää suunnata takaisin kotiinsa, jossa häntä odottavat hallituksen A.R.G.U.S.-erikoisagentit. Christopherille annetaan kaksi vaihtoehtoa päättää hänen tulevaisuutensa suunnasta. Joko hänet viedään takaisin pahamaineiseen Belle Reven vankilaan istumaan tuomiotaan tai hänen on liityttävä mukaan uuteen itsemurhatehtävään, joka kantaa nimeä Projekti Perhonen.


Peacemakerin ensimmäinen tuotantokausi ei ennakkoon välttämättä isoja fanfaareja herättänyt minussa, sillä kuten The Suicide Squad: Suicide Mission -elokuvassa tulikin ilmi, nimikkohahmo on vätys ja vielä pahimmasta päästä. Oli kuitenkin kiehtovaa nähdä, mihin suuntaan hahmon kokonaisvaltaista tarinakaarta seuraavaksi vietäisiin ja minkä tyyppistä materiaalia yhdysvaltalainen James Gunn meille päättäisi tarjota sarjansa muodossa. Oliko Rauhantekijä oikea valinta viemään ensimmäisenä DC Extended Universeä sarjojen maailmaan?

Seuraamme sarjan aikana, kuinka väkisin takaisin mukaan vedetty John Cenan esittämä Christopher Smith joutuu ponnistelemaan vapaudensa puolesta toistamiseen hallituksen terävissä kynsissä. Salaista A.R.G.U.S. -tiedustelupalvelua pyörittävä Viola Davisin esittämä kivikasvoinen Amanda Waller pystyttää pienen kompaktin iskuryhmän, jonka tarkoituksena on eliminoida vaarallisiksi todettuja henkilöitä valtion hierarkian kärkiasemista. Näitä vaikutusvaltaisia kohteita kutsutaan ''perhosiksi'', josta projekti on luonnollisesti saanut omaperäisen nimensä.
 

Operaatio vaikuttaa alkuun ihan tavanomaiselta palkkatappaja-tehtävältä, kunnes totuus alkaa nousemaan pinnalle. Tämä totuus on kuitenkin paljon vakavampi kuin mitä yksikään iskuryhmän jäsenistä osasivat ennakkoon odottaa. Iskuryhmään kuuluvat Rauhantekijän lisäksi Jennifer Hollandin esittämä suorasanainen ja armoton agentti Emilia Harcourt, Steve Ageen esittämä tekniikkavastaava John Economos, Danielle Brooksin esittämä keltanokka Leota Adebayo, sekä operaation johdossa toimiva Chukwudi Iwujin esittämä Clemson Murn.
 
Kyseinen iskuryhmä on siitä kiehtova tapaus itsessäänkin, että sen jäsenien eriävien persoonallisuuksien ja piirteiden vuoksi tehtävän onnistumisprosentti tuntuisi lähenevän enemmän nollaa kuin mitään muuta. On mielenkiintoista seurata alusta asti, kuinka toisistaan rajusti eroavat ryhmäläiset pyristelevät keskenään viedäkseen tehtävänsä loppuun. Mutkia matkaan syntyy kuitenkin jatkuvasti, eikä tiukoista tilanteista säästetä alkuunkaan. Se, jos mikä pitääkin katsojan vakuuttavasti investoituneena materiaaliin alusta loppuun asti.


Peacemaker-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on jopa yllättävän mukaansatempaavaa ja innostavaa seurattavaa. Se ei ainoastaan viihdytä katsojaa ronskilla luonteellaan, mutta onnistuu se tekemään sen myös samaistuttavan inhimillisillä hahmoillaan, sekä räjähtävällä toiminnallaan. Tarina on hyvin koukuttava ja syväluotaava perimmiltään, minkä vuoksi katsojana on helppo saada siitä tiukka ote heti kättelyssä. James Gunnin uniikki kädenjälki näkyy materiaalista selkeästi läpi ja se toimii kuin unelma konsanaan.

Vuosien varrella on tullut huomattua, että herra osaa käsitellä erikoislaatuisia ryhmäelokuvia kuin arkea konsanaan - luonnollisesti ja rutiininomaisesti. Guardians of the Galaxystä The Suicide Squadiin Gunn on näyttänyt kannattajilleen, että sarjakuvat ovat hänellä hyvin hallussa ja niin myös niiden tavanomaiset oikut, sekä erikoisuudet, joita mies käyttääkin vaikuttavasti hyväkseen tarinansa kertomisessa. Sarjan käsikirjoitus koostuu hyvin syväluotaavista keskusteluista ylilyövän naurettavaan sekoilemiseen, jotka ovat äärimmäisistä luonteistaan huolimatta yllättävän vaikuttavasti tasapainossa.


Komedia on hyvin nokkelaa ja hyvällä tavalla ylilyövää perimmiltään. Vitsit tuntuvat ajoittain leijuvan ala-asteikäisen lapsen tasolla, mikä tuo materiaaliin oman makean mausteensa. Vaikka huumori ja osa käsiteltävistä hahmoista ovatkin kaiken kaikkiaan hölmöjä, tuntuu se toimivan sarjan luonteen rajoissa loistavasti. Sarja osaa käsitellä tunteita laidasta laitaan, joten draamakin puree jopa yllättävän efektiivisesti. Ottaen huomioon, ettei nimikkohahmo antanut itsestään kovin hyvää kuvaa sarjaa edeltävässä elokuvassa, saamme hänestä hyvin paljon irti näin sentimentaalisella tasolla.

Tunnelmallisesti sarja on loistava. Entäs tekninen toteutus? Sanotaanko näin, että sarja on fantasiapainoitteisista piirteistään huolimatta pääosin uskottavaa seurattavaa. Efektityöskentely on suurimmaksi osaksi hyvin hallussa, vaikka budjetin koon välillä pystyykin päättelemään yksittäisten viimeistelemättömien yksityiskohtien puolesta. Kuvaustyyli tuntuu intensiiviseltä ja maanläheiseltä, minkä vuoksi jokaisen heilautuksen, sekä iskun tuntee omissa luissaan. Taistelukohtaukset erottuvat puolekseen ja niistä huokuu selkeä painolasti, mikä välittyy näytön toiselle puolelle intiimin kuvauksen muodossa.


Peacemaker-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on loistavaa viihdettä alusta loppuun asti. Ei ainoastaan, että se onnistuu tempaamaan suuremmankin luokan skeptikon vakuuttavasti mukaansa, mutta saa se myös DC-kannattajat intoilemaan valoisalta näyttävän tulevaisuuden perään. Nimikkohahmo saa kyllä ihan arvoisensa sarjan, eikä häntä voi sen jälkeen edes muistaa pahalla. James Gunn kertoo Rauhantekijän taustatarinan huolellisella otteella, eikä jätä mitään jossiteltavaa jatkoa ajatellen.
 
Sellainen sivuseikka vielä, että sarjan alkutekstikohtaus on yksi viihdyttävimmistä ja tarttuvimmista hetkeen ja syystäkin. Jos tämän jälkeen ei Wig Wam -yhtyeen ''Do Ya Wanna Taste It'' -kappale soi päässä taukoamatta, niin sitten voi olla, että katsoja on aneeminen kaikelle koukuttavalle. Odotukset toista tuotantokautta kohtaan nousevat tämän myötä luonnollisesti korkeiksi ja toivon todella, että silloin materiaalikin maksaa itsensä takaisin laadukkuudellaan jälleen kerran.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 19.2.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit