Top Gun - lentäjistä parhaat | Top Gun (1986) - arvostelu

 

Ohjaus: Tony Scott
Pääosissa: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer,
Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, John Stockwell,
Barry Tubb, Rick Rossovich, Tim Robbins, Clarence Gilyard
Genre: Toiminta, Draama
Kesto: 1 tunti 50 minuuttia

Tällä kertaa otamme käsittelyyn elokuvan, joka ei omassa nuoruudessani koskaan tullut sopivasti vastaan, vaikka mainetta siltä löytyikin. Top Gun - lentäjistä parhaat on vuonna 1986 ensi-iltansa saanut toimintapainoitteinen draamaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa brittiläinen Tony Scott. Herran tuotanto on jäänyt toistaiseksi itselleni pimentoon, vaikka muutamasta nimikkeestä olenkin joskus kuullut mainittavan. Top Gun - lentäjistä parhaat -elokuva on saanut inspiraationsa kalifornialaisen lehden ''Top Guns'' -artikkelista, joka käsittelee hävittäjälentäjäkoulun opiskelijoita ja heidän rutiinejaan.

Vastaanotto oli jakautunutta etenkin kriitikoiden keskellä, jotka pitivät kovasti elokuvan tuotannollisesta työpanoksesta ja rohkeista stunteista. Vaikka lentokonekohtaukset olivatkin mieleen, monet rakenteelliset seikat pistivät heillä silmään. Yleisö kuitenkin rakasti näkemäänsä ja tekikin elokuvasta lopulta hyvin tuottavan kassamagneetin. Omat odotukseni elokuvaa kohtaan olivat toiveikkaat ja luottavaiset. Onnistuiko Tony Scott vakuuttamaan menestyselokuvallaan vai polkiko tässä tapauksessa massiivinen suosio laadun ohi?


Vuonna 1969 Yhdysvaltojen armeija perusti eliittikoulun parhaimmille piloteilleen, joiden oli tarkoitus oppia harvinaisia ilmataistelutekniikoita ja sisäistää ne käytännön harjoitteilla todellisen tilanteen varalta. Koulusta valmistuu vain priimaoppilaana ja poikkeuksellisena hävittäjälentäjänä. Lentäjät tuntevat koulun nimellä Top Gun. Merivoimissa lentäjänä toimiva Pete Mitchell, koodinimeltään Maverick, saa elämänsä mahdollisuuden edistää armeijauraansa Top Gun -koulutuksessa, mutta hänen tiellään seisovat kuitenkin muut oppilaat ja hänen holtittoman riskialtis asenne.

Seuraamme elokuvassa Tom Cruisen esittämää Maverickiä, joka on tunnettu itsevarmasta ja jopa röyhkeästä asenteestaan. Vaikka mies onkin liioitteleva persoona, puhuvat poikkeukselliset lentotaidot hänen puolestaan. Mies tahtoo kaikkien aikojen parhaimmaksi taisteluhävittäjälentäjäksi ja hän saakin siihen oivan mahdollisuuden, kun merivoimien yksikön paras lentäjä lopettaa työnsä yllättävissä olosuhteissa. Maverick ja hänen aisaparinsa Anthony Edwardsin esittämä Nick Bradshaw, eli Goose, lähetetään Top Gun -koulutukseen, jossa he saavat vastaansa maan taitavimmat lentäjät.


Top Gun - lentäjistä parhaat edustaa vaikuttavasti 1980-luvun elokuvia ja monella tapaa. Vaikka se onkin hyvin mukaansatempaava ja miellyttävä kokemus vastaanotettavaksi, tuntuu se rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna hieman ontuvalta ja ennalta-arvattavalta kokonaisuudelta. Seuraamme, kuinka Maverick pääsee elämänsä näytönpaikkaan todistamaan arvonsa sekä kilpaileville kollegoilleen, että itselleen. Isänsä nimen taakkaa hartioillaan kantava mies on ottanut vastaan paljon kritiikkiä ja epäilyjä uransa aikana.
 
Vaikka tunnemmekin jokseenkin alkeellisella tasolla Maverickin sisällään pitämän tuskan ja halun näyttää taitonsa, käsittelee elokuva poikkeuksellisen vähän miehen taustaa tai niitä merkittävimpiä yksityiskohtia, jotka saisivat katsojan investoitumaan enemmän hahmoon. Hänen toverillinen ystävyyssuhteensa Gooseen antaa kuitenkin osviittaa siitä, minkälaisesta miehestä on lopulta kyse. Toverillisuutta ja läheistä yhteishenkeä ei elokuvasta puutu kuitenkaan ollenkaan, mikä tuokin oman mausteensa muuten yksinkertaiseen konseptiin.
 

Top Gun - lentäjistä parhaat on täynnä vauhdikkaita tilanteita, nasevaa komediaa ja monella tapaa yliliioiteltua romantiikkaa. Etenkin teknisestä näkökulmasta katsottuna teos onnistuu vakuuttamaan laadukkuudellaan. Se nimittäin pitää sisällään monia jännittäviä lentokohtauksia, jotka kaikki eroavat toisistaan joko kontekstuaalisesta tai toteutustyylinsä puolesta. Vaikka niissä olisikin helppo sortua yksitoikkoisuuteen, onnistuvat tekijät kehittämään innoittavan monimuotoisia tilanteita kiinnostuksen ja jännityksen ylläpitämiseksi.

Elokuvan tarjoama komedia korostaa joukkuehengen leikkisää ja jollain tasolla jopa kettuilevaa luonnetta, jota useinmiten kokee ja näkee nimenomaan joukkueurheilussa. Itselleni tuli elokuvan aikana monesti mieleen oma aikani jalkapallon äärellä, joka tarjosi monia vastaavanlaisia tilanteita. Kun kyse on yhteishengestä, terve ja ajoittain jopa leikkisä kilpailuasetelma on aina positiivinen vastakkainasettelussa. Se parantaa suorituksia ja vahvistaa asennetta. Elokuvassa tarjotaan myös ''satumaista'' romantiikkaa, joka ei ainakaan realistisuudellaan vakuuta.


Top Gun - lentäjistä parhaat on hyvin mukaansatempaava ja miellyttävä elokuva, jonka pystyy katsomaan useaankin otteeseen. Ottaen huomioon, että se huutaa 1980-luvun tavanomaisimpia kliseitä, musiikkia ja taiteellisia ratkaisuja, on se joka tapauksessa mielekästä vastaanotettavaa. Vaikka tarinallisesti ei riskejä paljon oteta ja kaavamaisuus välillä paistaakin liian selkeästi rivien välistä, osaa se ajaa asiansa kevytmielisenä kokonaisuutena. Ymmärrän siis täysin, miksi elokuvasta pidetään niin paljon. Itsekin nautin siitä kovasti ja etenkin sen lennokkaasta luonteesta, mutta viilauksia olisi voinut kyllä tehdä enemmänkin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 21.5.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit