Kova vääntö | Hustle (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Jeremiah Zagar
Pääosissa: Adam Sandler, Juancho Hernangómez, Queen Latifah,
Ben Foster, Robert Duvall, Jordan Hull, Heidi Gardner,
María Botto, Ainhoa Pillet, Anthony Edwards, Kenny Smith
Genre: Urheilu, Draama, Komedia
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia

Netflix-alkuperäiselokuvia tuntuu satelevan nykyään viikottain kahden käden sormille laskettavaksi ja on vaikea pysyä niiden perässä omien kiireiden keskellä, mutta yritän parhaani. Tällä kertaa otamme käsittelyyn vuonna 2022 julkaisunsa saaneen Kova vääntö -nimisen urheiludraamaelokuvan, jonka ohjauksesta vastaa enemmän dokumentaarisista tuotoksista tuttu Jeremiah Zagar. Vaikka nimi onkin itselleni täysin tuntematon, kiinnostuin elokuvasta trailerin perusteella. Onko Kova vääntö mistään kotoisin vai kurkistavatko lajityypin yleisimmät työkalut kulman takaa liian näyttävästi esille?


Kovaonninen Stanley Sugerman on pitkäaikainen koripallon kykyjenetsijä, joka toivoo pääsevänsä jonain päivänä valmentajaksi maailman suurimpaan koripalloliigaan - National Basketball Associationiin, eli NBA:han. Mies on onneksi saanut jalkansa jo tukevasti oven väliin, sillä hän työskentelee NBA:ssa pelaavan Philadelphia 76ers -joukkueen luottomiehenä kykyjä haalivana taikurina. Joukkueen kokenut omistaja ehtii antamaan miehelle viimeisen lahjansa ennen menehtymistään - apulaisvalmentajan roolin, jonka pitäisi aloittaa uuden luvun Stanleyn uralla.

Uuden omistajan mukana tulevat kuitenkin huonot uutiset. Lahjakas kykyjenetsijä passitetaan takaisin tien päälle etsimään viimeistä nuorta talismaania, joka voisi tuoda joukkueelle sen kauan himoitun mestaruuden. Vaikka mies onkin alkuun vastahakoinen, päättää hän uransa nojalla tehdä viimeisen palveluksensa joukkueelle päästäkseen vihdoin aloittamaan uuden työnsä valmentajan penkillä. Espanjaan ajautunut Stanley törmää sattumalta omaperäiseen nuorukaiseen, joka pelaa työnsä ohessa suosittua katukoripalloa. Nähdessään tämän roihuavan potentiaalin, päättää kykyjenetsijä muovata nuorukaisesta NBA-lupauksen.


Elokuva alustaa asetelmansa nopealla, mutta luontevalla tavalla avaten Stanleyn rutiininomaista työelämää ja sen monimuotoista luonnetta. Pääsemme heti kättelyssä perille siitä, kuinka raskasta ja stressaavaa työ on perimmiltään. On myös kiehtovaa nähdä, kuinka se vaikuttaa myös miehen onnelliselta vaikuttavaan perhe-elämään, joka odotetustikin kärsii jatkuvasta matkustuksesta. Vaikka perhe tukeekin häntä työssään, alkaa jatkuva poissaolo turruttamaan myös heitä. Valmentajaksi pääseminen varmistaisi ainakin sen, että Stanley voisi viettää aikaa useammin perheensä kanssa, mutta viimeisimpien komplikaatioiden takia tämä joutuu vielä viimeiseen ristiretkeen, joka tekisi unelmasta vihdoin totta.

Adam Sandler esittää elokuvassa Stanleytä, joka toimii tarinassa yllättävän hyvin päähahmona. Ei ainoastaan, että pystymme investoitumaan hänen koettelemuksiinsa, mutta toivomme hänelle sitä menestystä, jota hän havittelee. Menestyksen puolesta koko elämänsä ajan taistellut kykyjenetsijä saa eteensä elämänsä mahdollisuuden, kun hän löytää Espanjan kaduilta lupaavan kaksikymmentäkaksi vuotiaan Juancho Hernangómezin esittämän Bo Cruzin. Bo on Espanjan koripallon entinen huippulupaus, joka on ajautunut vuosien myötä yksinhuoltajuuteen.
 

Vaikka äkilliset elämänkäänteet ovatkin pakottaneet miehen luopumaan koripallounelmistaan, käy hän silloin tällöin pelaamassa katupeleissä. Stanley päättää ottaa Bon mukaansa Yhdysvaltoihin näyttääkseen seurajohdolle uuden talismaaninsa. Vaikka näytöt eivät kannakaan alkuun pitkälle, ottaa kykyjenetsijä elämäntavoitteekseen muovata espanjalaisesta seuraavan tähtipelaajan. Tilanne alkaakin lainehtimaan kiehtovasti omalla nojallaan tarjoten sekä onnistumisia, että epäonnistumisia moneen lähtöön. Yksi asia johtaa toiseen ja koettelemukset vaikeutuvat elokuvan edetessä.
 
Toki, vaikka urheiludraamojen kaavamaisuus puskeekin tarinasta monessa muodossa esille, tuntuu se tunnelmallisesti osuvan nappiin asetelmansa kanssa. Altavastaajan taistelu huipulle kiehtoo katsojaa aina konseptuaalisesta näkökulmasta katsottuna, vaikka kyseessä olisi mikä tahansa tarina. Vaikka urheiludraamat useasti muistuttavatkin toisiaan yksityiskohtiensa puolesta, tuntuvat ne useinmiten pitävän katsojan kiinnostuksen yllä motivoivan ja mukaansatempaavan luonteensa avustuksella. Etenkin itse urheilevana osapuolena pystyn monella tapaa samaistumaan tämänkaltaisiin elokuviin, vaikka ne olisivatkin perimmiltään saman vanhan kierrättämistä kerta toisensa jälkeen.


Kova vääntö onkin hyvin klassinen urheilupainoitteinen elokuva, joka pitää sisällään jokseenkin ennalta-arvattavan tarinan. Hahmot onnistuvat kuitenkin herättämään sen vaikuttavasti eloon. Vaikka NBA-organisaatiotoimintaa elokuva käsitteleekin jollain tasolla, jätetään monet sudenkuopat ja järjestelyt verhojen taakse katsojan mielikuvituksen taakaksi. Tietämättömyys antaa sille mahdollisuuden yllättää monenlaisilla känteillä, mutta asiasta tietävät saattavat kuitenkin jäädä nuolemaan näppejään. Vaikka ohjaaja Jeremiah Zagar tykkääkin vetää maton jalkojen alta aina kun sellainen mahdollisuus avautuu, ovat suurin osa käänteistä kuin suoraan ohjekirjasta konsanaan.

Elokuva on ennalta-arvattavuudestaan huolimatta mukaansatempaava ja koukuttava tapaus. Urheilun ystävät tulevat varmasti pitämään sen tarjoamasta materiaalista, eikä komediakaan ole hassumpaa vastaanotettavaa. On myös hienoa nähdä, että elokuva pyrkii tuntumaan mahdollisimman realistiselta. Siinä onkin järkälemäinen lista vierailevia tähtiä ja koripallon esikuvia, jotka eivät yllättäen tunnu väkisin ahdetuilta lisäyksiltä. Suurin osa heistä esittää itseään ja tuo maailmaan sitä vaadittavaa lisäarvoa ja realismia, mikä taas odotetustikin miellyttää katsojaa. Jos urheiluelokuvat ovat mieleen, niin voin suositella sitä, mutta jos taas eivät, niin voi tämän Netflix-alkuperäistuotoksen jättää suosiolla välistäkin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 14.6.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit