Alien - ylösnousemus | Alien Resurrection (1997) - arvostelu

 

Ohjaus: Jean-Pierre Jeunet
Pääosissa: Sigourney Weaver, Winona Ryder, Dominique Pinon,
Ron Perlman, Gary Dourdan, Michael Wincott, Kim Flowers, Dan Hedaya,
J. E. Freeman, Brad Dourif, Raymond Cruz, Leland Orser
Genre: Toiminta, Kauhu, Scifi
Kesto: 1 tunti 49 minuuttia

20th Century Fox -tuotantoyhtiö päätti erinomaisen Alien-elokuvatrilogiansa jälkeen jatkaa suositun ja menestyksekkään konseptin lypsämistä neljännen osan muodossa. Alien - ylösnousemus on vuonna 1997 ensi-iltansa saanut toimintapainoitteinen kauhuelokuva, jonka ohjauksesta vastaa ranskalainen Jean-Pierre Jeunet. Vaikka mies onkin enemmän tunnettu neljä vuotta myöhemmin julkaistusta romanttisesta komediasta - Améliestä, sai hän mahdollisuuden ohjata Alien-jatko-osan Kadonneiden lasten kaupunki-nimisen tieteisfantasiaelokuvan myötä, jonka omaperäinen visuaalinen tyyli pisti studion johtajien silmään.

Alien - ylösnousemus -elokuvan suunnittelu lähti liikkeelle kuitenkin yhdysvaltalaisen Joss Whedonin palkkauksesta käsikirjoittajaksi, joka oli onnistunut vakuuttamaan studion aikaisemmilla töillään. Mies joutui kirjoittamaan elokuvan lukuisia kertoja uudestaan ja hiomaan sitä elokuvasarjan yhtenäiseen jatkumoon sopivammaksi. Tuotantoprosessi oli siis haastava alkutekijöistään asti, mutta lopulta kolmas jatko-osa löysi tiensä valkokankaille. Elokuvan vastaanotto oli hyvin ristiriitainen jo tuolloin, mutta monet kuvailevat sitä edelleenkin sarjan mustaksi lampaaksi. Onko Alien - ylösnousemus oikeasti niin huono vai pitävätkö kritiikit perää?


Vuonna 2379 avaruusristeilijä USM Aurigalla työskentelevät armeijan tiedemiehet onnistuvat kloonaamaan kaksisataa vuotta sitten Fiorina ''Fury'' 161 -vankilaplaneetalle menehtyneen luutnantti Ellen Ripleyn saadakseen haltuunsa hänen sisällään munivan xenomorph-kuningattaren alkion. Ripley päätetään kuitenkin jättää leikkauksen jälkeen henkiin hänen kehittyneen genetiikansa vuoksi, joka tuntuu ällistyttävän kokeneita tiedemiehiä. Aluksella harjoitetut kokeilut lähtevät lapasesta, kun yksi muukalaisista pääsee vapaaksi ajaen koko miehistön verilöylyn keskelle.

Kuten olen varmasti aiemminkin jo maininnut, Alien-elokuvasarjalla on lämmin paikka sydämessäni monestakin syystä. Vaikka elokuvien laatu onkin vaihdellut rajusti vuosien mittaan, on jokaisella osalla ollut tarjottavanaan viihdettä moneen lähtöön - olkoot se sitten hyvässä tai pahassa merkityksessä. Alien - kahdeksas matkustaja toi kauhun mestarillisesti avaruuden klaustrofobisen tyhjyyden keskelle, Aliens - Paluu taas vei konseptin yhtä vakuuttavasti astetta toiminnallisempaan suuntaan ja Alien³ kokeili taas nostaa panoksia antaen muukalaisorganismille selkeän etulyöntiaseman vajaavaisen miljöön muodossa. Mitä elokuvasarjan neljäs osa sitten tarjoaa?


Alien - ylösnousemus on... elokuva, joka on tosiaan julkaistu. Oliko elokuvasarjalla todella tarvetta sille? Ei välttämättä, eikä ainakaan tässä muodossa. Jos edellinen osa toimi elokuvasarjan kiehtovana kummajaisena, niin tämä toimii suoraan sanottuna sen järkyttävänä mustana lampaana. Ei ainoastaan, että se tuntuu vieraannuttavan katsojan rikkaasta Alien-mytologiasta, mutta se ulostaa sen päälle mitä epäkunnioittavimmin tavoin. Alien³ yritti sentään rohkeudellaan kehittää konseptia ja tuoda uusia järkeenkäyviä piirteitä sen mytologiaan.
 
Elokuvasarjan neljäs osa tuntuu vain änkevän kaikki mielipuoliset ideat mukaan, mitkä kuulostavat ajatuksen tasolla tarpeeksi omaperäisiltä ja ''rohkeilta'' miettimättä suurempaa kokonaiskuvaa ollenkaan. Suurimmaksi osaksi se johtuu studion aggressiivisesta väliintulemisesta, minkä vuoksi esimerkiksi Joss Whedonin käsikirjoitus riepoteltiin tunnistamattomaan muotoon. Mies ei ole sittemmin halunnut puhua elokuvasta ja ymmärrettävistä syistä. Ohjaaja Jean-Pierre Jeunet totesi vuosia myöhemmin haastatteluissaan, että vaikka hänellä olikin vapaat kädet visuaalisen esillepanon ja lavastuksien puolesta, ei hänkään saanut moneen asiaan puuttua.


Sigourney Weaverin esittämä Ellen Ripley olisi rehellisesti pitänyt jättää historiaan. Ei ainoastaan, että hänen läsnäolonsa tuntuu halvalta syyltä saada penkkirivit täyteen katsojia, mutta hänen tarinakaarensa saatiin jo päätökseen vakuuttavalla tavalla edellisen osan merkeissä. Tekijät olisivat voineet hyvinkin jatkaa elokuvasarjaa haluamaansa suuntaan uuden hahmoryppään voimin ja kehittää konseptia eteenpäin. Elokuvan varsinaiset ongelmat nojaavatkin alkutekijöihinsä, jotka kulkevat jatkuvasti ristiriidassa toistensa kanssa ajaen sen jatkuvasti ahtaaseen nurkkaan. Alien - ylösnousemus haluaa olla jotain omaperäistä ja uutta, mutta se ei osaa päästää irti menneestä, jonka menestyksellä se lopulta ratsastaakin.
 
Elokuvan tarinasta on oikeasti turha puhuakaan, sillä se on vain kokoelma toinen toistaan absurdimpia ideoita, joita on nidottu yhteen kuin Frankensteinin hirviötä konsanaan. Alien - ylösnousemus yrittää ''parhaansa'' mukaan myötäillä edellisosien miellyttävimpiä piirteitä, mutta sisäisen identiteettikriisinsä vuoksi se osoittautuukin astetta hankalammaksi tehtäväksi. Käsikirjoitus oli luotu siinä uskossa, että elokuva olisi luonteeltaan astetta kevytmielisempää seurattavaa, mutta ohjaajan oma visio pelaa kuitenkin jatkuvasti sitä vastaan paljon synkemmällä lähestymistavallaan.
 

Tämän vuoksi se tuntuukin niin hajanaiselta sekasikiöltä, jonka rakenteelliset ratkaisut eivät hioudu yhteen takomallakaan ja jonka tunnelma ei pure juuri missään muodossa. Käsiteltävät hahmot ovat perimmiltään hyvin yksiulotteisia ja uhrattavissa olevia yksilöitä, joiden koettelemukset eivät herätä pienintäkään hädän häivää katsojassa. Yksikään heistä ei toimi elokuvassa edes pidettävänä hahmona, minkä vuoksi on vaikeaa saada siitä minkäänlaista otetta. Xenomorphit ovat elokuvan parasta antia, vaikka efektityöskentely ei olekaan kestänyt aikaa kovin kummoisesti. Käytännön efektit näyttävät kuitenkin loistavilta, mistä voin nostaa hattua tekijöille.

Vaikka pidänkin visuaalisesta esillepanosta, näytetään muukalaisrotua elokuvassa vähän turhankin paljon. Jännite katoaa aika nopeasti elokuvan alkamisen jälkeen, kun huomaamme niiden olevan teräksisissä häkeissään. Siitä puheen ollen, Alien - ylösnousemus eroaa edeltäjistään myös siinä, ettei se tunnu keskittyvän elokuvasarjan tarjoamiin yksityiskohtiin tai sääntöihin juuri ollenkaan. Asioita tapahtuu kuin lonkalta heitettynä konsanaan, eivätkä aiemmin todetut pajlastukset pädekään tietyissä tapauksissa. Tämähän johtuu siitä tietenkin, että tarina ajetaan uusien liukuhihnalta tulevien ideoiden myötä jatkuvasti nurkkaan, minkä vuoksi tekijöiden on keksittävä tapoja kiertää niitä.


Pitkäjänteisyyttä ja tavanomaista logiikkaa ei siis voi tuotokselta vaatia, sillä se on ydintään myöten lahoamispisteessä. Alien - ylösnousemus on elokuvasarjan ehdoton häpeäpilkku, joka tullaan muistamaan aina röyhkeänä rahastusyrityksenä, eikä minään muuna. Sillä on elokuvallisesti niin hutera pohjarakenne, ettei se pysy omin avuin edes pystyssä. Mitä enemmän sitä analysoi, sitä enemmän se tuntuu lahoavan käsiin. Elokuvalla on harvat hetkensä, jolloin katsojana sitä jää ihastelemaan yksittäistä kuvaa tai ideaa, mutta niitä ei kahden käden sormille saa valitettavasti edes laskettua. Aluksi se tuntuu pitävän mielenkiinnon jollain tasolla yllä, mutta mitä pidemmälle siinä etenemme, sitä raastavammaksi se alkaa muuttumaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 16.7.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit