Terrifier 2 (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Damien Leone
Pääosissa: Lauren LaVera, Elliott Fullam, Sarah Voigt,
David Howard Thornton, Amelie McLain, Chris Jericho,
Kailey Hyman, Casey Hartnett, Charlie McElveen
Genre: Kauhu
Kesto: 2 tuntia 18 minuuttia

Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Terrifier kuuluu tietyissä piireissä nykykauhun aatelistoon, vaikka mielipiteet jakautuvatkin tavallisten katsojien keskuudessa edelleenkin kahtia. On niitä tahoja, jotka ylistävät elokuvaa maasta taivaisiin, ja sitten on niitä tapauksia, joiden mielestä se on tarpeettoman vastenmielinen. Jäin itse vellomaan näiden kahden ääripään välimaastoon, vaikka jossain määrin se onnistuikin yllättämään minut myös positiivisesti. Nyt onkin aika sukeltaa ensimmäisen jatko-osan pariin, joka on herättänyt paljon kohua puoleen, jos toiseenkin.

Terrifier 2 on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, jonka ohjauksesta vastaa edellisenkin osan kyhännyt Damien Leone. Suuren kysynnän vuoksi mies päättikin pystyttää toistamiseen rahoituskampanjan Indiegogo-sivustolla toiselle kokopitkälle Terrifier-elokuvalle. Lahjoitukset moninkertaistuivat viime kerrasta ja Leone sai sen lisäksi pari yksityistäkin rahoittajaa projektiin mukaan tuodakseen Art-klovnin takaisin valkokankaille. Vaikka tuotanto joutuikin polkemaan hetken paikallaan koronaviruspandemian jyllätessä maailmalla, saatiin elokuva lopulta vihdoin valmiiksi.


Tuotos sai alustavasti vain muutamia rajallisia näytöksiä elokuvateattereissa ympäri maailmaa, mutta hurjan suosion myötä sille annettiin lisää aikaa löytää uudet katsojansa. Siihen ei kauan aikaa kuitenkaan tarvittu, sillä Terrifier 2 on onnistunut lyömään jopa yllättäen itsensä läpi kauhupainoitteisten valtavirtaelokuvien keskuudessa. Parhaillaan ennätyksiä rikkova teos on hyötynyt paljon tunnollisesta kannattajakulttuuristaan ja etenkin efektiivisestä markkinointikampanjastaan, jotka ovat yhdessä saaneet tavallisetkin katsojat teattereihin katsomaan astetta epätavanomaisempaa viihdettä.

Vaikka alkuun elokuvan kesto hirvittikin minua suunnattomasti, olin innoissani ja poikkeuksellisen valmistautunut kokemaan uuden Terrifier-elämyksen isolta kankaalta. Onnistuuko jatko-osa ohittamaan edeltäjänsä laadussaan vai ovatko rahat valuneet valitettavasti hukkaan? Kolmipäinen Shaw'n perhe valmistautuu halloweenin viettoon. Isosisko Sienna viimeistelee vaikuttavaa pukuaan illan juhlallisuuksia varten ja pikkuveli Jonathan saa pakkomielteen Miles Countyn verilöylyn aiheuttaneesta Art-tappajaklovnista, jonka huhutaan edelleenkin olevan vapaalla jalalla. Sienna ja Jonathan joutuvatkin todelliseen selviytymistaisteluun, kun Art löytää tiensä takaisin juurilleen kotikaupunkiinsa.


Terrifier 2 on edeltäjänsä tapaan melkoinen elokuva vastaanotettavaksi. Ottaen huomioon, että ensimmäinen osa toimi enemmänkin esittelykierroksena Art-klovnille ja tämän häiritsevälle vietille, on jatkon syvennyttävä jo enemmän asiaan myös kontekstuaalisesta näkökulmasta katsottuna. Jatko-osa ottaakin astetta traditionaalisemman lähestymistavan konseptiinsa saadakseen maailmastaan ja käsiteltävistä hahmoistaan enemmän irti. Seuraamme tarinassa Shaw'n epätasapainoista perhettä, joka joutuu haluamattaan keskelle hirvittäviä tapahtumia. Lauren LaVera esittää vanhimpana lapsena toimivaa Siennaa, joka haluaa nauttia nuoruudestaan täysillä, vaikkakin äidin valvovan silmän alla.
 
Sarah Voigtin esittämä yksinhuoltajaäiti Barbara taas työskentelee etänä ja yrittää pitää huolen lapsistaan, jotka alkavat käymään pikkuhiljaa hänen hermoilleen. Elliott Fullamin esittämä pikkuveli Jonathan taas tuntuu joutuvan väkisinkin ongelmiin, vaikka hän ei sitä hakemalla haekaan. Poika suunnittelee pukeutuvansa Art-klovniksi halloweeninä, mistä muut perheenjäsenet eivät kovin iloisia ole. Siennan uteliaisuutta alkaa kuitenkin kutkuttelemaan ja kun tämä alkaa näkemään erikoislaatuisia näkyjä aiheeseen liittyen. Pelkokertoimet nousevat efektiivisesti pilviin, kun Art ottaa kaksikon silmätikuikseen.


Elokuva eroaa edeltäjästään monella tapaa. Sen voi ottaa vastaan sekä hyvässä, että pahassa. Jatko-osa yrittää nimittäin tosissaan tuoda näytölle niitä elementtejä, joita se ehkä enemmän tai vähemmän tarvitsi edellisessä osassa - riippuen siitä keneltä kysyy. Tarinaan yritetään keskittyä paljon enemmän ja hahmoja tuodaan mukaan selkeällä tarkoituksella, vaikka taustalla järkyttävät raakuudet ovat yhä enemmän esillä materiaalista. Elokuvan kesto hirvitti alkuun ja ollakseni täysin rehellinen kanssanne, se olisi kaivannut enemmän saksimista. Tuotos pitää sisällään paljon täytemateriaalia, jota ilman pärjäisimme yhtä hyvin muutenkin. Hetkittäin elokuva nimittäin polkee paikallaan, vaikka pitäisi porata rivakammin.
 
Ymmärrän, että ohjaaja haluaisi tuoda kaiken mahdollisen elokuvaan mukaan miellyttääkseen kannattajiaan ja rahoittajiaan, mutta vähempi voi olla parempi tässä tapauksessa. Teoksen tahdikkuus nimittäin kärsii tämän ahtaamisen myötä, minkä vuoksi katsoja jää odottamaan hyvin kärsivällisesti merkityksellisten tapahtumien eskaloitumista kuin kuuta nousevaa konsanaan. Katsojana sitä huomaa myös, että Leonella on valtavasti kiehtovia ideoita, joista voisi ottaa kunnolla kopin, mutta elokuvan edetessä nämä lupaavat aloitukset jäävät joko puolitiehen tai vain alkutekijöihin. Kysymykset valtaavat täten mielen, mutta vastauksia saamme kuitenkin hyvin vähän.
 

''Pelastavana enkelinä'' toimii elokuvassa kuitenkin David Howard Thorntonin esittämä Art-tappajaklovni, jonka hahmoon pääsemme jo vähän enemmän käsiksi. Vaikka monet kysymykset jäävätkin siinä vastaamatta, saamme selkeämmän kuvan siitä, minkälaisesta hahmosta on perimmiltään kyse. Saamme pienen vilkaisun myös tämän pään sisään, joka ei todellakaan ole kunnossa. Vaikka Art onkin läpensä paha, on hänessä joitain inhimillisiä piirteitä, jotka yrittävät puskea kaiken tämän häiritsevyyden läpi valoon. Jos viime elokuvassa jäi epäselväksi, että klovni tuli jäädäkseen, niin jatko-osan myötä ei tällaista epäilystä enää olekaan. Art nousee vakuuttavasti muiden legendaaristen kauhu genren antagonistien viereen.

Tuotannollisesti Terrifier 2 on odotetustikin astetta varteenotettavampi elokuva vastaanotettavaksi. Vaikka budjetti onkin noussut huomattavasti, yrittävät tekijät parhaansa mukaan mukailla edellisen elokuvan esillepanoa ja tunnelmaa pitkäjänteisyyden ylläpitämiseksi. Ei ainoastaan, että tekniikka on parantunut viime kerrasta, mutta käytännön efektit tuntuvat edelleenkin vievän kaiken merkittävän huomion. Tämä on kuitenkin odotettavissa, kun ottaa huomioon, minkälaisesta elokuvasta on kyse. Raakuudet ovat varsin näyttävät ja elokuva tähtää kohtauksissaan paljon isompaan ja häiritsevämpään, missä tekijät mielestäni onnistuvat vaikuttavasti. Etenkin yksi tietty nimeltä mainitsematon ''makuuhuone''-kohtaus saa varmasti katsojan kiemurtelemaan istuimessaan.


Terrifier 2 on todellinen elokuvaelämys, joka jää varmasti sahaamaan mieltä kahtia jälkeenpäin. Vaikka tietyt aspektit jättävät edelleenkin toivon varaan, on kokonaisuus astetta ehjempi perimmiltään. Elokuva ottaa vahvasti vaikutteita legendaarisista slasher-elokuvista, grindhouse-lajityypille tyypillisistä visuaalisista esillepanoista, shokeeraavasta eksploitaatiokauhusta, sekä osittain myös hyytävistä italialaisista giallo-teoksista. Vaikka kaikki ratkaisut eivät olekaan välttämättä parhaimmasta päästä, onnistuu jatko-osa parantamaan tasoaan edeltäjästään. Vaikka elokuvallisesti Terrifierit eivät ole yltäneet mestariteoksiksi, tarjoavat ne jonkin sortin vastenmielistä koukuttavuutta, mikä pitää katsojan uteliaisuuden pilvissä - myös jatkon suhteen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 16.11.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit