Vaarallinen tehtävä | Mission: Impossible (1996) - arvostelu

 

Ohjaus: Brian De Palma
Pääosissa: Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart,
Ving Rhames, Vanessa Redgrave, Henry Czerny, Jean Reno,
Kristin Scott Thomas, Emilio Estevez, Ingeborga Dapkūnaitė
Genre: Toiminta, Jännitys
Kesto: 1 tunti 50 minuuttia


Mission: Impossible -elokuvasarja on kulkenut pitkän matkan siihen pisteeseen, missä se tätä nykyä on. Vuosien 1966 ja 1973 välillä kuvattu Vaarallinen tehtävä -sarja aloitti konseptin käsittelemisen pitkäjänteisen kaavan kautta ja vuonna 1988 se herätettiin takaisin eloon pariksi tuotantokaudeksi puolentoista vuosikymmenen jälkeen. Yhdeksän tuotantokauden jälkeen Paramount Pictures -tuotantoyhtiö, joka jo tuolloin omisti oikeudet sarjaan, halusi tehdä konseptistaan elokuvan.

Yritykset tuppasivat kuitenkin törmäämään jatkuvasti erilaisiin ongelmiin, minkä vuoksi sitä ei vuosiin saatu aluilleen. Kuvaan astui kuitenkin sarjasta nuoruudestaan asti pitänyt Tom Cruise, joka päätti perustaa oman C/W Productions -nimisen tuotantoyhtiönsä ja esittää Paramountille ideansa ensimmäiselle Vaarallinen tehtävä -elokuvalle. Mies onnistui vakuuttamaan johtoportaan ja saamaan hurjan budjetin käyttöönsä tuodakseen ideansa valkokankaille. 


Tuotanto ei ollut kuitenkaan mitään kukilla tanssimista, sillä käsikirjoitus tuntui koko ajan muuttuvan lennosta. Tekijät eivät olleet tyytyväisiä siihen, mutta asioita vietiin siitäkin huolimatta eteenpäin. Ajan kanssa alkoivat palikatkin pikkuhiljaa loksahtamaan paikoilleen kuvausten edetessä ja projekti viimeisteltiin ajoissa, sekä alle annetun budjetin, mikä oli tuohon aikaan poikkeuksellista Hollywoodissa. Markkinointikampanja ulottui televisiotrailereista lukuisiin julisteisiin ja jopa videopeliin asti.

Lopulta Vaarallinen tehtävä tienasi elokuvateatterikierroksellaan erittäin hyvin rikkoen samalla muutamia vaikuttavia ennätyksiä julkaisunsa aikana. Vastaanotto oli pääosin positiivista, vaikka kritiikkiäkin se sai jonkin verran osakseen. Monet alkuperäisen sarjan näyttelijät jakoivat kärkkään mielipiteensä kävelemällä ulos näytöksestä ja kertomalla lehdistölle kasvavan inhonsa elokuvaa kohtaan. Onko Vaarallinen tehtävä lopulta hyvä elokuva vai olivatko kritiikit ansaittuja?


Kiovan operaation jälkeen Jim Phelps ja hänen viimeisin IMF-ryhmänsä lähetetään Prahaan, Tšekkiin, estämään roistoagenttia Alexander Golitsyä varastamasta CIA-tiedustelupalvelun laatimaa peitetarkoituksiin tarkoitettua identiteettiluetteloa. Lupaavan alun jälkeen operaatio kuitenkin epäonnistuu ja melkein koko agenttijoukkue saa surmansa itse kohteen lailla. Ethan Hunt selviää operaatiosta kuitenkin ehjin nahoin ja pakenee pää edellä turvaan.

IMF:n johtaja Eugene Kittridge tapaa Huntin ravintolassa ja kyselee tältä havaintoja epäonnistuneesta operaatiosta. Pian agentille selviää, että kyseinen tehtävä oli vain osa sisäistä operaatiota, jonka avulla yritettäisiin saada tietoja valuttava myyrä selville. Kittridge epäileekin Huntin olevan se agentti, joka on ollut vastuussa IMF:n sisäisistä ongelmista. Uhattuna rangaistuksella mies pakenee paikalta ja yrittää päästä oikean myyrän jäljille pelastaakseen itsensä varmalta turmiolta.


Kyseinen elokuvasarja on siitä kiehtova tapaus, että tutustuin siihen itse henkilökohtaisesti ensimmäistä kertaa neljäntenä osana toimivan Mission: Impossible - Ghost Protocol -elokuvan kautta. Katsoin sitten jatko-osia siitä eteenpäin kääntymättä koskaan alkuperäisen trilogian puoleen. Päätin nyt vihdoin korjata vääryyden ja katsoa kaikki kerralla. Onnistuiko Vaarallinen tehtävä -elokuva vakuuttamaan minut varteenotettavuudestaan vai tarjosiko se pettymyksen?

Sanotaanko näin, että odotin toiveikkaana elokuvan katsomista, vaikka en liikaa paineita halunnutkaan sille antaa. Tämä osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi, sillä se todellakin onnistui yllättämään minut positiivisesti. Vaarallinen tehtävä alustetaan varsin mukaansatempaavalla tavalla. Ei ainoastaan, että pääsemme konseptiin vaivattoman helposti käsiksi, mutta alkutekstikohtaus itsessäänkin herättää katsojan kuin katsojan aistit räikeällä tavalla eloon.


Vaarallinen tehtävä -nimi kuvaa elokuvaa poikkeuksellisen osuvasti. Jo ensimmäisen kolmanneksen aikana panokset nostetaan kattoon ja ruuvia kiristetään tilanteen eskaloituessa yhä pidemmälle kohti tuntematonta. On hienoa nähdä, kuinka harkitusti ja huolellisesti ohjaaja Brian De Palma käsittelee elokuvaansa. Aina kun tuntuu siltä, että tilanne on rauhoittumassa, vedetään matto jalkojemme alta aina vain uudestaan ja katsoja joutuu jälleen kerran uuden koettelemuksen keskelle.

Seuraamme elokuvassa Tom Cruisen esittämää IMF-agenttia Ethan Huntia, joka joutuu yllättävän sisäisen operaation myötä pakosalle aggressiivisen tulen alta. Vaihtoehtojen valuessa käsistä päättää ovela ja käytännöllinen mies tehdä kaikkensa selvittääkseen ja pysäyttääkseen tiedustelupalveluaan uhkaavat myyrät, jotka ovat onnistuneet kääntämään epäilykset kohti ainoaa selviytyjää. Saamme tiukan otteen päähahmostamme ja pääsemme helposti käsiksi tämän vaaralliseksi muuttuneeseen arkeen.


Tarina tuntuu vievän täysin mennessään, eikä suuria ohilaukauksia matkalla synny. Tunnelmallisesti elokuva on kaunis yhdistelmä jännitystä ja toimintaa, joiden sivussa monet koomisemmatkin lisäykset yllättävät nasevuudellaan. Kohtaukset kulkevat loistavasti tasapainotettuna sinfoniana ja ohjaaja tuntuu tietävän tasan tarkkaan sen, mitä kukin tilanne tarvitsee erottuakseen positiivisesti joukosta. Tunnelma korostuukin näyttävästi tarinan edetessä kohti kliimaksiaan ja sitä katsojana oikeasti jännittää lopputuleman puolesta.  

Teknisestä näkökulmasta katsottuna taas elokuva on pääosin vakuuttava taidonnäyte. Vaikka tarina sijoittuukin parin vuosikymmenen päähän, tuntuu teknologia tuohon aikaan verratessa astetta kehittyneemmältä vastaanotettavalta. Efektien puolesta suurin osa ratkaisuista ovat asiansa ajavia, vaikka muutamat yksittäiset toteutukset ovatkin jo parhaat päivänsä nähneet. Danny Elfmanin sävellykset ovat odotetustikin erinomaiset. Ne tuovat elokuvaan paljon vaadittavaa intensiivisyyttä ja tunnelmaa. Tunnusomainen teemasävellys on myös legendaarisen statuksensa ansaitusti saavuttanut.


Vaarallinen tehtävä on loistava vakoojaelokuva, joka ei ainoastaan onnistu tempaamaan katsojaa mukaansa, mutta tarjoilee kirjavan valikoiman viihdettä moneen lähtöön. Vaikka se onkin hyvin suoraviivainen, on materiaali tarpeeksi laaja käänteineen pitääkseen katsojan penkin reunuksella. Teos on ottanut selkeästi vahvoja vaikutteita Kovat kaverit- ja James Bond -elokuvista, joiden elementtejä ohjaaja on onnistuneesti yhdistellyt omaksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Rehellisesti sanoen, en odottanut elokuvan olevan näin laadukas, mutta tässä sitä ollaan - positiivisesti yllättyneitä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 30.6.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit