Nimona (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Nick Bruno, Troy Quane
Pääosissa: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed, Eugene Lee Yang,
Frances Conroy, Lorraine Toussaint, Beck Bennett, RuPaul Charles,
Indya Moore, Julio Torres, Sarah Sherman, Karen Ryan
Genre: Animaatio, Fantasia, Seikkailu
Kesto: 1 tunti 41 minuuttia

Nimona on vuonna 2023 julkaisunsa saanut fantasiapainotteinen seikkailuelokuva, joka on kulkenut pitkän ja poikkeuksellisen kivikkoisen matkan vuosien varrella. Animaatioelokuvan oli määre tulla jo vuonna 2020, mutta Disneyn massiiviset kaupat 20th Century Fox -tuotantoyhtiön kanssa pistivät projektin yllättäen jäihin moneksi vuodeksi. 20th Century Foxin tytäryhtiönä toiminut Blue Sky Studios nimittäin lakkautettiin ja Nimona hautautui sen mukana arkistojen hyllylle.

Onneksemme Annapurna Pictures -niminen tuotantoyhtiö nappasi projektin haltuunsa vuonna 2022 ja jatkoi sen tekemistä uusin voimin. Yhtiö myi sen Netflix-striimauspalvelulle levitettäväksi ja loput onkin historiaa. On kieltämättä helpottavaa nähdä, että suuria työmääriä vaatineet elokuvat näkevät lopulta päivänvaloa vastoinkäymistenkin edessä, sillä vuosien mittaan on jo tullut muutama tapaus vastaan, jossa elokuva ei koskaan etene valmiissakaan muodossa valkokankaille tai striimauspalveluiden valikoimiin.


Keskiaikaista tunnelmaa huokuvassa futuristisessa valtakunnassa asukkaita suojelee eliittiritarien instituutti, joka koostuu ritareista. Ritarit polveutuvat sankaritar Glorethin ja tämän vannoutuneiden apureiden joukoista, jotka karkottivat noin tuhat vuotta takaperin ''suuren mustan hirviön'' valtakunnasta. Ballister Boldheart on ensimmäinen tavallinen ritariksi lyöty mies, joka ei ole perinnöllisesti oikeutettu asemaansa. Valtakunnan kuningatar Valerin haluaa muuttaa perinnettä niin, että kuka tahansa voisi saada oikeuden toimia sankarina.

Ritariseremoniassa kuningatar kuitenkin murhataan salaperäisellä laserlaukauksella, joka lähtee Ballisterin miekasta. Tämä aiheuttaa kaaoksen ja miestä lähdetään metsästämään oikeuden eteen vastaamaan teoistaan. Ballister joutuu pakon edessä piiloutumaan maan alle, jossa hän törmää yllättäen mysteeriseen teini-ikäiseen muodonmuuttaja Nimonaan. Puhdistaakseen nimensä lopullisesti päättää mies lyöttäytyä yhteen tytön kanssa paljastaakseen petolliset kytkökset valtakunnassaan. Tehtävä on kuitenkin odotettua vaikeampi.


Ollakseni rehellinen kanssanne, en tiennyt elokuvan olemassaolosta kuin vasta hiljattain selatessani elokuva-aiheisia uutisia läpi. En täten tiennyt ollenkaan siitä, minkälaisen konseptin äärelle olin astumassa. Päätin kuitenkin sokeasti ja tietämättäni antaa elokuvan vain viedä mennessään - sen se myös tekikin. Elokuva alustaa asetelmansa rivakasti, mutta tarpeeksi selkeästi. Vaikka ensimmäiset kaksikymmentä minuuttia menevätkin kiireellisissä tunnelmissa, pääsemme katsojina yllättävän nopeasti sisään käsiteltävään maailmaan ja sen tarjoamiin hahmoihin.

Kiinnostus kohoaa tarinan edetessä ja elokuva alkaa toden teolla syventymään käsiteltäviin hahmoihinsa pintaa syvemmälle avartaen samalla kiehtovaa maailmaa entisestään. Pääsemme katsojina vaivattoman helposti käsiksi itse materiaaliin ja sen kaoottiseen muottiin, joka sekä miellyttää monimuotoisuudellaan, että tempaa mukaansa viihdyttävällä luonteellaan. Seuraamme elokuvassa Riz Ahmedin esittämää hiljattain eliittiritariksi julistettua Ballister Boldheartia - miestä, joka on uurastanut kovasti etuoikeutetun paikkansa varmistamiseksi.


Pakon edessä hän joutuu kuitenkin kohtaamaan uuden arkensa vainottuna erakkona, jonka aikana tämä oppii hyväksymään erilaisuutta ja löytämään avaramman näkökulman ympärillä vellovaan maailmaan. Chloë Grace Moretzin esittämä Nimona taas on erityislaatuinen teini-tyttö, jolla on taianomainen lahja. Valitettavasti maailma ei ole ottanut häntä vastaan kovin suotuisasti, minkä vuoksi tyttö joutuukin elämään elämäänsä väärinymmärrettynä ja yksinäisissä tunnelmissa. Ballisterin joutuessa aggressiivisen vainon alle, löytää Nimona sopivan hetken löytääkseen oman paikkansa maailmasta.

Tyttö lyöttäytyy vajonneen ritarin kanssa uskomattomaan seikkailuun, joka on täynnä toinen toistaan hurjempia yllätyksiä ja käänteitä. Elokuvan omaperäinen maailma kiehtoo katsojaa monesta näkökulmasta katsottuna. Se yhdistelee historiallisia ja futuristisia elementtejä jopa yllättävän luontevasti keskenään, mikä ennakkoon vaikutti hieman erikoiselta. Valtakunta on kuin kirjaimellinen käsitys vanhan ja uuden ajan risteytyksestä, joka kulkee käsi kädessä ristiriitaisissa tunnelmissa. Elokuvan käsittelee myös yllättävän vaativiakin teemoja.


Erilaisuus ja sen arvokas luonne on asia, jota ei vieläkään osata oikein arvostaa. Vaikka suvaitsevaisuus onkin jo nousemaan päin, on oikeassa elämässä edelleen aistittavissa kapeakatseisuutta ja tarpeetonta vastakkainasettelua asian tiimoilta. Vanhan ja uuden ajan aatteet taistelevat myös vahvasti keskenään omassa maailmassammekin, jossa aiemman sukupolven tahot eivät ole yhtä alttiita muutoksille kuin jälkeläiset. Ottaen huomioon, että asiat muuttuvat ja kehittyvät nykyään entistä nopeammalla tahdilla, voi turhautumisen jollain tasolla kyllä ymmärtää. Samaa mieltä ei tietenkään siitä tarvitse olla.

Ihmiset haluavat kuitenkin tuntea yhteenkuuluvuutta - se on meidän luonnossamme. Täten on ihan ymmärrettävää, että monet meistä tuntevat olonsa väärinymmärretyiksi ja yksinäisiksi. Yhteiskunnallisessa mittakaavassa erilaisuus on vasta hiljattain saanut huomiota osakseen, vaikka vaikutukset ovatkin vielä kaukana toivotusta. Tunnelmallisesti elokuva onnistuu leikittelemään tunteilla ja tarjoamaan poikkeuksellisen kirjon lajityyppejä materiaalin monipuolistamiseksi. Kokemus on kaikin tavoin miellyttävä, eikä sen aikaansaannoksia voi edes kieltää.


Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva vaikuttaa hyvin laadukkaalta työltä, joka löytää oman kultaisen keskitiensä vakuuttavasti kestonsa aikana. Erilaisia ideoita ja tyylejä onnistutaan yhdistelemään luontevasti yhteen kaoottisuudenkin keskellä, joka tempaa vain vastustamattomasti katsojan kuin katsojan mukaansa. Ääninäyttelijät tekevät työtä käskettyä ja tarjoavat varsin laadukasta seurattavaa hahmojensa verukkeilla. Koska olemme niin investoituneita maailmaan ja sen tarjoamiin yksityiskohtiin, tuntuu vaikutus paljon suuremmalta kuin mitä se paperilla näyttäisi olevan.

Nimona on loistava elokuva, joka ei ainoastaan onnistu taklaamaan vaativia teemoja vaikuttavan tarinansa avustuksella, mutta se tarjoaa sen lisäksi myös huikean yhdistelmän erilaisia tunteita ja kokemuksia katsojan vastaanotettavaksi. Ottaen huomioon, etten tiennyt tuotoksesta mitään ennakkoon, on myönnettävä, että se todellakin onnistui yllättämään positiivisesti. Sanoma on todella tärkeä ja se saa katsojan varmasti pohdiskelemaan. Alamme arvostamaan asioita vasta kun ne ovat jo poissa. Eläkäämme siis hetkessä nauttien pienistäkin asioita, sillä ne, jos mitkä, merkkaavat eniten.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 6.7.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit