Napoleon (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Ridley Scott
Pääosissa: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim,
Ben Miles, Ludivine Sagnier, Matthew Needham, John Hollingworth,
Youssef Kerkour, Phil Cornwell, Édouard Philipponnat
Genre: Elämäkerta, Draama, Historia
Kesto: 2 tuntia 38 minuuttia

Napoleon on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut eeppinen elämäkerrallinen aikakausidraama, jonka ohjauksesta vastaa brittiläinen Ridley Scott. Vuonna 2020 The Last Duel -elokuvan valmistuttua Scott ilmoitti tekevänsä elokuvan yhdestä kaikkien aikojen suurimmasta ja vaikuttavimmasta sotilaallisesta komentajasta - Napoleon Bonapartesta. Vaikka herran filmografia onkin ollut laadullisesti hieman aaltoileva, etenkin viimeisen vuosikymmenen aikana, olin hyvin innoissani kyseisestä uutisesta.

Kyseessä on kuitenkin kiehtova historiallinen hahmo, jonka tarina on varmasti jokaiselle koulun käyneelle tuttu tavalla tai toisella. Vaikka olinkin innostunut asiasta ja julkistetuista nimekkäistä näyttelijäkiinnityksistä, alkoi tämä innostus alkoi kuitenkin pikkuhiljaa kaikkoamaan vuosien vieriessä, kunnes pääsimme loppusuoralle odotuksemme suhteen. Vastaanotto on ollut pääosin positiivista, mutta ei ehkä ihan sillä tasolla, mitä sen toivoisi olevan. Vastaako Napoleon odotuksia?


Elokuvan tarina keskittyy pääpiirteittäisesti korsikalaisen Napoleon Bonaparten räjähdysmäiseen suosioon Ranskan vallankumouksen aikana, miehen nälkäisen vallanhimon johtamiin voitokkaisiin taisteluihin, sekä tämän myrskyisään yksityiselämään, josta huhuiltiin julkisesti hyvin näyttäväänkin sävyyn tilanteen eskaloituessa. Alkuasetelmat olivat siis hyvin lupaavat heti kättelyssä, sillä kaikki merkittävimmät tapahtumat ja tukipilarit oli otettu huomioon tarinaa suunnitellessa.

Onnistuuko Napoleon-elokuva lopulta vastaamaan näihin lupauksiin käytännössä? Vaikka pinnallisesti voinkin sanoa, että kyllä se jollain tasolla vastaa, kallistaa kolikon kääntöpuoli minua myös vastakkaiseen suuntaan jonkin verran. Henkilökohtaisella tasolla elokuva on hieman ristiriitainen kokemus, joka kiehtovasta asiayhteydestään huolimatta jää ehkä hieman aliravituksi ja hajanaiseksi yhdistelmäksi. Siihen vaikuttavat monet asiat ja lähestymistavat, jotka tulevat kyllä esille tuota pikaa...


Sellaisenaan elokuva ajaa asiansa etenkin viihteellisestä näkökulmasta katsottuna. Katsojana sitä uppoutuu käsiteltävään maailmaan ja aikakauteen, eikä sen esillepanossa ole varsinaisesti mitään merkittävää kritisoitavaa. Pääsemme hahmoihin käsiksi suhteellisen moitteettomasti tapahtumien edetessä, eikä heidän kyseenalaisia puoliakaan silotella turhaan posliinimaisen imagon suojelemiseksi. Täten hahmojen suoraviivainen ja rajoittunut ajatusmaailma välittyy vakuuttavasti näytön toiselle puolelle.

Elokuva on kieltämättä pitkä kestoltaan, mutta jollain erikoisella tavalla se tuntuu siltikin liian lyhyeltä ottaen huomioon sen suuremman kokonaiskuvan. Elokuva koostuu nimittäin lukuisista merkittävistä tapahtumista ja käänteistä, jotka määrittelevät nimikkohahmon elämää ja sen vääjäämätöntä suuntaa. Koska näitä käsiteltäviä asioita on näinkin paljon, tuntuu elokuva jatkuvasti harppovan ajassa eteenpäin hieman varomattomastikin. Tästä ne varsinaiset ongelmat alkavat sitten kumpuamaan...


Vaikka pääsemmekin hahmoihin käsiksi pinnallisella tasolla ja haluamme investoitua heidän koettelemuksiinsa syvällisemmin, tuntuu elokuva rajoittavan mahdollisuuksia hyppelehtivällä luonteellaan. Eikä siinä mitään, tapahtumat etenevät aika jouhevalla otteella eteenpäin, mutta se kaivattu painoarvo ja merkityksellisyys yksityiskohtien suhteen tuntuu vain ikävästi kärsivän tarinan edetessä. Tämän vuoksi en ainakaan henkilökohtaisesti meinannut millään päästä emotionaalisella tasolla samalle aaltopituudelle elokuvan kanssa.

Vaikka en ole todellakaan Napoleon-asiantuntija, tuntuu Ridley Scottin kuvaus hänestä hieman puolueelliselta näkemykseltä näin puolueettomasta näkökulmasta katsottuna. Ymmärrän täten, miksi ranskalaiset katsojat ovat olleet jokseenkin kriittisempiä elokuvan suhteen, sillä nimikkohahmo tuntuu ajoittain nojaavan liiankin humoristiselle puolelle toteutuksessaan. Joskus se on tehty tarkoituksella ja joskus taas tahattomasti. Ottaen huomioon, että elokuva yrittää olla vakavaluonteinen, on tämä paikoitellen liioiteltu lisä silmiinpistävää seurattavaa.


Kohtaukset ovat itsessään laadukkaasti toteutettuja ja miellyttäviä luonteeltaan - paikoitellen jopa loistavia. Vaikka draama kärsiikin hieman tarinankerronnan hyppelehtivästä luonteesta, onnistuvat etenkin taistelukohtaukset pääsemään omiin oikeuksiinsa. Ne ovat vaikuttavia esillepanossaan ja jossain määrin myös brutaaleja tarjontansa puolesta. Visuaalisesti elokuva on pääosin komeaa katsottavaa, vaikka tietyn sortin pienimuotoisuus tuntuukin turhaan heijastuvan muutoin hienoista lavasteista. Puvustus on erinomaisella tasolla, enkä yhtään ihmettele, jos elokuva tulisi saamaan jonkin sortin tunnustuksia asian tiimoilta alkavalla gaalakaudella.

On myös pakko mainita yksi yksityiskohta, mikä on kummitellut mielessä jo pidemmän aikaa, enkä ymmärrä miksi sen suhteen ei voisi vain pysyä omalla raiteellaan. Asiayhteydestään huolimatta elokuva on englanninkielinen, eikä siinä mitään, mutta aina aika ajoin se päättää sitten kuitenkin vaihtaa lähestymistapaa ja heittää muutaman vieraskielisen lisäyksen. Kun olemme puolet elokuvasta tottuneet ajatukseen siitä, että maailma pyörii tiettyjen sääntöjen mukaan, niin miksi sitä illuusiota pitää rikkoa vailla mitään kontekstuaalista tarvetta? Pieni huomautus toki, mutta se pätee ihan yleiselläkin tasolla elokuviin.


Napoleon on elokuva, jolla on aihioita toimia loistavana elämäkerrallisena epookkina, mutta valitettavasti tässä muodossaan se jää hyvyydestään huolimatta hieman ristiriitaiseksi tapaukseksi. Roolisuoritukset ovat mainioita ympäri pöydän, enkä oikein pysty nostamaan yksittäistä näyttelijää ylitse muiden. Martin Phippsin sävellykset ovat miellyttävää kuultavaa ja sen eeppisyys korostuu etenkin taistelukohtausten aikana. Nyt onkin kiehtovaa nähdä, että onnistuuko Apple TV+ -striimauspalveluun julkaisunsa saava pidempi leikkaus elokuvasta täyttämään nuo vajaavaisuudet toimiakseen astetta eheämpänä kokonaisuutena.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 21.11.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit