Chernobyl | Minisarja (2019) - arvosteluOhjaus: Johan Renck
Pääosissa: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley,
Emily Watson, Paul Ritter, Adam Nagaitis
Genre: Draama, Historia
Jaksoja: 5

Kun ensimmäistä kertaa kuulin HBO:n Chernobyl-minisarjasta, olin kiinnostunut, mutta en oikein tiennyt mitä siltä voisi kuitenkaan odottaa. Viisijaksoinen sarja perustuu ennenkuulumattomaan tositarinaan, joka sijoittuu vuoden 1986 Neuvostoliiton alla toimivaan Chernobylin ydinvoimalaan ja sen onnettomuuden ympäröiviin tapahtumiin rohkeiden miesten ja naisten tarinoiden siivittämänä. Nämä lukuisat yksilöt tekivät suuria uhrauksia pelastaakseen Euroopan sanoinkuvaamattomalta katastrofilta tai oikeastaan sen suuremmalta leviämiseltä. Minun odotukseni sarjaa kohtaan olivat hyvin korkeat, sillä se juuri hiljattain nappasi itselleen kaikkien aikojen parhaimman sarjan tittelin Game of Thronesin ja Breaking Badin hallusta.

Neuvostoliittoon kuuluneen Chernobylin mailla ydinvoimala ajautuu monien valitettavien vaiheiden jälkeen onnettomuuden partaalle koko Euroopan laajuiseksi uhaksi. Kun ydinvoimalan reaktori lopulta räjähtää elämään avonaisena, maan vaikutusvaltaisimmat, sekä parhaimmat tutkijat joutuvat lyömään viisaat päänsä yhteen ensin pysäyttääkseen reaktorin palamisen, joka puskee tunneittain tonneittain tappavaa radioaktiivista säitelyä ilmaan sitä odottamattomien siviilien hengitettäväksi, ja sitten selvittääkseen voimalan räjähdyksen perimmäisen tieteellisen syyn, sekä henkilökunnan kyseenalaisten ratkaisujen takana lymyilevät salaisuudet. Onnistuvatko ydinfyysikot Valery Legasov ja Ulana Khomyuk energiaministeriön johtajan Boris Shcherbinan kanssa selvittämään tämän eriskummallisen tapauksen peitetyt salat ja paljastamaan vastuulliset tahot oman turvallisuutensa tasapainotellessa vaakalaudalla?


Minisarja käsittelee ydinvoimala onnettomuutta ja sen poliittista tarkoitusperää Neuvostoliiton ristiriitaisessa yhteiskunnassa. Sen vaikutus siviileihin on ollut aivan järjettömän valtava ja onnettomuuden peittelyprosessi on jokseenkin hävytöntä seurattavaa, kun ymmärtää sisimmässään, että joku on ollut yksinomaan vastuussa tästä katastrofista vetäen monta muutakin vaikuttajaa mukaansa. Sekin on aivan käsittämätöntä ajatella, että kaikkien näiden tapahtumien keskellä syypäät ovat alkaneet omiin varotoimiinsa, jotta eivät paljastaisi pomojensa tekosia oman maineensa ja asemansa turvaten jatkoa ajatellen.

Tuotos saa Neuvostoliiton hallinnon ja itse johtoportaan näyttämään hyvin huonossa valossa, mikä taas on täysin oikeutettua tässä tietyssä tapauksessa. Kun kyse on yksittäisten ihmisten ratkaisuista heidän omahyväisten maaliensa saavuttamiseksi, kaikkien maalaaminen häpeällä on hiukan ylilyövää, sillä tapausta selvittäviä sankareita ei olla huomioitu tässäkään tapauksessa. Kuten sarjassakin monesti viitataankin, maailman pelastajana toimiminen ja valtiota vastaan asettuminen on itsetuhoinen teko kaikessa sankarillisuudessaankin, sillä kukaan ei halua myöntää tämän kaliiperin virhettä etenkään sellaisessa valtiossa, jossa näin häpeällisiä takaiskuja ei suvaita missään muodossa.


Tämän vuoksi kyseistä katastrofia yritetään vain jatkuvasti peitellä ja rauhoitella siviileiltä ja muilta valtioilta, jotta tapaus ei pilaisi Neuvostoliiton jykevää mainetta maailmalla. Vaikka yksittäiset ihmiset ovatkin vastuussa ydinvoimalan karmeasta onnettomuudesta, Neuvostoliiton oma johtoporras maineensa tahriintumisen pelossa, tekevät suurimman vääryyden peitellessään tätä koko Eurooppaa uhkaavaa järisyttävää katastrofia omahyväisten motiiviensa vuoksi. Kyseinen tilanne aiheuttaa myös valtiolle aitoja pelon hetkiä ja vaikutusvaltaisimmat virkamiehet alkavat etsimään epätoivoisesti erilaisia toimitapoja hiljentääkseen kaikki totuuden tietävät tahot saadakseen tapauksen painumaan valtion salaisuutena syvälle unholan maille. Tilanne sattuu vain onneksi eskaloitumaan hieman monimutkaisemmaksi kokonaisuudeksi, jossa pelataan sekä aikaa, että koko maanosan turvallisuutta vastaan.

Chernobyl oli kaikin puolin pysäyttävä kokemus. Alusta asti sarjan tunnelma on kutkuttava, sydäntäsärkevä, raa'ahko ja hitaasti sisältä syövyttävä kokonaisuus, joka aavemaisuudellaan onnistuu vangitsemaan katsojansa häiritsevän traagiseen ympäristöönsä emotionaalisella tasolla riepoteltavaksi. Kun tiedostaa, että kuinka paljon ihmishenkiä vaati peitellä ja oikaista parin ihmisen aiheuttamaa järkyttävän kamalaa virhettä. Chernobylin tapaus jää kuin jääkin toistaiseksi - ja toivottavasti myös viimeiseksi - ehkä merkittävimmäksi ihmisvirheestä aiheutuneeksi katastrofiksi, joka edelleenkin kummittelee hiljaisella läsnäolollaan Ukrainan maaperällä ihmisten muistissa. Sarjan konfliktit sen pohjalta ovat kriittisen massiivisia ja niiden oikaisemiseen vaaditaan äärimmäisiä toimia, sekä moraalisesti kyseenalaisia ratkaisuja isomman pahan välttämiseksi.


Paljon on tietenkin fantasisoitu sarjan tapahtumia draaman nostattamiseksi, mutta varsinainen totuus sen kaiken takana on ja pysyy kuitenkin väistämättömän oikeana. Draama on ensiluokkaista ja hyvin moniuloitteista moraaliin ja oikeudenmukaisuuteen katsomatta. Se tuntuu sisimmässämme ikään kuin henkisenä pahoinvointina samanaikaisesti säväyttäen hypnotisoivalla tarinankerronnallaan ja hyvin vakautetulla tasapainollaan. Tapahtumien aikana sarjaa voi pitää jokseenkin opettavaisena oppituntina esimerkiksi kemiallisten yhdisteiden, sekä itse ydinvoimalan perusteista ja sen toimintatavoista.

Olisin kyllä toivonut täydellisen autenttisuuden valossa vielä, että koko sarja olisi ollut venäjän kielellä toteutettu, mutta ihan bisneksenkin kannalta se ei olisi ollut kovin kannattava ratkaisu, sillä englanti on luonnollisestikin paljon globaalimpaa ja rahallisesti tuottavampaa tämän sortin tuotannoissa. Oli kuitenkin erittäin huikeaa yllätyksekseni kokea, että vähäinen venäjän kieli, jota sarjassa käytettiin oli virheetöntä kaiken kaikkiaan. Näin venäläisenä kaverina voin sanoa myös varmuudella, että sarjan lavastus, puvustus, sekä muut yksityiskohdat autoista toimitiloihin ovat erittäin autenttisen näköisiä ja tarkkoja jäljitelmiä.


Visuaalisesti tuotos on hyvin miellyttävä ja se käyttää hyvin kokeilumielistä lähestymistapaa kuvaukseensa löytääkseen uniikeimmat, sekä kauniimmat kuvakulmat sarjaa varten. Musiikki on painostavaa ja aavemaista kokonaisuudessaan. Se tekee kohtauksista ja itse tunnelmasta paljon pysäyttävämmän ja sydäntäsärkevämmän kokonaisuuden, joka uppoaa syvälle ihon alle. Etenkin sarjan viimeinen jakso on pysäyttävä ja hermoja raastava kokonaisuus, joka tuo esiin tapahtumien todellisen luonteen ja niiden perimmäisen tarkoituksen.

Chernobyl on muuten lähes täydellinen sarja jokaisella osa-alueella, mutta yksi sivujuoni sarjan puolessa välissä vaikutti hieman erilliseltä ja jokseenkin ylimääräiseltä kokonaisuuteen heijastaessa. Toki, se tuo hieman erilaisempaa näkökulmaa tähän traagiseen asetelmaan näin yhteiskunnallisesta näkökulmasta katsoen, muta se ei muuten oikeastaan tuo tarinalle mitään pakollista toista näkökulmaa kummempaa. Roolisuoritukset ovat aivan mielettömän varteenotettavia ja näyttelijöiden tunnollinen paneutuminen sarjan eteen on käsinkosketeltavan upeaa seurattavaa.


Kyseinen sarja on ehdottomasti parhaiten toteutettu sarja sekä teknisestä, että suoritusten näkökulmasta katsoen, minkä olen tähän asti kokenut. Se on hyvin vangitseva ja avartaa omaa maailmankuvaa näppärästi erinomaisen tarinansa avustuksella. Suosittelen ehdottomasti kaikille katsottavaksi, sillä näin aavemaista ihon alle uppoutuvaa draamaa, ette luultavasti ole aiemmin kokeneet näin raa'asssa muodossaan. Aivan mieletön sarja ja ehdottomasti ansaitsee ylistyksensä alusta loppuun asti.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 4.6.2019
Lähteet: kansikuva ja sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit