Le Mans 66 - Täydellä teholla | Ford v Ferrari (2019) - arvosteluOhjaus: James Mangold
Pääosissa: Christian Bale, Matt Damon,
Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Josh Lucas,
Ray McKinnon, Noah Jupe, Tracy Letts
Genre: Toiminta, Draama, Elämäkerta, Urheilu
Kesto: 2 tuntia 32 minuuttia

Erinomaisen Loganin ohjannut James Mangold tarttuu tällä kertaa kaksin käsin kiinni kilparatista ja yrittää tuoda tämän tositapahtumiin perustuvan ällistyttävän tarinan näytölle. Pidin Loganista erittäin paljon, joten pienet odotukset olivat tässäkin paikallaan. Siitä huolimatta yritin kuitenkin hieman pidättäytyä tämän elokuvan kohdalla, sillä vaikka sen tarjoama traileri olikin oikein toimiva ja ohjaaja kykeneväinen tuomaan hyvän elokuvan, siitä ei lopulta ihan huokunut sellaista varsinaista laatuelokuvan tunnetta. Toivoin sen kuitenkin olevan sellainen ja siksi jätin pienen oven auki ajatukselle, että tämä saattaisi olla erittäin hyvä elokuva.

Amerikkalainen autosuunnittelija Carroll Shelby ja -mekaanikko Ken Miles saavat muutamien mutkien ja onnenpotkun saattelemana Ford Motorsilta mahdollisuuden kehittää maailman parhaimman ja vallankumouksellisimman kilpa-auton taistellakseen ylivertaisen Ferrarin kanssa paikasta autoteollisuuden kärkinimenä. Samaan aikaan he kuitenkin joutuvat taistelemaan jatkuvaa korporatiivista väliintuloa vastaan, sillä eriävien mielipiteiden vuoksi molemmat osapuolet tökkivät tikkuja rattaiden väliin yrittäessä saada omaa tahtoaan läpi.


Carroll Shelby on sydänvian vuoksi lopettanut menestyksekäs kilpakuski, joka on vaihtanut kilparatissa kirmaamisen kilpa-autojen suunnittelemiseen ja valmistamiseen. Hän on määrätietoinen ihninen, joka yrittää kaikkensa määränpäänsä saavuttamiseksi. Hän yrittää lobata tuttunsa Ken Milesin ajamaan heidän kehittelemäänsä kilpa-autoa Le Mansissa, mutta tämän räikyvä persoonallisuus ei kuitenkaan vakuuta jokaista Ford Motorsin toimitusjohtajaa liputtamaan tämän lahjakkaan tulokkaan puolesta.

Ken Miles on nimittäin erittäin sarkastinen ja naseva sanoistaan. Hänen kanssaan on hankala toimia sosiaalisissa tilanteissa yhdessä, jos yhteistä linjausta ei löydetä alusta asti. Hän toimii automekaanikkona ja on työssään yksi parhaimmista, sllä hän tuntee auton kuin auton läpikotaisin mittavan tietovarastonsa ja ulottuvan teknisen vainunsa avustuksella. Carroll, Ken ja Ford Motors yrittävät rakentaa ennennäkemätöntä kilpa-autoa voittamattoman Ferrarin vastukseksi vuoden 1966 kahdenkymmenenneljän tunnin Le Mans -autokisaan, mutta matka ei odotetustikaan ole ihan helpoimmasta päästä saatika välttämättä mahdollinen.


Ford Motorsin autoteollisuus rämpii pohjamudissa, vaikka he valmistavatkin autoja kaikkiin muihin merkkeihin verrattuna ylivoimaisesti eniten. Tämä tosin vaikuttaa automaattisesti tuotteen laatuun ja tämän vuoksi myös kuluttajat ovat alkaneet vähentymään. Kriittisessä tilanteessa mateleva Ford Motors haluaa päästä takaisin jaloilleen auto-alalla ja toivovat Ferrarin uniikin ideologian toimivan myös heidän tallissaan. He aikovat panostaa täysillä kilpaurheiluun ja kehittää autojensa teknistä puolta mahdollisimman paljon päästäkseen takaisin jaloillensa.

Ford Motorsilla on myös erinomainen motiivi ja konflikti tukemassa tätä ennennäkemätöntä vastakkainasettelua, heidän yrittäessään lyödä selkeästi suurempaa ja paremmin valmistautunutta vallanpitäjää. He yrittävät rakentaa nopeimman ja uniikeimman kilpa-auton ennätykselliseen yhdeksäänkymmeneen päivään Carrollin ja Kenin avustuksella, mutta yksi Ford Motorsin toimitusjohtaja, Leo Beebe, ei tunnu leikkivän reilusti uusien tulokkaiden kanssa saattaakseen Ford Motorsin yhteiseen määränpäähänsä.


Le Mans 66 - Täydellä teholla on hyvin pitkä urheiluelokuvaksi, mutta se ei kuitenkaan tunnu laahustavan yhtään edetessään mikä tuli ainakin meikäläiselle täysin yllätyksenä. Sen ongelmat tuntuvatkin perimmältään olevan hieman syvemmällä yksityiskohdissa ja painopisteissä, jotka ajoittain toistavat itseään kaikessa kaavamaisuudessaan, sekä seuraavat ajoittain myös ennalta-arvattavia teitä tietyissä tapauksissa. Elokuvan tarina kuitenkin keskittyy kolmeen selkeään painopisteeseen: Fordin ja Ferrarin vastakkainasetteluun, Carroll Shelbyyn, sekä Ken Milesiin.

Tämä laaja kokonaisuus on tasapainotettu hienovaraisesti ja yllättävän luontevalla otteella, vaikka käsiteltävää onkin enemmän kuin mitä välttämättä tarvitsisi olla. Painopisteiden lisäksi elokuvalla on hyvin monta hahmoa käsiteltävänä ja tämän vuoksi se joutuukin hyvin paljon poikkelehtimaan paikasta toiseen alustamassa ja rakentamassa heitä parhaansa mukaan. Omasta mielestäni he onnistuivat siinä vakuuttavasti, vaikka toki potentiaalia olisi voinut olla enempäänkin keskittyessään johonkin tiettyyn hahmoon enemmän, sillä nyt meillä tuntui olevan monta pää- ja sivuhahmoa käsittelypöydällä.


Hahmojen läpikäymät koettelemukset ovat vaativia ja ne nostattavat elokuvan jännitettä, sekä efektiivisyyttä erittäin vakuuttavalla tavalla. Elokuva luo jatkuvasti uusia käänteitä, sekä tapoja koetella hahmojamme ja onnistuu myös hienosti kokeilemalla onneaan rohkeilla, sekä ennalta-arvaamattomilla ratkaisuillaan rikkoa kaavamaisuuttaan - ne myös suurimmaksi osaksi yleensä kannattavatkin. Elokuvassa on myös helposti yksi viime vuosien raivostuttavimmista hahmoista Leo Beeben muodossa, joka on tuotu aiheuttamaan tuntuvaa hämminkiä asetelmaan ja hän tekeekin sen niin hyvin, että sitä jopa katsojana pystyy ihailemaan kaikesta ärsytyksestä huolimatta.

Elokuvan roolisuoritukset ovat erittäin hyviä ja mikä tärkeintä - uskottavia. Alussa menee toki hetki aikaa totutella näyttelijöiden uniikeihin ratkaisuihin hahmojen persoonallisuuksien esillepanon puolesta aksenteista käyttäytymiseen, mutta hyvin nopeasti sitä onneksi uppoutuu tähän mailmaan ja sen tarjoamiin hahmoihin aiheuttaen uskottavan illuusion elokuvan uskottavuudesta. En yllättyisi yhtään vaikka Matt Damon tai Christian Bale saisivat ehdokkuuden sun toisen omista vaikuttavista roolisuorituksistaan, mutta voittoon eivät luultavasti kuitenkaan ihan näillä eväillä yllä. Listalle on kuitenkin varmasti mahtava mahdollisuus päästä.


Draama iskee ja komedia onnistuu naurattamaan moitteettoman oloisesti. En ajatellut elokuvan olevan näin viihdyttävä ennakkoon, mutta näin ne liikkuvat kuvat onnistuvat ajoittain yllättämään vastoin kaikkia oletuksia ja odotuksia. Emotionaalisesti olemme jokseenkin investoituneita elokuvan tarjoamaan tarinaan ja toivomme päähahmojemme pärjäävän kaikkia vastoinkäymisiäkin vastaan. Vaikka tiedostankin, että hahmojen saralla oltaisiin voitu mennä vielä syvemmällekin ja perusteellisemmin, tämäkin määrä keskittymistä toimi näytöllä lopulta oikein mainiosti.

Ajo- ja kisakohtaukset ovat jopa törkeän päräyttäviä ja adrenaliinitäytteisiä kokonaisuuksia, joiden aikana katsojana tuntee olevan hengessä täysillä mukana ajajan vierellä. Tunnelma nousee automaattisesti paljon energisemmäksi ja eeppisemmäksi moottorin jyllätessä tärykalvojamme miellyttävällä äänimaailmallaan. Teknisesti analysoituna Le Mans 66 - Täydellä teholla on erinomainen kaikin puolin. Kuvaus on näyttävän laadukasta erilaisista tekniikoista hyvin värikkään vaaleaan väripalettiin. Kuten hetki sitten mainitsinkin, äänimaailma on rikas ja syväluotaava kokemus itsessäänkin ja se tuo elokuvalle niin paljon syvyyttä ja tunnelmaa mitä pidemmälle siinä edetään.


Vaikka muutamia rakenteellisia viilauksia olisikin voitu tehdä kokonaisuuden parantamiseksi, lähdin teatterista loppujen lopuksi hymysuin ja hyvin mieltyneenä saamaamme lopputulokseen. Urheiluelokuvien saralla voin sanoa, että tämä tuotos on ehdottomasti yksi niitä parempia suorituksia, joita olen viime aikoina saanut kokea. Suosittelen elokuvaa lämmöllä ehdottomasti kaikille autofanaatikoille ja viihdyttävien elokuvien etsijöille. Ei muuta kuin nasta lautaan ja katsomaan vauhdikasta viihdettä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 9.10.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit