The King (2019) - arvosteluOhjaus: David Michôd
Pääosissa: Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Sean Harris,
Robert Pattinson, Ben Mendelsohn, Lily-Rose Depp
Genre: Draama, Historia, Elämäkerta
Kesto: 2 tuntia 20 minuuttia

Netflix on vuosien varrella ollut hiukan tuhlaileva tuotoksiensa suhteen. Vaikka heidän sarjavalikoimansa onkin suurimmaksi osaksi laadukasta, alkuperäisiä elokuvia he eivät tunnu millään saavan kuosiin ja pitkäjänteiseen järjestykseen. Toki ajan mittaan on tullut pari yllättäjääkin, mutta suurimmaksi osaksi tarjottava materiaali on ollut automaattisestikin uudelleenkierrätykseen heitettävää ajantuhlausta.

Nyt oli kuitenkin sopiva mahdollisuus saada Netflixin kurssi alkuperäisten elokuvien suhteen nousuun. Historialliseen aikaan sijoittuva The King perustuu William Shakespearen Henrik IV: Ensimmäiseen ja toiseen osaan sekä Henrik V:hen, joten alkuperäismateriaaleja ei voi kyllä syyttää sitten mistään.


Hal, englantilaisen valtaistuimen prinssi ja perillinen kruunataan kuningas Henry V:ksi tyrannisen isänsä kuoleman jälkeen. Huonoista elämäntavoista tutuksi tullut nuori mies joutuu ryhdistäytymään ja johdattaa kuningaskuntansa uuteen aikakauteen korjaillen isänsä jälkeenjättämiä konflikteja ja epäkohtia. Onnistuuko vallankumouksellinen muutos vai ovatko vanhat perinteet ja tottumukset ajaneet kuningaskunnan omaan tuhoonsa?

Prinssi Hal kantaa kaunaa isälleen ja kuningaskunnalleen. Kantaessaan kaunaa vallanpitäjän toimille, hän menettää myös oman toivonsa isänsä suhteen. Tämän vuoksi Hal hukuttaa itssensä mielen myrkyttäviin paheisiin ja joutuu tukalaan elämäntilaan välinpitämättömyytensä vuoksi. Kaikkia odotuksia vastaan hän kuitenkin löytää tiensä valtaistuimelle isänsä kuoltua ja muutkin mutkat suoristuvat hänen edessään. Halin toivo on herännyt takaisin, kun hänellä on mahdollisuus tehdä kuningaskunnasta rauhaa suova ja yhtenäinen.


Epäluulot Halia kohtaan ovat suuret, kun tämä ottaa kruununsa vastaan. Se johtuu pikemminkin siitä, että eroten isästään tämä uusi tulokas ajaa täysin vastakkaista politiikkaa yrittäessään tähdätä oikeudenmukaisiin ja perimmiltään oikeisiin ratkaisuihin, johon muut toimijat hänen ympärillään eivät ole tottuneet lainkaan. Hal ei puolla isänsä aggressiivista ja vailla järkevää määränpäätä havittelevaa ideologiaa, vaan pyrkii heti kättelyssä puhdistamaan kuningaskuntansa tämän jättämistä ongelmista ja konflikteista.

Yllättäen Ranskan kuningaskunta rupeaa piikittelemään Halia ja yrittää kalastella sotaa vaikka väkisin, mutta tämä viimeiseen asti yrittää jättää sodat fantasiaksi historiaan rauhan toiveissa ja ihmettelee mysteerisiä motiiveja. Halin yrittäessä tehdä oikeita ratkaisuja monien erimielisten apureiden ympäröimänä, näemme kuinka tämä välillä huomaamattaankin tekee hätiköityjä johtopäätöksiä, jotka taas solmivat yhä enemmän konflikteja ja tulevia tapahtumia silmälläpitäen.


Elokuvan tarina on niputettu yhteen tiukasti ja se etenee hyvin hitaalla, mutta jouhevalla tavalla. Kaikkia sen hidastempoinen luonne ei välttämättä miellytä, mutta itselleni se tuntui olevan keskeinen osa tätä elokuvaa ja sen huolliteltua esillepanoa. Vaikka elokuvassa ei välttämättä näytäkään tapahtuvan paljoa näytöllä, pinnan alla lymyää kuitenkin järkyttävän paljon kontekstia ja syvyyttä, joiden avulla katsoja pääsee paljon läheisemmin kiinni elokuvan varsinaiseen luonteeseen ja ytimeen.

Tarina on emotionaalisesti ravisuttava. Seuraamme tämän nuoren miehen matkaa kaduilta valtaistuimelle ja hänen taisteluaan omia sisäisiä konfliktejaan vastaan samalla, kun ympärillä toimivat tahot yrittävät saada omia villejä fantasioitaan toteutetuksi eriävien ideologioidensa vuoksi. Investoidumme katsojina yllättävänkin perinpohjaisesti Halin hahmoon ja tämän massiiviseen sisäiseen kasvuun, joka on psykologisesti ulottuva ja kiehtova itsessäänkin. Hänen matkansa huolettomasta juopottelijasta vastuulliseksi vallanpitäjäksi on erittäin mukaansatempaavaa ja kertakaikkisen kaunista katsottavaa.


Roolisuoritukset ovat mahtavia ympäri pöydän. Timothée Chalamet on maaginen Henry V:ksi nimitetyn Halin roolissa. Se, että ensi minuuteista asti uskoin hänen hahmonsa olevan uskottava ja autenttinen näkemättä siinä samalla häntä vain näyttelijänä, oli mahtava tunne. Hänen roolisuorituksensa oli sen verran laadukasta, että näin hänessä vain Halin, mikä mahdollisti perinpohjaisen uppoutumiseni elokuvan armoille. Elokuvassa on hänen lisäkseen muitakin hienoja suorituksia, jotka ansaitsisivat mielestäni omat erilliset hatun nostonsa, mutta todellisuus on, että jokainen taho teki työnsä erinomaisesti ja saivat hahmonsa vakuuttavan uskottavasti ujutettua tähän karuun maailmaan.

Teknisesti elokuva on kaiken kaikkiaan erinomainen suoritus, joka onnistuu valtaamaan katsojan kuin katsojan laadukkailla ja hypnoottisilla ratkaisuillaan. Kuvaus on hyvin kaunista ja huolliteltua. Värimaailma on pidättäytynyt ja karu kaikin tavoin, minkä vuoksi elokuvan miljööt tuntuivat perinpohjaisesti autenttisilta ja uskottavilta. Musiikkikin on erittäin vaikuttavan kuuloista ja se istuu elokuvaan ja sen emotionaaliseen puoleen moitteettoman upeasti.


Rauhaa ei saa aikaiseksi pelkällä rauhoittelemisella ja hyssyttämisellä, kun aiemmin on toisiaan pistelty ja viillelty. Sekin vaatii oman sotansa, jotta vanhan erimielisyyden saisi soviteltua ja uuden jättää unholaan. Elokuva käsittelee hyvin vahvoja teemoja toveruudesta, lojaalisuudesta ja petturuudesta, jotka kaikki vetävät katsojaa puoleensa ja pitävät hänet emotionaalisesti penkin reunalla jännittämässä valtaistuinpelin mahtavasti takaisinmaksavaa kliimaksia.

Kaikkia odotuksia vastaan Netflix on alkanut näyttämään jo rippeitä paremmasta tulevasta alkuperäisten elokuvien näkökulmasta katsoen ja The King itseironisesti edustaa tätä vallankumouksellista parannusta. Mielestäni tämä elokuva on erittäin hyvä ja se yllätti minut positiivisesti varteenotettavuudellaan. The King ei kyllä yllä vuoden parhaimmistoon millään mitalla, mutta Netflixin tuotannon kärkikahinoihin se on ehdottomasti tervetullut ja vahvoilla. Jospa jatkossa saisimme lisää tämän tasoisia tuotoksia, niin yhtiöllä on varmasti sitten hyvä olla jatkossa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.11.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit