Weathering with You | 天気の子 (2019) - arvosteluOhjaus: Makoto Shinkai
Pääosissa: Kotaro Daigo, Nana Mori,
Shun Oguri, Chieko Baisho, Sei Hiraizumi, Yūki Kaji,
Tsubasa Honda, Sakura Kiryu, Ayane Sakura
Genre: Anime, Romantiikka, Fantasia
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia

Erinomaisen Your Namen jälkeen Makoto Shinkailla oli hyvä mahdollisuus tehdä itselleen nimeä ja käyttää suosio mahdollisimman nopeasti hyväksi uusien anime-elokuvien muodossa, mutta mies päätti ottaa aikansa ja keskittyä seuraavaan teokseensa kunnolla, mikä on harvinainen näky nykymaailman elokuvateollisuudessa, jossa maineen ylläpitäminen on käytännössä kaikki kaikessa. Your Name on elokuva, joka yllätti minut aivan totaalisesti ja avasi silmäni vihdoin anime-elokuvien luvattuun maailmaan, joten seuraava teos oli jo automaattisesti odotetuimpien elokuvien listalla.

On varmaan sanomattakin selvää, että olin hyvin innoissani uudesta Weathering with You -elokuvasta, sillä tämä animehuuma oli selkeästikin vasta alkamaisillaan. Siihen lisäten on pakko vielä mainita, että tämä elokuva oli, kuin olikin, ensimmäinen teatterikokemukseni anime-elokuvasta, joten siinäkin tehtiin taas historiaa, puhumattakaan siitä, että kävin ensin katsomassa kyseisen elokuvan sekä pienemmässä teatterissa, että toisen kerran vielä upeassa IMAX-salissa. Voin siis sanoa varmuudella, että kaikki vaihtoehdot oli koettu ja kokeiltu elokuvan suhteen, joten mielipiteeni siitä tulisi olemaan suhteellisen vedenpitävä.


Tokiossa on satanut taukoamatta jo kuukausia. Hodaka Morishima on karannut kotoaan ja etsii paikkaansa Tokion kaduilla. Hän tapaa Hina Amanon, tytön, joka tuo auringon mukanaan. Romanssi yltyy ylimaallisiin mittoihin ja sininen taivas saa iloitsemaan elämästä, mutta mikä on luonnonvoimiin puuttumisen hinta?

Ohjaaja Makoto Shinkai ottaa uudella elokuvallaan vahvasti kantaa ilmastonmuutokseen ja sen aiheuttamiin seurauksiin. Ilmastonmuutos itsessäänkin on ollut maailmalla suuri puheenaihe viimeisen vuosikymmenen aikana. Sen sekava luonne ja arvaamattomuus on aiheuttanut pelkoa ihmisten keskuudessa etenkin tulevaisuutta ajatellen. Sää on arvoitus, jolle emme voi itsekään oikeastaan mitään, sillä emme ole siinä asemassa, että pystyisimme sitä edes alkeellisesti kontrolloimaan.


Tarina keskittyy Kotaro Haigon esittämään kuusitoista vuotiaaseen Hodaka Morishimaan, joka lähtee kulkemaan omaa tietään etsiessään itselleen mahdollisuutta ja kutsumusta elämälleen Tokion kaduilla. Hän saa mahdollisuuden vanhalta tutultaan Shun Ogurin esittämältä Suga Keisukelta työskennellä apulaisena pienessä kustantamossa, joka keskittyy pääosin urbaanilegendoihin.

Pian hän törmää ohikulkumatkallaan Nana Morin esittämään Hina Amanoon, jolla sattuu olemaan hyvin kiehtovat yliluonnolliset voimat, jolla voi kontrolloida säätä. Aurinkotyttöjen mytologian mukaisesti Hina pystyy väliaikaisesti pysäyttämään sateen ja kirkastamaan taivaan kuin komennosta. Tämän todistaneena Hodaka rohkaisee Hinaa perustamaan pienimuotoisen yrityksen kanssaan tienatakseen elantonsa positiivisen liikkeen avulla. Valitettavasti tilanne ei olekaan yhtä mustavalkoinen, kuin mitä molemmat olivat siitä aluksi ajatelleet.


Elokuvan tarina on yllättävän pieni ja kompakti kokonaisuus, vaikka se vaikuttaakin massiiviselle alueelle ja monen käsiteltävän hahmon elämään. Se rakentuu monitasoisesti äkkinäisistä säämuutoksista ilmastonmuutokseen ja teinien aikaisesta aikustumisesta rakkauteen. Hahmot ovat laadukkaasti pohjustettuja ja rakennettuja. Ei ainoastaan, että pystymme investoitumaan heihin moitteettomasti, mutta kiehtova asetelma pitää myös huolen siitä, että elokuva pysyisi tasapainoisena.

Katsojina pystymme tuntemaan sympatiaa hahmojemme puolesta. Heidän taustansa jäävät hiukan avaamattomiksi, mutta kuitenkin suuntaa antavalla tavalla tulkinnanvaraisiksi, minkä vuoksi siihen haluaa investoitua syvemmin. Ymmärrämme täysin miksi hahmot ovat omissa asemissaan tilanteissa kuin tilanteissa, vaikka emme suoraa vastausta siihen koskaan saisikaan elokuvan aikana.Ensimmäinen kolmannes on vahva ja mukaansatempaava aloitus, joka imaisee nopeasti katsojan tähän hyvin moniuloitteiseen asetelmaan ja pitää huolen siitä, että pääsemme kärryille elokuvan tärkeimpien pelinappuloiden osalta. Se alustaa syvällisiä teemoja ja yrittää antaa hienovaraisesti tiedonjyviä tulevasta paljastamatta kuitenkaan kaikkea kerralla. Toisen kolmanneksen alkaessa katsojasta alkaa kuitenkin tuntumaan siltä, että ideoita on paljon, mutta varsinaista suuntaa ei tarpeeksi.

Toinen kolmannes täten ontuu hiukan kontekstinsa puolesta ja jää poikkelehtimaan suuntaan jos toiseen etsiessään sitä sopivaa kultaista keskitietään tarinan etenemiselle, vaikka ajaakin vaeltavasta luonnostaan huolimattakin asiansa. Viimeinen kolmannes onneksi onnistuu kääntämään kurssin takaisin oikeille raiteilleen sekä yhdistelemään aiemmin taottuja teemoja, mytologiaa ja yksityiskohtia miellyttävällä tavalla.


Visuaalisesti elokuva on huikea kokemus kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että Your Namen lailla kolmiuloitteisuus ja kaksiuloitteisuus on yhdstetty niin miellyttävällä tavalla, mutta elokuvan tarjoama tekninen toteutus yksityiskohtien näkökulmasta katsottuna on niin henkeäsalpaavan upeaa koettavaa. Weathering with You esittelee upeasti yksityiskohtaisia kykyjään katsojalleen pienistä vesipisaroista suuriin maisemakuviin ja käyttää kaiken aikansa ympäristön eloonherättämiseen. Se onnistuu siinä erinomaisesti.

Ensimmäisen katsastuskerran jälkeen en ollut ihan varma, että mitä mieltä olisin elokuvasta, mutta toinen katsastuskerta varmisti sen kuitenkin lopulta. Elokuva valitettavasti kärsii erinomaisen edeltäjänsä Your Namen menestyksestä, sillä se on hyvin helposti verrattavissa siihen. Vaikka ohjaaja Makoto Shinkai onkin tottunut tekemään elokuvia pitkälti samasta aiheesta muuttaen aina asetelmaa ja pieniä yksityiskohtia ympärillä, itse kaava ja perimmäinen idea pysyvät suhteellisen samanlaisina.


En missään nimessä sano, että Weathering with You olisi huono elokuva millään osa-alueella, mutta se ei vain yllä millään samoihin korkeuksiin, mihin Your Name onnistui viemään oman konseptinsa. Elokuva on hyvä ja se yrittää tosissaan etsiä uusia tuulia ja suuntia tarinansa edesviemiseksi, mutta tunnelimaista keskittyneisyyttä siltä hieman puuttuu, mikä olisi ollut ehkä ihan tervetullutta. Jos jossain elokuva onnistuu edeltäjäänsä paremmin, on ehdottomasti sen tarjoamat sivuhahmot, joilla tuntuu olevan enemmän kontekstia ja sanan valtaaa tarinassa. Musiikit ovat myös tällä kertaa ehdottomasti paljon istuvampia ja parempia.

Weathering with You on hyvä anime-elokuva, joka ei ainoastaan tarjoa katsojalle moniuloitteisen tarinan ja vakavia teemoja pohdittavakseen, mutta näyttää myös erinomaiselta. Etenkin toisella katsastuskerralla elokuva potkaisee emotionaalisella tasolla vahvemmin ja tarjoaa sekä hyvin mieltälämmittäviä, että traagisia kohtauksia katsojan koettavaksi kerta toisensa jälkeen. Jos Your Name oli mieleen, myös Weathering with You -elokuva tulee varmasti miellyttämään katsojaa kuin katsojaa edes jossain määrin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.3.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen mielipide. Kävin juuri itse suurena Your name-fanina katsomassa elokuvan, ja se jätti minut hiukan kylmäksi. Saattaa vaatia uusintakatselun. Itse olen taas sitä mieltä, että sivuhahmot sekä musiikki olivat Your namessa paremmin onnistuneita. Ainoa poikkeus on Grand escape, joka teki siitä yhdestä kauniista kohtauksesta hyvin voimakkaan. Vaikka kuinka yritin leffan aikana olla vertaamatta tätä edeltäjäänsä, tuntui Shinkai valitettavasti kierrättävän samankaltaisia ideoita tässä. Loppu jäi minulle hieman sekavaksi, toivottavasti avautuu toisella katselukerralla paremmin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti