Your Name. | 君の名は。(2016) - arvosteluOhjaus: Makoto Shinkai
Pääosissa: Ryūnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi,
Ryô Narita, Aoi Yūki, Nobunaga Shimizaki, Kaito Ishikawa,
Kanon Tani, Masaki Terasoma, Sayaka Ôhara
Genre: Anime, Draama, Fantasia
Kesto: 1 tunti 46 minuuttia

Olen viime aikoina ruvennut tosissani avartamaan käsitystäni elokuvista matkustelemalla maailmalla katsastusteni suhteen. Vaikka olinkin aikoinaan hyvin skeptinen muiden maiden tuotantojen suhteen, olen nyt vihdoin alkanut leppymään ajatukselle maailmanlaajuisesti laadukkaasta liikkuvan kuvan taiteenmuodosta, sillä ennen en katsonut mitään muuta kuin Hollywoodin puskemia valtavirtaelokuvia. Onneksi ajat muuttuvat ja ihmiset aikuistuvat...


Nyt olisi vihdoin aika upota arvostelujen osalta anime-elokuvien massiiviseen maailmaan ja ottaa käsittelyyn ensimmäinen tapaus, jonka olen koskaan nähnyt - Your Namen. Makoto Shinkain käsikirjoittama ja ohjaama anime-elokuva oli julkaisuvuonnaan rahallisesti suuri menestys ja se onnistui ohittamaan Hayao Miyazakin Henkien Kätkemä -elokuvan kaikkien aikojen eniten maailmanlaajuisesti tuottaneena anime-elokuvana.

Minun täytyy mainita vielä sellainen asia, että ennen Your Namen katsomista minulla on ollut kokemusta animesta vain Death Note -sarjan muodossa, jonka aion ehdottomasti ottaa arvosteltavaksi myöhemmin. Katsoin sen vasta pari vuotta sitten, joten tämä suuntaus oli minulle täysin uusi tuttavuus ja etenkin elokuvien muodossa. Lähdin kuitenkin kokemattomuudestani huolimatta avoimin mielin katsomaan ja vastaanottamaan elokuvan tarjoamaa materiaalia. Miten kyseinen elokuva onnistui säväyttämään minua vai onnistuiko lopulta ollenkaan?


Mitsuha on pienen vuoristokaupungin kaupunginjohtajan tytär. Hän on hyvin suoraviivainen ja menestyksekäs lukiolainen, joka asuu yhdessä siskonsa ja isoäitinsä kanssa. Mitsuha ei myöskään halua saada muiden tietävän kiinnostumattomuudestaan shinto-rituaaleja tai isänsä vaalikampanjaa kohtaan, vaan haaveilee päivittäin lähtevänsä tylsästä kotikaupungista kokeilemaan onneaan suureen Tokioon. Taki taas on Tokiossa asuva lukiolaispoika, joka työskentelee osa-aikaisesti italialaisessa ravintolassa ja haluaa tulla arkkitehdiksi tai taiteilijaksi. Joka ilta poika näkee unta, että hänestä tulee lukiolaistyttö pienessä vuoristokaupungissa...

Nyt täytyy alkuun kyllä mainita, etten aio syventyä itse tarinaan tai sen käänteisiin millään tavalla, jotta katselukokemuksenne ei pilaantuisi sen vuoksi, sillä tämä elokuva on kyllä jotain aivan käsittämätöntä koettavaa ensimmäisiltä istumilta. Katsoin sen kahdesti ennen kuin aloitin kirjoittamaan kyseistä arvostelua, mikä oli ihan hyvä asia, sillä sain elokuvasta entistä paremman otteen. Se oli ainakin varmaa jo ensimmäisestä kerrasta, että rakastin sitä ja paljon.


Your Name on hyvin moniuloitteinen ja massiivinen kokonaisuus, joka ei ainoastaan imaise katsojan moitteettomasti mukaansatempaavan palapelinsä sisään, vaan pistää tämän myös pohtimaan kiehtovan konseptin suuria kysymyksiä ja syviä teemoja sen aikana. Elokuva osaa jatkuvasti vedellä oikeista naruista luodakseen hyvin monipuolisen ja emotionaalisen ilmapiirin, joka hengittää ja elää tarinan mukana muovautuen hyvin monitasoiseksi kokonaisuudeksi.

Ei ainoastaan, että elokuva on hauska ja lämminhenkinen perimmiltään, mutta se uskaltaa myös olla arvaamattoman surullinen ja traaginen kaiken kaikkiaan. Se on pysäyttävä ja armoton tunteiden vuoristorata, joka ei päästä katsojastaan irti mistään hinnasta, vaan säväyttää mieleenpainuvalla tarinankerronnallaan ja omaperäisellä esillepanollaan. Sekä tarinankerronnallinen, että taiteellinen laatu on aivan omaa luokkaansa ja ymmärrän täysin, miksi anime-elokuvia pidetäänkin niin korkeassa arvossa maailmanlaajuisesti.


Visuaalisesti Your Name on aivan tajuttoman kaunis teos, joka mestarillisesti yhdistelee sekä kolmiuloitteista, että kaksiuloitteista animea toisiinsa tehden kokonaisuudesta hyvin omalaatuisen ja ennennäkemättömän upean taideteoksen. Elokuvan aikana leukani loksahti paikoiltaan monta kertaa, mikä on ihan yleiselläkin tasolla harvinaista minun tapauksessani, sillä taiteellinen näkemykseni on jossain määrin jo hyvin kylläinen ja perfektonistinen etenkin kriittisestä näkökulmasta katsottuna.

Musiikit taas ovat mielestäni elokuvan heikoin lenkki. Vaikka ne heijastavatkin tyyliltään selkeästi anime-kulttuuriin, jokin ei vain tuntunut aina osuvan maalinsa niiden suhteen. Kappaleet vain tuntuvat ajoittain vetävän katsojan pois itse tärkeästä materiaalista, eli tarinasta. Alkutekstikohtauskin muistutti enemmän animesarjan introa, kuin suuremman elokuvan avausta, mikä vähän yllätti.


Hahmoihin on helppo investoitua perusteellisen pohjustuksen ja rakentamisen johdosta, eikä ainoastaan, että olemme täysin mukana molemman osapuolen temmellyksessä, mutta heidän ihmetyksensä ja mielialansa välittyvät vakuuttavasti näytön toiselle puolelle. He yrittävät parhaansa mukaan kontrolloida tätä eriskummallista tapahtumaketjua pitämällä toisen osapuolen aina tietoisena tapahtuneista tapahtumista ja muutoksista, jotta asetelma ei hajoaisi käsiin, mutta se silti onnistuu eskaloitumaan uskomattomilla tavoilla.

Itse tarinakin säväyttää monipuolisella innovatiivisuudellaan ja omaperäisyydellään, eikä pelkää ottaa riskejä juonikäänteidensä kanssa. Elokuvan vaativin juonikäänne kääntää tämän hassuttelevan ja tunnelmallisesti mielekkään elokuvan hetkessä vakavaksi ja emotionaalisesti latautuneeksi kokonaisuudeksi, jonka panokset nousevat hetkessä kattoon. Mikä on hienoa kokea ja nähdä, on se, ettei elokuva kerro kaikkea suoraan katsojalle, vaan pistää tämän itse töihin etsimään vastauksia ja kasaamaan tätä monitasoista palapeliä ymmärtääkseen sen esittämän kokonaiskuvan oikein.


Your Name on upea anime-elokuva, joka on ansainnut kaikki kehunsa. Ei ainoastaan, että se osui ja upposi minuun lähes jokaisella tasolla, mutta animesekkailuni lähtivät liikkeelle hyvin vauhdikkaasti ja on kiinnostavaa nähdä, että mihin tieni vie seuraavaksi. Tämä elokuva on huhujen mukaan Makoto Shinkain paras tuotos, minkä vuoksi odotukseni herran muita elokuvia kohtaan ovat hiukan pidättäytyväiset, mutta haluan ehdottomasti nähdä ennemmin tai myöhemmin. Seuraavaksi tiemme kuitenkin vie herran uuteen Weathering with You -elokuvaan...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 4.3.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit