Luther | Kausi 2 (2011) - arvosteluOhjaus: Sam Miller
Pääosissa: Idris Elba, Warren Brown, Dermot Crowley, Ruth Wilson,
Paul McGann, Lee Ingleby, Michael Smiley, Nikki Amuka-Bird,
Steven Robertson, Aimee Ffion-Edwards, Kierston Wareing
Genre: Rikos, Draama, Mysteeri
Jaksoja: 4

Hyvin laadukkaan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen katseemme kääntyvätkin Luther-sarjan seuraavaan tuotantokauteen. Ensimmäinen kausi todellakin yllätti minut ja odotukseni seuraavaa kautta kohtaan nousivat huimasti jakso jaksolta. Tämä sarja on hyvin omaperäinen ja tyyliltään erilaisempi esimerkiksi yhdysvaltalaisiin rikosdraamatuotantoihin verrattuna, mikä on hienoa kokea vaihteeksi. Vaikka olin hiukan pidättäytyväinen sarjaa kohtaan, se onnistui lopulta voittamaan minut puolelleen, enkä malttanut odottaa toisen kauden katsastamista.

Entisen vaimon kuoleman piinatessa taustalla, Luther palaa takaisin töihin ja joutuu selvittämään kahta epätodellista ja painajaismaista tapausta, jonka aikana miehen kärsivällisyyttä ja paineensietokykyä testataan hurjalla intensiteetillä. Hän hautoo pelottavia tuntemuksia ja ajatuksia, mutta ei onnekseen koskaan kuitenkaan menetä järkeään lopullisesti käsitellessään niitä. Juuri kun etsivä saa ajatuksensa ja elämänsä takaisin järjestykseen, hän ajautuu uuteen sotkuun, joka saattaa koitua vielä miehen kohtaloksi.


Viime aikaisten traagisten tapahtumien johdosta, Lontoon poliisivoimat luovat Lutherin tiimille uuden vakavien henkirikosten ja sarjamurhaajien tutkintaan perehtyvän yksikön, joka ottaisi kaikki vakavimmat tapaukset huostaansa. Tapausten muuttuessa jatkuvasti yhä vakavemmiksi ja vakavemmiksi, etsivien on löydettävä uusia toimintamalleja ja ripeämpää tahtia niiden selvittämiseksi, sekä ennaltaehkäisemiseksi.

Uusi yksikkö muuttaa toisiin toimitiloihin, mikä tekee ihan hyvää sarjan jatkuvuuden kannalta. On yleistä, että maisemien vaihdoksia tehdään kausien välillä, koska asetelman pysyessä kutakuinkin samana, on löydettävä muita tapoja pitää konsepti tuoreena ja kiinnostavana. Isossa Lontoossa on kuitenkin onneksi paljon nähtävää ja koettavaa, minkä vuoksi en pelännyt materiaalin ajautuvan inspiroimattomille teille missään vaiheessa.


Tällä kertaa tarina pitää sisällään kaksi suuremman kaliiperin tapausta ja uuden sivujuonen, joiden avulla Lutherista pyrittäisiin saamaan aivan uudenlaisia piirteitä esille. Vaikka hän onkin edelleen hyvin häikäilemätön tunteidensa vanki ja synnynnäinen riskien ottaja, on mies myös alkanut harkitsemaan valintojaan paljon huolellisemmin. Vaikka Johnin elämä onkin muuttunut ainiaaksi viime kauden tapahtumien jäljiltä, on mukava nähdä tilanteen palaavan takaisin ennalleen ja vanhan tiimin koossa jälleen kerran.

John kamppailee ajatustensa kanssa ja suunnittelee jo työnsä lopettamista, mutta päättää jäädä vielä toviksi korjatakseen aiheuttamansa sotkut ympärillään. Pian hän kuitenkin huomaa, että pakkomielle etsivän työtä kohtaan on ylitsepääsemättömän vahva ja sen jättäminen tuntuukin perimmiltään hyvin epäuskottavalta vaihtoehdolta. Mies yrittää parhaansa mukaan pitää päänsä kylmänä rikoksia selvittäessään, mutta sekä vanhat, että uudet ongelmat seuraavat perässä ajaen hänet taas tukalien tilanteiden äärelle.


Teknisesti sarja on nostanut selkeästi tasoaan, vaikka tekijät ovatkin yrittäneet parhaansa mukaan pitää pienimuotoisuuden ja maanläheisyyden ensimmäiseltä kaudelta mukanaan. Visuaalisesti se onnistuu välittämään vakuuttavasti hyvin inhorealistisen ja synkän ilmapiirin näytön toiselle puolelle katsojan koettavaksi. Tarinallisesti sarja jatkaa tuttuun tapaan konseptinsa avaamista käänteisessä muodossa paljastaen rikollisten henkilöllisyydet ennakkoon. Se keskittyy etsivien ja rikollisten välisiin viiltäviin psykologisiin kädenvääntöihin, jotka koettelevat molempia osapuolia kiristäessään samalla silmukkaa yhä tiukemmaksi ja tiukemmaksi molempien puolien osalta.

Toinen kausi uppoaa syvemmälle Lutherin vaativaan arkeen ja miehen läpikäymät henkilökohtaiset vastoinkäymiset välittyvät vakuuttavasti katsojan koettavaksi. Tunnelma on paljon alakuloisempi ja painostavampi, mikä tekeekin sarjalle hyvää uppoutuessamme yhä syvemmälle kiehtovan miehen mutkikkaan mielen syövereihin. Kauden nostamat teemat ovat hyvin vakavia ja onneksemme myös tuoreita tässä sarjassa. Ne osaavat herättää katsojassaan aivan uudenlaisia tunteita ja sitä kautta sarja onnistuu pitämään kiinnostuksen yllä tarpeeksi vakuuttavasti loppuun asti.


Vakavuus näkyy myös inhorealistisen painostavassa ja ajoittain hyvin väkivaltaisessa materiaalissa, joka tarjoaa lukuisia emotionaalisia hetkiä ja viiltävää jännitystä. Rikolliset saavat myös paljon enemmän ruutuaikaa, mikä mahdollistaa sen, että pystymme investoitumaan päähahmojemme lisäksi heihin paljon perusteellisemmalla tavalla edelliskauteen verrattuna. Idris Elba säväyttää John Lutherina toistamiseen ja tuntuu, että mies on saanut erinomaisen käsityksen hahmostaan ensimmäisen kauden aikana, sillä tällä kaudella suoritus on käytännössä virheetön.

Lutherin toinen tuotantokausi tuntuu yhtenäisemmältä, mutta vajaavaisemmalta tapauksien vähentyessä runsaasti edelliskaudesta. Kun sarjan rakenne muuttuu toisenlaiseksi, se tuntuu ottavan aivan uudenlaisen muodon, mikä saattaa hieman vieraannuttaa katsojaa aiemmasta totutusta tavasta. Onneksi materiaali puhuu puolestaan ja sarjan jatkaa hienoa putkeaan voittamalla katsojan kuin katsojan lopulta puolelleen. Ensimmäisen kauden nousujohteiseen laatuun verrattuna, toinen kausi onnistuu olemaan paljon tasaisempi ja paremmin tahditettu kokonaisuus.


Vaikka tarina onkin paljon perusteellisempi ja keskittyneempi, ensimmäisen kauden monipuolisuus ja kiinnostavuus tuntuu jäävän mieleenpainuvammaksi kokonaisuudeksi. Siitäkin huolimatta toisen tuotantokauden laatu pysyy suhtkoht samantasoisena edeltäjäänsä verrattuna, mikä on helpottavaa tietää tulevia kausia ajatellen. Seuraavaksi etenemmekin kolmannen tuotantokauden kimppuun. Pystyykö sarja pitämään pintansa kriittisimmällä hetkellä vai alkaako konsepti valitettavasti jo rakoilemaan?


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 6.5.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit