Luther | Kausi 4 (2015) - arvosteluOhjaus: Sam Miller
Pääosissa: Idris Elba, Warren Brown, Rose Leslie,
Laura Haddock, Dermot Crowley, Joanna Croll, John Heffernan,
Darren Boyd, Patrick Malahide, Michael Smiley, Michael Obiora
Genre: Rikos, Draama, Mysteeri
Jaksoja: 2

Erinomaisen kolmannen tuotantokauden jälkeen olikin aika siirtyä Luther-sarjan neljänteen kauteen. Tämä kausi on siiitä erikoinen tapaus, että siinä on poikkeuksellisesti vain kaksi kokopitkää jaksoa, mikä pistää kyllä miettimään kaikkia rajattuja mahdollisuuksia. Odotukseni sarjaa kohtaan ovat nousseet tätä nykyä hyvin korkealle tasolle, mutta uuden kauden lyhytkestoisuus kuitenkin pelotti minua hiukan ennakkoon, jos rehellisiä ollaan.


Hätkähdyttävät uutiset vetävät Lutherin takaisin vapaaehtoisesta maanpaosta juuri kun hänen kollegansa alkavat etsimään sadistista sarjamurhaajaa. John Luther on vihdoin päättänyt ottaa etäisyyttä töistään muuttamalla maaseudulle. Aika on kulunut leppoisesti rauhallisten ajatusten äärellä, mutta etsivien yllätysvierailu rikkoo tämän rauhan ikävien uutisten muodossa. Lutherin räjähtävän ja levottoman persoonallisuuden vuoksi, hän ei voi jättää asiaa sikseen, vaan lähtee selvittämään tapauksen aiheuttajia.

Samaan aikaan uusi uhriensa sisäelimiä syövä sarjamurhaaja riehuu Lontoossa. Hänen rikoksensa etsivät vertaistaan, eikä mitään vastaavaa ole aiemmin koettu sarjan aikana. Vaikka tapaukset ovatkin olleet vakavaluonteisia alusta asti, on hienoa nähdä, että sarja onnistuu nostamaan jatkuvasti intensiteettiään ja vakavuuttaan kausi kaudelta. Sarja tuntuu jatkuvasti kehittyvän ja muuntautuvan tilanteen eskaloituessa hyvin painostavaksi.


Monilla sarjoilla on tapana toistaa itseään tavalla tai toisella myöhemmillä kausilla ja se on ihan luonnollista. Luther-sarjan tapauksessa ainoat asiat, mitkä ovat tavallaan jääneet toistamaan itseään, ovat tapausten selvittämiskaava ja Lutherin jatkuva ongelmiin joutuminen. Itse tapaukset ovat olleet sen verran monipuolisia ja toisistaan eroavia, etteivät ne väsytä katsojaa ollenkaan. Päinvastoin. Ne kiehtovat häiritsevyydellään.

Tietenkin Lutherin ongelmiin joutuminenkin toistuu jatkuvasti, mutta syyt ovat sen verran uskottavia ja luonnollisia, ettei tilanne vaikuta epäuskottavalta ollenkaan. Panokset nousevat nousemistaan ja mies joutuu tekemään hyvin vaativia ratkaisuja tilanteen selvittämiseksi. Kun Lutheria painostetaan kahdesta suunnasta, on hyvin vaikeaa nähdä toimivaa toimintakaavaa, jonka avulla hän pääsisi kuiville vesille kummastakaan tilanteesta.


On kyllä kieltämättä merkillistä, että kaudessa on vain kaksi jaksoa. Sillä varmistetaan se, että tarina tulisi olemaan hyvin keskittynyt vain tärkeimpiin yksityiskohtiin ja hahmoihin, jotka veisivät suurempaa tarnakokonaisuutta eteenpäin. Keskittymisemme onneksi nojaakin Lutherin paluusen töiden pariin, gangsterin painostukseen ja sarjamurhaajan jahtaamiseen. Koska jaksoja on vain kaksi tarjolla, on valmiiksi vaikeaa epäonnistua pienen ja kompaktin tarinan kertomisessa.

Tarina on hyvin kontrolloitu ja tasainen kokonaisuus, joka pitää huolen siitä, että katsojan kiinnostus pysyy vaaditulla tasolla koko kauden ajan. Neljäs kausi on itsessäänkin hyvin toimiva kokonaisuus, joka vie tarinakokonaisuutta eteenpäin ja virittää asetelman valmiiksi vidennettä kautta silmäillen. Kausi tuntuu perimmiltään välietapilta, jonka aikana sarja alustaa ja asettelee palaset valmiiksi paikoilleen jatkoa ajatellen.


Lutherin neljäs kausi on ehdottomasti laadukas ja hyvin tasapainotettu kokonaisuus, joka ajaa asiansa mainiosti tarinaa edistävänä lisänä, mutta kun siinä on vain kaksi jaksoa, on hyvin vaikeaa päästä samalle tasolle parhampien kausien kanssa, vaikka lähellä käykin. Neljäs kausi on hiuksen verran parempi kuin toinen kausi, mutta jää jälkeen yhtä vähän kahdsta muusta kaudesta laadullisesti.

Idris Elba on onnistunut sarjan aikana tekemään John Lutherista hyvin omaperäisen ja kiehtovan tapauksen seurata. Hänen tunnistettavuutensa roolissa ei ole enää van teoriaa, vaan mies hienosti omistaa roolin upealla suorittamisellaan. Viidenneltä kaudelta odotan kyllä paljon, sillä tämä alustus on pakko olla osa jotain suurempaa ja kriittistä Lutherin elämässä. En vain vielä osaa sanoa, että mihin suuntaan se tulisi etenemään. Aika näyttää.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.5.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit