Juna Busaniin | 부산행 (2016) - arvosteluOhjaus: Yeon Sang-ho
Pääosissa: Gong Yoo, Ma Dong-seok, Jung Yu-mi, Kim Su-an,
Kim Eui-sung, Choi Woo-shik, Ahn So-hee, Choi Gwi-hwa, Jeong Seok-yong,
Ye Soo-jung, Park Myung-sin, Jang Hyuk-jin, Kim Chang-hwan
Genre: Kauhu, Toiminta, Draama
Kesto: 1 tunti 58 minuuttia

Pyhiinvaellukseni aasialaisten elokuvien äärellä jatkuu kuumeisena, kun suuntaamme nokkamme kohti yhteen elokuvahistorian tuottoisimpiin korealaisiin teoksiin - Juna Busaniin. Vuorossa on siis Yeon Sang-hon ohjaama toiimintapainoitteinen kauhuelokuva, joka vakuutti ihmisiä ympäri maailmaa omaperäisyydellään ja keräsi ylistyksiä mielin määrin kriitikoiden keskuudessa. Mielipuolisia ennätyksiä rikkonut elokuva onnistuttiin pitkän julkaisemisprosessin ja lukuisien festivaalikierroksien jälkeen samaan maailmanlaajuseen teatterilevitykseen. Loput onkin sitten historiaa.

En ole koskaan itse ollut zombie-elokuvien suurimmista kannattajista, vaikka esimerkiksi The Walking Dead -sarjaa seurasinkin tiivisti vesi kielellä muutaman kauden verran. Minusta on vain aina tuntunut siltä, ettei kyseisellä alagenrellä ole nykyään paljoakaan uutta tarjottavaan, sillä materiaali käy lopulta aina hyvin yksitytoikkoiseksi ja puuduttavan toistavaksi. Siitä huolimatta päätin ottaa elokuvan katseluun ja tovoin, että se tarjoaisi enemmänkin sisältö kuin vain suolen pätkiä ja pureskeltuja aivoja. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat siis ennakkoon hyvin maltilliset kaiken kaikkiaan.


Salaperäisen virusepidemian puhkeaminen ajaa Korean hätätilaan. Korean hallitus nopeasti julistaakin maassa poikkeustilan pitääkseen tappavat tartuttajat loitolla. Tunnstamattoman viruksen pyyhkiessä maan, Korean hallitus julistaa poikkeustilan ja selviytymstaistelu on valmis aalkavaksi. Woo Se-ok ja hänen tyttärensä Soo-an ovat matkalla Busaniin, mutta yllättävä epiidemia iskee matkan aikana. Onko ihmisillä toivoakaan, kun väkiluku siirtyy kovaa tahtia elävien kirjoista verenhimoisten tartuttajien puolelle?

Yoo Gongin esittämä Seok Woo on perhekriisien keskellä elävä rahaston hoitaja, joka kamppailee vaativia emotionaalisia koettelemuksiaan vastaan, mutta kun elämänilo ja motivaatio on kadonnut, elämäkin tuntuu olevan aivan mullin mallin. Siihen tulee kuitenkin eräänä päivänä muutos, kun eikoislaatuinen virus astuu kuvaan. Matkan varrella heitä odottaakin yllättävä näky, joka pistää adrenaliinin virtaamaan suonissa ja aistit herätettyä nopeasti maksimiin. Kun Seok pääsee junaan, tärkeimmän miljöön alustaminen alkaa.


On hienoa nähdä, kuinka hienovaraisesti elokuva alustaa asetelmansa ja pelinappulansa vaikuttamatta liian väkinäiseltä tai pakotetulta. Hyvin nopeasti tilanne lähteekin eskaloitumaan, kun juna lähtee suuntaamaan kohti määränpäätään - Busania. Elokuva keskittyy suurimmaksi osaksi junaan ja sen ympärillä vaihtuviin tapahtumapaikkoihin, mikä jättää muun maailman vain hienovaraisten viittauksien varaan. Juna Busaniin- elokuva kuitenkin löytyy pienestä keskittymispisteestään, sillä kaiken sekasorron keskellä elokuva pystyy keskittymään pintaa syvemmälle hahmoihin ja hyvin samaistuttaviin inhimillisiin teemoiihin,

On kyllä pakko sanoa, että ensimmäisellä katsastuskerralla skeptisyyteni kyseistä alagenreä kohtaan katosi olemattomiin elokuvaa seuratessani. Se ei ainostaan onnistu vakuuttamaan minua  siitä, että zombie-elokuvat voisivat mahdollisesti olla paljon enemmänkin kuin vain kevyttä viihdettä, mutta sen syvällisyys ja emotionaalisuus varmistaisi senkin, että yllättyisin elokuvasta täysin. Vaikka teoksess onkin lukuisia hahmoja eri rooleissa, ohjaaja Yeon Sang-ho onnistuu erinomaisesti pitämään pakettinsa kasassa laadukkaalla tarinankerronnallisella tasapainoisuudellaan, mikä kulkeekin sitten heti käsi kädessä hahmojen syvällisen rakentamisen kanssa..


Isä-tytär-suhde on hyvin syvällinen ja mielenkiintoinen seurattava. Hahmot ovat käytännössä täysin toistensa vastakohtia, mikä tekeekin siitä niin kiehtovan. Isä on itsekäs ja vastuuton kaveri, kun taas nuori tytär on päivänvastoin hyvin viaton ja välittävä tapaus kaiken kaikkiaan. Tämä koettelee isänäsä moraalia ja inhimillisiä piirteitä monella eri tavalla elokuvan aikana ja se tuokin paljon enemän painoarvoa mukaan kokonaisuuteen. Pystymme siis katsojina toden teolla välittämään hahmoista ja heidän koettelemuksistaan.

''Pienen budjetin'' elokuvaksi Juna Busaniin on erittäin vakuuttava myös tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna. Tekninen toteutus on laadukasta seurattavaa kuvauksen välittäessä hyvin klaustrofobisen ja painostavan tunteen näytön toiselle puolelle katsojansa pureskeltavaksi. Efektit ovat yhätlailla uskottavia, vaikka toki pieniä ja selkeitä epäuskottavuuden piirteitä esiintyykin elokuvassa siellä sun täällä. Se ei elokuvaa kuitenkaan hetkauta, sillä kokonaisuudessaan se onnistuu uskottavasti kertomaan tarinansa ja tuomaan uskomattomia ideoitaan reliastiseen maailmaan. 


Emotionaalisesti latautunut tunnelma poikkelehti jatkuvasti monen eri tunteiden välillä, mikä saa kasojan toden teolla investoitumaan joka solulla näytöllä tapahtuvaan. Monipuolinen musiikki tuo myös lisää arvokasta painoarvoa kohtaukseen kuin kohtaukseen. Tämä taas tehosta katsojan investoitumisen mahdollisuuksia ja kokemuksen laatua entisestään. Leikkauspöydällä tehdyt valinnat ovat hyvin järkeenkäypiä ja erinomaisesti taspainotettuja kaiken kaikkiaan.

Sekin yllätti minut suuresti, että zombie-elokuvaksi Juna Busaniin onnistuu vakuuttavasti rikkomaan genrensä rajoja, yhdistäen tavallista enemmän draamaa ja hienovaraista komediaa muuten painostavaan kokonaisuuteen. Tämä teos on hyvin mielenkiintoinen elokuva kaiken kaikkiaan. Se on rohkea ja hyvin miellyttävä kokemus kaikesta dramaattisuudestaan huolimatta. Mukaansatempaavaa toimintaa tarjoava teos nousee kuin nouseekin listoilleni yhdeksi parhaimmista zombie-elokuvista kautta aikain ja ihan syystäkin. Seuraavaksi matkamme jatkuukin jatko-osan Peninsulan parissa, jota odotan jo vesi kielellä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 31.7.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit