The Rain | Kausi 2 (2019) - arvosteluLuojat: Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo, Esben Toft Jacobsen
Pääosissa: Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikael Følsgaard,
Lukas Løkken, Jessica Dinnage, Sonny Lindberg, Natalie Madueño, Clara Rosager,
Johannes Bah Kuhnke, Evin Ahmad, Lars Simonsen, Bertil De Lorenzi
Genre: Scifi, Draama, Jännitys
Jaksoja: 6

Keskitasoisen ensimmäisen kauden jälkeen olikin aika siirtyä seuraavan pariin, jonka tekemisessä ei kyllä kauaa mennyt. Ensimmäisen kauden jälkeen heti seuraavana vuonna julkaistu toinen tuotantokausi voisi olla sarjalle se käänteentekevä tason nosto, mutta ottaako se siitä mahdollisuudesta kuitenkaan koppia vai jatkuuko ailahteleva ja epätasainen eteneminen edelleenkin? Odotukseni olivat kyllä suhteellisen alhaiset, mutta jollain tasolla odotin innolla, mitä uutta ja kehtovaa se saisi mielenkiintoisesta konseptistaan irti.

Nyt kun tiedämme totuuden viruksesta ja Rasmuksesta, on kiinnostavaa nähdä mihin tarina pakoilevaa ryhmää seuraavaksi vie. Lääkeyhtiö Apollonin osoittauduttuaan viruksen alkuperäiseksi aiheuttajaksi, ryhmän jäsenten epäilykset uhkaavan yhtiön motiiveita kohtaan nousevat mittaamattomiksi pakoillessaan samalla heidän maillaan ja etsiessään epätoivoisesti apua tiukkaan tilanteeseen. Kun virus kasvaa yhä vaarallisemmaksi, ryhmä kisaa aikaa vastaan etsiäkseen Rasmukselle parannuskeinon ajoissa, mutta kun Apollon ajaa heitä samalla takaa, ystävysten lojaalisuutta testataan toden teolla.


Toinen tuotantokausi alkaa hyvin laadukkaalla ja emotionaalisesti latautuneella avauskohtauksella, joka yhdistyy sulavasti edelliskauden lopetukseen. Huomaamme, kuinka viruksen purkautuminen vaikuttaa oikeasti kaikkiin ihmisiin, eivätkä viattomimmatkaan ole turvassa siltä. Jos jotain sarja on oppinut edelliskaudeltaan, niin se on tasapainoisuus ja huolellisuus. Tarina etenee nimittäin paljon luontevammalla otteella ja siihen pääsee investoitumaan helpommin. Hahmot ovat kiinnostavia ja heidän koettelemuksiinsa pystyy inhimillisellä tasolla samaistumaan.

Simone ja kumppanit yrittävät kuumeisesti etsiä parannuskeinoa Rasmukselle, samalla kun Apollon painostaa kintereillä nuoren miehen perässä. Rasmus voi pysäyttää viruksen, mutta vain kuolemalla. Näin lääkeyhtiö ainakin väittää ryhmälle asian olevan, mutta tunnolliset ystävykset puhaltavat yhteen hiileen ja yrittävät kaikkensa pitääkseen Rasmuksen Apollonin ulottumattomissa. Nuoren miehen vaarallisuus toimii tikittävänä aikapommina. Rasmus ei itsekään tiedä, miten tätä sisällään olevaa voimaa voisi kontrolloida, minkä vuoksi lukuisia konflikteja syntyykin epätoivon paisuessa ryhmän sisällä.


Alba Augustin esittämä Simone taas joutuu kamppailemaan itsensä kanssa jatkuvasti, sillä kyse on kuitenkin hänen veljestään. Vaikka hänen isänsä Frederik varoittikin tätä mahdollisesta vaarasta, nainen yrittää tehdä kaikkensa parantaakseen veljensä ja vapauttaakseen hänet tuskistaan. Kun Rasmuksen oireet pahentuvat, ryhmä alkaa hajoamaan sisältäpäin käsiin hahmojen itsesuojeluvaistojen hälyttäessä kiivaasti. Ristiriitoja kumpuava tilanne eskaloituu puolessa välissä kautta hyvin kiehtovaksi kokonaisuudeksi ja mahdolliset lopputulemat saavat katsojan ainakin jollain tasolla jännittämään kauden kulminaatiota.

Viime tuotantokaudella huomasimme, ettei ympäristö päällepäin muutu viruksen vaikutuksesta, mutta nyt senkin vätteen voi haudata syvälle maahan, sillä ympäristö toden teolla muuttuu toisen kauden aikana. Puut alkavat erittämään erikoista ainetta viruksen vaikutuksesta ja viittauksia Rasmuksen kaltaisiin tapauksiin tulee yhä enemmän ja enemmän. Hän myös itse alkaa oireilemaan virusta hyvin räjähtävin tavoin ja ympärillä olevat ihmiset saavat myös lopulta maksaa siitä. Rasmus alkaa epäilemään sekoamistaan, kun kaikki hänen ympärillään kuolevat, eikä hänelle jää edes muistikuvaa tapahtuneesta.


Sarjan ehdottomasti mielenkiintoisimpana hahmona toimii Lucas Lynggaard Tønnesenin esittämä Rasmus, joka on isänsä Frederikin lääketieteellisen kokeilun tuloksena saanut viruksen elimistöönsä nuorena poikana. Pieniä määriä kerrallaan vastaanottanut poika tottuu virukseen ja elimistö alkaa tottumaan siihen, jättäen kehonsa käytännössä sen käytettäväksi. Virus selkeästi pyrkii Rasmuksesta ulos, kun se tuntee olonsa uhtauksi, mutta kehon toimiessa kotilona, pitää nuori mies sen visusti vangittuna.

Purskahduksia kuitenkin syntyy väkisinkin sisäisen taistelun tuloksena ja ympärillä riehuva tuho on sen mukaistakin. Mikä kuitenkin ihmetyttää hieman, on se, että sillä tuntuu olevan täysin oma tahtonsa, sillä se käy käsiksi lähes kaikkiin ympäröiviin ihmisiin stressaavan mielentilan painostaessa Rasmuksen mieltä. Vaikka muut ihmiset eivät ole turvassa hänen lähellään, Simone tuntuu olevan ainoa hahmo, joka pystyy olemaan samassa tilassa veljensä kanssa. Se toki voi johtua siitä, että hän tuntee olonsa rauhalliseksi siskonsa läsnäolon seurauksena, minkä vuoksi viruksella ei ole mahdollisuutta purkautua ulos, mutta se seikka jääkin hiukan pimentoon.


Tuotannollisesti sarja on nostanut selkeästi tasoaan. Visuaalisesti se miellyttää silmää mainiolla kuvauksellaan ja sinemaattisella tuntumallaan. Värimaailma avartuu astetta monipuolisemmaksi edellisestä kaudesta, joka painosti dramaattisen sinertävällä väripaletillaan. Visuaaliset efektit ovat asiansa ajavia, vaikka niistä paikoitellen paistaakin halpa toteutustpa, mutta siitä huolimatta ne välittyvät tarpeeksi uskottavaksi näytön toiselle puolelle katsojan vastaanotettavaksi.

The Rain -sarjan toinen tuotantokausi nostaa rimaa selkeästi ylemmäs, kun Rasmuksen kohtalo odottaa noutajaansa. Kausi on ehdottomasti hallitumpi ja tasaisempi kokonaisuus edeltäjäänsä verrattuna, mutta siitäkään huolimatta sarjalta ei kannata suuria odottaa. Se keskittyy vahvasti hahmojen välisiin suhteisiin ja toistuviin välirikkoihin, jotka mutkistavat yhteisen päämäärän saavuttamista. Emotionaalisestikin sarja onnistuu loppua kohden nostamaan rahkeitaan ja tilanne muuttuukin hyvin mielenkiintoiseksi tarinan edetessä.


Kausi loppuu hyvin kiehtovissa merkeissä, sillä tilanne jää täysin auki ja tarinan etenemismahdollisuudet avartuvat entisestään konseptin mullistuessa aivan uuteen uskoon. Odotukset kolmatta tuotantokautta kohtaan nousivat pelkästään senkin vuoksi yllättävän korkealle, joten on kiinnostavaa nähdä miten tilanne jatkaa eskaloitumistaan tarinan edetessä. Toivon, että viimeinen kausi yltäisi vähintäänkin tämän kauden tasolle, ja että sarjan kulminaatio olisi käytetyn aikansa arvoinen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 6.8.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit