Sabrina: Pimeällä puolella | Chilling Adventures of Sabrina | Osa 3 (2020) - arvosteluLuoja: Roberto Aguirre-Sacasa
Pääosissa: Kiernan Shipka, Ross Lynch, Miranda Otto, Lucy Davis,
Chance Perdomo, Michelle Gomez, Jaz Sinclair, Lachlan Watson, Gavin Leatherwood,
Richard Coyle, Tati Gabrielle, Sam Corlett, Luke Cook, Jonathan Whitesell
Genre: Fantasia, Kauhu
Jaksoja: 8

Sabrina: Pimeällä puolella on yhdysvaltalainen Roberto Aguirre-Sacasan luoma kauhupainoitteinen fantasiasarja, jota Netflix näyttäisi mielellään tuottavan. Se perustuu vuonna 2014 alkaneeseen Archie Comicsin sarjakuvaan ''Chilling Adventures of Sabrina'', joka on sarjan myötä saanut yhä enemmän ja enemmän huomiota. En tiennyt alkuperäismateriaalista mitään ennakkoon, minkä vuoksi alkuun oli vaikea odottaa sarjalta mitään erikoista.
 
Asiansa ajavan toisen tuotantokauden jälkeen olikin aika palata takaisin tähän fantastiseen maailmaan kolmannen kauden muodossa. Vaikka toinen tuotantokausi ei ihan yltänytkään ensimmäisen tasolle, onnistui se kuitenkin pitämään katsojan kiinnostuksen yllä. Odotukseni seuraavaa kautta kohtaan olivat pidättäytyväiset, vaikka toiveikkaana odotinkin tulevaa. Onnistuiko sarjan luoja Roberto Aguirre-Sacasa viemään tarinaa mielenkiintoisesti eteenpäin vai alkoivatko ideat jo pikkuhiljaa loppumaan?


Vangittuaan Saatanan Nickin kroppaan ja lähetettyään tämän helvettiin, Sabrina alkaa etsimään tapaa saadakseen poikaystävänsä yhtenä kappaleena takaisin. Hänen täytyy löytää toinen kotilo tai ruumis, johon pirun voisi siirtää vangiksi. Tehtävä osoittautuukin astetta vaikeammaksi, kun kostonhimoinen Saatana alkaa taistelemaan kunnolla vastaan. Mikä muu voi vielä mennä vinoon nuoren noidan arjessa vai onko hänen koko elämänsä tuomittu jatkuvan epäonnen kohteeksi?
 
Helvetti... Tämä kirottu ja painajaismainen paikka, joka on täynnä kurimusta ja piinaa. Teologisissa piireissä sitä kuvaillaan useinmiten ikuisena tuomiona ja rangaistuksena syntisille ihmisille, jossa heitä piinataan ja kidutetaan monenlaisin tavoin. Sabrina: Pimeällä puolella -sarjan kolmannella tuotantokaudella pääsemme vihdoin kokemaan yhden version Helvetistä, johon on viitattu useasti sarjan aikana aiemmin. Se ei alkuun vaikuta kovin kummoiselta, mutta mitä pidemmälle kaudella etenemme, sitä tutummaksi se alkaa muuttumaan.
 

Kiernan Shipkan esittämä Sabrina on kulkenut pitkän matkan kokemattomasta puoliverisestä noidanalusta voimakkaaksi lumoajaksi. Hahmo on kyllä hyvin pidettävä ja mukaansatempaava tapaus kaiken kaikkiaan, mutta se on kuitenkin fakta, että hänen toimintansa pohjautuu omaan alkeelliseen naiivisuuteen. Ei ainoastaan, että hän joutuu jatkuvasti ongelmiin aiheuttamiensa tilanteidensa vuoksi, mutta hän pistää jatkuvasti kaikki läheisensä vuorotellen vaaraan.
 
Vaikka nuori noita onkin kehittynyt paljon sarjan aikana, tietyt asiat ja kaavat ovat pysyneet yhtä alkeellisella tasolla hänen räjähtävän ja varomattoman persoonallisuutensa vuoksi. Kolmannella kaudella Sabrinalla on suuri vastuu täytettävään, mutta kun pieniä esteitä ja ongelmia alkaa ilmaantumaan, hänen pakkansa alkaa niin sanotusti pettämään alta. Nuori noita toimii hyvänä päähahmona, vaikka kokonaisvaltainen tarinakaari pitääkin sisällään jakuvasti hyvin samankaltaisia koettelemuksia pitkin sarjaa.
 

Kolmas tuotantokausi käsittelee noita-akatemian uusia tuulia, joiden aikana Lilithin kirkko johtaa uutta aikakautta ja Spellmanit etunenässä sen johtamisesta. Kun edellisellä kaudella asetelma lähti eskaloitumaan rajusti, oli jo varmaa, ettei tilanne palaisi koskaan enää takaisin entiselleen. Nickin sisälle teljetty Saatana riepottelee miestä sisältäpäin ja hänen suhdettaan rakkaaseen Sabrinaansa, joka taas pyrkii parhaansa mukaan auttamaan kärsivää poikaystäväänsä.
 
Verrattuna toiseen tuotantokauteen, kolmas tuotantokausi lähtee uppoutumaan yhä syvemmälle ja syvemmälle helvetin uumeniin, jossa sekasorto on vasta alkamaisillaan. Sarja lähtee taas rohkeasti kokeilemaan fantastisuutensa rajoja monenlaisilla tavoilla. Vaikka edellinen kausi tarjosikin enemmän ja näyttävämpiä visuaalisia efektejä, kolmas kausi vakuuttaa käytännöllisemmällä lähestymistavallaan ja varteenotettavilla lavasteilla. Materiaali on astetta emotionaalisempaa ja dramaattisempaa, sillä hahmot joutuvat kokemaan vaativia käänteitä elämässään vuoristoratamaisen tarinakaariensa myötä.
 

Vaikka sarja alkaakin tekemään yhä rohkeampia ratkaisuja, ei kolmas kausi siltikään meinaa yltää mainion ensimmäisen tuotantokauden tasoon. Yrityksen puutteesta ei sarjaa voi syyttää, sillä se todellakin yrittää ravisuttaa konseptiaan mahdollisimman aggressiivisesti ja monipuolisesti. Sabrina: Pimeällä puolella -sarjan kolmas tuotantokausi on lievä parannus asiansa ajavasta toisesta kaudesta, joka todellakin alkaa ottamaan yhä enemmän riskejä eskaloitumisensa suhteen, vaikka ajoittain sortuukin samoihin tuttuihin temppuihin.
 
Tarina on kyllä mielenkiintoinen, mutta se ymmärrettävästi saattaa olla hiukan raastavaa seurattavaa katsojalle, jos ei tietyin väliajoin pidä taukoja siitä katsastamisen aikana. Se pitää sisällään monia hyvin tiukkoja tilanteita, jotka herättävät katsojassaan emotionaalisia tunteita. Vaikka sarja onkin ollut pääosin positiivinen yllätys, alkaa kysymys vierailun pitkittymisestä nousemaan esiin. Onko sarja jo potentiaalinsa käyttänyt vai onko sillä vielä jotain uutta tarjottavanaan? Neljänteen kauteen tiemme seuraavaksi viekin...
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 14.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
 

Kommentit