The Rental (2020) - arvosteluOhjaus: Dave Franco
Pääosissa: Dan Stevens, Alison Brie, Sheila Vand, Jeremy Allen White,
 Toby Huss, Connie Wellman, Anthony Molinari
Genre: Kauhu, Jännitys, Draama
Kesto: 1 tunti 28 minuuttia

Tällä kertaa sukellamme indie-elokuvien maailmaan ja luvassa onkin kertakaikkisen mielenkiintoinen tapaus. The Rental on enemmän näyttelijänä tunnetun Dave Francon esikoisohjaus, joten on kiehtovaa nähdä, että onnistuuko mies vakuuttamaan kameran takana paremmin kuin sen edessä. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat hyvinkin maltilliset, vaikka traileri näyttikin mielenkiintoiselta ja kansikuva kiehtovan mysteeriseltä. Onko Dave Francosta elokuvaohjaajaksi vai kannattaako hänen mielummin pysytellä kameran edessä?


Kaksi pariskuntaa lähtee yhteiselle viikonloppulomalle juhlistamaan yhteistä menestystä työelämässä. Täydelliseltä lomapaikalta vaikuttava rantahuvila alkaa kuitenkin ensimmäisten tuntien aikana muuttumaan epäilyttävämmäksi tapaukseksi, kun lomalaiset tuntevat olonsa seuratuiksi. Juhlimiseen tarkoitettu viikonloppu muuttuu nopeasti synkemmäksi, kun heidän salaisuutensa paljastuvat ja paranoia kasvaa sietämättömäksi. Mikä lomalaisia oikein vainoaa vai vainoavatko vain heidän omat ajatuksensa heitä?

Elokuva on hyvin pienimuotoinen ja kiehtova tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka konsepti itsessään onkin jo aika lailla koluttu läpi ja lukuisat eri variaatiot miljööstä jo koettu kertaalleen, The Rental vaikuttaisi aluksi onnistuvan kiehtomaan katsojaansa erikoisella lähestymistavallaan. Pitkin elokuvaa odotuksemme tilanteen eskaloitumisesta käännetään jatkuvasti päälaelleen ja monet rakenteelliset ratkaisut ohjautuvatkin aina vasempaan oikean sijaan, mikä teoriassa toimii hyvin omaperäisenä toteutustapana, mutta kun ohjaaja Dave Franco vie konseptinsa jatkuvasti samaan - vastakkaiseen suuntaan, se pidemmän päälle alkaa muuttumaan yhä ennalta-arvattavammaksi ja puuduttavammaksi.


Hahmot ovat kiinnostavia ja heihin on yllättävän helppo samaistua monellakin tasolla, vaikka emme kovinkaan paljon heihin investoituisikaan elokuvan aikana. Vaikka he pelaavatkin upeasti yhteen läheisinä ystävyksinä, osa heistä pimittää rakkailtaan hyvin kieroja asioita, jotka vaikuttavat hyvin keskeisesti tarinan eskaloitumiseen. Vaativaa parisuhdedraamaa tarjoava elokuva ei ole ihan samanlainen kuin kaikki muut vastaavanlaiset teokset, sillä se keskittyy niin keskeisesti hahmojen välisiin suhteisiin ja heidän rakoileviin luonteisiin.

Ihmiset tekevät elämänsä aikana paljon virheitä ja osa niistä voivat olla niinkin suuria, että ne muuttavat elämän suunnan kokonaan. Elokuvassa elämänsä parasta aikaa viettävät pariskunnat alkavat kuitenkin luomaan itselleen massiivisia ongelmia toimiensa vuoksi, jotka sitten kääntävätkin tilanteen hetkessä täysin päälaelleen. Tavallaan on hienoa nähdä, ettei ohjaaja turvaudu kaikista helpoimpiin ratkaisuihin, vaan koittaa parhaansa mukaan viedä tarinaa ennalta-arvaamattomampaan suuntaan.


Kauhupainoitteiseksi jännityselokuvaksi The Rental osaa kyllä nostamaan intensiteettiään tarpeeksi korkealle kestonsa aikana, mutta hidastelee turhan usein hyvin puisien emotionaalisesti latautuneiden kohtauksien vuoksi. Vaikka jännittävää asetelmaa lähdetäänkin hyvin mielenkiintoisesti rakentamaan ja eskaloimaan, äkkinäiset tyylimuutokset sekoittavat pakkaa ikävästi ja paletti lähtee pikkuhiljaa ajelehtimaan ailahtelevimmille teille.

Tarina on hyvin yksinkertainen ja asiansa ajava kokonaisuus, joka käänteisen lähestymistapansa takia seuraa lopulta hiukan ennalta-arvattavaa kaavaa, mutta onneksemme se ei kuitenkaan tunnu tylsistyttävän katsojaa. Tietyt sattumat ja juonenkäänteet tuntuvat turhan teennäisiltä, mutta siihenkin nähden elokuva onnistuu pitämään katsojan juuri sen verran investoituneena loppuun asti, ettei aika käy pitkäksi. Vaikka se ei mitään rajoja rikokaan genrensä sisällä, on se kuitenkin ihan toimiva pieni indie-tuotanto, joka miellyttää silmää ja viihdyttää inhimillisen uskottavalla draamallaan.


Elokuva on visuaalisesti miellyttävää seurattavaa. Aistikas värimaailma puskee pimeyden keskeltä silmää hiveleviä sinertäviä ja kellertäviä sävyjä. Myös tietyt artistiset ratkaisut yllättävät varteenotettavuudellaan, vaikka suuria harppauksia ei siinä kuitenkaan oteta, mikä taas saattaisi erottaa elokuvan muista vastaavanlaisista teoksista. Tunnelma osaa olla paikoitellen painostava ja pienimuotoiset käänteet tuntuvat iskeviltä, vaikka ovatkin hiukan ennalta-arvattavia loppua kohden.

Konseptia olisi voinut avartaa hiukan enemmän, jotta se toimisi kokonaisuutena jouhevammin. Ohjaajalla Dave Francolla nimittäin tuntuu olevan kaksi ideaa, joita hän yrittää parhaansa mukaan yhdistellä toisiinsa, mutta jotka eivät kuitenkaan tunnu istuvan hyvin yhteen. Elokuvan suurimmat ongelmat syntyvätkin tämän vuoksi. Elokuvan antagonistin mysteerisyys tekee elokuvan tarinalle hyvää ensimmäisen kahden kolmanneksen aikana, mutta kun hänet vihdoin lisätään tähän kokonaisuuteen mukaan, konsepti halkeaa kahtia.


The Rental on menevä indie-elokuva, joka vakuuttaa etenkin tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna. Vaikka konsepti itsessään kuulostaa hyvinkin mielenkiintoiselta paperilla, sen potentiaaliin ei koskaan tunnuta ylettävän elokuvan aikana, mikä on kyllä sääli. Näyttelijät välittävät uskottavia suorituksia näytölle, eikä teknisestä toteutuksestakaan ole valittamista, mutta kun ohjaaja sortuu yliyrittelijäisyyteen yksityiskohtiensa yhdistämisen yhteydessä, pakottaa se lopulta kokonaisuuden kompuroimaan ikävästi omiin mahtipontisiin ratkaisuihinsa viimeisen kolmanneksen aikana.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 4.9.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit