Evil Dead (2013) - arvosteluOhjaus: Fede Alvarez
Pääosissa: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci,
Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore, Phoenix Connelly, Jim McLarty,
Sian Davis, Stephen Butterworth, Karl Willets, Randal Wilson
Genre: Kauhu
Kesto: 1 tunti 31 minuuttia

Sam Raimin alkuperäinen Evil Dead - kauhun riivaamat on yksi oman genrensä suurimmista kulttiklassikkoista kautta aikain, mutta tällä kertaa suuntaamme katseemme kuitenkin vuonna 2013 ensi-iltansa saaneeseen Fede Alvarezin uusintafilmatisointiin - Evil Dead -kauhuelokuvaan. Tämä uudelleenkuviteltu versio oli itselleni ensimmäinen kosketus Evil Dead -elokuviin, joten oli mielenkiintoista nähdä se uudestaan näin alkuperäisen trilogiankin katsastaneena. Tekikö se vaikutuksen toisellakin katsastuskerralla?

Nuori kaveriporukka saapuu syrjäiselle mökille auttaakseen huumekoukussa painivaa Miaa, joka yrittää jättää vaalean pulverin historiaan aloittaakseen uuden puhtoisen elämänsä. Projekti saa kuitenkin uudenlaisen käänteen, kun autioksi jääneen entisen kodin kellarista löytyy pahaenteinen kirja. Uteliaat nuoret päättävät lukea kirjaa, kunnes he huomaavat herättäneensä aggressiivisen hengen horroksestaan. Selviävätkö ystävykset eteen tulevista vaaroista vai onko heidän päivänsä jo luetut?


Kun puhutaan uudelleenfilmatisoinneista, olen aina avoin ajatukselle, jos lähestymistapaa tai tarinaa muutetaan käänteentekevällä tavalla. Evil Dead -elokuva on yksi niistä kauhuklassikoista, joka todellakin tarvitsi kasvojen kohotuksen reilun kolmenkymmenen vuoden jälkeen ja sen me myös vihdoin saimmekin todistaa. Alkuperäinen elokuva oli nimittäin tehty minimaalisella budjetilla, joten oli kiehtovaa nähdä, mitä suuremmalla summalla voisi saada aikaiseksi.
 
Sanotaanko nyt näin, että esteettisesti tämä raha on tullut ehdottomasti tarpeeseen, mutta palaamme siihen seikkaan vielä kohta uudemman kerran. Uusi Evil Dead -elokuva on mielenkiintoinen, mutta ristiriitainen kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Tarinallisesti se seuraa suht samankaltaista asetelmaa, mutta muutamia yksityiskohtia on päätetty päivittää uuteen uskoon, mikä tekee ihan hyvää itse konseptille. Seuraamme elokuvassa, kuinka ''ei niin läheinen'' -kaveriporukka saapuu autiolle mökille tehtävä mielessään, mutta joutuu sysäämään sen nopeasti unohduksiin kuolettavamman vaaran noustua pinnalle.
 

Nuoret ihmettelevät kellarista kumpuavaa hajua, joka tulee siellä hirtetyistä kissoista. Kellari näyttää muutenkin hirveältä ja palamisen merkkejä on myös rutkasti näkyvillä. Mökille mukaan lähtenyt Eric alkaa tutkimaan muovipussin sisältä löytynyttä kirjaa, jonka hänen olisi kannattanut jättää suosiolla rauhaan. Odotetustikaan tämä löytö ei merkkaa hyvää, kun selatessaan ränsistyneitä ja verellä sutattuja sivuja Eric herättää jonkin sortin pahan hengen takaisin eloon. Tämän jälkeen tilanne alkaa toden teolla lähtemään lapasesta.
 
Kaverukset joutuvat todellisen tykityksen kohteiksi omista virheistään johtuen ja joutuvat maksaa siitä maltaita. Tarina ei itsessään erilaisesta lähestymistavastaan huolimatta rajoja rikkova ole, vaan se seuraa hyvin klassista kaavaa kestonsa aikana. Käänteet ovat jopa yllättävän ennalta-arvattavia ja väkinäisiä, mikä voisi pahimmassa tapauksessa vaikuttaa elokuvaan hyvin negatiivisella tavalla. Onneksi tekijät onnistuvat löytämään efektiivisen kiertotien pitääkseen materiaalinsa tarpeeksi omaperäisenä ja katsojat sen myötä viihtyneenä.
 

Elokuvan käsikirjoitus ei ole kovin kummoinen perusteiltaan ja se johtuukin hyvin pinnallisesta lähestymistavasta hahmoihin. Vaikka asetelmaa onkin pyritty muuttamaan uudenlaisen tarinan kertomiseksi, vetävät ennalta-arvattavat hahmot useasti katsojan pois kokemuksesta astetta kliseisemmillä luonteillaan ja ratkaisuillaan. He ovat paperin ohuita naiiveja, jotka tekevät hyvin epärealistisia ratkaisuja tilanteen eskaloituessa uusille urille. Hahmoja napsitaan yksitellen ja hyvin nopeassa tahdissa, mikä yllättää täysin elokuvaa katsellessa.
 
Evil Dead on hyvin lyhyt katselukokemus ja sen nopeatempoinen tarinankerronta, sekä kaoottinen ilmapiiri tuntuu jopa korostavan sitä. Verinen materiaali on itsessään poikkeuksellisen raakaa seurattavaa ja se johtuukin häikäilemättömien ja armottomien visuaalisten ratkaisujen vuoksi. Elokuva ei todellakaan säästele budjetissaan ja se näkyy. Kun kyse on tuotannollisista yksityiskohdista ja yleisestä esteettisyydestä, tämä uusintafilmatisointi vaikuttaa ehdottomasti astetta uskottavammalta ja raaemmalta kokemukselta alkuperäiseen visioon verrattuna.
 

Ei ainoastaan, että elokuva yllättää raakuudellaan, mutta sen maskeeraustyö ja visuaaliset efektit ovat erinomaista seurattavaa pitkin kestoa. Tunnelmallisesti tuotos osaa olla jopa törkeän tungetteleva ja painostava kokemus katsojalle. Vaikka elokuva nojaakin materiaalissaan vahvasti reaktiopainoitteisiin hyppysäikäytyksiin, osaa se myös pitää katsojaa kestämättömässä jännityksessä. Ei ainoastaan, ettei se pidättele itseään yhtään materiaalinsa suhteen, mutta se ei myöskään pyytele anteeksi ylilyövää raakuuttaan.
 
Evil Dead on räikeä, hävytön ja hyvin efektiivinen uudelleenfilmatisointi, joka kuitenkin muistaa olla oma uniikki kokonaisuutensa. Vaikka elokuva ei tarinallisesti kovin kummoinen olekaan, se ehdottomasti viihdyttää kokeneempaakin kauhun kannattajaa rujoilla ratkaisuillaan. Kontrastipainoitteinen ja räjähtävä värimaailma luo silmälle myös hyvin miellyttävän kokemuksen. Vaikka pidänkin alkuperäisestä elokuvasta enemmän, arvostan paljon sitä, mitä Fede Alvarez yritti tällä saada aikaiseksi.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit