The Cabin in the Woods (2011) - arvosteluOhjaus: Drew Goddard
Pääosissa: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison,
Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford,
Brian White, Amy Acker, Tim De Zarn, Sigourney Weaver
Genre: Kauhu, Mysteeri, Jännitys
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia

Ikoninen Scream-elokuva vei itsetietoisen kauhun uusiin sfääreihin 1990-luvun puolessa välissä erinomaisella toteutuksellaan, minkä jälkeen emme ole kovin montaa onnistunutta vastaavanlaista yritystä enää todistaneet. Tällä kertaa suuntaamme katseemme kuitenkin vuoteen 2011, jolloin yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Drew Goddard teki debyyttinsä The Cabin in the Woods -elokuvan muodossa. Yhdessä Joss Whedonin kanssa tuotoksen kyhäillyt Goddard, on kuvaillut elokuvaa ''viha-rakkaus'' -kirjeeksi kauhun genren suuntaan, jonka olisi tarkoituksena kritisoida genren sisällä kierrätettyjä kliseitä ja ratkaisuja.
 

Suhteeni elokuvaan alkoi muutamaa vuotta takaperin, kun päätin kokeilla sen katsomista kokemattomampana kauhun kuluttajana. Elokuva ei tuolloin oikealla tavalla uponnut ymmärrykseeni, minkä vuoksi kokemukseni jäi kuin jäikin valitettavan mitäänsanomattomaksi perimmiltään. Vuosia ja lukuisia kauhun genren edustajia myöhemmin päätin ottaa teoksen uudelleen katsastukseen, jos se vaikka kokeneemmalla silmäyksellä avautuisi paremmin. Onnistuiko The Cabin in the Woods vihdoin puhkeamaan kukkaan vai vaikuttiko ensivaikutelma siitä liikaa kokemukseeni?
 
Viisi nuorta opiskelijaa lähtee viettämään lomaansa syrjäiseen metsämökkiin, joka alkaa paljastamaan hyvin häiritseviä asioita ja yksityiskohtia ympäristöstään. Armottoman verilöylyn äärelle ajautuneet ystävykset joutuvat todelliseen selviytymistaisteluun elämästä ja kuolemasta, kun toinen toistaan hurjemmat olennot alkavat ilmestymään tien tukkeeksi. Onko nuorisolla mitään jakoa vaaratilanteiden keskellä vai ovatko tapahtumat käsikirjoitettu jo valmiiksi heitä vastaan?
 

The Cabin in the Woods on kieltämättä poikkeuksellisen nerokas idea konseptiltaan. Se passiivis-aggressiivisesti kritisoi kauhun genren naurettavimpia ja stereotyyppisimpiä ratkaisuja, joita on kierrätetty genren sisällä jo monien vuosikymmenten ajan. Vaikka elokuva tiedostaakin selkeästi olevansa satiirinen kannanotto aiheeseen liittyen, yrittää se parhaansa mukaan saada kaiken viihdyttävän asetelmastaan irti tunnollisella toteutuksellaan, jotta katsoja myös nauttisi näytöllä näkemästään materiaalista.
 
Alkuhetkistään asti tuotos alkaa alustamaan genren tyypillisintä asetelmaa, joka pitää sisällään kourallisen opiskelijanuoria, syrjäisen ja ränsistyneen mökin, sekä kiimaisen ilmapiirin, joka ajaa käsiteltäviä hahmoja tekemään mitä naurettavimpia ja epäloogisimpia ratkaisuja retken eskaloituessa vaaralliseksi selviytymistaisteluksi. Tilanteesta alkaa nopeasti kantautumaan hyvin pahaenteisiä piirteitä, jotka ajan kanssa muovautuvat yhä monipuolisemmiksi ja ennalta-arvaamattomammiksi tapahtumiensa osalta.
 

The Cabin in the Woods -elokuvaa on hankalaa lähteä analysoimaan paljastamatta liikaa sen käänteentekevimpiä yksityiskohtia ja nerokasta lähestymistapaa. Vaikka asia onkin näin, voi aihetta kierrellä ja kaarrella sen verran, ettei ensimmäinen katselukerta pilaantuisi sen seurauksena kokonaan. Jos tarinasta on jotain sanottava, niin mainitsisin sen, ettei se ainoastaan seuraa opiskelijanuorten hyytävää lomailua metsän siimeksessä, vaan paneutuu myös perusteellisemmin sen taustalla metatasolla tallustelevaan korporatiiviseen sivujuoneen, joka sittemmin risteää nuorten tarinakaaren kanssa kiehtovalla tavalla.
 
Juonikuviot alkavat nopeasti punoomaan keskenään labyrinttimäisiä seittejä luodakseen hyvin omaperäisen ja ennennäkemättömän viritelmän katsojan koettavaksi. Elokuva tempaa katsojan mukaansa yllättävän helposti alusta asti ja pitää tämän kiinnostuksen vakuuttavasti yllä pitkin kestoaan. Vaikka aluksi luulemmekin tietävämme, mihin tarina seuraavaksi päättäisi mahdollisesti suunnata, kääntää ohjaaja Drew Goddard lähes joka kerta koko konseptin päälaelleen sen käänteentekevimmillä hetkillä.
 

Sanotaanko näin, että vaikka elokuva onnistuukin leikittelemään kiehtovalla ideallaan ja omaperäisillä ratkaisuillaan, ei se kuitenkaan ihan esimerkiksi Scream-elokuvan mestarilliselle tasolle toteutuksensa puolesta yllä sitten millään. Pystymme investoitumaan elokuvan tarjontaan pinnallisella tasolla ja nautimmekin sen kyhäilemistä virityksistä, mutta jokin keskeinen piirre siitä tuntuu kuitenkin puuttuvan, mikä onnistuisi pitämään konseptin jatkuvasti jouhevana ja mielenkiintoisena.
 
Tunnelmallisesti elokuva odotetustikin kamppailee itsensä kanssa erityislaatuisen lähestymistapansa vuoksi, eikä sille asialle voi juurikaan mitään. Se on loistava etenkin itsetietoisen materiaalinsa puolesta, joka onnistuu välittämään lukuisia huvittavia hetkiä pitkin kestoaan. Kahden ensimmäisen suhteellisen kontrolloidun kolmanneksen jälkeen homma lähtee radikaalisti lapasesta ja tekijätiimi päättää keskittyä vain katsojansa viihdyttämiseen.
 

Evil Dead -elokuvasarjaa vahvasti lainaileva elokuva viittailee jatkuvasti kauhun genren tunnetuimpiin edustajiin ja poikkeuksellisen monipuolisilla tavoilla. Asetelmasta hahmoihin ja miljööstä pieniinkin yksityiskohtiin tekijät pyrkivät miellyttämään katsojaansa tutun tuntuisilla ratkaisuillaan ja ideoillaan, joita he lähtevät kuitenkin odotuksia vastaan vääntämään toiseen suuntaan ennalta-arvaamattoman lopputuloksen saavuttamiseksi. Teknisesti elokuva ajaa mainiosti asiansa, vaikka efektipainoitteinen materiaali pistääkin silmään halvahkolla olemuksellaan. Siitä huolimatta esimerkiksi käytännön efektit toimivat erinomaisesti pitkin elokuvaa ja lavastus vakuuttaa uskottavuudellaan.
 
The Cabin in the Woods on miellyttävän veikeä elokuva, joka tiedostaa tasan tarkkaan, mitä se haluaa perimmiltään olla. Vaikka ratkaisut eivät aina maaliinsa osuisikaan, onnistuu tuotos viihdyttämään katsojaansa monipuolisesti ja efektiivisesti. Tavanomaiselta tuntuva asetelma lähtee nopeasti eskaloitumaan joksikin täysin muuksi rakentaen mutkikkaasta viritelmästään poikkeuksellisen ylilyövän ja huvittavan koettavan. Vaikka vieläkin siitä tuntuu mielestäni jotain puuttuvan, onnistuu elokuva ajamaan asiansa moitteettomasti kevyenä katselukokemuksena.
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit