The Others (2001) - arvosteluOhjaus: Alejandro Amenábar
Pääosissa: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston,
Alakina Mann, James Bentley, Eric Sykes, Elaine Cassidy,
Renée Asherson, Keith Allen, Michelle Fairley
Genre: Kauhu, Mysteeri, Jännitys
Kesto: 1 tunti 44 minuuttia

''Now children, are you sitting comfortably? Then I'll begin...''
 
Tällä kertaa otamme käsittelyyn espanjalaisen Alejandro Amenábarin ohjaaman kauhuelokuvan The Others. Muistan katsoneeni sen kerran aikaisemmin, mutta en osannut tuolloin arvostaa sitä tarpeeksi kokemattomuudessani. Nyt oli aika antaa elokuvalle tonen mahdollisuus, sillä pinnan alla tuntuisi olevan jotain erityislaatuista piilossa. Onnistuiko The Others vakuuttamaan minut varteenotettavuudestaan vai oliko elokuvan antama ensivaikutelma jo suuntaa-antava?
 
Yksinhuoltajaäiti Grace palkkaa palvelusväkeä massiiviseen kartanoonsa, jossa asuvat hänen lisäkseen hänen lapsensa Nicholas ja Anne. Edellisen palvelusväen kadottua kuin tuhka tuuleen, uusi kolmikko värväytyy tilalle. Pian Grace kuitenkin huomaa, että jokin on vialla. Verhot avautuvat itsestään, ovet elävät omaa elämäänsä ja käytävillä kuuluu erikoisia ääniä. Grace yrittää selvittää tapahtumien alkuperän, mutta kun hän oppii, että hän itse liittyy siihen jollain tavalla, horjuuttaa se naista entisestään.
 

The Others on hyvin mielenkiintoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Elokuva ei asetelmansa kanssa aikaile, vaan pistää sen heti kättelyssä käyntiin. Grace näyttää uudelle palvelusväelle massiivista kartanoa ja erityislaatuisia toimintakaavoja, joita heidän täytyy noudattaa virheittä. Saamme heti alusta asti siis selville minkälaisia hahmot ovat ja kuinka epätavallista elämä kartanossa eletään. Lapset Nicholas ja Anne nimittäin potevat epätavallista allergiaa, jolle ei ole vielä parannuskeinoa keksitty.
 
Gracen lapset ovat allergisia valolle, minkä vuoksi verhoja on pidettävä kiinni aina kun lapset ovat valveilla. Talossa saa myös olla vain yksi ovi kerrallaan auki, jottei vahinkoja syntyisi. Uuteen palvelusväkeen kuuluvat rouva Mills, herra Tuttle, sekä mykkä Lydia. He ottavat työnsä vastaan ja pyrkivät seuraamaan ohjeita mahdollisimman tarkasti. Elämä kartanossa on kieltämättä omalaatuista ja epätavallista, mutta se vangitsee katsojan moitteettomasti mukaansa heti kättelyssä.
 

Nicole Kidmanin esittämä Grace on hyvin mielenkiintoinen hahmo kaiken kaikkiaan. Hän on hyvin suorapuheinen ja vaativa nainen, joka ei tyhjänpäiväisiä selityksiä kuuntele mielellään. Naisen menneisyys on täynnä kummituksia, jotka edelleenkin kummittelevat häntä monin erilaisin tavoin. Miehensä lähdettyä sotaan vuosia aikaisemmin, nainen on pitänyt uskostaan tiukasti kiinni toivoen tämän palaamista kotiin. Hän ei tyydy ajatukseen kuolemasta, minkä vuoksi hän joutuukin kamppailemaan ristiriitaisia tunteita vastaan päivittäin.
 
Grace on hyvin huolehtivainen ja määrätietoinen hahmo, jonka ihmetykseen pystyy samaistumaan moitteettomasti. Naisella on kaksi lasta Nicholas ja Anne. James Bentleyn esittämä Nicholas on pieni ja pelokas poika, joka kuuntelee äitiä riippumatta tilanteesta. Gracen opit ovat iskostuneet syvälle pojan mieleen ja hän tavoittelee äitinsä hoivaa aina, kun tilanne muuttuu epämiellyttäväksi. Alakina Mannin esittämä Anne on taas hyvin itsenäinen tyttö ikäisekseen. Hän ei räjähtävästä luonteestaan huolimatta ole kiusanhenki perheessä, vaikka useasti joutuukin sanaharkkaan äitinsä kanssa.
 

Elokuva on vangitsevan hidastempoinen kokonaisuus, joka selvittää kartanossa vallitsevaa mysteeriä. Seuraamme tapahtumia Gracen näkökulmasta katsottuna, joten olemme yhtä ymmällämme näytöllä tapahtuvasta kuin hän itsekin on. Tiukkoihin sääntöihinsä tarrautunut nainen alkaa pikkuhiljaa menettämään järkeään, kun hyvin epätavalliset tapahtumat kartanossa alkavat koettelemaan häntä. Elokuvan aikana tuntuu jatkuvasti siltä, että joku tai jokin yrittäisi tahallisesti sabotoida perheen elämää.
 
Se ei kuitenkaan suoraan kerro tai näytä sitä kuka vaanii heitä vai onko kyse vain puhtaasta pilailusta, mikä syventää erikoista mysteeriä entisestään. Saamme vain pieniä vihjeitä ja viittauksia siitä, mitä kartanossa tapahtuu, joden pohjalta yritämme katsojina luoda omia teorioitamme kokonaiskuvasta. On hienoa nähdä, kuinka teos ei turvaudu hyppysäikäytyksiin, vaan rakentaa piinaavan kauhunsa huolellisesti tunnelmallisen ilmapiirin tehostamisella. Elokuva nimittäin jatkuvasti leikkii ajatuksella siitä, että joko kartanossa kummittelisi, tai että joku tekisi kiusaa tahallaan.
 

Syyt siirretään tarinan aikana monesti hahmosta toiseen, mutta kelvollista varmistusta emme tunnu ennen varsinaista lopetusta kuitenkaan saavan. Näin elokuva syventää mysteeriä entisestään ja saa katsojan tuntemaan epätoivon täyttämää piinaa, joka valtaa katsojan kuin katsojan. Elokuvan tunnelmallisista sävellyksistä vastaa ohjaaja Alejandro Amenábar itse ja mainiota työtä tekeekin. Vaikka elokuvassa käytetäänkin paljon aavemaista hiljasuutta hyväksi, osaa mies täydellisesti ajoittaa sävellyksensä kohtaukseen kuin kohtaukseen.
 
Roolisuoritukset ovat elokuvassa erinomaisia ympäri pöydän. Nicole Kidman katoaa upeasti roolityönsä varjoon esittäessään Gracea. Olen yllättynyt, ettei nainen saanut työstään tunnustusta tarpeeksi, sillä hän onnistui tuomaan hahmon niin varteenotettavasti esille. Lapsinäyttelijät tekevät myös mahtavaa työtä omien suoritustensa kanssa. Koko näyttelijäkaarti onnistuu tuomaan toisen maailmansodan tunnelman näytölle vaativine ja kunnollisine piirteineen. Itse kartanokin on hyvin vanhanaikainen ja kumpuaa historiallista havinaa, joka imaisee uskottavasti katsojan kun katsojan mukaansa.
 

The Others on laadukas kauhuelokuva, joka yllättää psykologisella tuntumallaan. Elokuva on tunnettu viimeisestä juonenkäänteestään ja ihan syystäkin. Sen mysteeriä onnistutaan kiristämään tarinan aikana yhä tiukemmaksi ja tiukemmaksi, jolloin katsoja ei itsekään enää tiedä mitä uskoa. Tämän vuoksi lopullinen niitti tuntuukin niin järkyttävältä ja yllättävältä. Elokuva ei varmasti tule olemaan jokaisen kuppi teetä, mutta elokuvataidetta arvostavat tahot saattavat löytää siitä monia positiivisia asioita muistettavaksi ja pohdittavaksi.
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 29.10.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit