The Trial of the Chicago 7 (2020) - arvostelu
Ohjaus: Aaron Sorkin
Pääosissa: Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen,
Jeremy Strong, John Carroll Lynch, Yahya Abdul-Mateen II, Mark Rylance,
Joseph Gordon-Levitt, Ben Shenkman, Frank Langella, J. C. MacKenzie
Genre: Draama, Historia, Jännitys
Kesto: 2 tuntia 9 minuuttia

Palaamme takaisin Netflix-alkuperäiselokuvien pariin ja tällä kertaa luvassa olisikin hyvin mielenkiintoinen tapaus kaiken kaikkiaan. The Trial of the Chicago 7 on yhdysvaltalainen tositapahtumiin perustuva draamaelokuva, joka käsittelee yhtä kaikkien aikojen tunnetuinta oikeudenkäyntiä. Elokuvan ohjaajana toimii Aaron Sorkin, joka onnistui vakuuttamaan minut jo esikoisohjauksellaan Molly's Game -elokuvallaan. Tuo elokuva oli hyvin mielenkiintoinen ja omaperäinen, joten odotin vastaavaa kekseliäisyyttä tämänkin tuotoksen suhteen.

Vaikka toistaiseksi ei miestä mestarillisena ohjaajana pidetä, potentiaalia on miehellä runsaasti ja jos kehitys jatkuu nousujohteisena, voi tulevaisuus näyttää hyvinkin kirkkaalta. Nyt palkittu käsikirjoittaja ottaakin hyvin vaativan tehtävän vastuulleen, mutta riittääkö hänellä rahkeet suoriutua siitä? Odotukseni elokuva kohtaan olivat yllättävän korkeat, vaikka en itse käsiteltävästä aiheesta paljoa tiedäkään ennakkoon. Nyt on kuitenkin aika nähdä, että onnistuuko ohjaaja lyömään itsensä vihdoin läpi vai kaipaako mies vielä lisää kokemusta vyölleen?


Vuonna 1968 demokraattien puoluekokouksen yhteydessä järjestetty rauhanomainen protesti yltyy yllättäen väkivaltaiseksi yhteenotoksi poliisin ja kansalliskaartin kanssa. Protestin järjestäjät Abbie Hoffman, Jerry Rubin, Tom Hayden ja Bobby Seale savat syyt niskoilleen salaliitosta ja mellakoihin yllyttämisestä. Miten heidän kaikkien käy, kun mielivaltainen ja korruptoitunut oikeusistuin ajaa altavastaajien selät vasten seinää?

Alkuun täytyy kyllä todeta, että elokuva on täynnä laadukkaita näyttelijöitä, jotka voisivat halutessaan tehdä mistä vain konseptista varteenotettavan koettavan. Elokuvan laadukkuus ei täten ole kiinni siitä, etteikö tosiperäisiä tapahtumia saisi kuvattua mahdollisimman uskottavasti ja miellyttävästi. Asetelman pohjustaminen alkaa hahmojen hienovaraisilla esittelyillä, joista saamme heti hiukan osviittaa heidän persoonallisuuksistaan, sekä motiiveistaan konseptin asiayhteydessä.


Tutustumme tähän protestoijien johtoryhmään, joiden edustajat eroavat toisistaan jopa yllättävän monella tapaa. Ei ainoastaan, että he edustavat ylpeästi omia kulttuurejaan, mutta heillä on omia henkilökohtaisia ajatuksia käsiteltävään aiheeseen liittyen. Nämä ajatukset eivät välttämättä ihan yksi yhteen istu keskenään, mutta kaikilla on kuitenkin sama tehtävä ja määränpää edessään, jota he yrittävät saavuttaa elokuvan aikana. Sanomat on jo ilmaistu ja toimet tehty, joten seuraavaksi on aika selvittää mistä on oikein kyse.

Seuraamme tarinan aikana, kuinka pitkä oikeudenkäynnin prosessi saa alkunsa, ja kuinka se alkaa eskaloitumaan käsistä puhtaaksi selviytymistaisteluksi. Elokuva hyppää suoraan syvään päätyyn ensimmäiseen oikeudenkäyntipäivään, jolloin käsiteltävät hahmot viedään oikeuden eteen vastaamaan jokseenkin mysteerisistä rikoksistaan. Saamme kyllä selkeän käsityksen siitä, mitä tämä protestiryhmä on saanut aikaiseksi toiminnoillaan, mutta emme pysty sanomaan heti varmuudella, että onko syytökset syystä langetettu heidän päälleen vai ei.


Hahmoja koetellaan rajusti monenlaisilla tavoilla ja pystymme katsojina investoitumaan moitteettomasti heidän ponnisteluihin. Vaikka laki onkin teoriassa hyvin vesitiivis käsite, siitä löytyy lukuisia porsaanreikiä ja manipulointimahdollisuuksia, joita hyödyntämällä tiukkakin tilanne voidaan kääntää yllättäen päälaelleen. Kun vastassa on jääräpäinen ja korruptoitunut oikeusistuin, on sitä vaikeaa vakuuttaa tavallisin keinoin.
 
Elokuvassa protestoijien edustajat joutuvat oppimaan tämän kuitenkin kantapään kautta, kun heidät ajetaan alusta asti hyvin tukalaan tilanteeseen vastaamaan syytöksistään. On hienoa nähdä, kuinka totuudenmukainen elokuva osaa olla kontekstinsa puolesta. Olemme varmasti kaikki kuulleet tarinoita Yhdysvaltojen hallituksesta ja sen suuresta vallasta, joita kansalaiset pelkäävät kuollakseen. Tämä valta on onnistunut kasvamaan niinkin suureksi, ettei itse oikeudenmukaisuus on heidän hyppysissään.
 

Todisteista ja tapahumista on siis löydettävä vedenpitäviä seikkoja, joita ei pystyisi kaartelemallakaan kiertämään, sillä poliittisten paljastusten nojalla järjestelmä tulee aina pelaamaan kotiinpäin, vaikka kuinka kiperä tilanne tulekaan vastaan. Näitä vedenpitäviä faktoja protestiryhmien edustajat yrittävät yhdessä löytää altavastaajan asemasta ja tilanne käy kuin käykin lopulta hyvin kutkuttavaksi jännitysspektaakkeliksi, mitä pidemmälle tarinassa etenemmekin.

Elokuva on hyvin laadukas kokonaisuus, joka onnistuu upean toteutuksensa johdosta tarjoamaan paljon viiltävää draamaa ja painostavaa jännitystä. Vaikka elokuvalla kestääkin hetki päästä asian ytimeen vauhdikkaan alustuksen jälkeen, alkaa se pikkuhiljaa löytämään vaadittavaa tasapainoa muodostuakseen jopa yllättävän viihdyttäväksi kokonaisuudeksi. Vaikka käsiteltäviä hahmoja onkin monia käytettävissä, onnistuu ohjaaja-käsikirjoittaja Aaron Sorkin upeasti tasapainottelemaan heitä yhdeksi hengittäväksi kokonaisuudeksi.


The Trial of the Chicago 7 -elokuvassa on myös vaativien teemojensa puolesta paljon korrellaatioita 1960-luvun ja nykypäivän välillä. Politiikkaa, korruptiota, poliisiväkivaltaa, sekä rasismia esitetään hyvin uskottavalla tavalla näytöllä ja teemojen nostamat ajatukset jäävät puhuttelemaan katsojaa pitkäksi aikaa elokuvan loputtua. Vaikka olemmekin kulkeneet pitkän matkan tarinassa käsiteltävistä tapahtumista, elokuva näyttää pelottavan paljon yhteneviä seikkoja, joita pystyy vertaamaan edelleenkin nykypäivän maailmaan ja sen kieroutuneeseen järjestykseen.

Ymmärrän kyllä täysin, jos elokuva ei joitain katsojia miellytä, sillä se voi olla aika turruttava kokemus monille. Itse kuitenkin nautin sen hidastempoisesta tarinankerronnasta ja huolellisesta jäljestä, joka vakuuttaa laadukkuudellaan. Ei ainoastaan, että elokuva on hyvin laadukas rakenteellisesti, myös sen tekninen toteutus on upeaa seurattavaa. Kuvaus on laadukasta ja kontrastipainotteinen värimaailma lisää dramaattista virettä elokuvan tunnelmaan. Roolisuoritukset ovat uskottavia ja näyttelijät todellakin antavat kaikkensa välittääkseen hahmojen koettelemukset ja tuntemukset näytön toiselle puolelle katsojan vastaanotettavaksi.
 

Kun puhutaan Netflix-alkuperäiselokuvista, on niiden joukosta vaikeaa löytää poikkeuksellisen laadukkaita nimikkeitä, jotka erottuisivat osakseen suurempien studioiden varjosta. Viime vuosien saatossa tämä striimauspalvelu on kuitenkin alkanut jo parantamaan otteittaan ja se alkaa vihdoin näkymään viimeisimmissä hankkeissa, sekä investoinneissa. The Trial of the Chicago 7 kuuluu ehdottomasti Netflix-alkuperäiselokuvien parhaimmistoon, eikä sitä ole turhaan hehkutettu maailmalla. Toivottavasti Netflixin voittojen tahti jatkuu nousujohteisena, sillä tällaisia elokuvia mielellään kyllä katsoisi useammankin vuoden aikana.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 17.10.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit