Freaky (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Christopher Landon
Pääosissa: Kathryn Newton, Vince Vaughn, Katie Finneran,
Celeste O'Connor, Alan Ruck, Misha Osherovich, Uriah Shelton,
Radhesh Aria, Dana Drori, Melissa Collazo
Genre: Komedia, Kauhu, Jännitys
Kesto: 1 tunti 41 minuuttia

Seuraavaksi luvassa onkin hyvin mielenkiintoinen Blumhouse-elokuva, joka ei aluksi nostattanut odotuksia sen kummemmin, mutta mitä lähemmäs julkaisua lähestyimme, sitä enemmän odotukset kasvoivat. Freaky on Christopher Landonin ohjaama komediapainoitteinen kauhuelokuva, joka ottaa hyvin tutun konseptin haltuunsa ja pyrkii parhaansa mukaan muuttamaan sitä omaperäisellä käänteellään. Happy Death Day -elokuvista tuttu ohjaaja ottaa siis melkoisen riskin muovaillessaan uutta elokuvaa jo hänellekin tutusta konseptista. Onnistuuko mies kuitenkin tekemään konseptista taas tuoreen koettavan vai alkaako kierrättäminen näkymään jo materiaalissa?

Pahamaineinen sarjamurhaaja, Blissfieldin teurastaja, on vapaalla jalalla ja jo myytiksi muuttunut viiltäjä jatkaa kuolettavaa murhasarjaansa tappamalla neljä opiskelijaa kesken rennon illanvieton. Järkyttävä tieto kulkeutuu nopeasti opiskeljoiden keskellä ja kaikki alkavat pikkuhiljaa varautumaan pahimpaan. Kun koulukiusattu Millie joutuu yllättäen verenhimoisen murhaajan uhriksi, hän huomaakin pian, ettei hänen aikansa ole vielä päättynyt. Hän nimittäin herää murhaajan kehossa narkomaanien täyttämästä hylätystä rakennuksesta. Mistä on oikein kyse?
 

Elokuva alustaa asetelmansa hyvin mukaansatempaavasti ja jopa yllättävän näyttävästi. Avauskohtaus nimittäin käsittelee neljän opiskelijanuoren illanviettoa, joka muuttuu hetkessä raa'aksi silpomiseksi. Pääsemme heti kättelyssä kärryille siitä, minkälaisesta murhaajasta on kyse, ja kuinka armoton hän on toimissaan. Lähes kaikin puolin Perjantai 13. -elokuvaa mukaileva aloitus tempaa katsojan kuin katsojan mukaansa ja tarjoaa heti kättelyssä hyvin viihdyttävää slasher-kauhua.

Seuraamme elokuvassa Kathryn Newtonin esittämää Millie Kessleriä, joka joutuu armottoman sarjamurhaajan puukottamaksi. Itse teräase on kuitenkin siitä erikoinen tapaus, että se ei ole mikä tahansa veitsi tai tikari, vaan historiallisiin rituaaleihin käytettävä tikari, joka pitää sisällään oman yliluonnollisen puolensa. Nimittän tyttö herää yllättäen ja huomaa olevansa väärässä kehossa. Hänellä on tasan yksi päivä aikaa löytää tapa päästä takaisin omaan kehoonsa tai muuten vaihto jää pysyväksi.


Elokuvan konsepti on hyvin mielenkiintoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan sen puolesta, että monia ideoita ja genrejä yhdistellään hyvin kekseliäillä tavoilla, mutta sen itsetietoinen mahtipontisuus yllättää katsojan kuin katsojan omaperäisyydellään. Elokuvan tarina itsessään keskittyy hyvin keskeisesti Millien ja murhaajan väliseen vastakkainasetteluun, sekä hyvin erikoisen mysteerin ratkaisemiseen. Tarinankerronta on nopeaa ja hyvin mukaansatempaavaa, minkä vuoksi katsoja ei jää nuolemaan näppejään missään vaiheessa tylsyydessään.

On myös huikeaa huomata, kuinka syvällinen elokuva pystyy olemaan. Seuraamme tämän koulukiusatun tytön epätavallista tilannetta, joka alkaa ajan kanssa paisumaan yhä kutkuttavammaksi ja ahdistavammaksi kokemukseksi. Millien piinaava elämä on ennen tätäkin käännettä nähnyt vastoinkäymisiä sekä koulukiusaamisen, että perheongelmien saralla. Jokseenkin ongelmallinen perhe on menettänyt nimittäin isän, joka menehtyi vuotta aiemmin traagisesti.
 

Perheen äiti Paula ei ole päässyt menetyksestään yli ja tämän vuoksi hukuttaa pahan olonsa ja surunsa alkoholin armoille. Millien isosisko Charlene taas toimii perheen vastuunkantajana, joka pyrkii puskemaan omaa vahvaa itsenäisyyttään siskoonsa äidin keskittyessä enemmän viinipullojen tyhjentämiseen. Onneksi Milliellä on kaksi läheistä ystävää, Nyla ja Josh, jotka pyrkivät tukemaan tyttöä hänen piinaavassa elämäntilanteessaan ja siirtämään keskittymisen mielummin mukavaan yhdessäoloon.

Elokuva on hyvin kekseliäs ja mahtipontinen toteutus, joka Happy Death Day -elokuvien tapaan tiedostaa  huvittavan konseptinsa naurettavuuden ja ottaa siitä kaiken mahdollisen irti. Se osaa olla tarpeensa mukaan huvittava, painostava ja lämminhenkinen kokonaisuus, joka yllättää tasapainoisuudellaan ja syvällisyydellään. Kauhukomediat eivät nimittäin kovinkaan useasti pysty ottamaan kaikkea tunnetta ja potentiaalia irti hahmoistaan, mutta Freaky kuitenkin onnistuu siinä hienosti.


Yllätyksekseni elokuva onnistuu erinomaisesti kauhupainoitteisissa kohtauksissaan. Ei ainoastaan, että jännite ja tunnelma pysyy jatkuvasti katossa, mutta elokuvan raakuus onnistuu yllättävästi läpsäisemään katsojaa päin näköä. Tappokohtauksissa ei verta tai sisälmyksiä peitellä, vaan kaikki raakuus visualisoidaan hyvin näyttävällä ja ajottain jopa groteskilla tavalla. Sen lisäksi itse roolisuoritukset ovat erittäin vakuuttavia ja uskottavia konseptin ylilyövyydestäkin huolimatta. Sekä protagonistin, että antagonistin esittäjät onnistuvat erinomaisesti välittämään hahmonsa näytölle ja he tuntuvat toden teolla nauttivan työstään kameran edessä.
 
Millien esittämä Kathryn Newton vakuuttaa opiskelijatyttönä ja näyttää myös muovautuvaisuutensa verenhimoisena murhaajanakin. Jos täytyy kuitenkin vain yksi onnistuja nostaa lukuisten suoritusten joukosta, niin nostaisin ehdottomasti Vince Vaughnin tarjottimelle. Hän toden teolla yllättää huvittavalla roolisuorituksellaan. Alku menee vakuuttavasti murhaajan saappaissa, mutta muutos teinitytöksi nostaa näyttelijän kirkkaasti valokeilaan ohitse muiden. Sivuhahmojen esittäjät ovat päänäyttelijöden tapaan hyvin vakuuttavia ja he täydentävät elokuvan luomaa maailmaa uskottavuudellaan.


Blumhousen Freaky on jopa yllättävän varteenotettava kauhukomedia, joka ei onneksi jää mainion Happy Death Day -elokuvan varjoon missään vaiheessa. Se uskaltaa olla oma juttunsa ja siitä on kyllä nostettava hattua ohjaajalle Christopher Landonille. On kiehtovaa nähdä, kuinka mies onnistuu vääntämään samaisesta konseptista täysin uudenlaisen näkemyksen ja tekemään siitä vielä edellisen veroisen. Freaky tarjoaa paljon viittauksia klassisiin slasher-elokuviin, joten jokaiselle kauhukannattajalle on varmasti tarjolla miellyttäviä yllätyksiä pitkin elokuvaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 14.11.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit