His Dark Materials | Kausi 2 (2020) - arvostelu

 

Luojat: BBC One, HBO
Pääosissa: Dafne Keen, Amir Wilson, Ruth Wilson, Lin-Manuel Miranda,
Ariyon Bakare, Kit Connor, Simone Kirby, Will Keen, Cristela Alonzo, Ruta Gedmintas,
Andrew Scott, Marama Corlett, Sean Gilder, James McAvoy, Sophie Okonedo
Genre: Seikkailu, Draama, Fantasia
Jaksoja: 7

Oikein mielenkiintoisen ensimmäisen tuotantokauden jälkeen on aika palata takaisin His Dark Materials -sarjan pariin ja katsoa mihin toinen tuotantokausi tarinan seuraavaksi veisi. Sarja perustuu maailmanlaajuisesti hyvin suosittuun Philip Pullmanin kirjoittamaan His Dark Materials -fantasiakirjasarjaan ja kyseinen kausi käsittelee siis samannimisen kirjatrilogian toista osaa. Odotukseni kautta kohtaan olivat jokseenkin pidättäytyneet, sillä en oiken osannut odottaa sarjalta sen suurempaa tason nostoa, vaikka toivoinkin sen yllättävän minut positiivisesti. Jatkaako His Dark Materials edelleenkin varteenotettavalla otteella vai alkoiko kontrolli pikkuhiljaa lipeämään käsistä?


Portaalin läpi kulkenut Lyra Belacqua huomaa pian joutuneensa toiseen maailmaan - tai pikemminkin rinnakkaistodellisuuteen. Siellä hän yrittää kuumeisesti etsiä petturi-isäänsä, joka onnistui karkaamaan tämän hyppysistä traagisten tapahtumien jälkeen. Tyttö törmää yllättäen mysteeriseen poikaan, Will Parryyn, jonka kanssa hän jatkaa matkaansa selvittääkseen multiversumin piilotetut salaisuudet. Risteävien maailmojen välillä kuohuu ja tilanne muuttuu yhä riskialttiimmaksi ja vaarallisemmaksi. Onnistuuko Lyra löytämään etsimänsä vai ovatko tielle tupsahtaneet esteet liian suuren ylitettäviksi?

His Dark Materials -sarja on ollut itselleni toistaiseksi positiivinen yllätys, vaikken missään nimessä pidäkään sitä kovinkaan poikkeuksellisena kokonaisuutena. Ensimmäinen tuotantokausi oli siitä kiehtova tapaus, että se vilautteli katsojilleen lukuisia lupaavia yksityiskohtia ja ideoita, joihin toinen tuotantokausi voisi mahdollisesti keskittyä. Maailmaa avarrettiin moneen suuntaan, mutta kovin selkeää kuvaa emme edellisen kauden perusteella saaneet vielä itsellemme piirrettyä. Nyt hyppäämme kuitenkin suoraan syvään päätyyn selvittämään, että onnistuuko toinen tuotantokausi selkeyttämään sarjan tarinakokonaisuutta vai onko se itsessäänkin mahdoton ajatus?


Edellinen tuotantokausi aloitti monta tarinakaarta, jotka tuntuivat alkuun valitettavan etäisiltä toisistaan, kunnes loppua kohden ne alkoivat osittain risteämään keskenään. Tämän lisäksi sarja pohjusti myös paljon tulevia tapahtumia, joihin toisen tuotantokauden aikana keskitymmekin paljon enemmän. Maailma on avartunut massiivisesti portaalien ilmestyttyä ja mahdollisuuksia tuntuisi olevan vaikka mihin. Lyra kulki yhden portaalin läpi isänsä lordi Asriel Belacquan perässä ja uusi luku seikkailussa olikin valmis alkamaan. Magisteriumi on kasvanut sen verran massiiviseksi järjestykseksi vuosien mittaan, ettei maailmassa tunnu olevan enää yhtäkään sokeaa kulmaa, johon heidän silmänsä eivät yltäisi.
 
Se kontrolloi ja manipuloi kulttuurien välillä vallitsevaa politiikkaa kääntäen tilanteen tietenkin aina omaksi hyväkseen, eikä se pelkää toimia rajusti asemansa ylläpitämiseksi ja suojelemiseksi. Vaikka ensimmäisellä tuotantokaudella sarja väläyttelikin kiehtovaa teologista puoltaan, toisella kaudella siihen pyritään selkeästi kiinnittämään enemmän huomiota. Vaikka sarja tavallaan eteneekin moitteettomasti monen tarinakaaren välillä hyppien, tuntuu se ajoittain edelleenkin hiukan yliahdetulta kokonaisuudelta. Sarja käsittelee sen verran syvällisiä teemoja ja seuraa sen verran hahmoja, että sopiva tasapaino näyttäisi olevan vaikea löytää.


Seuraamme toisella kaudella suurimmaksi osaksi Dafne Keenin esittämän Lyran ja Amir Wilsonin esittämän Willin välillä risteävää tarinaa, joka yhdistää kaksi ulottuvuutta yhteen. Lyra yrittää löytää isänsä samaan aikaan, kun hänen aletiometrinsä ohjaa tyttöä Willin avuksi. Kokematon Will kävelee mysteerisen portaalin läpi vahingossa uteliaisuudessaan ja päätyy samaan fantasiamaailmaan Lyran kanssa. Vaikka heidän ympärillään tapahtuvat tapahtumat ja löydökset ovatkin mielenkiintoista seurattavaa katsojan näkökulmasta katsottuna, ovat he täysin tarinan vietävinä.
 
Tapahtumat pakottavat Lyraa ja Williä tekemään jatkuvasti alkeellisia virheitä, jotka ajavat heidät automaattisesti uusiutuviin ongelmiin. Ruth Wilson palaa takasin rouva Coulterin rooliin ja olen kyllä edelleenkin sitä mieltä, että hänen hahmonsa on saanut toistaiseksi sarjan aikana parhaimman käsittelyn. Ei ainoastaan, että roolisuoritus itsessään vakuuttaa varteenotettavuudellaan, mutta itse hahmoon pystyy katsojana investoitumaan moitteettomasti, vaikka siinä onkin kyse antagonistista. Ariyon Bakaren esittämä Carlo Boreal saa edellisen kauden sivulliselle pohjustukselleen vihdoin sisältöä, sillä hänen tarinansa risteää hyvin keskeisesti kaikkien tärkeimpien hahmojen välillä.
 

Mies toimii myös tuotantokaudella vakuuttavasti hahmoja ja tarinakaaria yhdistävänä tahona. Lordi Asrielia esittävän James McAvoyn työpanoksesta ei pysty paljoakaan sanomaan, sillä mies ei yhtä kohtausta enempää materiaalia kuvannut tälle kaudelle, mikä on kyllä sääli. Toisaalta hänen hahmonsa ei alkuperäismateriaalinkaan perusteella tässä vaiheessa tarinaa paljoakaan tehnyt, joten kai se on ihan ymmärrettävää. Toivon kuitenkin nyt, että seuraavalla tuotantokaudella tämän hahmoa käytettäisiin enemmän, sillä mies on päässyt toistaiseksi aika helpolla tähän asti.

On kyllä pakko myöntää, että vaikka en pidäkään sarjaa elämää suurempana asiana, ovat sen tarjoamat maailmat ja perimmäiset ideat hyvin mielenkiintoisia ja mukaansatempaavia kerta kaikkiaan. Sarjassa on myös valitettavasti jonkin verran sellaisia yksityiskohtia, jotka lievittävät tarinaa pitkäveteisemmäksi vastaanotettavaksi.  Toinen tuotantokausi on osittain jopa tylsähköä seurattavaa, vaikka se pyrkiikin pitämään katsojan kiinnostuksen yllä upeilla fantasiapainoitteisilla maisemakuvilla ja heikosti koreogrofioiduilla toimintakohtauksilla. Sarja käsittelee kiehtovia teemoja, mutta se ei kuitenkaan koskaan tunnu tarjoavan tarpeeksi tasapainoista vhdykettä mielenkiintomme ylläpitämiseksi. Ymmärrän siis täysin, jos sarja jää joltakulta kesken.
 

Tuotannollisesti sarja on asiansa ajavalla tasolla, vaikka melestäni ensimmänen tuotantokausi tarjosikin laadukkaampaa materiaalia sekä teknisestä, että rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna. En tiedä johtuiko se kiireestä, mutta sarjan toinen kausi tuntuu jokseenkin hosutulta ja heikommalla kädellä sutaistulta maalaukselta. Idean tasolla moni asia toimii moitteettomasti, mutta samaan aikaan moni yksityiskohta jää valitettavan heikoksi toteutukseksi. Visuaalisesti sarja on edelleen vakuuttavaa seurattavaa ja visuaaliset efektit ovat suurimmaksi osaksi vaikuttavat. Tunnusmusiikki on kyllä sarjan parasta antia, eikä siihen meinaa tylsistyä koskaan.
 
Sarja tuntuu kuitenkin käsikirjoituksensa perusteella nojaavan yhä enemmän ja enemmän teiniviihteen puolelle. Sen vaikutus taas riippuu ihan katsojan omasta preferenssistä. Etenkin dialogi ja tarinan eskaloimisen kaava tuntuu ajoittain vaativan turhan primitiivisiä ratkaisuja, jotta tarinaa voitaisiin viedä eteenpäin edes jollain tapaa. Tämän vuoksi katsoja saattaa joutua ikään kuin heittäytymään jonkin verran uskoutuakseen materiaalille ja investoituakseen sen tarjoamiin teemoihin. Joillekin tämä taakan kevennys saattaa tehdä hyvää turruttavalle katselukokemukselle, mutta itse olen sitä mieltä, että jos sarjaa lähdetään tekemään vakavasti alusta asti, siitä asenteesta on pidettävä kiinni loppuun asti.


His Dark Materials -sarjan toinen tuotantokausi on hiukan edeltäjäänsä heikompi kokonaisuus, jonka aikana tarinaa viedään mielenkiintoisesti eteenpäin ja kiehtovaa maailmaa avarretaan yhä enemmän ja enemmän. Vaikka kaus tuntuukin hiukan epätasapainoiselta ja antiklimaattiselta, toimii se moitteettomasti tarinansa jatkeena. Sarja sopii hyvin etenkin nuoremmalle sukupolvelle ja kirjasarjan kannattajille. Sanotaanko näin, että HBO Nordic -striimipalvelu tarjoaa kyllä paljon laadukkaampaakin materiaalia, mutta ajaa kyseinen sarja kuitenkin asiansa vähintäänkin ajanvietteenä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 23.12.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit