Iron Man (2008) - arvostelu

 

Ohjaus: Jon Favreau
Pääosissa: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Terrence Howard,
Jeff Bridges, Shaun Toub, Jon Favreau, Faran Tahir, Leslie Bibb,
Clark Gregg, Paul Bettany, Bill Smitrovich, Sayed Badreya
Genre: Toiminta, Scifi
Kesto: 2 tuntia 6 minuuttia

''I am Iron Man.''

Nyt on korkea aika uppoutua yhteen suurimmista menestystarinoista elokuvahistoriassa - nimittäin Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjaan. Ensimmäisenä pysäkkinä toimiikin vuonna 2008 julkaistu supersankarielokuva Iron Man, joka perustuu Marvel Comcsin Rautamies-sarjakuvahahmoon ja hänen mielenkiintoiseen alkuperätarinaansa. Elokuva oli massiivinen menestys sekä kriitikoiden silmissä, että lippukassoilla. Mikä kiehtovinta, kyseinen elokuva oli ollut suunnittelupöydällä melkein kaksikymmentä vuotta, eikä siitäkään huolimatta yksikään tuotantoyhtiö tuntunut saavan peltimiestä lentoon.
 
Lopulta Marvel Studios päätti ottaa itse projektista kopin ja Paramount Picturesin liittyessä mukaan tuotantoon, tilanne alkoi näyttämään jo paljon lupaavammalta. Iron Man -elokuvan oli tarkoitus olla yksittäinen supersankarielokuva, joka toisi peltimiehen ensimmäistä kertaa valkokankaille, mutta kuten tiedätte varmasti itsekin - loput onkin historiaa. Nyt oli aika hypätä takaisin peltisaappaisiin ja katsoa, että onko elokuva kestänyt ajan hammasta vai alkoivatko mutterit valitettavasti jo löystymään?


Tony Starkia pidetään maailmalla nerona, visionäärinä, ökyrikkaana egoistina, playboyna ja asevalmistukseen keskittyvän Stark Industries -yhtiön ehdottomana keulakuvana. Mies on perinyt yrityksen isältään, tämän menehdyttyään mysteerisesti, kun hän oli vielä nuori mies. Tony lähtee sodan turmelemaan Afganistaniin esittelemään uutta asetta, Jericho-rypäleohjusta, jonka pitäisi olla seuraava askel ohjusten kehityksessä. Kun yllättävät käänteet ja koettelemukset avaavat miehen silmät maailman julmuudelle, tämä päättää tehdä asialle jotain.

Iron Man on hyvin mielenkiintoinen supersankarielokuva kaiken kaikkiaan. Tarinassa keskitytään Robert Downey Jr:n esittämään Tony Starkiin ja kuuluisan Rautamiehen alkuperätarinaan. Tämä aseteollisuuden kärkinimi ajautuu eräänä päivänä työmatkallaan väijytyksen kohteeksi ja hänet siepataan panttivangiksi. Sieppaajina toimivat alueella pidemmän aikaa riehuneet ''Kymmenen sormusta'' -nimikettä yllä pitävät terroristit, jotka vaativat Tony Starkilta uutta Jericho-ohjusta maksuksi tämän vapaudesta. Mies kuitenkin päättää käyttää tilanteen hyväksi ja todistaakin arvonsa, sekä kyvykkyytensä rakentamalla raskailla aseilla varustetun peltipuvun karatakseen kuukausia kestänyttä piinaansa.
 

Hänen arkeaan kuitenkin alkaa vaikeuttamaan räjähdyksen aiheuttama vaurio rinnassa, joka pakottaa tätä pitämään omalaatuista sähkömagneettia rinnassaan pitääkseen räjähdyksen jäljltä juuttuneet sirpaleet pois hänen sydämensä ulottuvilta. Ikään kuin nuoralla kävellen mies lähtee hirvittävän kokemuksensa jälkeen kokeilemaaan jotain täysin tavanomaisesta poikkeavaa ja onnistuu siinä samalla suututtamaan muutaman tuttavan. Tony kehittelee piilossa jotain poikkeuksellista ja päättää käyttää sitä lopulta maailman turvallisuuden kohentamiseksi.

Tony Stark johtaa isänsä luomaa massiivista ja menestyksekästä koko aseteollisuutta pyörittävää Stark Industries -yhtiötä, mutta joutuu itse muiden siviilien tapaan vaaraan itsekkäiden motiiviensa seurauksena. Prameasti ''likaisilla rahoillaan'' elänyt miljardööri joutuu ironisesti kohtaamaan omien aseidensa mahdin, kun tämä lähtee tekemään kauppaa riskialttiimmille teille. Terroristeilta karannut Tony päättää silmiä avaavan kokemuksensa jälkeen pistää rahansa likoon ja nerokkaat aivonsa koetukselle rakentaakseen vallankumouksellisen peltipuvun, jolla hän voisi suojella viattomia ihmisiä maailman julmilta luomuksilta.


On hienoa nähdä, kuinka paljon tämä käänteentekevä kokemus vaikuttaa herraan positiivisesti. Aina patrioottisena miehenä tunnettu Tony muuttuu moraalittomasta ja omahyväisestä egoistista rohkeaksi ja määrätietoiseksi sankariksi. Robert Downey Jr. todellakin säkenöi omassa roolissaan. Kun puhutaan täydellisistä roolituksista, niin tämä on ehdottomasti yksi historian parhaimpia palkkauksia, joita on koskaan nähty missään mitään alkuperäismateriaalia adaptoitavassa elokuvassa. Mies tuo valtavasti vangitsevaa karismaa näytölle sarkastisella luonteellaan ja omistautuvalla asenteellaan.

Vaikka tarina seuraakin suurimmaksi osaksi kaavamasta rakennetta, osaa se myös tuoda paljon omaperäisiäkin ratkaisuja ja yksityiskohtia lisämausteeksi. Ensimmäisen puoliskon aikana käsittelemme Tony Starkin elämän mullistavimpia aikoja, joiden aikana hänen silmänsä avartuvat tekojensa pohjalta kumpuavalle karulle todellisuudelle ja maailman vaaralliselle nykytilalle. Moraaliton ja itsekäs mies huomaa vaikeiden aikojen piinaamana sen, että hänen toimintansa Stark Industriesin johtajana on ollut edesvastuutonta - ja että hänen takiaan monet ovat menettäneet rakkaimpansa.


On kyllä hienoa nähdä, kuinka hyvin elokuva on kestänyt ajan hammasta. Ei ainoastaan, että se on tuotannollisesti jopa yllättävän vakuuttavaa seurattavaa, mutta tarinallisestikin se toimii edelleenkin moitteettomasti. Vaikka elokuvassa onkin muutamia oudosti tasapainotettuja ja leikattuja kohtauksia, pysyy kokonaispaletti kuitenkin ohjaajan Jon Favreaun käsissä esimerkillisesti kontrollissa. Vaikka Tony Starkia ympäröivä maailma onkin täynnä kehittynyttä teknologiaa, osaa se maanläheisellä asenteellaan ja asetelmallaan saamaan katsojan kuin katsojan samaistumaan tähän oikeaan elämään verrattavissa olevaan maailmaan.

Miehen koettelemukset voivat ja varmasti ovatkin etenkin ensikertalaiselle rankkoja kestettäviä. Tämä odottamaton matka sankaruuteen ei ole missään vaiheessa itsestäänselvyys, vaan Tony joutuu tekemään vaativia valintoja ja kompromisseja mahdollistaakseen kaiken edessään tapahtuvan. Elokuva ei todellakaan petä odotuksia, sillä se on hyvin viihdyttävä ja kompakti kokonaisuus, joka tempaa katsojan kuin katsojan mukaansa moitteettoman oloisesti. Suurin osa materiaalista toimii sopusoinnussa keskenään, eikä ikonisia hetkiä puutu elokuvasta todellakaan.


Jos jotain täytyy elokuvasta negatiivista sanoa, niin nostaisin tarjottimelle Jeff Bridgesin esittämän antagonistin Obadiah Stanen, joka on jopa naurettavan ennalta-arvattava ja suoraviivainen hahmo tarinassa. Hänen motiivinsa ovat alkuun hyvin uskottavat ja järkeenkäyvät itse asetelman puolesta, mutta mtä pidemmälle tarinassa etenemme, sitä mielenvikaisemmiksi hänen ratkaisunsa alkavat muuttumaan. Vastakkainasettelu itsessään toimii luontevasti klassisen hyvän ja pahan välisen asetelman seurauksena, mutta sen raju eskaloituminen yllättää ylilyövyydellään.

Siitäkin huolimatta tuotos toimii loistavasti omana itsenäisenä elokuvana, vaikka pieniä viilauksen kohteita onkin tarjolla. Iron Man on upea alkuperätarina, joka on kestänyt aikaa jopa yllättävän hyvin. Vaikka olen nähnyt elokuvan moneen otteeseen aiemmin, en ole vieläkään tylsistynyt kertaakaan sen aikana. Sanoisin jopa, että kyseinen supersankariteos on yksi Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan parhaimmista elokuvista ja ihan syystäkin. Seuraavaksi jatkammekin itselleni elokuvasarjan ainoan uuden tuttavuuden parissa, sillä vuoroon astuu The Incredible Hulk.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 22.12.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit