Fast & Furious (2009) - arvostelu

 

Ohjaus: Justin Lin
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster,
Michelle Rodriguez, John Ortiz, Laz Alonso, Gal Gadot, Jack Conley,
Shea Whigham, Liza Lapira, Sung Kang, Tego Calderon
Genre: Toiminta, Jännitys
Kesto: 1 tunti 47 minuuttia

Nyt palaamme takaisin hurjapäiden pariin, kun vuoroon asettuu elokuvasarjan neljäs osa Fast & Furious. Elokuva on yksi nuoruuden vuosieni lempielokuvista ja nyt on hyvä hetki selvittää, että onnistuuko se edelleenkin vakuuttamaan minut vai onko sen loisto jo hälvennyt. Fast & Furious -elokuva toimii elokuvasarjan suuntaa-antavana käännekohtana, joka esitteli katsojilleen ensimmäistä kertaa oman toimintapainoitteisuutensa tarjoamia mahdollisuuksia. Onnistuuko uusi lähestymistapa herättämään Fast & Furious -saagan uudestaan eloon vai alkaako se jo pikkuhiljaa kadottamaan uskottavuuttaan?


Palatessaan takaisin kaduille, josta kaikki alkoi, Dom Torretto ja Brian O'Connor yhdistävät voimansa kukistaakseen yhteisen vihollisen - Arturo Bragan. Miesten täytyy jättää erimielisyytensä taka-alalle, sillä tehtävä osoittautuukin astetta hankalemmaksi operaatioksi. Domin perässä ovat kaikki poliisivoimat, kun taas Brian riskeeraa työpaikkansa jälleen kerran pitääkseen vanhan ysävänsä turvassa varmalta vankilalta. Onnistuvatko miehet löytämään yhteisen sävelen toimiakseen oikein vai ajavatko erimielisyydet heidät uuden kilpailutilanteen äärelle?

Dom ja kumppanit ovat ryöstelleet bensaa sisältäviä säiliöautoja jo viiden vuoden ajan, kunnes eteen tulee hyvin tiukka ''läheltä piti'' -tilanne tavallisen operaation yhteydessä. Dom tuntee olevansa vastuussa kaikkien ystäviensä ja läheistensä turvallisuudesta, minkä vuoksi hän toimiikin tilanteen vaatimalla tavalla ja piiloutuu varjoihin hetkeksi aikaa. Yllättävä soitto Mia-siskolta pakottaa Domin kuitenkin palaamaan takaisin Los Angelesiin etsimään pahamaineista kartellipomoa Arturo Bragaa. Brian taas on päässyt takaisin poliisivoimiin töihin ja hän saa uuden tehtävän suoritettavakseen. Miesten tiet yhdistyvät pitkästä aikaa ja uudet koettelemukset koettelevat kaksikkoa vanhojen kummitellessa mielissä.


Kuten aiemmin mainitsinkin, Fast & Furious -elokuva toimii elokuvasarjan ensimmäisenä käänteentekevänä osana, joka yhdistelee ensimmäisten elokuvien värikkyyttä ja kliseisyyttä astetta painostavampaan toimintaan. Elokuva avaa hyvin mukaansatempaavalla tavalla vauhdikkaan ryöstökohtauksen avustuksella, jonka aikana Dom ja Letty joutuvat toden teolla uurastamaan rattien takana selviytyäkseen hengissä. Brian alkaa samaan aikaan etsimään pienempää sivutekijää löytääkseen kytkökset Bragan pyörittämään kartelliin.

Elokuva muistuttaa monella tapaa elokuvasarjan ensimmäistä Hurjapäät-osaa etenkin rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna. Asetelma nimittäin mukailee samaa vastakkainasettelua. Dom toimii edelleen rikollisena, kun taas Brian hänen vastapuolellaan. Kun Brianin ja Domin tiet risteävät uudetaan samoissa merkeissä, ymmärrettävästikin jälkimmäisen miehen luotto vanhaan kaveriinsa on lähes olematon. Vaikka suurimmaksi osaksi elokuva mukaileekin ensimmäisen osan kaavaa, osaa se olla kuitenkin myös oma juttunsa. Hahmojen motiivit ovat ajan saatossa muuttuneet, vaikka asetelma onkin päällepäin sama.


Fast & Furious -elokuva toimii hyvin kevyempänä viihteenä, jolta ei paljon logiikkaa tai uskottavuutta kannata odottaa. Itse tarinakin ottaa paljon vapauksia pitääkseen jännityksen yllä, minkä vuoksi juonenkäänteet ja muut rakenteelliset ratkaisut saattavatkin tuntua useinmiten turhan käteviltä ja ajoitetusti sopivilta pitkäjänteisyytensä puolesta. Yksi asia jäi kyllä vaivaamaan minua ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tuntui ihan kuin ohjaaja Justin Lin ei oikein osannut pohjustaa tarpeeksi luontevasti tarinaansa, minkä vuoksi elokuvan tärkeimmät ratkaisut tuntuivat niin hosutuilta ja teennäisiltä.
 
Hahmoja käsitellään ikään kuin vasemmalla kädellä, eikä heistä tunnu oikein välittävän elokuvassa paljoakaan alkuun, vaikka historiaa olisikin taustalla paljon. Myös yksi tietty juonenkäänne elokuvan alkupuolella ihmetytti, sillä se hoidettin niin kiireisesti ja holtittoman heikosti. Emotionaalisesti elokuva lyö suurimmaksi osaksi ohi, vaikka sisältö itsessään hakeekin hyvin henkilökohtaista tarinakaarta Domin hahmolle. Elokuva onnistuu myös asettumaan suuremman tarinakokonaisuuden luomalle aikajanalle yhden hyvin selkeän Hurjapäät: Tokio Drift -viittauksen muodossa, mitä voin todellakin arvostaa pienien yksityiskohtien ja elokuvasarjojen ystävänä.


Visuaaliset efektit ovat vielä tässä vaiheessa elokuvasarjaa jokseenkin ylilyövät ja tahattoman koomiset, vaikka lähestymistapa niihin onkin astetta realistisempi. Elokuvassa on havaittavissa vielä aiemmille osille tuttua sottaista efektityöskentelyä ja takkuilua, mutta se ei kuitenkaan häiritse katsojan näkökulmasta paljoakaan, sillä tämäkin on jo askel parempaan suuntaan kohtausten ollessa edelleen hyvin mukaansatempaavia ja viihdyttäviä. Elokuvan tarjoama värimaailma ei ole enää edellisten osien tapaan räikyvän värikästä tai pröystäilevää seurattavaa, vaan sen realistisuutta on pyritty tehostamaan kalpealla rakeisuudella ja kellertävällä hiekkaisuudella.

Roolisuoritukset tuntuvat toimivan ihan moitteettomasti kevyehkön toimintaelokuvan muodossa, vaikka ne yrittävätkin olla ajoittain turhan ylitunteellisia ja epäuskottavan kliseisiä. Vin Diesel palaa takaisin kivikasvona Domin rooliin, eikä häneltä voi valitettavasti edes odottaa enempää. Briania esittävä Paul Walker ei ole edellisisä osista onnistunut parantamaan otteitaaan, vaikka jotain erityistä hänenkin katseessaan tuntuu siitä huolimatta olevan. Jordana Brewster palaa pienen roolinsa muodossa näyttävämpämä kuin koskaan ennen. Gal Gadot taas tekee ensimmäisen roolityön elokuvasarjassa, minkä ehdin jo unohtamaan täysin.


Fast & Furious -elokuva on keskitasoinen toimintakokonaisuus, joka onnistuu vaivattomasti viihdyttämään katsojaansa vauhdikkaalla ja räjähtävällä olemuksellaan. Se toimii selkeästi siltana kahden tyylin välillä, sillä elokuvasta huokuu sekä edellisten osien ylilyövyys, että räikeä toimintapainoitteisuus. Vaikka elokuva ei varmasti monien suosikkiosa olekaan Fast & Furious -elokuvasarjassa, voin varmuudella sanoa sen, ettei neljäs osa ole niistä missään nimessä heikoin. Seuraavaksi etenemmekin kohti uusia tuulia, kun vuoroon asettuu Fast Five.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 7.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit