Fast & Furious 6 | Furious 6 (2013) - arvostelu

 

Ohjaus: Justin Lin
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson,
Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Ludacris, Luke Evans,
Michelle Rodriguez, Gina Carano, Jordana Brewster, John Ortiz
Genre: Toiminta
Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia

The Fast Saga -elokuvasarjan toistaiseksi parhaimman Fast Five -osan jälkeen olikin aika suunnata katseet sarjan kuudenteen osaan - Fast & Furious 6:een. Elokuvasarja on edennyt jo niin pitkälle, että on kiinnostavaa nähdä, onnistuuko tontilleen kerta toisensa jälkeen palaava ohjaaja Justin Lin vielä keksimään tarpeeksi mukaansatempaavaa ja aiemmasta poikkeavaa materiaalia hyvän tason ylläpitämiseksi vai alkaako se vetelemään viimeisiä henkäyksiään yksitoikkoisella otteellaan?


Brian ja Mia saavat lapsen. Turvallisuuden ja tulevaisuuden takaamiseksi Dom ja kumppanit päättävät ripustaa autojensa avaimet narikkaan tapahtumarikkaiden ja riskialttiiden operaatioidensa jälkeen. Valitettavasti kun DSS:n agetti Hobbs kolkuttaa ovelle shokeeraavien uutisten kera, on Brianin ja Domin koottava vanha nippunsa kasaan ja lähteä etsimään pahamaineista Shaw'ta Iso-Britanniaan, joka havittelee maailman arvokkainta sirua.

Myös Furious 6:na tunnettu Fast & Furious 6 -elokuva on siitä mielenkiintoisessa asemassa, että sen täytyy ottaa kaikki irti edellisen osan onnistumisesta, vaikuttamatta kuitenkaan liian kopioivalta tai yksitoikkoiselta. Jos jotain voin tästä osasta heti alkuun sanoa, niin mainitsisin ehdottomasti sen, että Fast Six seisoo tukevasti omilla jaloillaan tarjoten mielenkiintoisen asetelman ja lisää hurjaa vilskettä autoilevan perheen elämään.


Elokuva alustaa asetelmansa nopeasti, eikä uutta operaatiotakaan valmistella sen enempää, sillä pelinappulat ja panokset ovat suht selkeitä heti alusta asti. Tiedämme tasan tarkkaan minkälaisessa tilanteessa hahmomme ovat ja mitkä ovat heidän motiivinsa tulevaisuutta ajatellen. Tilannetta hankaloittaa myös se, etä panokset ovat nousseet astetta henkilökohtaisemmiksi. Kun panoksena ovat rakkaimmat, voi operaatio lähteä nopeasti laukalle.
 
Myös omat jokseenkin ymmärrettävät intressit vetävät tiettyjä yksilöitä tekemään yhä uhkarohkeampia ratkaisuja, jotka asettavat sekä heidät, että koko perheen useasti hengenvaaraan. Ensimmäistä kertaa elokuvasarja suuntaa Eurooppaan, Iso-Britannian maille ja maisemanvaihdos tekeekin kieltämättä ihan hyvää, vaikka ei välttämättä ihan muistettavinta ympäristöä tarjoaisikaan muihin osiin verrattuna. Vaikka ympäristö osaakin olla hyvin tumma ja väritön, tuovat hahmot ja heidän uudet autonsa tarpeeksi väriä uuteen seikkailuun.


Elokuvan isona pahana toimii Luke Evansin esittämä Shaw, joka on pahamaineinen ammattilaisrikollinen, jonka perässä sekä Interpol, että käytännössä jokaikinen muukin maailman turvallisuusvirasto on. Se ei ole miestä kuitenkaan hidastanut, siilä hän on onnistunut lahjomaan juuri oikeat henkilöt päästäkseen itse aina pälkähästä. Nyt kun Hobbs ja hurjapäät ovat hänen kintereillään, muuttuu kissa-hiiri -leikki astetta vaativammaksi. Onnekseen Shaw'lla on arvokas ässä hihassaan, joka muuttaa pelin luonteen täysin, eikä mies pelkää liata käsiään tiukan paikan tullen.

Furious 6 on siitä erikoinen kokonaisuus, että vaikka Paul Walkerin esittämä Brian ja Vin Dieselin esittämä Dom ovatkin edelleen asian ytimessä, saavat sivuhahmotkin paljon enemmän ruutuaikaa kuin aiemmin. Kun kaverukset ovat näytöllä, materiaali on pääosin vaativampaa ja dramaattisempaa, kun taas muiden tapauksessa jopa yllättävän komediapainoitteista. Olen jopa yllättynyt siitä, kuinka hyvin ja luontevasti komedia toimii elokuvassa. Sitä odottaisi vaativan tilanteen pidättelevän hahmojen huumorintajua taka-alalla, mutta he löytävät kuitenkin oivia hetkiä naseville letkautuksilleen.


Vaikka elokuvassa ei varsinaisesti olekaan mikään vikana, ottaa se paljon vapauksia oikaistakseen mutkat suoriksi. Ei ainoastaan, että konsepti itsessään on lähtenyt jo käsistä ylilyövien ratkaisujen ja uusien vempaimien myötä, mutta monet tarinalliset yksityiskohdatkin jäävät useasti pelkästään arvailujen varaan, eikä niitä pahemmin oteta huomioon myöhemmin. Elokuvassa on omat näyttävät kohtauksensa, mutta mitä viihtyvyyteen tulee, osaa se olla turhan ailahteleva sen suhteen.

Verrattuna muihin osiin Furious 6 tuntuu ehkä unohdettavimmalta osalta elokuvasarjassa. Huono se ei kuitenkaan missään nimessä ole. Visuaalisesti elokuva on hyvin miellyttävää seurattavaa ja ohjaaja Justin Lin tuntuu osaavan työnsä hyvin. Toimintakohtaukset ovat räjähtäviä ja toinen toistaan hurjempia. Vaikka värimaailma osaakin olla jossain määrin yksitoikkoista ja väritöntä, sen yhtenäisestä luonteesta voi valittaa. Elokuva nimittäin yrittää tosissaan välittää rähjäisempää tunnelmaa Iso-Britannian likaisilla kaduilla.


Fast & Furious 6 on oikein toimiva jatko-osa yhä kasvavalle elokuvasarjalle. Vaikka se ei ihan ylläkään mahtipontisen edellisen osan tasolle, onnistuu se moitteettomasti jatkamaan tarinaa ja yhdistämään sarjaa entisestään muutaman ympyrän sulkeutumisen muodossa. Vaikka elokuvasarja onkin menossa yhä epärealistisempaan suuntaan, osaa se kuitenkin pitää jonkin sortin uskottavuuden inhimillisten teemojen muodossa. Nyt elokuvasarjan tunnettu ''yksi viimeinen kyyti'' -lausahdus saa aivan uuden merkityksen, sillä jatko-osia tuntuu tulevan jatkuvasti lisää, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle renkaiden pidot vielä kestävät ja kuinka monta ''viimeistä kyytiä'' on vielä luvassa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.2.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit