Outside the Wire (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Mikael Håfström
Pääosissa: Damson Idris, Anthony Mackie, Michael Kelly,
Emily Beecham, Enzo Cilenti, Pilou Asbæk, Velibor Topic,
Kristina Tonteri-Young, Brady Dowad, Louis Boyer
Genre: Toiminta, Scifi
Kesto: 1 tunti 54 minuuttia

Nyt onkin aika palata takaisin Netflix-alkuperäiselokuvien pariin, kun vuoroon asettuu Outside the Wire. Toimintapainoitteisen scifielokuvan ohjaajana toimii Mikael Håfström, joka on tullut minulle tutuksi Stephen Kingin 1408-kirjan pohjalta filmatisoidusta elokuvasovituksesta. Mies ei ole sen jälkeen kovinkaan pitkään pysynyt valtavirtaelokuvien seuraajien muistissa, mutta paluu takaisin otsikoihin oli tällä kertaa mahdollista Netflixin tarjotessa miehelle näkyvyyttä uuden projektin avustuksella.

En tiennyt kyseisestä elokuvasta mitään ennakkoon ennen kuin aloin selailemaan Netflixin tarjoamia tulevia nimikkeitä. Outside the Wire osui tutkaani Anthony Mackien vuoksi, joka esittäisi elokuvassa merkittävää roolia. Miehen edellinen Netflix-alkuperäiselokuva Point Blank ei paljoakaan tunteita minussa herättänyt, minkä vuoksi tämäkään elokuva ei ennakkoon kovin suuria odotuksia luonut. Onnistuiko Outside the Wire kuitenkin yllättämään varteenotettavuudellaan vai jäikö se vain tavanomaisten Netflix-alkuperäiselokuvien unohdettavan keskinkertaiselle tasolle?


Vuonna 2036 venäläisten palkkasotureiden aalto pakottaa yhdysvaltalaisen armeijan lähettämään rauhanturvaajansa Ukrainaan, jonka kadut ovat kuin sodan jäljiltä konsanaan. Vaarallisen operaation aikana riskialttiin ratkaisun tehnyt lahjakas sotalennokkipilotti luutnantti Thomas Harp joutuu maksamaan impulsiivisuudestaan ja hänet lähetetään Ukrainaan auttamaan huippusalaista androidiupseeria Leoa, jonka tehtävänä on estää tuleva ydinhyökkäys.

Verinen sisällissota on puhjennut Itä-Euroopassa. Yhdysvaltain joukot turvaavat valtaa laeista piittaamattomalla raja-alueella, joka pullottaa kolkkoa tyhjyyttään. Tätä valtaa hallitsee häikäilemätön rikollispomo Viktor Koval. Hän on aave, jonka vain harvat ovat onnistuneet näkemään, mutta jonka perässä kaikki tuntuvat olevan. Pentagon on lähettänyt Kovalia vastaan robottisotilaita, eli gumpeja, jotka ovat kovassa käytössä sotamantereella ensimmäisiä kertoja koskaan.


Näillä sanoilla ohjaaja alustaa asetelmansa ja pohjustaa omaperäistä konseptiaan. Saamme selkeähkön kuvan siitä, miltä sisällissodan runtelema Ukraina tulisi näyttämään näytöllä ja kuinka suuressa asemassa tulevaisuuden tarjoama edistyksellinen teknologia tulisi olemaan. Elokuva avaa tarinansa näyttämällä Damson Idrisin esittämän luutnantin Thomas Harpin viimeisimmän operaation. Mies on toiminut sotalennokkipilottina jo jonkun aikaa ja hänen omaperäinen, sekä uskalias tapa hoitaa tehtäviä ajaa hänet lopulta turhankin tiukkaan kulmaan.

Aiheutettuaan kuoleman kahdelle sotilaalle ristiriitaisen valinnan vuoksi, mies lähetetään Ukrainan tukikohtaan Anthony Mackien esittämän kapteeni Leon alaiseksi apuriksi. Ei kauaa ilmoittautumisesta ehdi aikaa kulua, kun näytön äärellä koko sotilasuransa operoinut Thomas pääsee ruohonjuuritasolle sodan keskelle suorittamaan hyvin uhkarohkeaa ja vaarallista erikoistehtävää, jonka pitäisi pysäyttää loppumattoman kärsimyksen kerralla. Pian hänelle kuitenkin selviää, ettei elämä maan kamaralla muiden sotilaiden keskellä olekaan niin helppoa ja yksinkertaista kuin mitä sen odotti olevan.


Konseptiltaan elokuva on hyvin mielenkiintoinen, mutta toteutukseltaan se vaipuu valitettavan kaavamaiseksi ja inspiroimattomaksi kokonaisuudeksi. Luutnantti Harp heitetään kirjaimellisesti viuhuvien luotien keskelle puhtaasti periaatteen vuoksi. Elokuvassa käsitellään luutnantin rajoittuneen maailmankuvan avartumista, mikä näyttää hänelle sodankäynnin hirveimpiä puolia asettamalla hänet tappamiensa sotilaiden saappaisiin. Hyvin pian miehelle selviää se, ettei ilmassa näe kokonaiskuvaa selkeästi, vaikka kantama onkin huomattavasti suurempi.

Sodassa pienetkin yksityiskohdat merkkaavat paljon, eikä niitä ilmasta välttämättä osaa huomioida, vaikka olisikin kuinka tarkkaavainen ihminen tahansa. Tarina on paperilla varmasti hyvin toimiva ja omaperäinen kokonaisuudessaan, mutta näytöllä siitä tuntuu puuttuvan se kaivattu syvällisyys, mikä tekisi sen seuraamisesta investoituneemman ja emotionaalisesti merkityksellisemmän koettavan. Pystymme pinnallisesti investoitumaan hahmoihin ja heidän koettelemuksiinsa, mutta kovinkaan poikkeuksellisia piirteitä ei elokuva heille lopulta tarjoa. Elokuvan maailma pitää sisällään edistyksellistä teknologiaa ja karun näköisiä evakoituja katuja.


Viktor Kovalin armoton liike on pistänyt maan uuteen uskoon, eikä paluu arkeen ole edes tapetilla maan lähitulevaisuudessa. Elokuvan miljöö vastaa sotaisaa asetelmaa, vaikka muutamat yksityiskohdat jäävätkin valitettavan epäloogisiksi ja suoraan sanottuna jopa kyseenalaisiksi. Esimerkiksi vaikka kaupungit ovatkin tyhjillään, pankissa työskentelevät ihmiset joutuvat vaaraan Kovalin ryhmän ja uuden yhdysvaltalaisen tutkaparin ottaessa yhteen ensimmäistä kertaa elokuvassa. Miksi pankki olisi auki, kun kaikki muut paikat näyttäisivät olevan hylättyjä.

Outside the Wire on lopulta hyvin tyypillinen Netflix-alkuperäiselokuva. Mielenkiintoisesta konseptistaan huolimatta se tarjoaa jopa turruttavan pinnallisen ja väsähtäneen tarinan, joka tuntuu pelaavan vain varman päälle parhaimmillaan. Visuaalisesti elokuva ajaa asiansa, eivätkä efektitkään olleet lopulta kovinkaan häiritseviä lievää takkuisuutta lukuunottamatta. Musiikit sopivat materiaaliin mainosti, mutta itse materiaalista tuntuu jatkuvasti puuttuvan potkua, mikä tempaisisi katsojan mukaansa. Sanotaanko nyt näin, että vaikka elokuva ei olekaan luokaton, on se laiskahko ja tarpeeton kaiken kaikkiaan.


On hienoa nähdä, kuinka elokuva kritisoi sodankäyntiä ja sen klassista yhdysvaltalaista mentaliteettia. Valitettavasti tätä kiehtovaa ja rohkeaa teemaa ei syvennetä sen enempää, minkä vuoksi se vain jää osittaiseksi onnistumiseksi. Ohjaaja Mikael Håfström voi parhaimmillaan tehdä hyvin miellyttävää materiaalia, mutta tällä kertaa tuntuu siltä, ettei hänellä välttämättä ollut vapaita käsiä tarinansa näytölle välittämiseksi. Outside the Wire jää kuin jääkin unohdettavien Netflix-alkuperäiselokuvien keskuuteen ja sen voi ihan hyvällä omatunnolla jättää katsomattakin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 19.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit