Yhdet vielä | Druk (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Thomas Vinterberg
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang,
Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann, Susse Wold,
Silas Cornelius Van, Albert Rudbeck Lindhardt, Martin Greis-Rosenthal
Genre: Draama, Komedia
Kesto: 1 tunti 57 minuuttia

Suuren ylistyksen maailmalla saanut Yhdet vielä -elokuva on tanskalaisen ohjaajan Thomas Vinterbergin tuorein teos, joka onnistui herättämään kiinnostukseni muutamallakin yksityiskohdalla. Itse ohjaaja on minulle toistaiseksi täysin tuntematon, vaikka olenkin hänen teoksistaan aiemmin kuullutkin ohimennen. Kiinnostukseni herätti pääroolin esittäjänä toimiva Mads Mikkelsen, joka on onnistunut vakuuttamaan minut varteenotettavuudestaan jo aiemmin sekä Casino Royale -elokuvan, että Hannibal-sarjan antagonistirooliensa muodossa.
 

Mikä elokuvan erottaa muista vastaavanlaisista pienistä tuotannoista, on sen traaginen tausta. Thomas Vinterberg oli kirjoittanut käsikirjoituksensa elokuvalleen, joka perustuisi hänen omaan kirjoittamaan näytelmäänsä. Ohjaajan tytär Ida oli onnistunut myös inspiroimaan isäänsä lisäämään muutamia yksityiskohtia kertomiensa tarinoidensa muodossa, jotka pääosin käsittelivät tanskalaista juomakulttuuria. Alunperin elokuvan oli määre käsitellä alkoholin roolia ihmisten historiassa ja kuinka ilman sitä emme välttämättä olisi tässä tilanteessa.
 
Valitettavasti tuotannon alkumetreillä ohjaajan Ida-tytär kuoli vakavassa autokolarissa, minkä vuoksi Thomas Vinterberg päättikin muokata elokuvansa alkuperäistä sanomaa ja muuttaa sen tärkeimmän teeman alkoholin merkityksestä elämisen ilon tärkeyteen. Traagisen tapahtuman myötä projekti muuttui paljon henkilökohtaisemmaksi ja merkityksellisemmäksi. Nyt onkin aika nähdä, että onnistuuko Yhdet vielä -elokuva välittämään hyvin tärkeän sanomansa näytölle ja minkälainen se perimmiltään tulisi olemaan.


Erään teorian mukaan ihminen on parhaimmillaan ripaus alkoholia veressään. Neljän miehen ystäväporukka, jotka kaikki toimivat lukion opettajina, päättävät kokeilla kiehtovan teorian toimivuutta käytännössä. Martin, Tommy, Nikolaj ja Peter alkavat pitämään päivittäin kirjaa havainnoistaan testinsä aikana, mutta huomatessaan sen menestyvän tavanomaista nopeammin miehet päättävät nostaa panoksia entisestään. Juoma notkistaa keski-ikäisten miesten olemuksen ja siivittää urautuneet ajatukset uusille urille, mutta ihmiskokeella on myös koskettavat ja kohtalokkaammat seurauksensa jokaisen mukana olevan elämässä.

Seuraamme elokuvan aikana neljää tuskaliasta opettajaa, joiden elämät ovat alkaneet muuttumaan itseään toistaviksi ja suoraan sanottuna tylsiksi. Viettäessään laatuaikaa ravintolassa keskenään he alkavat keskustelemaan alkoholin vaikutuksesta elämään ja erään tutkijan omalaatuisesta teoriasta, joka tarjoaisi miehille mahdollisuuden uudenlaiseen kokemukseen yksitoikkoisen elämän keskellä. He päättävät kokeilla teoriaa tutkimusmielessä, mutta tilanne lähtee nopeasti edistymään kontrolloimattomille teille.


Elokuvalla menee hetki löytää oma luonteva temponsa, mutta kun se vihdoin pääsee ensimmäisten minuuttien hälinästään, pääsee tarina todellakin vauhtiinsa mukaansatempaavalla otteellaan. Uppoudumme helposti käsiteltäviin hahmoihin, minkä vuoksi pystymme myös moitteettomasti investoitumaan ja samaistumaan heidän vaativiin koettelemuksiinsa. Mitä pidemmälle tarinassa etenemme, sitä painostavammaksi ja epätoivoisemmaksi hahmojen kohtalo tuntuu muuttuvan.

Alkoholismi on vakava sairaus, joka lähtee omasta toimesta ja kontrollin kadottamisesta. Elokuvassa miehet yrittävät soveltaa alkoholin käytön opetukseensa, mikä on itsessäänkin perimmiltään hyvin riskialtis ja huono ajatus. Ei ainoastaan, että oma terveys joutuu kovalle koetukselle jatkuvan alkoholin käytön myötä, mutta itsenäisinä koekaniineina toimivat opettajat asettavat samalla muutkin ympärillään olevat tahot mahdolliseen vaaraan. Tämä onnellisuuden kupla kasvaakin kasvamistaan tarinan mittaan, vaikka toivoisimmekin sen rikkoontuvan mahdollisimman nopeasti suurempien ongelmien välttämiseksi.


Pidin hyvin paljon siitä, kuinka pienimuotoinen elokuva on ja kuinka keskittyneenä se pysyy pitkin kestoaan. Ei ainoastaan, että hahmot tuntuvat jopa pelottavan samaistuttavilta tapauksilta, mutta ympäristö itsessäänkin vaikuttaa hyvin uskottavalta kokonaisuudessaan. Seuraamme elokuvassa, kuinka tämä toivoton tilanne alkaa saamaan uutta nostetta siipiensä alle. Ajan kanssa positiiviset vaikutukset hälvenevät pois yhtälöstä, kun opettajat alkavat nostamaan kierroksia tankkiinsa kokeen maksimaalisen vaikutuksen saavuttamiseksi. Roolisuoritukset ovat elokuvassa mainioita ympäri pöydän, eikä tarinan uskottavuudesta ole epäilystäkään.
 
Vaikka Martinia esittävä Mads Mikkelsen ei tarjoakaan näytölle elämänsä parasta suoritusta, on hän kuitenkin joka tapauksessa karismaattisessa elementissään alusta loppuun asti. Hänen hahmonsa tulee vakuuttavimmin esille ja tämän kokemat iskut osuvat ja uppoavat loistavasti maaliinsa emotionaalisesta näkökulmasta katsottuna. Miehen kuuluisa tanssinumero elokuvassa on upeaa seurattavaa, sillä se upeasti kietoo hahmon vuoristoratamaiset kokemukset yhteen vapauttavan elämäniloiseen hetkeen. Muut hahmot ja heitä näyttelevät tahot ajavat mainiosti asiansa, vaikka jäävätkin lopulta loistavan Mads Mikkelsenin varjoon.


Yhdet vielä -elokuva on loistava taidonnäyte tanskalaiselta ohjaajalta Thomas Vinterbergiltä. Ei ainoastaan, että se onnistuu herättämään katsojassaan vahvoja tunteita, mutta samalla se onnistuu myös luomaan rutkasti keskustelua, sillä konseptin tarjoamat teemat ovat hyvin yleisiä ja tulkinnallisia monesta näkökulmasta katsottuna. Alkoholismista elämän iloon ja vastuullisuudesta terveeseen mieleen elokuva pistää katsojan itse mietiskelemään tarinansa tarjoamia teemoja ja tärkeitä sanomia, joita voi moitteettomasti yhdistää omakohtaisiinkin kokemuksiin.
 
On myös kiehtovaa tietää, että ohjaaja oli tuotannon aikana paneutunut näyttelijöiden kanssa hyvin vannoutuneesti humaltuneiden tahojen käyttäytymiseen ja elehdintään. Mies näytti paljon erilaisia videoita humaltuneista ihmisistä, jotta nämä pystyisivät mukailemaan vastaavanlaisia tilanteita kuvauksien aikana. Vinterberg myös vietti paljon aikaa opettajahahmojen näyttelijöiden kanssa nauttien runsaasti alkoholia, jotta he pääsisivät efektiivisemmin samalle aaltopituudelle ohjaajansa kanssa, eivätkä pelkäisi myötähäpeällistä käyttäytymistä. Sanoisin, että Thomas Vinterbergin Yhdet vielä -elokuva tulee olemaan varmasti ehdolla vuoden parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnosta.
 

Vaikka se ei välttämättä itse titteliä viekään nimiinsä vaativan kilpailun myötä, on se paikkansa ehdokaslistalla ansainnut. Elokuva on vaikuttava, mutta ei välttämättä ihan jokaisen mieleen sopiva pienimuotoisuutensa ja vaativan luonteensa vuoksi. Voin myös sen verran paljastaa, että vaikka Yhdet vielä onkin draamapainoitteinen kokonaisuus, osaa se olla myös paikoitellen hervottoman hauska, mitä en todellakaan odottanut siltä ennakkoon. Elokuva on omistettu ohjaajan edesmenneelle Ida-tyttärelle ja uskaltaisin jopa väittää, että hän olisi ylpeä laadukkaasta lopputuloksesta.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 27.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit