Fast & Furious 7 | Furious 7 (2015) - arvostelu

 

Ohjaus: James Wan
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez,
Tyrese Gibson, Ludacris, Jason Statham, Nathalie Emmanuel, Kurt Russell,
Djimon Hounsou, Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Lucas Black
Genre: Toiminta
Kesto: 2 tuntia 17 minuuttia

Jatkamme nyt The Fast Saga -elokuvasarjan parissa, kun vuoroon asettuu sarjan seitsemäs osa Fast & Furious 7, joka on myös tunnettu Furious 7:nä. Kaksi viimeisintä osaa ovat olleet toistaiseksi sarjan parhainta antia, joten on mielenkiintoista nähdä onnistuuko tämä jatko-osa jatkamaan sarjan vakuuttavaa voittoputkea. Olemme kuitenkin siinä vaiheessa elokuvasarjaa, että sen täytyy nostaa kierroksia pysyäkseen tuoreena ja vähintäänkin yhtä vauhdikkaana. James Wanin astuttua ruorin taakse on kiehtovaa nähdä, mihin modernin kauhun tunnetuimmista ohjaajista pystyy elokuvasarjaa viemään eteenpäin.


Kukistettuaan ammattilaisrikollisen Owen Shaw'n, hurjapäät palaavat takaisin Yhdysvaltoihin elämään uutta rauhallista elämäänsä. Brianista on vihdoin tullut isä ja Dom pyrkii parhaansa mukaan palauttaa Lettyn muistot takaisin tämän mieleen. Samaan aikaan Owenin isoveli Deckard lupaa kostaa veljensä rampautumisen hurjapäille ja lähteekin heidän peräänsä veren maku suussaan. Rauhoittuneet hurjapäät joutuvat kuitenkin uudemman kerran tulituksen kohteeksi, mikä pakottaa heidät taistelemaan rakkaidensa ja turvallisemman tulevaisuuden puolesta.

Furious 7 on ollut julkaisunsa jälkeen ehkä miellyttävin The Fast Saga -elokuva koko elokuvasarjassa - ainakin minulle. Olin siis hyvin toiveikas uudelleenkatsastukseni puolesta ja toivoin elokuvan tarjoavan lisää vauhtia, mitä olemme sarjan aikana onneksi kokeneet. Jos jotain täytyy elokuvasarjasta sanoa, niin sanoisin ehdottomasti sen, että vaikka olemmekin nähneet astetta heikompia osia, on se kokonaisuudessaan ollut hyvin viihdyttävää ja mukaansatempaavaa seurattavaa alusta asti.


Olemme osa osalta oppineet yhä enemmän ja enemmän käsiteltävistä hahmoistamme, sekä heidän vaativista koettelemuksistaan. Elokuvien tyylit ja lähestymistavat konseptiin ovat muuttuneet vuosien mittaan paljon toimintapainoitteisemmiksi, mutta perinteistä elokuvasarja ei ole päästänyt otettaan - mistä pisteet kotiin. Furious 7 on siitä miellyttävä jatko-osa, että se ei ainoastaan lähde rohkeasti viemään uutta tyyliään astetta pidemmälle, vaan muistaa myös keskittyä olennaiseen - perheeseen ja autoihin.

Seuraamme elokuvassa, kuinka hurjapäät vedetään takaisin kiehuvan kattilan äärelle selvittelemään menneitä konflikteja uusien uhkien muodossa. Deckard, hylätty palkkatappaja, lähtee kostoretkelleen etsimään veljensä rampauttaneet hurjapäät, jotka pääsivät juuri maistamaan normaalia ja rauhallista elämää. Deckard näyttää, ettei pelleilyyn ole enää varaa, vaan mies hakee todellakin nauloja hurjapäiden muodostaman perheen arkkuun. Nyt kun Branin, Domin ja kumppaneiden perässä roikkuu kuolettava taisteluspesialisti, täytyy heidän ylittää itsensä jälleen kerran pelastaakseen rakkaimpansa sydänsuruilta.


On myös hienoa nähdä, kuinka tarinakaari kehittyy osa osalta. Fast & Furious 6:ssa hurjapäät lähtivät ajamaan takaa ammattilaisrikollista, kun taas tässä elokuvassa ammaattilaisrikollisen hurjempi isoveli lähtee kostamaan takaisin veljensä tappion. Motiivit ovat tapahtumien valossa uskottavia ja hurjapäät saavat myös lisää kierroksia vaihteisiinsa kuultuaan uudesta uhasta. Kuten Hurjapäät: Tokio Drift -elokuvassa ja edellisen osan lopputekstikohtauksessa tulikin ilmi, Han kuoli auto-onnettomuudessa Tokiossa. Yllätykseksemme Deckard oli se, joka vastasi kolarista ja vannoi Domille puhelimitse kostoa.

On hienoa nähdä, kuinka näinkin pieni yksityiskohta elokuvasarjan alkutaipaleelta voi tuoda tähänkin elokuvaan merkityksen ja tapahtumien yhdistely on todellakin miellyttävää seurattavaa. Toki, Furious 7 lähtee aivan lapasesta, kun otetaan huomioon se, mitä elokuvassa todellisuudessa tapahtuu. Se ei todellakaan käy järkeen monen ylilyövän yksityiskohdan puolesta, mutta se tiedostaa sen alusta asti. Elokuvasarja on lyönyt aivan uuden vaihteen silmään ja se todellakin näkyy materiaalissa. Autot lentelevät pilvenpiirtäjästä seuraavaan ja lentokoneesta tielle, mutta jollain tasolla se välittyy näytölle realistisesti, vaikka tieteellisesti onkin mahdotonta.


Elokuva pitää sisällään paljon hyviä asepkteja, jotka tekevät kokonaisuudesta jopa yllättävän vauhdikkaan ja mahtipontisen vastaanotettavan. Ei ainoastaan, että toiminta on aivan uudella tasolla panosten noustessa pilviin, mutta elokuva tarjoaa jopa poikkeuksellisen paljon draamaa, joka onnistuu jopa iskemään monella tasolla. Tietenkin voimme aina kritisoida sitä, kuinka ne toimivat yhdessä. Materiaali vaakkuu jatkuvasti nopeatempoisen ja räjähtävän toiminnan, sekä selkeästi hitaamman ja paikoitellen ylidramatisoivan draaman välillä. Se on kuitenkin selvää, että vaikka tasapaino välillä hakee itseään elokuvan aikana, onnistuu elokuva pitämään katsojan tyytyväisenä näytöllä tapahtuvassa.

Täytyy ottaa myös elokuvan tuotanto huomioon, joka koki suuren menetyksen Briania esittävän Paul Walkerin menehdyttyä auto-kolarissa. Mies on ollut yksi suurimmista osista elokuvasarjaa, joten tällainen tapahtuma todellakin horjuuttaa kaikkia ympärillä olevia tahoja, sekä kannattajia. Elokuvasarjan seitsemänteen osaan oli täten myös tehtävä muutoksia jälkeenpäin, jotta tarina pysyisi kasassa ja materiaali näyttäisi mahdollisimman varteenotettavalta. Suurimmaksi osaksi tekijät onnistuivat, mutta tietyt tarinalliset aukot ja artistiset ratkaisut paistavat kuitenkin hyvin selkeästi muuten yhtenäisen kokonaisuuden läpi.


Furious 7 on hyvin suoraviivainen toimintaelokuva, joka onneksi muistaa myös keskittyä käsiteltäviin hahmoihin ja kokonaisvaltaisempaan tarinakaareen, joka ei näyttäisi näkevän loppuaan vielä hetkeen. On hienoa nähdä, että ohjaajana toimiva James Wan uskaltaa tähdätä korkealle, eikä lähde varmistelemaan turhaan materiaalinsa kanssa. Vaikka ajoittain pienissä seikoissa oiotaankin tarinan edesviemisen kanssa, maksaa se itsensä upeasti takaisin eeppisen viimeisen kolmanneksen muodossa.
 
Visuaalisesti elokuva miellyttää silmää mahtipontisilla ratkaisuillaan ja kokeilee rohkeasti uusia hurjapäisiä ideoita. Paul Walker saa myös ansaitsemansa jäähyväiset emotionaalisen kohtauksen muodossa, jota kaikki elokuvasarjan kannattajat arvostavat maasta taivaisiin. Sanotaanko näin, että jos elokuva olisi ollut hiukan tasapainoisempi ja huolellisempi yksityiskohtiensa kanssa, olisi se voinut potentiaalisesti olla huomattavasti Fast & Furious 5:sta parempi kokonaisuus, mutta nyt se on lähes samalla tasolla. Taidan kuitenkin kallistua enemmän Fast & Furious 5:n suuntaan, mutta siitäkin huolimatta Fast & Furious 7 on suuri hitti edelleenkin kasvavassa elokuvasarjassa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 17.2.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit