Malcolm & Marie (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Sam Levinson
Pääosissa: John David Washington, Zendaya
Genre: Draama, Romantiikka
Kesto: 1 tunti 46 minuuttia

Palaamme takaisin Netflix-alkuperäiselokuvien pariin ja tällä kertaa otamme käsittelyyn Sam Levinsonin käsikirjoittaman ja ohjaaman draamaelokuvan Malcolm & Marien. Elokuva on siitä poikkeuksellinen teos, että se on Hollywoodin ensimmäinen koronapandemian aikana julkaistu tuotos, jonka prosessi on kokonaisuudessaan suunnittelusta viimeistelemiseen tuotettu tiukkojen rajoitusten alla.
 

Selatessani Netflixin tulevia nimikkeitä, katseeni kohdistui John David Washingtonin ja Zendayan suuntaan, jotka näyttelevät elokuvassa. Teoksessa on sen verran lupaavia nimiä, että päätin ottaa sen käsittelyyn. Odotukseni olivat toiveikkaat ja oli kiintoisaa nähdä, minkälainen elokuva olisi kyseessä, sillä jätin tarkoituksella aiheeseen liittyvät tekstit ja muut markkinointimateriaalit itseltäni pimentoon. Oliko elokuva mistään kotoisin?

Nuori pariskunta palaa illanvietostaan käsittelemään menneitä tapahtumia. Malcolm on elokuvantekijä, joka osuu kultasuoneen ensimmäisen kokopitkän ohjauksensa kanssa. Mariella taas tuntuu olevan jotain hampaankolossa, mikä saattaisi latistaa tunnelmaa pariskunnan välillä. Juhlallisuudet saavat aivan uuden käänteen, kun he alkavat purkamaan tilannetta pidemmälle ja huomaavatkin keskenäisen elämän olevan todellisessa syöksykierteessä. Mistä on oikein kyse?


Malcolm & Marie on hyvin epätavallinen elokuva kaiken kaikkiaan. Alusta asti huomaamme, kuinka omaperäinen ja poikkeuksellisen uniikki se pyrkii olemaan. Alkutekstien rullatessa jokin tuntuu olevan erilaista ja piristävän tuoretta, vaikka tyylitelty esillepano mukaileekin hiukan vanhanaikaista asettelua. Elokuva ei aikaile alustuksensa kanssa ollenkaan, vaan heittää katsojan kylmiltään poreilevaan kattilaan, jonka lämpötila vain yltyy yltymistään.

Konsepti on siitä mielenkiintoinen, että se voisi kevyesti toimia myös näytelmänä. Siltä se ajoittain myös tuntuukin perimmiltään, sillä tilanne elää jatkuvasti omalla nojallaan. Tarina on itsessäänkin hyvin yksinkertainen kokonaisuus. Nuori pari riitelee ja kun tilanne lähtee käsistä, alkavat molemmat osapuolet kaivamaan piilotettuja luurankoja komeroistaan. Vaikka emme alkuun paljoa tietäisikään hahmoista ja heidän taustoistaan, pääsemme hyvin kärryillä siitä, minkälaisista ihmisistä on kyse.


Elokuvassa käsittelemme molempien elämää ja molempien näkökulmasta katsottuna. Pikkuhiljaa saamme tietää hahmoista yhä enemmän ja enemmän, eikä investoituminenkaan kärsi liikaa syvällisyyden puutteesta. Vaikka syventymistä voisi olla enemmänkin, ajaa elokuva asiansa sillä saralla. Elokuvassa on myös hankalaa valita kumpaakaan puolta, sillä molemmilla osapuolilla on paljon ongelmia, jotka ovat johtaneet yhteishengessä tähän massiiviseen purkautumiseen.
 
Mikä kuitenkin pistää silmään, on se, kuinka tämä ailahtelevan impulsiivinen tämä välienselvittely on ja kuinka se niin sanotusti pyörii ympäri kehää. Vaikka tilanne vaikuttaisikin laantuvan, uppoaa se nopeasti takaisin keskelle kriisiä ja turhan väkinäisesti. John David Washington ja Zendaya ovat loistavia rooleissaan, eikä heidän työpanoksestaan voi missään nimessä ottaa mitään pois. Elokuvan ongelmat piilevät yksitoikkoisen ohuessa tarinassa, joka venytetään väkisinkin ristiriitaiseen muotoon.


Tuotannollisesti elokuvassa ei ole myöskään mitään vikaa. Pidin sitä puolta elokuvasta vaikuttavimpana. Mustavalkoisuus tuntuu korostavan upeasti hahmoja miljöön keskeltä, eikä kuvauskaan ole missään vaiheessa geneeristä. Kameratyöskentely jopa korostaa hahmojen nopeasti vaihtuvia tunnetiloja ja elokuvan kaoottisuus välittyy näppärästi näytön toiselle puolelle katsojan vastaanotettavaksi. Pidin myös siitä, kuinka monipuolista ja omaperäistä seurattavaa elokuva on perimmiltään. Se on hyvin tyyliteltyä ja innovatiivista visuaalisesta näkökulmasta katsottuna.

Malcolm & Marie on loistava elokuva idean pohjalta, mutta itse toteutus on ailahteleva ja itseään toistava kaiken kaikkiaan. Vaikka yksittäisinä osina draama onkin vaikuttavaa ja riipaisevaa seurattavaa, muuttuu tilanne useasti tahattoman koomiseksi ja puuduttavaksi nahisteluksi. Samaa riitaa jatketaan vääntämällä väkisin rautalangasta, eikä se lopu missään vaiheessa jättäen myös lopputekstien pyöriessä tyhjän olon. Vaikka hahmoissa onkin uskottavia piirteitä, ovat he radikaalisen räjähtävyytensä ja impulsiivisuutensa vuoksi jokseenkin ylilyöviä perimmiltään - etenkin mitä pidemmälle elokuvassa etenemme.


Vaikka elokuva alkaakin hyvin lupaavalla tavalla, onnistuu ohjaaja Sam Levinson venyttämään idean sen verran rajojensa yli, että katselu muuttuu vangitsevan kiehtovasta turhauttavan koomiseksi. Sitä oikein toivoo, että molemmat osapuolet repisivät toisensa palasiksi, sillä sitä he tuntuvat jatkuvasti yrittävän. Kuten millä tahansa muullakin lajityypillä, draamallakin on omat hyvän maun rajat, jotka ylitetään tässä elokuvassa rajusti. Kuten aiemmin mainitsinkin, elokuvassa on loistavia ja monella tapaa osuvia hetkiä, mutta se lyö hiukan yli toteutuksensa puolesta.
 
Vaikka elokuvalla olisikin mahdollisuus olla poikkeuksellinen kaikin tavoin, sortuu se moniin itseään toisteleviin seikkoihin, jotka tekevät siitä vain kerran katsottavan. Malcolm & Marie -elokuva on kokonaisuudessaan ikävä pettymys, vaikka se tarjoileekin hyvin miellyttäviä yksityiskohtia etenkin teknisestä näkökulmasta katsottuna. Elokuvaa ei myöskään välttämättä kannata katsoa oman puolison kanssa, sillä materiaali saattaa herättää ei-toivottuja ajatuksia monella tapaa ja nostaa vaativia kysymyksiä oman suhteen puolesta.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.2.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit