Fast & Furious 8 | The Fate of the Furious (2017) - arvostelu

 

Ohjaus: F. Gary Gray
Pääosissa: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham,
Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, Charlize Theron,
Kurt Russell, Scott Eastwood, Kristofer Hivju, Elsa Pataky
Genre: Toiminta
Kesto: 2 tuntia 16 minuuttia

Seuraavaksi hyppäämme takaisin hurjapäiden kyytiin, kun otamme käsittelyyn The Fast Saga -elokuvasarjan kahdeksannen osan. Elokuvasarja on ollut tähän asti jopa yllättävän nousujohteinen ja on hienoa nähdä, kuinka näinkin monen osan jälkeen elokuvat onnistuvat vielä viihdyttämään toinen toistaan hurjemmilla toteutuksillaan. Odotukseni kahdeksatta osaa kohtaan olivat pidättäytyväiset, vaikka toivoinkin sen yllättävän jollain tavalla. Vieläkö puhti riittää vai onko elokuvasarja jo aikansa elänyt?


Dom ja Letty lähtevät Kuubaan viettämään häämatkaansa, jossa aurinko paistaa, ihmisillä on hymy huulilla ja kumi käryää eksoottisilla kaduilla. Eräänä päivänä Dom lähtee päivittäiselle kävelylleen aamukahvin toivossa, mutta matkallaan hän yllättäen törmää epätoivottuun kohtaloonsa, joka ajaa miehen varjoisille teille. Oman perheesä pettävä mies joutuu nyt ajamaan vastustajien tallissa, eivätkä hurjapäät tiedä miksi. Saatuaan tietää asiasta lähtevät he pikinmiten selvittämään erikoisille tapahtumille tarkoitusta.

Heti alkuun haluan sanoa sen, että vaikka elokuvasarja onkin onnistunut pitämään konseptinsa mielenkiintoisena ja jatkuvasti muuntautuvana, pelot yksitoikkoisuudesta alkavat yhä enemmän olemaan lähempänä todellisuutta. Viimeisimmistä Fast & Furious -elokuvista nimittäin paistaa tietynlainen kaava, jota muunnetaan aina astetta hurjemmaksi ja ylilyöväksi osa osalta. Hurjapäät saavat jonkin sortin operaation hoidettavakseen Dwayne Johnsonin esittämän DSS:n agentin Hobbsin toimesta ja vaikeuksien kautta he onnistuvat lopulta kukistamaan mielipuoliset rikolliset. Fast & Furious 8 -elokuva seuraa samaa periaatetta, mutta tuo siihen onneksi kuitenkin uuden lisämausteen.


Seuraamme elokuvassa, kuinka onnellinen hurjapäiden perhe ajautuu kriisiin tilanteen eskaloituessa rajusti omille teilleen. Vin Dieselin esittämä Dom Torretto joutuu työskentelemään vastapuolelle pakon edessä, mutta itse syy jää katsojalle täydelliseksi mysteeriksi. Seuraamme tarinaa hurjapäiden lailla ihmetyksessä yrittäessämme selvittää petturuuden tarkoitusta. Vaikka käänne onkin raju ja tulee täysin puskista, onnistuu se kiinnittämään katsojan huomion mysteerisyydellään ja epätavanomaisuudellaan. Charlize Theronin esittämä Cipher on kyberterroristijärjestön johtohahmo, joka on tätä nykyä yksi vaarallisimmista hakkereista maailmassa.
 
Järjestöllä on edistyksellisintä teknologiaa käytettävissään ja sen vuoksi heidän nappaaminen onkin ollut todellisen työn alla. Hurjapäät vedetään soppaan mukaan Domin aloitettua työt uuden johdon alla. Terroristijärjestö haluaa itselleen vaarallisen EMP-laitteen, joka pystyy väärissä käsissä tekemään järkyttävää tuhoa. Hurjapäille annetaan toimeksiannoksi löytää Cipher, hänen kaipaama EMP-laite ja tuoda Dom kuultavaksi. Operaatiosta tulee kuitenkin hyvin monimutkainen ja ristiriitainen oman perheenjäsenen osallisuuden vuoksi.


Edistyksellinen teknologia on ollut suuressa osassa elokuvasarjaa etenkin näin loppupuolella. Elokuva elokuvalta saamme kokea yhä suurempia ja kiehtovampia laitteita, jotka edistävät vauhdikkaan maailman mahdollisuuksia. Toki, konsepti lähtee tämän vuoksi täysin laukalle tilanteiden muuttuessa yhä epärealistisemmiksi ja epärealistisemmiksi. Tosin elokuvasarjalta on vaikea odottaa realismia, kun autoilla pystyy jo miltein lentämään. Cipherin terroristijärjestö käy jopa järkeen tässä vaiheessa elokuvasarjaa ylilyövyydestäänkin huolimatta.

Tuotannollisesti elokuva on laadukasta seurattavaa kokonaisuudessaan. Sillä realismia ei voi enää The Fast Saga -elokuvasarjalta odottaa, täytyy materiaalin ottaa kaikki irti ylilyövyydestään. Sen Fast & Furious 8 -elokuva tekeekin ja tyylillä. Toimintakohtaukset ovat hyvin viihdyttäviä ja päräyttäviä kokonaisuuksia, jotka miellyttävät silmää suureellisuudellaan ja tarjoavat ennennäkemättömiä stuntteja katsojan koettavaksi. On hienoa nähdä myös, että superautoille keksitään edelleenkin käyttöä näin edistyksellisessä maailmassa.


Visuaalisesti elokuva osaa olla monipuolinen ja mukaansatempaava. Erilaiset artistiset ratkaisut pitävät huolen siitä, että katsoja uppoutuu väkevän toiminnan ja sen räjähtävän luonteen uumeniiin seuraamaan hurjapäiden vaikeaa operaatiota. Efektityöskentely myös vakuuttaa varteenotettavuudellaan, vaikka astetta hurjemmat stuntit saattavatkin paljastaa pieniä epäkohtia myös visuaalisesta näkökulmasta katsottuna. Ei välttämättä efektien uskottavuuden puolesta, mutta fysiikan lait tuntuvat olevan yhä vieraampi käsite elokuvasarjassa, mitä pidemmälle siinä etenemmekin.

Näyttelijät toimivat loistavasti omissa rooleissaan. Dom on ehdottomasti tarinan etunenässä ja hänen koettelemuksensa toimivat hyvin sen vetovoimaisimpana kokonaisuutena. Vaikka hurjapäät ajavatkin asiansa rooleissaan, tuntuu tässä elokuvassa siltä, että he saavat yhä vähemmän ja vähemmän vastuuta tarinassa, minkä vuoksi he jäävätkin hyvin ohkaisiksi pelinappuloiksi isommassa pelissä. Jos täytyy jostain antaa pisteet kotiin, niin Dwayne Johnsonin esittämän Hobbsin ja Jason Stathamin esittämän Deckard Shaw'n mielettömästä kemiasta. Miehet toden teolla varastavat show'n itselleen ja elokuvan hauskimmat letkautukset kuulemmekin tällä kertaa heidän välisestä vastakkainasettelusta.


Fast & Furious 8 on viihdyttävä ja räjähtävä toimintaspektaakkeli, joka onnistuu pitämään katsojan kiinnostuneena näytöllä tapahtuvasta kutakuinkin alusta loppuun asti. Elokuva ei ole The Fast Saga -elokuvasarjan kärkipäässä, mitä laatuun tulee, mutta se ajaa asiansa hienosti vauhdikkaana toimintaelokuvana. Tarinallisesti siinä oiotaan paljon yksityiskohtien suhteen, mutta vihteen puolesta se toimii moitteettomasti. Fast & Furious -elokuvat eivät tunnu näkevän loppuaan ja on ihan ymmärrettävää, miksi asia on näin. On tosin vain ajan kysymys, kun taika pettää alta ja konsepti on lypsetty kuiviin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 9.3.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit