Zack Snyder's Justice League (2021) - arvosteluOhjaus: Zack Snyder
Pääosissa: Ben Affleck, Gal Gadot, Ray Fisher, Ezra Miller,
Jason Momoa, Henry Cavill, Jeremy Irons, Ciarán Hinds, Amy Adams,
Joe Morton, J. K. Simmons, Willem Dafoe, Amber Heard, Diane Lane, Connie Nielsen,
Peter Guinness, Zheng Kai, Karen Bryson, Harry Lennix, Jesse Eisenberg,
Joe Manganiello, Ray Porter, Jared Leto
Genre: Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Kesto: 4 tuntia 2 minuuttia

Zack Snyderilla on ollut toistaiseksi hyvin tapahtumarikas ja mielenkiintoinen matka DC-elokuvien rintamalla. Mieleenpainuvien Man of Steel- ja Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvien jälkeen miehen seuraavana projektina oli hyvin mahtipontinen Justice League -elokuva, joka toisi remmiin mukaan lukuisia uusia hahmoja sarjakuvista ja yhdistäisi valtavaksi kasvavan universumin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ensimmäisen suuren yhdistelmäelokuvan muodossa.

Kuten tiedämmekin jo, vuonna 2017 julkaistu Justice League -elokuva epäonnistui vakuuttamaan sekä kannattajat, että kriitikot varteenotettavuudestaan. Tuotanto ajautui muutenkin pienoisen kriisin partaalle Zack Snyderin astuttua pois ohjaajan pallilta perhetragedian vuoksi. Hänen tilalleen palkattiin The Avengers -elokuvista tuttu ohjaaja Joss Whedon, jonka oli määre kasata elokuva julkaisukelpoiseksi aikarajaan mennessä ja lopputulos olikin sen mukainen - hyvin epätasapainoinen ja hutiloitu. 
 

Epäonnistumisen jälkeen elokuvasarjan kannattajat olivat vakuuttuneita siitä, että elokuva ei vastannut Zack Snyderin visiota, vaan tuntui enemmänkin Warner Bros Pictures -tuotantoyhtiön kyhäämältä liukuhihnaelokuvalta. Pettyneet kannattajat pistivät hynttyyt nopeasti yhteen ja aloittivat kampanjan projektin uudelleenherättämiseksi. Vaikka studio väittikin loppuun asti sitä, ettei Zack Snyderin leikkausta elokuvasta ole olemassa, kannattajat eivät luovuttaneet, vaan pistivät entistä enemmän painetta studion suuntaan.
 
Kolme vuotta myöhemmin hätähuudot vihdoin kantautuivat studion pomoille ja päättivät he antaa kannattajille haluamansa leikkauksen. Zack Snyder suostui palaamaan takaisin viimeistelemään oman visonsa ja vuoden päästä tämä heiveröinen huhu kasvoi yhdeksi reiluksi neljätuntiseksi supersankarieepokseksi. Nyt onkin aika katsoa, että oliko tämä kaikki painostus sen ajan ja rahan arvoista vai oliko elokuva muutenkin jo perusteiltaan keskinkertainen. Onnistuiko Zack Snyder pelastamaan elokuvan suuren pettymyksen jättämästä tahrasta?


Teräsmiehen kuoleman yhteydessä ympäri maailmaa piilotetut emolaatikot heräävät horroksestaan ja saavat muukalaisrotujen huomion toiselta puolelta galaksia. Tietäen tämän takaraivossaan, Bruce Wayne päättää etsiä yliluonnollisia voimia omaavia supersankareita kasatakseen ryhmän maapallon ulkopuolisen uhan estämiseksi. Voimakkaita emolaatikoita metsästävä Uusiin Jumaliin kuuluva Apokolipsin sotilasjohtaja Steppenwolf pyrkii haalimaan laatikot vallatakseen maapallon ja todistaakseen johtajalleen Darkseidille oman arvonsa, jonka hän on aiemmasta epäonnistumisestaan menettänyt.
 
Kun Oikeuden Puolustajat saavat vihdoin rivinsä kasaan, täytyy heidän pelastaa ihmiskunta varmalta tuholta ja hyvin synkältä utopistiselta tulevaisuudelta. Lepakkomies lyöttäytyy yhteen Ihmenaisen, Kyborgin, Salaman ja Vesimiehen kanssa pysäyttääkseen Steppenwolfin tuhoisat aikeet, mutta tehtävä osoittautuukin paljon vaativammaksi, kun vastassa Apokolipsin kylmäverinen armeija. Kun toivo tuntuu olevan kadoksissa, löytävätkö Oikeuden Puolustajat tarvittavat aseet estääkseen Brucen karmivan enneunen toteutumisen vai onko kaikki ollut yhtä tyhjän kanssa?


Zack Snyderin Justice League -elokuva on siitä erikoinen tapaus itsessäänkin, että kestoa löytyy reilut neljä tuntia. Se on hyvin pitkä aika ihan mille vain elokuvalle. On siis mielenkiintoista nähdä onnistuuko elokuva todella käyttämään aikansa fiksusti ja onko tarinalla enemmän syvyyttä todellisuudessa kuin mitä saimme edellisestä yrityksestä irti. Heti kättelyssä täytyy mainita se, että vaikka elokuva seuraakin samaa tarinaa ja käyttää samoja pääpiirteitä sen kertomiseen, tuntuu elokuva aivan uudenlaiselta kokemukselta perinpohjin.

Jo ensiminuuteilta asti pystymme aistimaan Zack Snyderin tuoreelta tuntuvan näkökulman ja vision puskevan näytön toiselle puolelle katsojan koettavaksi ja se todellakin tuntuu tarjoavan sitä kaivattua toivoa elokuvalle tarinan edetessä. Itse tarina alustetaan tällä kertaa todella huolellisesti ja perinpohjaisesti, mikä tekeekin siitä paljon merkityksellisemmän ja iskevämmän kokonaisuuden, mitä pidemmälle siinä etenemme. Vaikka tarina onkin pysynyt suht koht samanlaisena, on siihen onnistuttu tuomaan paljon enemmän syvyyttä ja kontekstia kannattelemaan tätä järkälemäistä kokonaisuutta.


Vaikka tarina onkin paljon kokonaisvaltaisempi ja perusteellisempi, paistavat DC Extended Universe -elokuvasarjan perimmäiset ongelmat siinä edelleenkin. Koska elokuvat tehtiin järkyttävässä kiireessä, hypättiin siinä monen tärkeän rakennusvaiheen yli. Esimerkiksi Ray Fisherin ja Ezra Millerin esittämät Kyborgi ja Salama eivät ole saaneet elokuvasarjassa omia elokuviaan, minkä vuoksi heidän syntytarinansa ja hahmonsa ovat vielä alkuvaiheessa. Tämän vuoksi Justice League -elokuva joutuu alustamaan hahmoja  ennen kuin pääsemme itse Oikeuden Puolustajiin ja heidän koettelemuksiinsa kunnolla käsiksi.

Se ei tosin ole ohjaajan vika, vaan studion, joka ei malttanut rakentaa elokuvasarjaa huolellisella ja perinpohjaisella otteella alusta asti. Vaikka ensimmäisen Justice League -elokuvasovituksen aikana Jason Momoan esittämä Vesimies olikin uusi hahmo elokuvasarjassa, sai hän oman elokuvansa seuraavana vuonna, mikä tekeekin tilanteesta hyvin erikoisen, sillä hän jää tämän elokuvan puolesta jopa yllättävän laihaksi hahmoksi taka-alalle roikkumaan. Samaan aikaan Kyborgi saa ansaitsemansa huomion tarinan keskipisteessä ollessaan niin suuressa roolissa tapahtumien kulkua. On hienoa nähdä, että hänen hahmostaan saadaan paljon enemmän tunnetta irti kuin aiemmin.


Elokuvan rakenne on hyvin ristiriitainen kokonaisuudessaan. Vaikka se ajaakin mainiosti asiansa, on siinä tekijöitä, jotka hieman yllättävät rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna. Elokuva on nimittäin jaettu lukuihin, jotka pitävät sisällään monia eriäviä teemoja ja tarinakaaria, joita taas yritetään yhdistellä väkisin yhdeksi juohevaksi kokonaisuudeksi. En ihmettele sekuntiakaan, miksi elokuvasta kaavailtiin aluksi minisarjaa, sillä sekä sen tarinankerronta, että rakenne itsessään muistuttavat hyvin pitkälti sarjan piirteitä. Olen jopa sitä mieltä, että minisarjana elokuva olisi luultavasti toiminut jopa paremmin, sillä muutamien lisäyksien kera tarinasta olisi voinut tulla vieläkin yhtenäisempi.

Alkuperäisen leikkauksen sylkykupiksi joutunut Steppenwolf kokee todellisen pelastuksen elokuvan aikana. Ei ainoastaan, että hänen ulkonäköään on muutettu paljon uhkaavammaksi ja varteenotettavammaksi, mutta hahmo itsessään istuu paljon paremmin elokuvasarjan tarinakokonaisuuteen kuin aiemmin. Edellisessä yrityksessä Steppenwolfilla ei tuntunut olevan maailmanvalloitusta ihmeellisempää motivaatiota käsissään, kun taas tässä elokuvassa hänelle on annettu selkeä suunta ja lopputulos, johon hänen täytyy tähdätä. Verhojen takana naruistaan vetelevä Darkseid lähettää sotilasjohtajansa maapallolle maksamaan velkaansa petturuudestaan ja epäonnistuminen tietäisi hänelle kuolettavia ongelmia.


Tunnelmallisesti elokuva on todellakin muuttunut. Ei ainoastaan, että visuaalinen estetiikka vastaa enemmän Zack Snyderin omaa visiota, mutta itse maailma tuntuu sijoittuvan samaan universumiin Man of Steel- ja Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvien kanssa. Vaikka elokuva tuntuukin astetta kevyemmältä kokonaisuudelta yllä mainittuihin elokuviin verrattuna, onnistuu se välittämään elokuvasarjan alkuperäisen vaativan tunnelman ja yhtenäisen linjan vakuuttavasti näytölle. Visuaalisesti elokuva jopa yllättää mahtipontisuudellaan, eikä Zack Snyder todellakaan säästele voimiaan eeppisten kohtausten visualisoimiseksi.

Efektit ovat suurimmaksi osaksi asiansa ajavat, vaikka ajoittaisia hairahduksia elokuvassa ilmeneekin pitkän kestonsa aikana. Ottaen huomioon, että efektejä jouduttiin rakentamaan uudestaan lähes tyhjästä ja hyvin kiireellisellä aikataululla, lopputulos on siihen nähden oikein vakuuttava. Sävellyksistä täytyy mainita sen verran, että osa niistä toimivat hienosti tunnelman nostattajina, kun taas osa niistä jäävät turhaan itseääntoisteleville teille, tehden niistä jopa puuduttavia. Elokuvan muistettavimmat musiikit ovatkin elokuvasarjassa aiemmin tutuksi tulleet sävelmät, jotka tuntuvat aina osuvan nappiin, kun ne korviin särähtävät elokuvan aikana.


Zack Snyderin Justice League on positiivinen yllätys, joka onnistuu paikkaamaan DC Extended Universe -elokuvasarjan suurimman hairahduksen unholaan. Ei ainoastaan, että elokuva tuntuu paljon merkityksellisemmältä ja emotionaalisesti iskevämmältä, osaa se myös pitää järkälemäisen kokonaisuutensa jopa yllättävän toimivasti kasassa. Toki, elokuvassa on myös paljon materiaalia, josta olisi voinut napsia palasia pois tehden kokonaisuudesta astetta yhtenäisemmän ja sulavamman. Ero alkuperäiseen leikkaukseen on kuitenkin suuri ja työ muutoksen takana on ollut varmasti puuduttavaa myös tekijöillekin. Kannattajia hemmotteleva supersankarieepos ei yllä elokuvasarjan aatelistoon, mutta todellakin onnistuu yllättämään mahtipontisella lähestymistavallaan ja vakuuttavalla jäljellään.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 18.3.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

  1. Ennen tämän uuden justice leaguen katsomista en ollut mistään lukenut, että kuinka pitkä se on, ja leffan siirtyessä neljännelle tunnille, niin olin ihmetyksen ohessa vakuuttunut siitä, että tyhjäkäyntiä on ja paljon... Siitä ei mihinkään pääse. Tuosta olisi saanut messevän n. 2,h tekeleen aivan heittämällä. Liika on liikaa. Muutoin tuossa oli kyllä hetkensä ja tunnelmaa saatiin ajoittain tosi hyvin kehitettyä. Tämä oli täysin päinvastainen kuin "juosten kustu", eli mentiiin jo liiallisuuteen siinä että miten aivan turhille asioille annettiin tilaa. Mielestäni tuo antamasi 3 tähteä on ihan oikein tästä. Terv. entinen leffafriikkien ylläpitäjä MK :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Juurikin näin! Paljon hyvää elokuva tarjoili, mutta elokuvaksi aivan liian pitkä. Minisarjana olisi toiminut paljon paremmin. En ymmärrä, miksi päättivät sitten yhdistää jaksot yhteen nippuun, kun selkeästi ovat jakaneet ja tasapainottaneet sen sarjamaisen kaavan mukaan. Lopputulos on kuitenkin positiivinen, vaikka selkeät ongelmat edelleen paistavat läpi!

      Poista

Lähetä kommentti