Love and Monsters (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Michael Matthews
Pääosissa: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker,
Dan Ewing, Ariana Greenblatt, Ellen Hollman, Tre Hale, Pacharo Mzembe,
Senie Priti, Amali Golden, Te Kohe Tuhaka, Tasneem Roc
Genre: Seikkailu, Fantasia, Komedia
Kesto: 1 tunti 49 minuuttia

Tällä kertaa jatkamme Netflix-alkuperäiselokuvien saralla, kun vuoroon astelee Michael Matthewsin ohjaama fantasiaseikkailuelokuva Love and Monsters. Kuulin elokuvasta ensimmäistä kertaa vasta muutama kuukausi sitten, kun Netflix päätti ostaa sen omaan kattavaan valikoimaan levitykseensä. Odotukseni teosta kohtaan olivat suhteellisen neutraalit, sillä en oikein innostunut sen tarjoamasta markkinointimateriaalista. Olin kuullut siitä paljon hyvää, joten oli pakko katsoa, mistä elokuvassa oli kyse.

Maapalloa kohti syöksynyt asteroidi tuhotaan ihmisten toimesta, mutta torjuntarakettien aiheuttama kemiallinen yhdiste laskeutuu maan pinnalle tehden eläimistä järkälemäisiä ja vaarallisia hirviöitä. Fairfieldissä asustellut Joel Dawson joutuu kaaoksen keskellä erilleen perheestään ja tyttöystävästään Aimeesta. Hän lupaa rakastetulleen löytävänsä tämän jonain päivänä, kun tilanne laantuu. Tilanne ei kuitenkaan laannu, vaan maailma täyttyy järkälemäisistä olennoista, jotka ovat ottaneet maailman omaan haltuunsa.


Love and Monsters on hyvin mielenkiintoinen konsepti kaiken kaikkiaan. Ottaen huomioon sen, etten odottanut elokuvalta juuri mitään, yllätyin, kuinka helposti ja moitteettomasti se onnistui tempaamaan minut mukaansa heti alkuhetkistä. Elokuva alustaa asetelmansa pohjustamalla maailmanlaajuisen joukkotuhon, joka johti noin yhdeksänkymmentäviiden prosentin ihmisväestöstä kuolettavan kohtalonsa eteen. Eräänä päivänä massiivinen asteroidi suuntasi kohti maapalloa ja puolustuskeinona ihmiset päättivät vastata uhkaan tuhoisilla raketeillaan.

Vaikka asteroidi tuhoutuikin matkallaan maapallon pinnalle, hyvin epämääräiset ja vaaralliset kemialliset yhdisteet rakettien aiheuttamista räjähdyksistä laskeutuivat maan kamaralle. Tämä aine alkoi vaikuttamaan eläinkuntaan tehden harmittomista otutksista järkälemäisiä hirviöitä, jotka lopulta valtasivat maapallon itselleen, pakottaen eloonjääneet ihmiset maan alle suojaan. Siellä he ovat eläneet vuosien ajan luoden siirtokuntia ympäri maapalloa. Näin Dylan O'Brienin esittämä Joel Dawson on elänyt.
 

Nuori mies on kokenut muiden tapaan paljon sydänsuruja ja koettelemuksia katastrofin käynnistyessä, eikä elämä ole ollut kovinkaan helppoa sen jälkeen. Joelilla on ollut vaikeuksia rohkeutensa löytämisessä, minkä vuoksi hän on jäänyt sisätiloihin vastaamaan siirtokuntansa viestinnästä ja ruoanlaitosta. Tiukoissa paikoissa mies menee useasti lukkoon, minkä vuoksi hänen kanssaan elävät ihmiset pitävät häntä mielummin sisätiloissa turvassa kuin tutkimassa ulkomaailmaa ja keräilemässä todisteita paremmasta tulevaisuudesta.

Eräänä päivänä Joel päättää jättää siirtokuntansa taakseen ja lähtee vaaralliselle matkalle etsimään elämänsä rakkauden, Aimeen, siirtokuntaa. Elokuva on jopa poikkeuksellisen mukaansatempaava tapaus kaiken kaikkiaan. Apokalyptinen maailma yllättää rikkaudellaan ja satumaisella luonteellaan. Vaikka se muistuttaakin omaa maailmaamme lähes kaikin tavoin, elokuva tuntuu korostavan tuntemamme maailman luonnollisen kauneuden ja näyttävyyden.


Tarinankerronta nojaa vahvasti Joelin harteilla, jonka koettelemukset ja emotionaalinen kasvutarina muovaavat elokuvasta hyvin moniulotteisen koettavan. Pääsemme hyvin helposti käsiksi antagonistin tuntemuksiin ja perimmäiseen olemukseen, sillä tarina kerrotaan kokonaisuudessaan sekä näytöllä tapahtuvaa, että hänen omia ajatuksiaan hyväksikäyttäen. On hienoa nähdä, kuinka syvän tarinakaaren Joel tarjoaa hahmona. Mies on joutunut tekemään uhrauksia päästäkseen turvaan ja se onkin vaikuttanut häneen monella tapaa.
 
Emme ainoastaan pääse seuraamaan, kuinka paljon Joel kasvaa ihmisenä ja selviytyjänä, mutta todellakin pystymme samaistumaan hahmon uskottaviin motiiveihin ja inhimillisiin periaatteisiin. Elokuva osaa myös vakuuttavasti yhdistellä genrejä yhteen tehden kokonaisuudesta hyvin monipuolisen ja miellyttävän koettavan. Toki, tarinassa on jonkin verran jo kertaalleen kulutettuja juonenkäänteitä ja ennalta-arvattavia seikkoja, mutta ne eivät tätä vapaasti hengittävää tarinaa kuitenkaan tunnu pilaavan.


Vaikka tämä apokalyptinen maailma vaikuttaisikin perimmiltään hyvin ankealta ja toivottomalta paikalta, pitää se sisällään paljon valoa ja mahdollisuuksia. Ihmiskunta ei vain ole päässyt vielä niihin käsiksi kunnolla jatkuvan uhan painostamana. Vaikka tämä kuulostaisikin turhan ilmiselvältä asialta, rakkaus on kaikki kaikessa elämässä. Vaikka se ei tarjoaisikaan aina parasta, toimii se aina hyvänä motivaation lähteenä. Rakkaus myös repii vakuuttavasti parhaatkin piirteet ihmisistä esille, vaikka tilanne näyttäisikin pahalta.

Visuaalisesti elokuva on varteenotettavaa seurattavaa. Ei ainoastaan, että kuvaus on vakuuttavaa seurattavaa, mutta efektikokonaisuudet yllättävät näyttävyydellään. Maapallon vallanneet järkälemäiset hirviöt ovat kuin suoraan satukirjasta konsanaan mielenkiintoisine malleineen ja kiehtovine ideoineen. On hienoa nähdä, kuinka tekijöiden mielikuvitukselle on annettu kaikki tila hengittää ja valta luoda jotain hyvin omaperäistä. Olennot muistuttavatkin kaukaisesti jopa Hayao Miyazakin luomuksia, joita pidetäänkin hyvin suuressa arvossa sekä animepiireissä, että liikkuvien kuvien maailmassa.


Love and Monsters on positiivinen yllättäjä, joka onnistuu tarjoilemaan hyvin monipuolista viihdettä laidasta laitaan. Pääsemme seuraamaan syvällistä draamaa, nasevaa komediaa, jännittäviä käänteitä ja satumaisia olentoja, jotka muodostavat yhtenäisen ja hyvin mukaansatempaavan kokemuksen myös nuoremmille katsojille. Vaikka en välttämättä liian nuorille elokuvaa suoranaisesti suosittelisikaan, osaa se tarjoilla heillekin myös paljon merkityksellistä materiaalia ja elämänohjeita tulevaisuutta ajatellen. Netflix näyttäisi osuvan hankinnoillaan useammin nappiin kuin omien luomuksiensa kanssa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 16.4.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit